subota, 30.11.2013.

ZA ili PROTIV Božića!

Sutra je veliki dan...Prva adventska nedjelja u povijesti u kojoj vjernici trebaju dokazivati da su uistinu vjernici. Ovo je prava priprava za nadolazeći Božić, koji simobolizira svetost Obitelji. Što je to Sveta Obitelj? Neki su izgleda zaboravili, pa evo malo prisjećanja:

Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa
1.
Knjiga Sirahova sadrži retke koji se odnose na način svetosti unutar židovske obitelji. Starozavjetni pisac jasno kaže: „Tko poštuje oca, okajava grijehe svoje, i tko časti majku svoju, sabire blago. Tko štuje oca, radovat će se sa svoje djece i bit će uslišan u dan molitve svoje. Tko čini radost majci svojoj, sluša Gospodina.“ Ovaj odnos prema roditeljima (ocu i majci) u biti oslikava odnos prema Bogu.

Sv. Pavao u poslanici Kološanima nadopunja starozavjetnog pisca i naglašava kreposti koje pridonose zdravome ozračju u obitelji: milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost, opraštanje, ljubav. Nikad u tome nećemo biti savršeni. No svaki novi dan poklanja čovjeku novu prigodu za rast u tim krepostima ljudskoga zajedništva.

Evanđeoski tekst govori o svetoj obitelji Isusa, Marije i Josipa. Josip se susreće na samom početku s dvije poteškoće ili dva izazova. On mora prihvatiti da dijete nije njegovo, a kasnije s tim djetetom i njegovom majkom mora bježati u Egipat. Josip vjerom prihvaća Božji plan iako mu je mnogo toga nejasno i nepoznato. Samo Bog zna koliko od njegova plana ovisi naše djelovanje bez obzira hoćemo li ili ne vidjeti rezultate naše vjernosti.
Marija u evanđeoskom odlomku ne izgovara ni jednu riječ. Međutim, njezina šutnja mnogo govori. Ona ne protestira zbog Josipovih odluka; ona ima potpuno povjerenje u njegovo razabiranje Božje volje. Ona nije zavidna što Bog objavljuje Josipu svoje planove, a ne njoj. Iz vlastitoga iskustva zna da Bog djeluje kod svakoga u različito vrijeme zbog svojih razloga i da se služi ljudskim posrednicima da obznani svoj plan. Svjesna je da se ne može u potpunosti osloniti na ljudsko prosuđivanje.

Dijete Isus je rođeno na putu, u štali, u nesigurnim i avanturističkim prilikama. Ono je slabo i ranjivo kao i bilo koje dijete. Zahvaljujući Josipu i Mariji, dijete Isus je spašeno, ali mnogo nevine djece umire umjesto njega zbog Herodove okrutnosti. Ljudski govoreći, to ubojstvo izaziva osvetu i razočarenje. Kultura smrti, ili bolje reći, nekultura prema životu, pa i u majčinoj utrobi, suprotna je od onoga što vidimo kod svete obitelji.
Obitelj mora zbog Herodove prijetnje bježati u Egipat. Na svom bijegu u Egipat Josip uzima Isusa i njegovu majku. Josip je mogao pobjeći i sam, i pred tajnom Marijina začeća kao i pred Herodovom prijetnjom. No, njegova uloga oca obitelji je jača od instinkta pojedinačnog preživljavanja. Uloga oca i majke je po Božjoj zamisli poseban način sudjelovanja na božanskom životu – davanje života drugima ali i davanje života za druge.
Riječ je dakle o obitelji čiji je život nemiran, opterećen teškoćama. Ta obitelj nije sveta zato što bi bila slatka, preobražena, uzvišena, nego zbog svoje sposobnosti da u svim životnim poteškoćama ne izgubi povjerenje, nadu, vjeru, ljubav. Sveta je zato što njezini članovi stoje jedni iza drugih, premda ponekad svi ne razumiju dokraja postupke drugoga.

Ono što je „sveto“ s obzirom na iskustvo obitelji jest kako prihvaćamo u našem ljudskom načinu neprilike, iznendne promjene, siromaštvo, strahove i brige, opasnosti „našega Betlehema“. Betlehem je bilo mjesto izazova – nastaviti s vjerom, s pouzdanjem ili odustati. Za Josipa i Mariju nije bilo jednostavno jer su snove, očekivanja i anđelove pozdrave zamijenili slama i jaslice; dom i susjede zamijenili su putovanje i bijeg.
Sveta Obitelj - ona nije nedostižni ideal. Ona je izazov koji vrijedi nasljedovati.

Izvor:
Zato, pripravimo se za Božić, izlaskom na referendum i zaokruživanjem velikog ZA svetu Obitelj! Nemojmo iznevjeriti svetu Mariju i svetog Josipa, koji su nam pokazali put kojim treba ići.


- 18:40 - Reci nešto lijepo (19) - Isprintaj - #


petak, 29.11.2013.

Prvi Adventa

Bliži se Prva adventska nedjelja. Ovogodišnja priprava za najradosniji katolički blagdan, Božić, započet će u pravom božićnom stilu: referendumskim izjašnjavanjem za svetost obitelji…..za Svetu Obitelj!Upravo simbol Božića, jaslice, govore o tome tko čini obitelj:
otac, sveti Josip
,
majka, sveta Marija
i dijete, mali Isus!


O svetosti obitelji vjera nas uči već više od dvije tisuće godina. Stoga, kada budete palili prvu adventsku svijeću, prisjetite se svete Obitelji i što ona znači, pa glasujte na referendumu onako kako vam srce kaže: ZA….za svetu Obitelj.Ovaj Božić neće moći biti pravi Božić onima koji negiraju ono što Božić predstavlja: obitelj koju predstavljaju Marija, Josip i Isus. Oni koji jednom-dvaput godišnje idu na Misu, o najvećim katoličkim blagdanima, ove godine itekako će trebati promisliti što će ispovijediti na ovoj Božićnoj ispovijedi. Hoće li reći: ja sam vjernik, ALI...

Neće moći biti ALI, jer je referendum jednom i ono što se učini u ovu nedjelju, više se neće moći popraviti nikakvom ispovijedi. Zato uključite razum i glasujte jedino kako je ispravno za svakog vjernika: ZA! Ne zaboravite da će sveta Marija, sveti Josip i predragi Isus Krist, koji je za nas umro na križu, znati jeste li ZA ili ste PROTIV. Jeste li za ili protiv svetosti obitelji, protiv Svete Obitelji!!! Jer Božić upravo i jest blagdan Obitelji i za taj i takav Božić se pripravlja već od prve adventske nedjelje, već kod paljenja prve adventske svijeće.

Nije dragi Bog slučajno izabrao dan za ovaj referendum, Prvi adventa!!! To je znak s neba, koji treba uočiti. Stoga, nemojte podleći pritisku medija i sami sebi upropastiti radost Božića! Sve nas vjernike čeka božićna ispovijed. Svećeniku možete slagati, ali Onome gore ne. A evo obitelji koju Vam on stavlja u preporuku:- 17:16 - Reci nešto lijepo (4) - Isprintaj - #


utorak, 26.11.2013.

O Samuelu....Podsjetnik da nema "ali"

Hodočašće u Šilo

#1Bio jedan čovjek iz Ramatajima, Sufovac iz Efrajimove gore, po imenu Elkana, sin Jerohama, sina Elihua, sina Tohua, sina Sufova, Efrajimljanin. (2) Imao je dvije žene: ime jednoj bijaše Ana, a drugoj bijaše ime Penina. Penina je imala djece, a Ana ih nije imala. (3) Taj je čovjek svake godine uzlazio iz svoga grada da se pokloni i prinese žrtvu Jahvi Sebaotu u Šilu. Ondje su bila dva sina Elijeva, Hofni i Pinhas, kao svećenici Jahvini. (4) Jednoga dana Elkana prinese žrtvu. On je obično svojoj ženi Penini i svim njezinim sinovima i kćerima davao više žrtvenih dijelova, (5) a Ani je davao samo jedan dio, premda je više ljubio Anu, ali Jahve joj ne bijaše dao od srca poroda. (6) Uz to joj je suparnica njezina zanovijetala da je ponizi što joj Jahve ne bijaše dao od srca poroda. (7) Tako je bivalo svake godine kad god bi polazili u Dom Jahvin: Penina je zanovijetala Ani. Ana je stoga plakala i nije htjela jesti. (8) Tada joj reče Elkana, njezin muž: "Zašto plačeš, Ana? I zašto ne jedeš? Zašto ti je srce rastuženo? Nisam li ti ja vredniji nego deset sinova?"

Anina molitva

(9) Ali Ana ustade, pošto su jeli i pili u sobi, i stupi pred Jahvu - a svećenik Eli sjeđaše na stolici na pragu svetišta Jahvina. (10) I ojađena u duši pomoli se Ana Jahvi, plačući gorko. (11) I zavjetova se ovako: "Jahve Sebaote! Ako pogledaš na nevolju službenice svoje i opomeneš se mene i ne zaboraviš službenice svoje te dadeš službenici svojoj muško čedo, ja ću ga darovati Jahvi za sve dane njegova života i britva neće prijeći preko glave njegove." (12) Tako se ona dugo molila pred Jahvom, a Eli je motrio usta njezina. (13) Ana govoraše u srcu; samo se usne njezine micahu, a glas joj se nije čuo. Zato Eli pomisli da je pijana. (14) I reče joj Eli: "Dokle ćeš biti pijana? Otrijezni se od vina što je u tebi!" (15) Ali Ana odgovori i reče: "Nisam pijana, gospodaru, nego sam velika nesretnica. Nisam pila ni vina ni opojna pića nego izlijevam dušu svoju pred Jahvom. (16) Ne sudi službenicu svoju kao ženu nevaljalu, jer sam od preteške tuge i žalosti tako dugo molila." (17) Tada joj Eli odgovori ovako: "Pođi u miru! A Bog Izraelov neka ti ispuni molitvu kojom si ga molila." (18) A ona reče: "Neka službenica tvoja nađe milost u očima tvojim!" I žena ode svojim putem: jela je i lice joj nije više bilo tužno kao i prije.

Rođenje Samuelovo

(19) Sutradan uraniše i pokloniše se Jahvi, a onda se vratiše i dođoše svojoj kući u Ramu. Elkana pozna Anu, ženu svoju, a Jahve je se opomenu. (20) Ana zatrudnje i, kad bi vrijeme, rodi sina koga nazva imenom Samuel, "jer sam ga", reče, "izmolila od Jahve". (21) Poslije godine dana uziđe njezin muž Elkana sa svim domom svojim da prinese Jahvi godišnju žrtvu i da izvrši zavjet. (22) Ali Ana ne pođe s njim jer reče svome mužu: "Neću poći dok se dijete ne odbije od prsiju, a onda ću ga odvesti da se pokaže pred Jahvom i da ostane ondje zauvijek." (23) I odgovori joj Elkana, njezin muž: "Čini kako misliš da je dobro; ostani dok ga ne odbiješ od prsiju; samo neka ti Jahve ispuni tvoju želju!" I žena osta kod kuće dojeći sina svoga dok ga nije odbila od prsiju.

Posvećenje Samuelovo

(24) Čim ga je odbila od prsiju, povede ga sa sobom uzevši uz to trogodišnjeg junca, efu brašna i mijeh vina; i uvede ga u Dom Jahvin u Šilu. A dječak je bio još vrlo mlad. (25) Tada zaklaše junca, a majka dječakova pristupi k Eliju. (26) I reče Ana: "Dopusti, gospodaru! Tako ti života tvoga, gospodaru, ja sam ona žena koja je stajala ovdje kraj tebe moleći se Jahvi. (27) Molila sam za ovo dijete, i Jahve mi je uslišio prošnju kojom sam ga prosila. (28) Zato i ja njega ustupam Jahvi za sve dane njegova života: ta isprošen je od Jahve." I pokloniše se ondje Jahvi.

Hvalospjev Anin

#2Nato se Ana pomoli ovako: "Kliče srce moje u Jahvi, raste snaga moja po Bogu mom. Šire mi se usta na dušmane moje, jer se radujem pomoći tvojoj. (2) Nitko nije svet kao što je Jahve (jer nema nikoga osim tebe), i nema hridi kao što Bog je naš. (3) Ne govorite mnogo hvastavih riječi, neka ne izlazi drskost iz usta vaših, jer Jahve je sveznajući Bog, pravo on prosuđuje djela. (4) Lomi se luk junacima, nemoćni se snagom opasuju. (5) Nekoć siti sad se za kruh muče, nekoć gladni ne gladuju više. Nerotkinja rađa sedam puta, majka brojne djece svježinu izgubi. (6) Jahve daje smrt i život, ruši u Šeol i odande diže. (7) Jahve čini uboga i bogata, obara čovjeka i uzvisuje. (8) Diže slabića iz prašine, iz bunjišta izvlači uboga, da ih posadi s knezovima i da im odredi počasna mjesta. Jer Jahvini su stupovi zemlje, na njih je stavio ovaj svijet. (9) Korake čuva svojih vjernika, zlikovce stiže propast u mraku (svojom snagom čovjek ne stječe pobjede). (10) Koji se protive Jahvi, padaju, Svevišnji grmi s nebesa. Jahve sudi međama zemlje, daje silu svojemu kralju, uzdiže snagu pomazanika svoga." (11) Potom se Ana vrati u Ramu, a dječak ostade da služi Jahvi pod okom svećenika Elija.
- 18:15 - Reci nešto lijepo (4) - Isprintaj - #


ponedjeljak, 25.11.2013.

Nesposobni novinari /režimski novinari ??

Još nisam dokučila jesu li hrvatski novinari toliko nesposobni, da je to sramotno, ili su svi prodane duše aktualnom režimu???

Večeras je na jednom tv-programu bio predug promidžbeni intervju s markiranom županicom, u svezi odustanka od korištenja skupocjenog vozila....Pa se u više navrata dotična županica pohvali kako je, u jednoj od inače najsiromašnijih županija Hrvatske, ona ostvarila proračunski suficit odnosno plus od 56 milijuna kuna. Novinarka se pravi nemušta, pa ni "a" ni "be" o tome! Ili je riječ o nesposobnoj novinarki, koja nema pojma o čemu se govori, ili je pak riječ o korumpiranoj novinarki u službi aktualnog režima, trećeg nema. Naime, županija nije profitna organizacija, pa proračunski plus ne znači nikakvu dobit za županiju, već je županija neprofitna jedinica lokalne uprave i samouprave, u kojoj prihodi i rashodi moraju biti izbalansirani, da bi županija mogla ići razvojno naprijed, s onim sredstvima, koja su joj stavljena na raspolaganje, a to su proračunski prihodi od poreza, naknada i ostalog. To znači da suficit u županijskom proračunu od 56 milijuna kuna nije nikakav plus za županiju, već tragični minus, koji zapravo znači da županica nije imala nikakvih projekata u koje bi uložila tih 56 milijuna kuna poreza i naknada, koje su joj uplatili građani i tvrtke u lokalni proračun. Dok joj je županija svrstana u tri najsiromašnije županije, ona ne zna kako bi potrošila 56 milijuna kuna, koji su joj na raspolaganju za razvoj gospodarstva, socijale, sporta, zdravstva, razvoja siromašnih općina itd. itd. itd. Umjesto da takva županica dobije otkaz od strane birača, oni će je vjerojatno i opet birati jer je, eto, ipak vratila auto, koji nikad i nije trebala uzeti, jer kaže da će se sada voziti vozilom županije. Zašto to isto vozilo nije koristila i prije, to novinarka nije pitala.

Sljedeći novinarski gaf, odnosno nezainteresiranost za posao bio je u kategoriji nasilja nad ženama. Ministrica socijalne skrbi javno se hvali kako se puno učinilo za sprječavanje nasilja nad ženama, pa je tako otvorila više sigurnih kuća za smještaj zlostavljanih žena. Novinari naravno nisu upitali ministricu, kako to da se u trećem milenijumu žene i djeca, žrtve obiteljskog nasilja izoliraju u sigurne kuće, umjesto da se u sigurne kuće-zatvore, smjeste siledžije, koji i dan danas uživaju punu slobodu, dok su sigurne kuće pune sirotih zlostavljanih žena i djece. Osim toga, u povodu dana siledžija, neki su potpisivali peticiju protiv zlostavljanja žena, ali novinari nisu istražili tko sve od političara jest, a tko ipak nije potpisao tu peticiju. Ako nije, zašto nije?! Nesposobni novinari, ili režimski novinari, pitanje je sad.- 19:03 - Reci nešto lijepo (7) - Isprintaj - #


nedjelja, 24.11.2013.

Prekrasan sunčan dan na Kvarneru

Kod mene sezona grijanja još nije počela, a ako ovako nastavi, ni neće :)

- 15:49 - Reci nešto lijepo (3) - Isprintaj - #


petak, 15.11.2013.

Cjeloživotno obrazovanje
- Dobar dan!

- Dobar dan!

- Želio bih studirati na vašem fakultetu! Zanima me taj i taj studij!

- Molim Vas prosjek ocjena prethodnog obrazovanja!

- Izvolite!

- Na žalost, ne možete studirati na našem fakultetu. Morali biste imati prosjek ocjena najmanje 4.0.

- Ali ja sam za vrijeme prethodnog obrazovanja bio nešto bolestan, pa nisam pohvatao prosjek, no danas sam zdrav i želim studirati.

- Žao mi je, prema pravilniku našeg fakulteta ne možemo vas primiti.

- Ali ja bih plaćao svoj studij!

- Gospodine, ne može. Pravila su pravila!


Toliko o cjeloživotnom obrazovanju, o fakultetima, o zemlji u kojoj je svega 10% visokoobrazovanih osoba, o zemlji u kojoj je 20% nezaposlenih, a istraživanja pokazuju da je najmanji postotak nezaposlenih visokoobrazovanih osoba, zemlji u kojoj su važnija pravila nekog fakulteta nego obrazovanje ljudi koji se žele obrazovati!

Prestrašno.

Da u ovoj zemlji vlast raspolaže sivom moždanom tvari, bila bi sretna što postoji netko tko se želi cjeloživotno obrazovati i činila bi sve da omogući to obrazovanje. No zašto to ni jedna vlast ne želi, zato što je lakše manipulirati i pljačkati neobrazovani puk.

Čemu služe fakulteti u Hrvatskoj? Obrazovanju?? NE, fakulteti su sami sebi svrha.

Što mislite, može li neobrazovana Hrvatska sebi dozvoliti odbiti od knjige bilo koga tko bi htio učiti?
Mislite li da bismo morali dopustiti pristup obrazovnom sustavu svima koji se žele cjeloživotno obrazovati, ili ne?

- 06:59 - Reci nešto lijepo (10) - Isprintaj - #


srijeda, 13.11.2013.

Zbogom oružje - Prijedlog Liniću

Svojevremeno se u Hrvatskoj provodilo nekoliko akcija vraćanja ilegalnog oružja, uz oprost kazni. Dragovoljni povrat oružja urodio je plodom pa su policijska skladišta uskoro bila popunjena, o čemu su mediji opširno izvještavali.

Unatrag dvije-tri godine, počev s bivšim premijerom, uvjerili smo se da su većina krupnih političara zapravo krupni lopovi, bolje reći kriminalci, koji su opljačkali ogroman novac hrvatskog naroda.

Stoga predlažem Liniću da namakne novac za propalu državu tako da osmisli akciju vraćanja pokradenog blaga, uz oprost kazni. Tko vrati državi opljačkani novac, može dobiti oprost, a tko ne vrati, taj na doživotnu robiju.

Nakon najnovijih uhićenja i spoznaje da nitko od njih nije nedodirljiv, vjerujem da bi se brzo napunio državni proračun i da bi Linić bezbrižno ušao u Novu Godinu. Njima samo treba jasno staviti na znanje da samo trebaju državi predati državno, nešto što nikad i nije bilo njihovo. Tu stvarno nemaju što izgubiti….osim slobode, ako ne poslušaju! A kad je Lepi Cane dolijao, svi će! Nedvojbeno.- 18:17 - Reci nešto lijepo (3) - Isprintaj - #


nedjelja, 10.11.2013.

Netko je zaboravo tko mu je vlasnik

Bog ne može biti svugdje, pa je zato stvorio majke.
Židovska poslovicaMali podsjetnik onima koji su zaboravili tko im je pravi vlasnik:

„S tobom ću učniti Savez; ti ćeš ući u korablju – ti i s tobom tvoji sinovi, tvoja žena i žene tvojih sinova. A od svega što je živo – od svih bića – uvedi u korablju od svakoga po dvoje, da s tobom preživi, i neka budu muško i žensko. Od ptica prema njihovim vrstama, od životinja prema njihovim vrstama, i od svih stvorova što po tlu puze prema njihovim vrstama: po dvoje od svega neka uđe k tebi da preživi. Sa sobom uzmi svega za jelo pa čuvaj, da bude hrane tebi i njima. ..Uzmi sa sobom po sedam parova: mužjaka i njegovu ženku. Isto tako od ptica nebeskih po sedam parova – mužjaka ženku – da im se sjeme sačuva na zemlji. Jer ću do sedam dana pustiti dažd po zemlji četdeset dana i četrdeset noći …Knjiga postanka, 6 i 7.


Kako je u ime boga novca lako izdati svoju vjeru! Zar ne?!
A možda gazda ni nema pojma da mu tamo netko iza leđa, pomoću njegovog novca krši Savez s B.gom?! Tako je to kad desnica ne zna što radi ljevica.

No da nastavim tamo gdje sam stala:

Glasati PROTIV, znači odreći se svoga oca i majke. Pogaziti ovo:"Majka je osoba koja, kada vidi da je ostalo samo četiri kriške pite za petero ljudi, izjavi da nikad nije voljela pitu",
Tenneva Jordan.

"Majke ruke svoje djece drže kratko, ali njihova srca zauvijek",
nepoznati autor.

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo",
Rajneesh.

"Majke nikad nisu same u svojim mislima. Majka uvijek mora razmisliti dvaput, jednom za sebe i jednom za svoje dijete",
Sophia Loren.

"Majka razumije ono što dijete nije izgovorilo",
nepoznati autor.

"Ljudi su onakvi kakvima ih naprave njihove majke",
Ralph Waldo Emerson.

"Od svih prava koje žene imaju, najbolje je što mogu biti majke",
Lin Yutang.

"Ako je sve na ovom smrdljivom svijetu nesigurno, majčina ljubav to nije",
James Joyce.

"Majka je banka u koju ulažemo sve svoje brige i muke",
T. DeWitt Talmage.

"Niti jedan poklon majci nikada neće biti dovoljno dobar kao njen poklon tebi - život",
nepoznati autor.

"Majčino srce je duboki ponor na čijem ćeš dnu uvijek naći oprost",
Honore de Balzac.


Zlatna grana (Nikola Miličević)

Mama,daj mi kaput
Zlaćanih dugmeta,
Pa ću poći na put
Preko bijela svijeta.

Pregazit ću hrabro
Devet plavih gora
Preplovit ću rijeke
I široka mora.

Idem u daljine,
Gdje sunce zapada,
Dok ne nađem vrata
Čarobnoga grada.

U tom gradu, kažu,
Čudna bašta ima,
Zlatne grane vise
Na njenim stablima.

Na najveće stablo
Ja ću se popeti
Odrezati granu
Tebi je donijeti.

Ti si moja draga
Majčica jedina,
Pa nek imaš poklon
Od svojega sina.

Pogleda ga majka
I bude joj milo,
Pa ga uze k sebi
I stavi na krilo.

"Nećeš, sine, poći,
Srećo moja mala,
Ne bi tebe majka
Za sve blago dala.

Dosta su mi tvoje
Ruke oko vrata!
Ti si moja grana
Od suhoga zlata!"Pismo oca

Ako si slab, dat ću ti svoju snagu.
Ako te nitko treba, ja te trebam.
Ako si beskoristan, ja ću ti posvetiti pažnju.
Ako si prazan, ispunit će te moja punoća.
Ako te je strah, ja ću te nositi na svojim leđima.
Ako želiš hodati, ići ću s tobom.
Ako me zoveš, uvijek ću doći.
Ako se izgubiš, nemoj zaspati prije nego što te nađem.
Ako si umoran, biću tvoj odmor.
Ako griješiš, ja ti već opraštam.
Ako mi se obraćaš, molim te, oslovljavaj me sa ‘ti’.
Ako me tražiš, za tebe ću biti kao poklon.
Ako me trebaš, ovdje sam, u tebi.
Ako se protiviš, ne želim te prisiljavati.
Ako si u tami, svjetlo sam tvojim koracima.
Ako si gladan, dajem ti hljeb života.
Ako si nevjeran, ja sam vjeran.
Ako želiš razgovarati, biću tvoj sugovornik.
Ako me budeš gledao, vidjet ćeš istinu svoga srca.
Ako si u zatvoru, ja ću te pohoditi i osloboditi.
Ako se slomiš, ozdravit ću tvoje prijelome.
Ako se uprljaš, ne želim da spašavaš samo svoju prividnost.
Ako misliš da sam tvoj suparnik, znaj, ne želim biti iznad tebe.
Ako želiš vidjeti moje lice, gledaj cvijet, izvor, dijete…
Ako si odbačen, biću tvoj saveznik.
Ako te svi zaborave ja te zaboraviti neću.
Ako nemaš nikoga, imaš mene.
Ako budeš šutio, moja će se riječ nastaniti u tvome srcu.

Tvoj otac

http://mudremisli.net/pismo-oca-mudre-prie/

- 12:22 - Reci nešto lijepo (14) - Isprintaj - #


petak, 08.11.2013.

Zašto ZAGlasovanjem "protiv" otvara se pandorina kutija, u kojoj se nalazi sljedeći potez: brisanje iz uporabe naziva: otac i majka, te umjesto toga uvođenje naziva: roditelj1 i roditelj2. Nakon toga doći će do spora tko će biti taj roditelj1, a tko roditelj2. Zašto bi npr. roditelj1 bio otac, a roditelj2 majka, ili obratno. Ovako je potpuno jasno tko je mama, a tko tata. Uskoro bi se pod pojmom braka pronašla i zajednica dva muškarca i jedne žene ili jedne žene i dva muškarca. Pet žena i jednog muškarca....Poznato?! Još samo da se ozakoni i harem i sve pet. A tu se govori da su zagovornici obitelji primitivni. Ma nemoj!

Nitko nema ništa protiv homoseksualne zajednice muškarca i muškarca, ili žene i žene. No takvom odnosu treba jednostavno dodijeliti neko drugo ime i kraj priče. U tom njihovom odnosu, neka se slobodno nazivaju roditelj1 i roditelj2, ako uspiju roditi dijete. Nas ostale neka puste na miru. Njihovo forsiranje naziva brak, zapravo je najobičnije ograničavanje tisućljećima stjecanog prava heteroseksualaca da svoju zajednicu muškarca i žene nazivaju brakom, a sebe mamom i tatom! Nije li takvo ograničavanje stečenih prava zapravo diskriminacija i ugnjetavanje heteroseksualaca od strane homoseksualne manjine?! Naravno da jest! A rješenje je jednostavno, neka si izmisle naziv za svoju životnu zajednicu i kraj priče!
Osim toga, odavno je nastupila zastara za mijenanje rečenice "brak je zajednica žene i muškarca"! ZASTARA!

Na koncu konca, gledali smo večeras i Crocopa u vatrenom odnosu s onim Rusom, u kojem ga je Rus najprije dobro povaljao ispod sebe, nekoliko minuta proveo u njegovom zagrljaju, a zatim potukao u roku od pet minuta, pa smo preživjeli te eksplicitne scene klinča između dva macho muškarca. Eksplicitne scene dvojice muškaraca u zagrljaju, nakon ovog večeras, sasvim sigurno više nikoga ne bi iznenadile.
Dakle, homoseksualci jednostavno mogu izabrati neki novi naziv za svoju zajednicu i prestati više ugnjetavati heteroseksualce. U ovoj državi je postalo pravo pomodarstvo da stalno nekakva manjina ugnjetava većinu, na svim poljima društvenog života!

Te salata, te ćirilica, te ukidanje braka kao zajednice žene i muškarca... što je sljedeće?


- 22:40 - Reci nešto lijepo (74) - Isprintaj - #


četvrtak, 07.11.2013.

Antidemokratska kampanja

Nezapamćena medijska kampanja protiv demokracije u Hrvatskoj digla se u zemlji koja je tek izašla iz komunističkog mraka i još uvijek se igra demokracije. Jer ovo što je u Hrvatskoj na djelu nije ni D od demokracije, već najgori vid zatiranja volje građana.

Postupci kojima se u državi štiti demokracija propisani su zakonima. Ali samo ako se njima garantira komunističkom režimu pravo na mišljenje. Međutim, kada to pravo treba dati građanima, čak 700.000 građana ove države, tada su vladajuće komunističke strukture angažirale sve, apsolutno sve medije u kampanji protiv naroda i protiv demokracije! Glas naroda više ne vrijedi.

Sramotno je što Europska unija ničim ne reagira na ovu komunističku medijsku kampanju protiv volje naroda! Mi smo navodno europska zemlja, ali izgleda da ni u Europi ne postoji ni D od demokracije!

Sramota!

- 17:35 - Reci nešto lijepo (19) - Isprintaj - #


subota, 02.11.2013.

Moje Njuške

Nedostaju mi moji psi. Znam da im je super na selu, da uživaju u prirodi, koja im je na raspolaganju dvadesetčetiri sata na dan, za razliku od grada i stana, gdje su s nestrpljenjem morali čekati na vrijeme dnevnog izlaska u šetnju. No u mom srcu je nastala praznina, koja se ničim ne da ispuniti. Nedostaju mi moje njuške. S tugom gledam svaki rez koji su oštrim zubićima ostavili na namještaju, a kad vidim kamen, koji je jedno moje pseto kriomice donijelo iz šetnje, suze mi navru na oči. Nema više dlaka po kući, ali nema ni njihovih predragih njuški, koje su me pratile u stopu i njuškale svaki put kad sam zbog nečega bila u bedu.

Stoga mi je kao melem na ranu došla predstava „Njuške“ Teatra Exit iz Zagreba, upriličena u srijedu, 30.10.2013. godine, u HKD-u na Sušaku.

NJUŠKE

TEKST: CJ Johnson

REŽIJA: Matko Raguž

IGRAJU: Enes Vejzović, Filip Križan, Janko RakošJeste li se ikada zapitali o čemu vaš pas razmišlja? I jeste li ikada svoj život usporedili s psećim? Pseći životi su jednako bogati i složeni kao i naši. Kao i mi, i oni komuniciraju o ljubavi, seksu, prijateljstvu, osveti, nasilju... U predstavi se pojavljuje petnaest psećih likova koji kroz monologe publici prenose svoje životne priče. Među različitim prikazanim pasminama nalaze se i sljedeći likovi: rotvajler s problemima u susjedstvu; stari mješanac koji otkriva ljubav u kasnijoj životnoj dobi; afganistanski hrt od kojeg se previše očekuje, iznimno uglađen i pomodan, koji je vrlo ponosan na svoje sposobnosti; policijski pas koji se bori protiv kriminala; hrvatski gonič kojem su glavne okupacije problemi stočarskog života i kako održati stado na broju; ostarjeli, slijepi pas koji se morao suočiti sa smrću svog gazde te carinski bigl sa stavom. U konačnici, svi likovi odražavaju glavne preokupacije ljudskog bića. Njuške su jedinstvena mješavina humora, tragedije, oštrine, nježnosti i romantike.

Moj cilj u životu je biti jednako dobar koliko moj pas misli da jesam. (Sigmund Freud)

Ako za novac želite kupiti ljubav, kupite psa! (nepoznat autor)

Ne postoji psihijatar koji će vam pomoći kao pas koji vam liže lice. (Ben Williams)
To predivno kazališno djelo vratilo me u one krasne dane, proživljene uz moje četveronožne kućne ljubimce. Nasmijalo me do suza, ali i rasplakalo do suza. Glumci su vrlo plastično (što bi vjerojatno rekao Plastik) prikazali tužni pseći život u sjeni svojih, ponekad okrutnih, gazda.

Nakon prve scene s terijerom (jedan od mojih pasa), prepune humora i smijeha, počela je istinita priča jednog rotvajlera, tijekom koje je, inače vesela, prepuna dvorana riječkog HKD-a, odjednom utihnula, da si tišinu mogao rezati nožem, a teške uzdahe i suze skrivala je dobrodošla tama. Koliko je ta priča bila teška i tužna, govori to što je cijela dvorana, nakon završetka te priče, nekoliko dugih trenutaka ostala u dubokom muku, dok se nije prolomio gromoglasan pljesak.

Nakon toga uslijedio je niz drugih predivnih priča o različitim psećim pasminama, protkanih humorom ili tugom, svejedno, sve jednako lijepe, tople i srdačne.

Ova slojevita predstava, dotakla se ne samo priča o našim ljubljenim kućnim ljubimcima, već i politike i društva u cjelini. U njoj su svi mogli pronaći ponešto za sebe, čak i oni koji ne znaju što je to pseći život niti kako je predivno iskustvo imati psa.

U predstavi su glumila trojica glumaca: Enes Vejzović, Filip Križan i Janko Rakoš. Ne zna se koji je od kojeg vjernije odglumio dodijeljeni mu pseći lik. Sva trojica su bila izuzetno zanimljiva, smiješna, tužna, jednom rječju odlična u svojim ulogama.

Ova predstava napunila mi je pluća za idućih godinu dana.

Iz pristojnosti nisam fotkala, kako ne bih ometala gledateljstvo, pa prenosim njihovu službenu fotkicu i uvodni tekst.


- 19:17 - Reci nešto lijepo (20) - Isprintaj - #


petak, 01.11.2013.

Prigodna o invaziji bundeva na bloguObrezanje je, dakako, korisno ako vršiš Zakon; naprotiv, ako kršiš Zakon, tvoje obrezanje postaje neobrezanje. Prema tome, ako neobrezani vrši propise Zakona, zar mu se neobrezanje neće uračunati kao obrezanje? Onaj koji nije tjelesno obrezan, a ispunja Zakon sudit će tebi koji si uza sav pisani Zakon i obrezanje prestupnik Zakona. Zbilja, nije pravi Židov onaj koji je to izvana, niti je pravo obrezanje ono koje je izvana na tijelu - već je pravi Židov onaj koji je to u nutrini, a pravo obrezanje je ono koje je u srcu - po duhu, a ne po slovu. Njegova hvala ne dolazi od ljudi, već je od Boga."

- Rimljanima, 2.25- 19:14 - Reci nešto lijepo (5) - Isprintaj - #


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>