utorak, 30.12.2014.

Brezje

Nedavno sam posjetila slovensko marijansko svetište Marije Pomoćnice na Brezju, koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Slovenije (najbliže veće mjesto je Radovljica).Riječ je o Bazilici Marije Pomoćnice, poznatoj po prekrasnom oltaru posvećenom Majci Mariji. Sliku Majke Božje – Marije Pomoćnice, naslikao je Leopold Layer 1814. Slika je slobodna kopija po Lucasu Cranachu iz stolne crkve svetog Jakoba u Innsbrucku. 1907. godine ljubljanski biskup dr. Anton Bonaventura Jeglič s dozvolom pape Pija X. okrunjuje milosni lik Marije Pomoćnice.Arhitekt ove prekrasne crkve u stilu neorenesanse je Robert Mikovitz, a crkvu je gradio Franc Kumer. Gradnja je počela 9. listopada 1889., a dovršena 1900. godine, te posvećena 07. listopada 1900. godine.


Zanimljivost bazilike je da je glavni oltar posvećen svetomu Vidu, po kojem je crkva nekada nosila ime, dok se oltar s poznatom slikom Marije Pomoćnice, po kojoj bazilika danas nosi ime, nalazi na desnoj bočnoj strani u posebnoj kapelici. Posebnost te kapelice je, da se nalazi kapelica u kapelici. Crkva je trobrodna bazilika, bočne lađe su dva puta pregrađene, čime je nastalo šest niša, koje služe kao kapele za bočne oltare.

5. listopada 1988. godine, papa Ivan Pavao II crkvu je proglasio bazilikom. 17. svibnja 1996. godine ju je i obišao i u njoj molio, pa je u znak sjećanja na taj dan, njegova bista postavljena ispred svetišta.


2000. godine je Slovenska biskupska konferencija baziliku proglasila slovenskim narodnim svetištem.

Prostor ispred crkve je uredio arhitekt Jože Plečnik.

Trg pred Bazilikom nastavlja se u Park mira s kipom Svete obitelji i križa, a pogled seže sve do Julijskih Alpi i Triglava u daljini. U parku se ponekad organiziraju izložbe.

Iza crkve nalazi se Muzej jaslica kojeg se može posjetiti svakog dana osim ponedjeljka. Muzej je rezultat truda pojedinaca iz Društva jasličara, koji i danas nastavljaju ovaj bogati slovenski izričaj. U ovim jaslicama, otvorenim cijele godine, cjelogodišnja je poruka adventa i Božića da nam Bog dolazi.Tu je i nekoliko zavjetnih darova, koji predstavljaju tek mali dio duhovnog i kulturnog bogatstva kojeg su generacije hodočasnika darivale Mariji Pomoćnici.

U galeriji samostana nalazi se križni put akademskog slikara Nikolaja Mašukova, kao prilika za molitvu za sve ljude u nevolji i za sve koji su zahvalni, ali i za one koji zahvalnost ne znaju pokazati.

Svake subote nakon večernje mise, od Bijele nedjelje do Svih svetih, Mariji Pomoćnici u zahvalu i preporuku, odvija se procesija sa svijećama, na kojoj se moli serafinska krunica, a za vrijeme procesije nose se svjećice koje ručno izrađuje kartuzijanski fratar.

Podaci o svetištu Izvor 1 Izvor 2

Uz baziliku nalazi se Franjevački samostan.


Ovo svetište posjećuje na tisuće hodočasnika iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Italije, Mađarske i drugih dijelova svijeta, koji često dolaze pješice, kako bi uz napor i žrtve postigli svoj cilj susreta s Marijom, Majkom nade i utjehe.

Brojni hodočasnici svjedoče o čudesnim ozdravljenjima i preobraćenjima, koja su im se dogodila u vrijeme posjeta svetištu ili nakon preporuke Mariji Pomoćnici. Otac Leopold, koji nas je primio u svetištu, ispričao nam je svoju zanimljivu obiteljsku priču o zagovoru i zaštiti Marije Pomoćnice. Njegov otac bio je rudar. Kao vjernik, u rudnik je uvijek silazio s krunicom u ruci. Jednog dana zaboravio je ponijeti krunicu, pa se vratio kući po nju, a kad se približio rudniku, ugledao je komešanje i čuo zvuk sirene. Rudarski lift u kojem je i on trebao biti, pao je u okno i svi su rudari poginuli, a on je preživio zahvaljujući krunici. Jednu takvu posvećenu krunicu otac Leopold dobio je na dar od svetog Oca Pape Ivana Pavla II.

Sada, pri kraju 2014. godine, prenosim Vam blagoslov Majke Marije Pomoćnice iz Brezja, neka Vas čuva i štiti u cijeloj 2015. godini!
BVB
****************************************************
And my ashes find a way beyond the fog
And return to save the child that I forgot

****************************************************- 09:58 - Reci nešto lijepo (25) - Isprintaj - #


ponedjeljak, 29.12.2014.

U predsjedničkom izbornom stožeru KGK

Ilustracija

Večeras sam s nekim prijateljima navratila u predsjednički izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović u Hypo centru i nagledala se poznatih faca, od političara, voditelja, glumaca, gospodarstvenika, novinara, sportaša, sindikalista...uistinu impozantan skup ljudi koji nešto znače u današnjem vremenu. A najviše me razveselilo što sam konačno uživo vidjela svog omiljenog novinara Tihomira Dujmovića fino A novinar, kao novinar, zalijepio mobitel na uho pa sim - tam blabla

*****************************************************
Always in my thoughts you are
Always in my dreams you are

*****************************************************


- 00:31 - Reci nešto lijepo (28) - Isprintaj - #


nedjelja, 28.12.2014.

Iz krajnosti u krajnost

Ovako su mi počeli božićni blagdani:A ovako su završili:Po ovakvom vremenu morala sam se kroz Gorski kotar vratiti u Zagreb, kako bih stigla na izbore. Ni snijeg, ni led nije mogao spriječiti ispunjavanje moje građanske dužnosti hrvatska

A sada slijedi iščekivanje veselih vijesti cerek


******************************************************
I won't shiver in the cold
I won't let the shadows take their toll
I won't cover my head in the dark
And I won't forget you when we part

******************************************************


- 17:48 - Reci nešto lijepo (8) - Isprintaj - #


subota, 27.12.2014.

Na moru

Prekrasni božićni blagdani počeli su u Zagrebu, a nastavili se na moru, u Rijeci…

Lučica "Stara voda" u Kostreni kraj Rijeke

I wrestled by the sea
A loneliness in me
I asked myself for peace
And found it at my feet

Staring at the sea...

All that glitters is gold
Don't believe what you've been told
People lie, people love, people go
But beauty lies, in every soul

I wrestled by the sea
A dream of you and me
I let it go from me
It washed up at my feet
Staring at the sea

All that glitters is gold
Don't believe what you've been told
People lie, people love, people go
But beauty lies in every soul

If you wait, if you wait for the morning
If you wait, if you wait for the morning

How long, how long
How long, how long

I asked myself for peace
I asked myself for peace

I asked myself for peace
And found a piece of me
Staring at the sea...

Izvor: Future Islands - "A Dream Of You And Me"Iako najavljivan, snijeg na Svetog Stjepana ipak nije pao. Samo je Učka osvanula pod prozračnim bijelim omotačem, dok je na moru bio prekrasan sunčan dan, onako blještavo zlatan i kristalno plav, kakav je i jutros osvanuo. Lijepo je bilo vratiti se kući i opet mirisati more i gledati bisere razbacane po Učki u rano jutro, dok sunce blješti u bezbrojna stakla, ili kasno navečer kad se upale sva svjetla na nebu i na zemlji.

Lijepo je opet biti kod kuće.

Lijepo je imati više kuća. Kuća je i tamo gdje je srce. I tamo je sunčano i blistavo. Ponekad samo padne koja kap kiše, ili pahulja snijega, no brzo se istopi.

Danas je Sveti Ivan. Želim svakom Ivanu, posebno jednom, sretan imendan, puno, puno sretnih i veselih dana, puno ljubavi i radosti!
************************************************
You could be lost
Still you see your hometown
Nothing in that moment matters more
Than the book in your hand
And I see impressions
and I see fingerprints footsteps

************************************************- 08:18 - Reci nešto lijepo (26) - Isprintaj - #


četvrtak, 25.12.2014.

Emanuel, Bog je s nama!

Anđeli pjevaju Gloria...

Osvanulo je prekrasno, toplo, sunčano božićno jutro! Možda kao nagovještaj nečeg dobrog što bi se trebalo početi događati u budućnosti.

Mi vjernici proslavili smo božićnu svetu Misu, netko o ponoći, netko jutarnju, a spavalice će tek kasnije.

Slavimo Božić! Bog je postao čovjekom, utjelovio se! Tko to može razumjeti? – To je tajna - tajna Božje ljubavi! Bog je postao čovjekom da bi nam pokazao koliko nas ljubi. Bog te ljubi! Tako u kršćanstvu ne vjeruješ u neku apstraktnu istinu, ne vjeruješ u mnoštvo propisa i zakona, zapovijedi i zabrana koje te sputavaju. Vjeruješ u nekog koji te voli, koji te neizmjerno ljubi. On želi od tebe učiniti novog čovjeka, boljeg čovjeka. Ali potrebno je, s naše strane, prihvatiti taj dar, to darovano Dijete, tog Boga koji se daruje čovjeku. Potrebno je otvoriti mu ulaz u svoju savjest, u svoj život.

Božić je očitovanje ljubavi i dobrote Božje! Bog hoće da se ta ljubav Božja očituje i preko nas. Bog stanuje u dobroti čovjeka prema čovjeku. On je u praštanju, u pomirenju, u uzajamnom razumijevanju, u srdačnosti i blagosti. Božić se drukčije ne događa.

Dao Bog da se nešto od takvog Božića dogodi u svakome od nas.

Iz jedne propovijedi:


Vitraj iz 12. stoljeća u bazilici sv. Denisa u Parizu (izvor)

Danas proslavljamo Božić 2014 godina nakon Kristova rođenja. I vrijeme se računa na vrijeme prije Krista i nakon Krista.

Slijede obiteljska druženja, veselje. Dio moje obitelji je u dolasku, dok drugi dio s veseljem iščekuje njihov dolazak fino

U ovom još uvijek mirnijem dijelu božićnog jutra, uz blagoslov, božićne pjesme, kavu i kolače, htjela bih vas, vjernike, podsjetiti na naše prijatelje nevjernike. Htjela bih i s njima, bez obzira što ne vjeruju i što danas ne slave, podijeliti ovaj svoj mir i radost, ovaj božićn duh. Htjela bih da se ne osjećaju odbačeni, uskraćeni, ili po strani. To su naši prijatelji, za koje je i Isus imao razumijevanja, pa kad bi zgriješili, rekao: Oprosti im Bože jer ne znaju što čine. Pri tome ne mislim da naši prijatelji griješe pa trebaju oprost, već samo da je Isus imao razumijevanja za sve ljude jednako, bez razlike, tako ih i ja uključujem u svoje srce, svoje misli i svoje molitve. Sve nas je stvorio isti Bog i osvijetlio Svjetlom prvog dana.

Govorila sam o prijateljima nevjernicima. Isto vrijedi i za one koji se osjećaju neprijateljima, a koje ne bih svrstavala tako olako u tu kategoriju. Prije bih rekla da se radi o neistomišljenicima, jer da se upoznamo, zasigurno bismo pronašli zajedničku platformu za međusobno razumijevanje sretan Želim i s vama podijeliti božićno svjetlo, mir i radost. Neka vas sve dragi Bog čuva i učini od svih vas dobre i poštene ljude, makar bili i neistomišljenici pjeva Mnogi od vas to već i jesu. Ostanite takvi.

Dragi moji prijatelji vjernici, nevjernici i neistomišljenici!

Neka vas sve dragi Bog prati na Vašem putu kroz ovozemaljski život, da ostanete časni i pošteni ljudi, pa da jednog dalekog dana možete nasmijani stati pred Njegovo lice.

Radujte se s nama, podijelimo sreću i mir ovog prekrasnog dana, neka duh Božića i mira ispuni sve vaše domove i neka u vašim srcima bude svečano, kao što je u ovom trenutku u mom srcu.

Svima Vama i Vašim obiteljima želim čestit i blagoslovljen Božić!


**********************************************************
Can't stop being me
If I call will you come and will you save me?

**********************************************************
- 10:14 - Reci nešto lijepo (26) - Isprintaj - #


srijeda, 24.12.2014.

Badnjak

Dan prije Božića naziva se Badnjak. To je dan kada se tradicionalno posti. Uobičajeno je na jelovniku bakalar na bijelo, riba i crno vino. O večeri se ispod stola stavlja slama, a za večeru se jede grah na salatu. Nešto prije pola noći odlazi se na polnoćku.

Badnjak je dobio naziv po zapaljenom drvetu badnjaku koje je domaćin unosio u kuću i pozdravljao sa "Hvaljen Isus", no ovaj običaj se pomalo izgubio.Na Badnjak se inače obavljaju posljednje pripreme za svečanu proslavu Božića. Kiti se bor. Umataju se darovi za pod bor. Peku se kolači, koji ne podnose dulje stajanje. Oni suhi odavno su ispečeni. Slušaju se prekrasne božićne pjesme.

Iako je to radni dan, pogotovo za nas žene, u zraku se već osjeća svečana božićna atmosfera.

Veselim se Božiću, jer se sutra okuplja cijela obitelj, uključujući i psića, koji stiže sa sela.

Ipak netko će mi posebno nedostajati. Netko tko je zarobio moju dušu. Sve je tu na svom mjestu, ali moja duša opet bludi okolo. U srcu mi je nemir, u glavi košmar. A moja duša... ona se otima, bježi, lebdi, iščekuje, sluti, sanja, vraća se, odlazi, pluta, povlači me za sobom, vraća me, baca o tlo, uzdiže u visine...

Ti si prisvojio moju dušu, a ja ne znam želim li je natrag, ili bih išla i ja za njom?!
*********************************
God gives meaning...

*********************************


- 16:14 - Reci nešto lijepo (13) - Isprintaj - #


ponedjeljak, 22.12.2014.

Moj Zagreb

Mekon izaziva na megdan. Ali nemam sad vremena napisati onaj moj post o dolasku u Zagreb, to ću nekom drugom prigodom.

Zagreb sinoć.

Hodam Ilicom, a iz strme bočne ulice zapahne me prohladni i nostalgični miris noći, čempresa i starih vila.

Dohvatim se Trga dr. Franje Tuđmana, miriši borovina. Miriši i miriši. Kao kad je djed pred Božić znao na krovu iznad trijema skriti bor i praviti se da nećemo imati bor. A ja hodam po dvorištu i njuškam i njuškam, bor je tu negdje, a nema ga nigdje, pa slučajno pogledam gore, a on viri s krova. Tako na Trgu, njuškam i njuškam i odjednom u mraku ugledam stotine i stotine jelki za prodaju. Mirišu umrla drveća, mirišu svoje zadnje mirise, da bi zadnje trenutke svojih mirisa provele u građanskim domovima, ukrašene najljepšim ukrasima, svjetlucavim lampicama i kuglicama, a zatim, nakon desetak petnaest dana sjaja, bile spaljene ili odložene na smetlišta velikog grada. Mirišu jelke i sretna sam što opet udišem mirise djetinjstva, a nesretna pri pogledu na to groblje donedavno živih šumskih stvorova.

Ilica mi izmiče pod nogama, okupana svjetlošću tisuća novogodišnjih lampica. Gužva se pojačava. Dolazim na Trg. Opet glazba, veselje, miris kuhanog vina i roštiljki, miris pečenih kestena.

Zagreb poput Beča, još ljepši i topliji.

Moj Zagreb!

*************************************************
Visiting worlds of crystal beauty
Offering dreams so very hard to resist

*************************************************- 19:15 - Reci nešto lijepo (25) - Isprintaj - #


nedjelja, 21.12.2014.

Nešto sam se smela

Sva sam se nešto smela, pa sad više ne znam kaže li se

junačka ljevica

ili

junačka desnica pjeva

cerek


"Babilonci su vjerovali u prognoze temeljene na izgledu novorođenčeta...Velik, razvijen organ na desnoj strani tijela predskazivao je uspjeh i snagu, a ako je bio na lijevoj strani, bolest i slabost."
Izvor: A. Škrobonja, A. Muzur, V. Rotschild: "Povijest medicine za praktičare", str.23


Šašavi Babilonci, svašta su oni znali, još onda nut


Foto:


All right thumbup************************************************************
I won't heal given time
I won't try to change your mind
I won't feel better in the cold light of day
But I wouldn't stop you if you wanted to stay

************************************************************- 10:56 - Reci nešto lijepo (29) - Isprintaj - #


subota, 20.12.2014.

Susjeda

Stanujem na prvom katu višekatne zgrade, s prozorima okrenutim mirnijem dijelu kvarta. Kako nemam balkon, niti u zgradi postoji neki drugi prostor za sušenje robe, prisiljena sam robu sušiti na sušilu namontiranom na prozor dnevnog boravka. Cijeli tjedan radim i nema me doma od ujutro do navečer. Stoga za vikend imam jedina dva dana kada mogu oprati robu i osušiti je prije noći, jer noću u Zagrebu nema smisla držati robu vani, zbog velike vlage, pa i ono što se preko dana osuši, ako na vrijeme ne pokupiš, navečer opet bude vlažno, kao da se nije sušilo cijeli dan. Istina, kupila sam perilicu/sušilicu, ali ne može se sva odjeća sušiti u sušilici, jer se skuplja. U zgradi žive mladi ljudi s bebama, koji isto kao ja suše robu, ali svoju robu prekrivaju najlonima, no tada se sporije suši, jer je zapriječeno isparavanje. Kad sam doselila, pitala sam se čemu ti najloni.

Susjeda s najgornjeg kata je u mirovini i ima psa, pa je po cijele dane doma. Može čistiti i spremati svaki dan. No ona baš vikendom posprema stan i upravo onda kada vidi da mi susjedi sušimo robu, istresa kroz prozor tepihe i svoje i pseće dlake istrese na našu robu. Tako nam upropasti trud, pa opet moramo prati robu. No pustimo sad potrošnju struje i detergenta, problem je što se roba više nema vremena osušiti prije noći.

Ilustracija:

Nakon što sam primijetila da nešto nepoznatog porijekla leti zrakom nad mojom robom i ugledala ju na prozoru kako istresa tepih, ostavila sam joj poruku da to više ne radi. Neko vrijeme je bio mir, a onda danas opet. Stavim robu sušiti, sve ok, nema na prozoru ni trunčice nikakvog smeća. Nakon dva sata dođem provjeriti je li roba suha, kad na prozorskoj dasci ogromni pramenovi sijede kose, a nešto psećih dlaka po robi. U meni je trenutno uskuhao bijes. Međutim, morala sam se smiriti, jer kad lavica poludi, onda to može biti prilično opasno. Požalila sam se sinu, koji je tu prije stanovao, što žena radi, a on kaže da su uvijek imali problema s njom, da su je upozoravali, pa da je neko vrijeme bio mir, a onda ona opet nastavi po starom.

Što biste vi učinili da ste na mom mjestu?


*******************************************
Stranded here on planet Earth
It's not much but it could be worse

*******************************************- 15:24 - Reci nešto lijepo (48) - Isprintaj - #


petak, 19.12.2014.

Sunce

Stiglo Sunce danas u Zagreb...
.... drago Sunce kiss


Sve je nekako živnulo.


Kad smo već kod Sunca, sjeća li se tko ovoga:p.s. evo linka za mame, djecu i djetinjstvofino
*********************************
Hold my gaze
Hold me inside you

*********************************

- 18:11 - Reci nešto lijepo (25) - Isprintaj - #


četvrtak, 18.12.2014.

Bezobrazni ministar

Da taj ministar radi svoj posao kako treba, ne da mu ne bih branila da ide na zimovanje službenim autom, već bih mu još i rekla da ide, da je zaslužio.

Međutim, nije!!!

Mogu razumjeti da je država siromašna i da nema novaca ni za najnužnije, ali što reći kad im ne funkcionira ni ono što bi se moglo riješiti bez ikakvih financijskih sredstava!

Nedavno su u zdravstvenom sustavu kukali da se obavi puno pregleda, a da ljudi nikad ne dođu podići nalaze!

Foto:


Zašto je to tako?

Pustimo sada liste čekanja, pa se za neke preglede naručuje u listopadu ove godine za travanj iduće godine, tko živ, tko mrtav do travnja, ali da bi se uopće naručio, moraš donijeti uputnicu izabranog liječnika, a kako šalteri rade ujutro, tako moraš uzeti dan godišnjeg da se naručiš. Onda čekaš nekoliko mjeseci na pregled, pa opet uzmeš dan godišnjeg zbog pregleda, jer se pregledi po bolnicama obavljaju uglavnom ujutro, popodnevni rad za njih ne postoji. Onda umjesto da ti kažu da pričekaš nalaz, jer su ti obavili pregled i samo to još treba napisati, njima se ne da pisati, pa ti kažu da po nalaz dođeš za deset dana. Onda bi opet trebao moljakati godišnji odmor, jer se nalazi izdaju samo dopodne. Kažeš im da ne možeš doći dopodne, jer radiš, a oni ti kažu: pošalji nekoga. Oni ne mogu pojmiti da ljudi rade dopodne i da si ne može svatko priuštiti bolovanje ili godišnji odmor te da nema svatko susjeda kojeg može poslati po nalaze. A koga onda poslati? Mačku ili psa? Muhu?

Da ministar misli svojom glavom, za što ga ovaj narod plaća, omogućio bi da se nalazi mogu podizati cijeli dan na jednom centralnom bolničkom šalteru, zasigurno uvijek ima nekoga tko bi to mogao izdati pacijentu. Ili bi se nalaze moglo poslati poštom, ili mailom. Ima stotinu načina. Samo treba misliti. A ministar to ne zna. Očito. Zapravo zna misliti, misli kako će na zimovanje službenim autom.

Kosorica je taman bila počela uvoditi informatizaciju u te procese, a kad su štetočine došle na vlast sve je zapelo. Glavno da zimuju o trošku naroda!

Gospodine ministre, dobra organizacija s postojećim resursima ništa ne košta! Izvolite nam učiniti naše nalaze dostupnima, da ne moramo za najobičnije podizanje nalaza uzimati jedan dan godišnjeg odmora!

Ili gonite s vlasti!!!


p.s. I tko još u ovoj bijednoj državi uopće i ima pravo na godišnji odmor, osim ministara i saborskih zastupnika?! Tko u ovoj jadnoj i bijednoj državi još uopće ima pravo ići na bolovanje da bi dignuo nalaz?! Osim ministara i saborskih zastupnika?! Tko? Tko može doći poslodavcu i reći mu: daj mi godišnji da idem po nalaz u bolnicu?! Tko???********************************************
I step out of the shadows
and into the bright day...

********************************************


- 18:37 - Reci nešto lijepo (21) - Isprintaj - #


utorak, 16.12.2014.

Grad u kojem nikad nisam bila


Foto:

Prag (Prague, Praha), grad u kojem nikada nisam bila…

Prag (Prague, Praha), grad u koji moje starije dijete nije otišlo na maturalac…

Prag (Prague, Praha), grad u koji je moje mlađe dijete otišlo na maturalac…

Prag (Prague, Praha) je glavni grad Češke te njeno kulturno i gospodarsko središte, sa cca 1,2 milijuna stanovnika. Zemljopisno leži u sredini Češke kotline na rijeci Vltavi, desnom pritoku Labe. (Wiki)

Prag (Prague, Praha) je udaljen od Zagreba oko 750 km.

750 kilometara je otprilike i udaljenost koju sam prepješačila po Zagrebu uzduž i poprijeko, otkad sam tu doselila prije nekoliko mjeseci. U tih nekoliko mjeseci, svaki dan bez obzira na vrijeme, hodala sam od 3 do 6 kilometara. Jučer npr. 7 km, danas 3 km cerek

Da sam pješice krenula iz Zagreba u Prag, do danas bih vidjela Prag pjeva I moje reebokice skupa sa mnomyes
*********************************************
In the dream dusk
We walked beside the lake
We watched the sky move sideways
And heard the evening break

*********************************************- 22:08 - Reci nešto lijepo (27) - Isprintaj - #


Slutnja prekrasnog danaNeka ti ovom prekrasnom pjesmom započme jedan sasvim prekrasan dan fino
*********************************************
A kiss that will burn me
Cure me of dreaming
I was always returning

*********************************************


- 06:19 - Reci nešto lijepo (13) - Isprintaj - #


nedjelja, 14.12.2014.

Jedina asocijacija

Poslanica nekima od vas, ne svima!
Foto: Cobra

Gospodo draga, koji ste zaboravili ili nikad niste vidjeli, da ne kažem nešto drugo gore, ovo su VUKOVARSKI KRIŽEVI!Foto: Večernji List

Gospodo draga, koji ste zaboravili, ili nikad niste vidjeli, da ne kažem muenchen bojna, ovo su HRVATSKI BRANITELJI koji su PREŽIVJELI vukovarske i druge KRIŽEVE, pa ih nose na majicama!

Treba li vam crtati???


Sram vas i stid bilo !!!!!!!!!!!!!!Oznake: vukovarski križevi, hrvatski branitelji- 08:09 - Reci nešto lijepo (32) - Isprintaj - #


subota, 13.12.2014.

Rodna godina 2015

Danas, 13. prosinca, proslavljamo blagdan Svete Lucije, zaštitnice očiju i vida. Bila je kršćanska mučenica (284.- 303.), koju su, kao devetnaestogodišnju djevojku, progonitelji kršćana podvrgli strašnom mučenju, u kojem su je zalili smolom i zapalili, ali vatra ju nije zahvaćala, a ni šest muškaraca i šest volova nije je moglo maknuti s mjesta, nakon čega su joj izvađene oči i stavljene na tanjur, a ona probodena mačem kroz grlo.


Pogreb Sv. Lucije 1608. ulje na platnu 408 x 300 cm Muzej palače Bellomo, Sirakuza
Izvor:

Zbog svog mučeništva, Sveta Lucija smatra se zaštitnicom očiju, vida i očnih bolesti.

U umjetničkim djelima najčešće se prikazuje kao djevica s ožiljkom mača na vratu, tanjurom s očima te luči – uljanicom i palminom grančicom.


Izvor:

U znak sjećanja na nju, djeca se na dan svete Lucije igraju svjetlom, noseći ga od prozora do prozora, a sama Lucija (Svjetlana), u narodu se smatra svjetlonošom, jer navješta veliko svijetlo božićne noći. Postoje razne legende i vjerovanja o Svetoj Luciji.

Lucija je zaštitnica slijepaca, lađara, staklara, krojača, pisara, vratara i ratara.

Na dan Svete Lucije sijemo božićnu pšenicu, kao kršćanski simbol života. Što pšenica bude ljepša i gušća, to će iduća godina biti rodnija.


Foto:****************************************************
We built our love, we built our ark
Nothing ends before it starts

****************************************************

- 17:34 - Reci nešto lijepo (17) - Isprintaj - #


četvrtak, 11.12.2014.

Kad je dosta?

Isus rekao svojim učenicima:

“Kako će teško oni koji imaju novca ući u Božje kraljevstvo!”


Zatim je dodao:

“Lakše je devi proći kroz ušicu igle nego bogatome ući u Božje kraljevstvo”


Izvor: Biblija, Marko 10:21-23; Matej 19:24.


Moja poslanica bogatima:

Nakon što dostignete neku granicu enormnog bogatstva, koje nećete moći potrošiti za svog životnog vijeka, ni vi, ni vaša djeca i unuci, vrijeme je da počmete razmišljati kako svojim ostacima nahraniti gladne ljude i omogućiti drugima topli dom. Možete to, ali vam to nitko nije rekao, a Isusove riječi ste zaboravili...neki možda nikad čuli. Kraj se bliži. Ne onaj biblijski kraj, već kraj ovozemaljskog života, nakon kojeg ćete biti pitani, što ste sa sobom ponijeli?


Vrijeme je!

Foto:
*********************************************************
And my ashes drift beneath the silver sky
Where a boy rides on a bike and never smiles

*********************************************************

Oznake: lsus, bogati, siromašni- 22:32 - Reci nešto lijepo (30) - Isprintaj - #


srijeda, 10.12.2014.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman

1999 - 2014

Izvor:Izvor:


Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, svojim vizionarstvom zaslužan je za stvaranje hrvatske države i kao takav ostat će upisan u slavnoj hrvatskoj povijesti!


Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila njemu. Počivao u miru!


Oznake: dr. Franjo Tuđman- 21:39 - Reci nešto lijepo (41) - Isprintaj - #


utorak, 09.12.2014.

Sretna...


Izvor:

*********************************
You touching my soul forever
You touching my soul

*********************************- 21:40 - Reci nešto lijepo (18) - Isprintaj - #


ponedjeljak, 08.12.2014.

Špijunaža na blogu

Danas mi je na naslovnici Bloga osvanuo komentar, koji sam ostavila kod Mosor2.Ono što me zaprepastilo je što je bloger Pero napisao u svom komentaru:

pero u šaci
LQ - Zamislimo paralelni scenarij: kandidati su, metnimo, Vesna Pusić i Andrija Hebrang. Bi li tvoj komentar glasio isto ovako? ''I bilo je vrijeme da žena postane predsjednica! Pa ima nas više od 50%, red je da budemo zastupljene i na najvažnijim državnim funkcijama!''
Ali znaš šta, pa već smo i imali točno taj slučaj! I također si ga prokomentirala, tada: evo vid'. Hm, čudno... nije mi jasno. Gledam opet i opet, ali ne, nema ništa o tome kako je vrijeme da žena postane predsjednica i da je red da ženski spol bude zastupljen i na najvažnijim državnim funkcijama. Jedino si uz Hebrangovo ime stavila emotikon ''pravog hrvatstva'', koji je hrvatska zastava, a uz Pusićkino nekakvog koji plače, kao znak ili da te ona tjera na plač, jer tako je grozna, ili likovanja u smislu: ona će plakati.
Nešto baš i nisi dosljedna, ha? Izgleda da to argument za žensku zastupljenost potežeš samo onda kad ti odgovara?
Ali, naravno, to i nije trebalo posebno otkrivati, jer svakome je jasno: jedino što ti zastupaš, u svojoj stranačko-političkoj pristranosti i ostrašćenosti, je ta izvjesna stranka, HDZ, a argument borbe za žensku stvar koristiš mistifikacijski, kao pseudo-argument, dimnu zavjesu.
Kažem - nije to čak bila ni potreba otkrivati, jer ionako je slabo skriveno, ali možda nije loše podvući za inače, kao ilustraciju argumentacijske razine na kojoj operiraš i nivoa intelektualnog poštenja koji te obilježava. Znaš, za kad se budeš sljedeći puta pozivala na to...
avatar
08.12.2014. (09:06) - - - -
Linkao je pri tom moj post iz 2009. godine, dakle, prije točno 5 godina!

Kako ja ne znam što sam jučer jela, a kamoli da bih pratila tuđe postove punih 5 godina i skupljala ih sebi za arhivu, postavlja se pitanje, koji je poriv natjerao Peru da skuplja sebi za arhivu moje postove? O čemu se radi? Da li je blog zapravo leglo špijunaže, ili o čemu je riječ? Nedavno sam primijetila da je i Alžabeta brzinom munje izvukla neki moj prastari komentar odnekud, što znači da to društvo uredno prikuplja moje postove i moje komentare na Blogu. Ako jednu nazovi pjesnikinju i nekog kvazi pisca zanima što ja pišem, do te mjere da skupljaju arhivu, postavlja se pitanje, a tko su zapravo ti ljudi i što oni ovdje zapravo rade?

Nije li ovo SUMRAK DEMOKRACIJE!!! Hrvatska je neslobodna zemlja, jer se u njoj očito ne smije govoriti ništa nepoćudno, kao što se nije smjelo u najcrnje doba komunizma za vrijeme Jugoslavije! Zemlja Europske unije!!! Nevjerojatno! Skupljaju se arhive tekstova običnih građana! Što li onda rade onima koji se aktivno bave politikom?

Pogledajmo malo što o demokraciji govori hrvatski Ustav:


Članak 3.
........... demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Članak 6.

Osnivanje političkih stranaka je slobodno.

Članak 14.

Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o ... vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, ...

Članak 20.

Tko se ogriješi o odredbe ovoga Ustava o temeljnim slobodama i pravima čovjeka i građanina, osobno je odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.

Članak 38.
Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.
Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.
Zabranjuje se cenzura.

Članak 40.
Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.Kršenje demokracije u Hrvatskoj i utjerivanje straha onome tko misli drukčije, protuustavno je i svakako zaslužuje posebnu pozornost nadležnih institucija!

Nakon ovog Perinog istupa, ja se ovdje osjećam UGROŽENOM!


********************************************
In the hope that you'll hold me for a day
We could drift away
beneath the shining water
We could drift away, beyond forever.

********************************************


- 16:00 - Reci nešto lijepo (184) - Isprintaj - #


subota, 06.12.2014.

Još malo zvjezdane prašine


Izvor:


Ovako ja iščekujem prolazak Nightrunnera kiss (DoS)


Izvor:

************************************************
Deform to form a star
Here on earth together
I got time to share

************************************************

Oznake: SW- 12:17 - Reci nešto lijepo (19) - Isprintaj - #


četvrtak, 04.12.2014.

O MOM Gradu :)Ljubljeni moj Zagrebe hrvatska
**********************************************
God is freedom, God is truth
God is power and God is proof

***********************************************


- 06:33 - Reci nešto lijepo (30) - Isprintaj - #


srijeda, 03.12.2014.


Izvor:


Izvor:

Samo malo glazbe za laku noć :))

*******************************************
The other half is somewhere else

*******************************************


- 23:26 - Reci nešto lijepo (248) - Isprintaj - #


ponedjeljak, 01.12.2014.

Hand. Cannot. Erase.


Izvor:

Njegov rođendan sam nedavno obilježila tu na mom blogu :)) Najnoviji album Stevena Wilsona je konačno dovršen i izlazi u veljači 2015. godine. Na njemu se nalaze sljedeće pjesme:

1. First Regret (2.01)
2. 3 Years Older (10.18)
3. Hand Cannot Erase (4.13)
4. Perfect Life (4.43)
5. Routine (8.58)
6. Home Invasion (6.24)
7. Regret #9 (5.00)
8. Transience (2.43)
9. Ancestral (13.30)
10. Happy Returns (6.00)
11. Ascendant Here On…(1.54)

Ne mogu dočekati preslušati ih :))

O svojoj glazbi Steven John W. kaže:Izvor:*********************************************
Aching for your nails across my skin...

*********************************************

Oznake: Steven Wilson, Hand. Cannot. Erase.- 21:19 - Reci nešto lijepo (18) - Isprintaj - #