petak, 11.04.2008.

Konačno se dokopah biserja

Nedavno sam već pisala o tome koliko volim čitati knjige. Razne. Bez ikakva reda i poretka. Poeziju, prozu, putopise....Ne samo čitati, već i imati tu, nadohvat ruke.

Jedna od tih knjiga u mojoj biblioteci predstavlja pravi dragocjeni biser. Dok je se nisam dokopala, mnoge sam knjižare sama obišla, angažirala svoje prijateljice u potrazi za njom i konačno me jedna od prijateljica, prije desetak dana, razveselila. Knjiga je tu.

Sedefaste riječi prelijevaju se duginim bojama, tvoreći predamnom čas nove svjetove, čas moje vlastite, vraćajući me u prašnjavo i blatnjavo djetinjstvo one moje rijeke.

Uvjerena sam da ćete po citatu prepoznati autoricu, jer samo jedna ona može nizati obične svakodnevne riječi u takve biserne niske, da se ne možeš načuditi, čitaš li to uistinu, ili gledaš krošnju trešnje u cvatu.

"Danas Eva nije bila sigurna voli li tu rijeku zaista. Još poneka pitanja sjedala su na tek probuđen dan. Kava je mirisala jutrom, stol na terasi je čekao da netko primi i drugu šalicu, a ona je sa sjetom gledala sklad vodenog šala i pletiva šume što se pružao podno njezinih nogu.

Dunav. Možeš ga voljeti na tisuće načina. Jednako iskreno i silno, i kad si dijete, žena, mladić, alas ili kakav zabludjeli mornar...

...Još i danas osjeti miris te ribe, čuje graju kupača, vidi oblak prašine podignut jurnjavom desetine šarenih bicikala niz prašnjavu cestu..."


Da, da, prepoznali ste je, glavom i perom ZonaZ, zvana Julijana Adamović, sa svojom zbirkom blic-priča, pravih malih remek-djela, "Kako su nas ukrali ciganima"

Image and video hosting by TinyPic

Mnoge "književnice" novije hrvatske književnosti mogle bi puno toga naučiti od naše Zone. Zona je dokazala da nije isto "pisati" i pisati, da su za dobre i zanimljive priče dovoljne lijepe i tople riječi i da vulgarnosti i prizemnoj šatri ne bi trebalo davati mjesta u domaćoj književnosti. Zona je pokazala kako se piše kada se ima što reći. Njene su priče zanimljive same po sebi i bez nepotrebnih poštapalica!

Bravo, Zona!!!


(O predstavljanju knjige ima bezbroj članaka na internetu, a za ovu prigodu evo i članka sa Totalportala. Prijateljica mi je kupila knjigu u knjižari VBZ-a prije desetak dana, pa požurite dok ih još ima)- 23:11 - Reci nešto lijepo (22) - Isprintaj - #


<< Arhiva >>