nedjelja, 27.04.2014.

SenekaMi nemamo razloga tražiti za sebe zaštitu i opravdanje za razuzdanost, govoreći da je to potrebno i neizbježno; najzad, koji je porok ikada ostao bez branitelja? Nema tog zla za koje ne možeš reći da se može iskorijeniti: mi bolujemo od zala koja se mogu liječiti, i ako se želimo popraviti, sama priroda će nam pomoći, jer smo rođeni za dobro. Put k vrlinama nije, kao što se nekima čini, strm i mučan: ovim putem se ide po ravnom!

Ne dolazim vam dati savjete za praznu stvar. Put do sretnog života je lak: pođite njime samo pod dobrim znamenjima i uz pomoć Boga. Puno je teže činiti ovo što vi činite. Ima li većeg odmora od mira duše, a što je mučnije od gnjeva? Što više odmara od blagosti, a što je zamornije od svireposti? Čednost nema nikakva posla, a požuda je najviše zauzeta! Čuvanje svih vrlina je lako, održavanje poroka skupo košta!


Izvor: Seneka, "Rasprava o gnjevu", Rad, Beograd, 1959, str. 43

Oznake: Seneka- 13:08 - Reci nešto lijepo (17) - Isprintaj - #


subota, 19.04.2014.

Moja Crkva

O Uskrsu 2014.

Svima su puna usta kad blate Crkvu u Hrvata, ali pohvaliti, e to se može čuti od malo koga... Iako je upravo Crkva u Hrvata očuvala opstojnost hrvatskog naroda na ovom prostoru, a njeni pripadnici najviše stradavali od ruku mrskog neprijatelja. Prisjetimo se samo Drinskih mučenica, da ne idem dalje u mučeničku prošlost mnogih svećenika i časnih sestara. O svećeniku Martinu Bubnju i njegovom stradavanju u kostrenskoj jami Brezdanki* od strane partizanske kame, već sam pisala.
*Unatoč i danas živućim svjedocima tog pokolja 1500 ljudi, ova tzv. hrvatska država nije još sudila za taj ratni zločin! Čeka valjda da prošlost na izmaku sve to zataška, kao i inače kad god je o stradanju hrvatskog naroda riječ!

E pa ja ću navesti jedan primjer angažmana Crkve oko svjetovnih tema:

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Črnomerec i vijećnici gradske četvrti sudjelovali su na otvorenju Vrtića Sunčev sjaj - Nazaret koji je bio pred gašenjem, no angažmanom Milosrdnih sestara sv.Križa, roditelja te uz potporu Zagrebačke Nadbiskupije, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Vijeća Gradske četvrti Črnomerec i niza drugih pravnih i fizičkih osoba dobre volje, vrtić je spašen i sačuvana je budućnost naših građana najmlađe dobi!

Ovo je samo jedan primjer, a sličnih primjera ima stotine i tisuće! Naravno da u (post)komunističkom društvu njihov požrtvovni rad nije medijski popraćen...Ali se zato medijski prenapuše svaka slabost rijetkih izuzetaka onih koji su podlegli svjetovnim grijesima! No od ovog zadrtog komunističkog društva niti se ne može očekivati bilo kakva objektivnost!

Hvala svećenicima i časnim sestrama na čuvanju naše vjere, na pomaganju sirotima, na palijativnoj skrbi...na svemu što čine za nas, samozatajno i skromno! Neka dragi Bog blagoslovi sve njih i pomogne im da ustraju u svom radu na dobrobit svih nas!!!

Sretan Uskrs!!!


- 23:47 - Reci nešto lijepo (24) - Isprintaj - #


nedjelja, 13.04.2014.

Crveni plaštCRVENI PLAŠT

Samo tebi ću pjevati, Isuse moj,
tebi dugujem život svoj.
Ti smrti zaustavljaš studeni dah,
s tobom sam, nije me strah.

Zbog mene si prošao kroz tamnu noć,
da ja mogu do svjetlosti doć.
U haljini bijeloj, čistoj ko snijeg,
slobodna zauvijek!

One noći si nosio crveni plašt,
svojom krvlju posvetio nas!
Još maslina grane svijaju se,
od silne ljubavi te!

Samo ona je jača od otrova zla,
samo ljubav u grudima,
što jedina nikada ne umire,
do vječnosti razliva se.

Samo tebi ću pjevati, Isuse moj,
tebi dugujem život svoj,
ti sjaji do zvijezda u daleku noć,
čekaj nas, mi ćemo doć'!


- 15:35 - Reci nešto lijepo (23) - Isprintaj - #


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>