Život u Libiji prije agresije
Živjeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5 milijuna stanovnika, a ima 14 milijuna registriranih automobila. Ako neko hoće da studira u bilo kojoj državi u svjetu on podnosi molbu i država mu osigurava stan, hranu, automobil, besplatno školovanje i mjesečnu stipendiju od 2300 dolara. U Libiji se ne plaća voda, struja, gas, porez, krediti se daju bez kamata. Ako u roku od pet godina ne možete da vratite kredit država ga otpisuje ili vraća za vas. Svaki punoljetni gradanin Libije kada napuni 18 godina dobija ključeve od stana. Ako hoćete da kupite auto vi dajete 20,30 posto od cijene ostalo subvencionira država. U Libiji za 10 dolara možete da kupite 85 litara benzina ili nafte. U Libiji je hrana gotovo dzabe, 10kg kruha košta 0,15 dolara. U Libiji njihovi građani ne rade fizičke poslove, sve su stranci.


Libija

31.10.2011., ponedjeljak

NTC priznaje katastrofalnu situaciju u zemlji


Libija - Jedan dužnosnik iz ministarstva obrane (pobunjenika iz Benghazija) otkrio je da je NTC izgubio kontrolu nad vojnim formacijama u pojedinim regijama gdje pojedina plemena pokušavaju uspostaviti svoju dominaciju i vlast. Mnogi od njih žele svoju državu i zastavu, posebno pobunjenici iz Misrate čije su snage sudjelovale u razaranju Sirte. Ostala plemena se povode zaštitom od dominacije drugih i jačih naoružanih skupina na njihovom teritoriju što je idealan uvod u građanski rat.
Ovo može biti i uvod u alibi za ostanak NATO snaga koje NTC poziva na ostanak do kraja godine.
Za to vrijeme građani Tripolija i ostalih 'oslobođenih' gradova trpe svakodnevna zlostavljanja i oskudice u hrani i lijekovima. Novaca nema, a silni bilijuni koje stranci odmrzavaju nestanu prije nego se pošalju ili prije nego što stignu u Libiju.


- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.10.2011., nedjelja

Zastave Al-Qaede u Libiji

Da se Al-Qaeda bori u Libiji na strani NATO-a, znalo se, ali da će tako otvoreno i brzo pokazivati svoje namjere u javnosti - previše je. U Benghaziju je na jarbolu s NTC zastavom snimljena zastava Al-Qaede koja je iznad one službene, pobunjeničke. Gadafi je bio prvi protiv Osama bin Ladena i njegove terorističke grupe, dok ih je CIA uvježbala i slala na teren gdje su Amerikanci htjeli intervenirati. U Libiji postaje očita NATO taktika, pitanje je koliko ljudi vjeruju u istinitost događaja 11.9 koji je pokrenuo takozvanu hajku na Al-Qaidu.



- 19:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Financijski fašizam


Financijski fašizam je fraza rođena u Grčkoj tijekom demonstracija protiv vladine politike koja pomaže bankarskom lobiju, a na račun smanjivanja građanskih prava. U situaciji sve većeg siromaštva, teško je pirkriti činjenicu da jedna grupa društvenih parazita - manje od 1% populacije, upravlja gotovo cjelokupnim resursima zemlje. Veliki broj autora u svijetu najavljuju Novi svjetski poredak temeljen na liberalnom fašizmu koji uništava svijet kakvog poznajemo.
Neovisna istraživanja financijskih tokova otkrivaju 9 bankara iz američkih Federalnih rezervi koji, de facto, upravljaju svijetom. Srpski analitičar prof. dr. Zoran Vidojević je autor knjige "Demokracija na zalasku" gdje tumači demokraciju i porast intervencija u svijetu:
–Ako demokracija u bliskoj perspektivi ne omogućuje bolji život, ako nije put smanjivanja socijalnih nepravdi, ljudskih patnji i nesreća, ako ne produbljuje i širi političke i egzistencijalne slobode, ona gubi svoju svrhu i svoj smisao. U okolnostima gde je profit iznad slobode, čak i iznad života, a demokracija njemu potčinjena, ona se degeneriše, s realnom mogućnošću iščeznuća, odnosno povijesnog zalaska.... Iza tih nasilnih intervencija stajali su najprije ekonomski i geostrateški interesi, ali i ubjeđenje da se tim putem obavlja “poslanstvo” spasavanja svijeta. To se najbolje vidi iz riječi predsjednika George Bush-a starijeg da je Amerika “milošću Božjom odnijela pobjedu u ’hladnom ratu’“. Ekonomske i druge sankcije trpjelo je više od polovice svjetskog stanovništva. Najciničnija je formulacija o neophodnosti “humanitarne intervencije” vojnim putem. U stvarnosti je ta intervencija obrazac smišljenog nasilja: agresije, okupacije, ubijanja i razaranja. To su takozvani dobri ratovi, a nevine žrtve kvalificiraju se kao kolateralna žrtva, kao nešto nevažno.



- 10:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.10.2011., subota

NATO uzrokovao smrt 60.000 libijskih civila

Procjenjuje se da je u Libiji ubijeno oko 60.000 civila od NATO zračnih napada koje je NATO ocjenio "uspješnim".
Kad vam netko kaže da "Libijci mrze Gadafija", sjetite se ovih slika:



TheTruthLibya

- 10:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Saif al Islam Gaddafi

Nemilosrdna medijska kampanja, nakon smrti pukovnika Gaddafija, usmjerena je sada na Saifa al Islam Gaddafija. Izvještaji poput "u strahu za svoj život odlučio je predati se sudu u Haagu", nadograđuju se novim detaljima koje mediji crpe iz neimenovanih izvora NTC-a i objavljuju na naslovnim stranicama.
O 39-godišnjem Saifu al Islamu nema nikakvih pouzdanih informacija i nitko ne zna gdje se nalazi u ovom trenutku.

Nigerska je vlada u glavnom gradu Niamey obećala da će, kao potpisnica sporazuma s Međunarodnim sudom u Haagu, ispuniti svoje obveze prema ICC-u ukoliko Saif zatraži azil u Nigeru.
No, 750 km sjeverno, u regiji najdublje Sahare, gdje živi nekoliko desetaka tisuća nomada Tuarega, slika izgleda drugačije.
Tuarezi najavljuju "dobrodošlicu za mlađeg Gaddafija".
"Spremni smo ga sakriti gdje god je potrebno", rekao je Mouddour Barka, stanovnik Agadeza u sjevernom Nigeru.
Mohamed Anako, predsjednik Agadez regije, veličine Francuske, rekao je: "Ja sam spreman da mu iskažem dobrodošlicu. Za mene je njegov slučaj, vrlo jednostavno, prvenstveno humanitaran."
"Libija i Niger su bratske zemalje i rođaci ... kod nas je dobrodošao.", prenosi Reuters
Smatra se da u libijskom dijelu Sahare živi oko 70 000 pustinjskog naroda Tuarega.
Tuarezi su izuzetno iskusni u pustinjskom ratovanju i korištenju suvremenog oružja.
Od samog početka sukoba postojalo je strahovanje da će se, ukoliko pukovnik Gaddafi ne uspije smiriti pobunjenike, uključiti pustinjski narodi za koje se vjeruje da se već duže vremena naoružavaju s ciljem da ujedine teritorij na kojem žive, što bi rat u Libiji moglo skrenuti u potpuno drugom pravcu.
Valja napomenuti da je u blizini Agadeza, u pustinjskom gradu Arlit, veliko nalazište urana, jedno od najvećih u svijetu, koje je uglavnom iskorištavano od strane francuske multinacionalne kompanije Areva, a što je uzrok dosadašnjih dviju velikih Pobuna Tuarega koji traže udio u rudnom blagu regije.

advance.hr

- 10:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.10.2011., petak

Cionisti upravljaju svijetom

Cionisti (nacionalni pokret Židova za utemeljenje židovske države na području Eretz Yisrael-a) upravljaju našim životima i svjetskim zbivanjima. Njihovi potpisi se mogu vidjeti na raznim proizvodima, reklamama i zgradama, a jedan od dokaza njihove prodornosti je odabir loga za Olimpijske igre 2012. u Lonodnu.



- 22:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sirte - grad duhova

Moamer Gadafi je izgradio besplatne kuće za Libijce... a onda je došao napad i identični scenarij kao u mnogim slučajevima kad je vlast preuzela radikalna islamistička organizacija i pro-zapadni neoliberalni zagovornici imperijalizma i privatizacija prirodnog bogatstva zemlje zbog kojeg je i napadnuta.



libyasos.blogspot.com

- 21:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Policijska brutalnost nad mirnim prosvjednicima na američki način

US režim pokazuje značenje demokracije u svom dvorištu na mirnim demonstracijama. U Oaklandu je nastradao američki vojnik kojeg su policajci pogodili gumenim metkom u lice. U zadnjih 5 tjedana uhićeno je nekoliko tisuća prosvjednika i taj broj iz dana u dan raste.



- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.10.2011., četvrtak

Odlazak pukovnika - pravda ili zločin?

Miroslav Lazanski i Nikola Tanasic u emisiji Raskrsca o pogibiji Pukovnika - odlicna analiza stanja i realnost ovoga rata.



- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Katarska uloga u libijskom ratu - agresija?

NATO-a ministri trebali su se sastati u srijedu u Bruxellesu kako bi raspravljali o završetku vojnih operacija u Libiji, ali su iznenada odgodili sastanak za petak, vjerojatno zbog zahtjeva Abdel-Jalila za produljenje NATO mandata do kraja godine.
"Gaddafi još uvijek ima pristaša u susjednim zemljama, a mi se bojimo da bi njegovi lojalisti mogli organizirati napade protiv nas", rekao je Abdel-Jalil na konferenciji u Dohi, Katar.
Katar je jedna od prvih arapskih zemalja koja je priznala pobunjenike, a također je objavljen, po prvi put u srijedu, podatak o razmještanju stotina katarskih vojnika u Libiji kako pomogli pobunjenicima.
Prije toga, Katar je rekao da je samo pružao neke zračne potpore, vodu, oružje i pomoć u stotinama milijuna dolara za razne druge pomoći pobunjenicima.
Podsjetimo da je katarska TV kuća Al Jazeera odigrala ogromnu ulogu medijske potpore pobunjenicima.
Katarska je spremnost da igraju agresivnu ulogu u unutarnjem libijskom sukobu bilo neobično odstupanje u katarskoj vanjskoj politici.
Mnogi pobunjenici pokazuju posebnu zahvalnost Kataru, čak i izvješavaju katarske zastave, zajedno sa svojim pobunjeničkim zastavama u nekim gradovima Nafusah planina.
Neki libijski liberali su, međutim, gajili sumnje, sugerirajući da konzervativci u katarskoj vladi upravljaju sredstva prema islamistima,podsjećajući da je Abdel Hakim Belhaj šef vojnog vijeća u Tripoliju obučavan u Kataru.
NTC je u međuvremenu i dalje u potrazi za Saifom al-Islam Gaddafijem, jednim od pukovnikovih sinova i nasljednika Moammera Gaddafija.
Bilo je nepotvrđenih izvješća u srijedu od dužnosnika NTC-a koji su rekli da se Saif al-Islam priprema predati Međunarodnom kaznenom sudu, gdje je optužen za ratne zločine. No, drugi dužnosnici i sud rekli su da nemaju takvih informacija.
Govoreći pod uvjetom anonimnosti zbog straha od uznemiravanja od strane anti-Gaddafi snaga, bliske osobe Gaddafijeve obitelji ne vjeruju nagađanjima o predaji Saif al-Islama.

advance.hr

- 14:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Smaknuće stjegonoše

U općem slavlju "oslobođenja" Libije od unutrašnjeg neprijatelja, može se vidjeti koliko je daleko od završetka rata i zašto se NTC plaši odlaska NATO snaga iz Libije. Pogledajte 31. sekundu videa.


- 14:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.10.2011., srijeda

Gadafijeva porodica podnosi tužbu


Porodica Gadafi odlučila je, šest dana nakon ubistva predsjednika Libije Moamera el Gadafija i dan nakon što je pokopan
u libijskoj pustinji, da podnese tužbu za "ratni zločin" Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, objavio je francuski radio "Evropa 1".
"Porodica će podnijeti tužbu za ratni zločin, jer su poznate okolnosti njegove smrti. Helikopteri NATO-a pucali su na konvoj vozila u kome se nalazio Moamer Gadafi. Taj konvoj nije predstavljao nikakvu prijetnju za stanovništvo. To je, dakle, planirana akcija NATO-a", potvrdio je francuski advokat porodice Gadafi Marsel Sekaldi.
Okolnosti u kojima je ubijen bivši lider i dalje su nerazjašnjene. Autopsija je izvršena, ali Nacionalni prelazni savjet nije još objavio rezultate.
Nacionalni prelazni savjet navodi da je Gadafi pogođen metkom u glavu prilikom razmjene vatre.

"Gadafi je bio ranjen u napadu helikoptera, ali su ga varvari ubili", izjavio je advokat porodice. /agencije/otisak.ba/


- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NTC Zeleni trg, Tripoli, 24.10.2011



- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Cijena slobode?

Libijski narod je radio 42 godine da si stvore bolji život... i onda je došao NATO i njegovi plaćenici koji su sve to uništili. Ovo je vaša sloboda:


libiyasos.blogspot

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MOAMER EL GADAFI: SJEĆANJA IZ MOG ŽIVOTA

Već 40 godina, ili je možda prošlo i više od toga? -ne sjećam se više - činio sam sve što sam mogao da bi ljudima dao kuće, bolnice, škole. Kad su bili gladni davao sam im hranu, čak sam i u Bengaziju pustinju pretvorio u žitnicu.

Usprotivio sam se i preživio napade onog kauboja Reagana. Kada je ubio moju usvojenu sirotu kćer želio je ubiti mene. Umjesto mene ubio je to siroto djete. Pomagao sam svojoj braći i sestrama u Africi novčanim potporama za Afričku Uniju, činio sam sve što je bilo u mojoj moći da ljudi razumiju koncept demokracije u kojoj narodni odbori upravljaju našom zemljom. Ali ni to nije nikada bilo dovoljno - kao što su mi mnogi rekli, čak i ljudi sa kućama od 10 soba, novim ormarima i namještajem, nisu nikad bili zadovoljni. U svojoj sebičnosti uvijek su željeli više.

Pa bi Amerikancima i drugim posjetiteljima pričali da im je potrebna "demokratija" i "sloboda", ni u jednom trenutku shvatajući da pričaju o sistemu u kojem se ljudi kolju, u kojem najveće pseto ždere sve ostale psiće - no oni su i dalje ostajali ošamućeni i zavedeni s te dvije riječi ne shvatajući kako u Americi nema besplatnih lijekova, da u "slobodi" i u "demokratiji" nema besplatnih bolnica niti podjele besplatnih stanova.

Nema čak ni besplatnog obrazovanja, pa ni besplatne hrane osim kada ljudi moraju prositi ili stajati u dugim redovima da bi dobili zdjelicu juhe. Bez obzira što ja radio nekima nikada nije bilo dosta, ali drugi, ti drugi su znali da sam ja sin Gamala Abdela Nassera jedinog istinskog Arapskog i Muslimanskog vođe kojeg smo imali još od vremena Salaha al Dina, čovjeka koji je za svoj narod uzeo pa mu darovao Suetski kanal. Tako sam i ja, za svoj narod uzeo i narodu darovao cijelu Libiju. Nasserovim stopama koje sam pokušao slijediti kako bi svoj narod sačuvao od kolonijalne dominacije - od lopova koji su nas željeli opljačkati.

Danas, ja sam cilj napada najsnažnijeg saveza u vojnoj historiji, moj mali afrički sin, Obama, želi me ubiti kako bi oduzeo slobodu našoj zemlji, kako bi nam ukrao naše besplatne stanove, naše besplatne lijekove, naše besplatno obrazovanje i zamijenio ih američkim lopovlukom koji se naziva "kapitalizam". No svi mi u trećem svijetu znamo što "kapitalizam" zapravo znači. To znači da korporacije upravljaju svijetom, a narod trpi i stenje. To također znači da za mene više nema izbora, da se "kapitalizmu" moram suprotstaviti i da ću na tom putu, ako Allah to poželi, morati i umrijeti. Želim da svi znate koji je to put: To je onaj isti put kojim smo zajedno kročili, koji je našu zemlju učinio bogatom, donio joj poljoprivredna zemljišta tamo gdje je nekad bila pustinja, to je put koji nam je dao hranu i zdravlje i čak nam omogućio da u ovoj našoj Libijskoj Džamahiriji zaposlimo našu afričku i arapsku braću i sestre.

Ja ne želim umrijeti, ali ako se to dogodi u nastojanju da spasim našu zemlju i moj narod, mnoge hiljade vas koji ste svi moja djeca, onda neka tako bude.

Neka ova oporuka koju pišem bude moja, možda zadnja, poruka svijetu - poruka čovjeka koji se usudio suprostaviti križarskim napadima NATO saveza, koji se drznuo suprotstaviti okrutnosti i izdaji, koji se usprotivio Zapadu i njegovim kolonijalnim apetitima i neka se upamti da sam sa svojom afričkom braćom, sa svojom istinskom Arapskom i Muslimanskom braćom bio svjetlo. Dok su drugi gradili dvorce ja sam živio u skromnoj kući i u šatoru, u kojima nikada nisam zaboravio djetinjstvo i mladost provedene u Sirtu. Neka se upamti da nikada nisam uludo trošio nacionalno bogatstvo i da sam poput Salaha al Dina koji je osvojio Jeruzalem na čast Islama, za sebe uzeo jako malo.

Na Zapadu neki me zovu poremećenim i luđakom, no i oni znaju istinu ali nastavljaju sa lažima. Oni znaju da je naša zemlja suverena, nezavisna i slobodna i da nije pod kolonijalnom potčinjenošću. Oni također znaju da su moja vizija i moj put jasni mome narodu i da ću se do zadnjega uzdaha boriti da bi svi mi i naša Libija ostali slobodni.

Neka nam Allah svemogući pomogne da mu ostanemo vjerni i slobodni. Bog je velik!

Moamer el Gadafi, Vođa Revolucije

U Tripoliju 9. aprila 2011. /bljesak.info/otisak.ba/

otisak.ba


- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NATO zemlje duguju Libiji 200 bilijuna dolara

SAD i europske kompanije duguju Libiji 200 bilijun $ za isporučenu naftu. To je jedan od razloga zašto su pokrenuli rat protiv libijskog naroda, bombardirali ih mini atomskim i aerosolnim bombama i vratili ih u kameno doba. Sve pod motom uspostave demokracije.

Također, koncesije zapadnih kompanija za crpljenje libijske nafte istječu 2012. godine. Gadafi ih je upozorio da ako ne plate dug, koncesiju će dati ruskim i kineskim naftnim kompanijama.

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.10.2011., ponedjeljak

Traži se osveta, slijedi građanski rat

NATO je uspio u svojoj taktici izazivanja sukoba između brojnih Libijskih plemena. Jednima je obećavao i gurao u borbe, a druge su ubijali i tjerali iz gradova. Zintan pleme je uvidjelo da ih je NATO izigrao obećanjima o većem sudjelovanju u vlasti i sad pregovaraju s pokretom otpora. Tuarezi traže osvetu nad Misrata brigadom koja je odgovorna za Gadafijevu javnu egzekuciju. Misrata brigada ima oko 40% stranih plaćenika i pitanje je vremena kad će se međusobno zaratiti. Većina plemena i dalje smatra Gadafijevu obitelj Libijskim vođama.

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stotinjak pobunjenika na proslavi oslobođenja u Tripoliju

Nakon ubojstva Muamera Gadafija, NTC vodstvo je proglasilo dan oslobođenja Libije i pozvali građane na veliko slavlje na Zelenom trgu. Odziv je bio stotinjak posjetitelja.

Prije nekoliko mjeseci, na istom mjestu, Muamer Gadafi je okupio 1.7 milijuna građana koji su ga došli podržati. Tko je sad tu oslobođen, a tko zarobljen?



- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.10.2011., nedjelja

Moamer Gadafi - kralj kraljeva!


U crnogorskim dnevnim novinama Vijesti jučer su objavljene osmrtnice Moammera Gaddafija, koje su potpisali ožalošćeni Crnogorci - osoblje kafića Del Boy iz Nikšića.
"U našim srcima uvijek ćeš ostati BRAT VOĐA i kralj kraljeva. Neka tvoja duša počiva u carstvu nebeskom, a ime odjekne hodnicima budućnosti"

U izjavi na sirijskoj ArRai TV, obitelj pukovnika Gaddafija traži da se tijela ubijenog libijskog vođe i njegovog sina Mutassima sahrane dostojno.
"Pozivamo organizaciju UN-a, organizaciju Islamske konferencije i Amnesty International da izvrše pritisak na NTC i predaju tijela naših mučenika njihovom plemenu u Sirte i dopuste im da bude obavljan obred sahranjivanja u skladu s islamskim običajima i pravilima. ", stoji u priopćenju.

advance.hr

- 10:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.10.2011., subota

Borbe se nastavljaju u Libiji

"Even if there comes a time when you do not hear my voice, do not give up. Do not despair. Do not stop fighting for your freedom until you have victory!"- Colonel Muammar Gadaffi

"Ako dođe vrijeme da me ne možete čuti, ne odustajte. Ne očajavajte. Nemojte se prestati boriti za svoju slobodu dok ne pobijedite!" - pukovnik Muamer Gadafi

- 21:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ne žurite se pokopati nas...



- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Muamer Gadafi je mrtav, zarobili ga NATO vojnici!

"Muamer Gadafi je mrtav. Revolucionari koje je nekad pogrdno nazivao "štakorima" su ga izvukli iz kanala kao glodavca."
Tzv. demokratski svijet već danima slavi "pobjedu" nad masakriranim informacijama koje su bile prisutne od samog početka sukoba u medijskom ratu , dosad neviđenih razmjera.

Istina o Libiji tijekom svih ovih mjeseci tražila se kao "igla u plastu sijena", od huškačkih zapadnih medija, do tzv. neovisnih, prepunih dezinformacija izvan svake pameti.

Ovo je izvješće Debkafile, jednog od vodećih autoriteta u svijetu za geopolitičke probleme:

Vojni izvori Debkafile izvještavaju o naznakama kako je NATO specijalna jedinica pronašla i zarobila Muammar Gaddafija u području Sirte.

Oni su mu pucali u obje noge kako bi se spriječilo da pobjegne i informirali Misrata policiju, znajući da će ga ubiti obzirom na duge obračune s bivšim libijskim vođom.

NATO se tu vodio s dvije premise:
1. da se ne dozna za njihovu prisutnost kopnenih snaga,koja bi bila kršenje mandata UN-a,
2.libijski pobunjenici dobit će psihološku pobjedu - naročito nakon što nisu uspjeli pokoriti Gaddafijev rodni grad Sirte.

Također je bilo izuzetno važno da za njegovu smrt bude odgovoran narod, a ne NATO.
Zapadni čelnici NATO saveza znali su da dokle god je Gaddafi živ i na slobodi, privremena vlada nije imala šanse za uspostavu svog legitimiteta i stabilne uprave, niti je mogla proglasiti kraj rata.

DEBKAfile - osnovao je tim novinara u lipnju 2000 kao neovisnu internet web stranicu koja se bavi pružanjem vijesti i analizama. DEBKAfile ima svoje redovito čitateljstvo u 156 zemalja svijeta.

Razvoj događaja, vezanih uz "masakrirane informacije" može se pretpostaviti golom činjenicom: pucali su mu u noge...

advance.hr


- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ako nije bio dvojnik, tko je nasljednik Gadafija?

Nema nikakve potvrde o uhićenju Saifa al Islama.
Vijest koju su prenijeli mediji potekla je od Al Arabie koja je citirala nekog od pobunjenika.
Trenutno nitko ne zna gdje se nasljednik pukovnika Gaddafija nalazi.
"Negdje je u velikoj libijskoj pustinji", rekao je dužnosnik NTC-a



Gaddafi mlađi,čije ime Saif al -Islam znači "Mač islama", prije rata liberalni reformator, a sada poput svog oca spreman umrijeti na domaćem terenu, obrazovao se na London School of Economics i tečno govori engleski jezik.

Kada je izbio ustanak u veljači protiv Muammar Gaddafija,baš kao i Moussa Ibrahim, izabrao je obitelj i lojalnost svom plemenu, nasuprot mnogih prijateljstava na Zapadu.

"Mi ćemo se boriti ovdje, u Libiji, i mi ćemo umrijeti u Libiji", kazao je za Reuters TV u intervjuu početkom pobune.
Analitičari smatraju kako je njegov utjecaj ubojstvom oca oslabio i ne vjeruju da bi Saif al-Islam mogao dovesti do ozbiljne pobune protiv novih libijskih vladara., piše Reuters

advance.hr

- 09:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.10.2011., petak

Glas živog gadafija

Pojavio se danas na youtubu, prevedno s engleskog:
"Hvala svima koji ste brinuli i raspitivali se za mene. Dobro sam i tamo sam gdje me nitko ne može naći, u srcima ljudi. Ako ubijete moje tijelo ne možete ubiti dušu svakog Libijca. Dug život mučenicima i težak život izdajnicima vlastitog naroda!"


- 17:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Još jedan dokaz fotošopiranja Gadafijeve smrti

Jedan član Zengtena poslao je slike iz orginalne snimke ministra obrane i snimke nakon obrade Al Jazeere. Snimatelj koji je snimao scenu u 12:23 snimio je dvije različite slike u istoj minuti s istim aparatom. Što je tu čudno?





- 17:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sirte - uništeni grad od civiliziranih NATO zemalja



Prekrasni grad Sirte totalno je uništen od europsko-američke NATO avijacije i uz pomoć plaćenih pobunjenika na terenu. Ratni zločin je preblaga osuda prema Obami, Sorkoziju i Cameronu koji su stajali iza intervencije.

Svaka stambena zgrada, škola, bolnica i drugi civilni objekti po nekoliko puta su bombardirani prije nego li bi ih pobunjenici zauzeli.

http://mathaba.net/news/?x=629060

- 13:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Istina o Libiji - sound verzija



- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Slike koje demantiraju smrt pukovnika Gadafija

Internet su preplavile usporedbe slika koje pokazuju da objavljeni video i slike ne odgovaraju pravom profilu Moamera Gadafija. Analitičari vjeruju da je propagandna mašinerija odigrala ovaj potez kako bi skrenula pažnja s mnoštva mrtvih civilnih leševa u gradu Sirte koji se otkrivaju nakon zauzimanja od strane NTC-a. Umjesto toga, mediji su se raspisali o lažnoj smrti pukovnika Gadafija.





Nemoguće da se uši i nos deformiraju u tako kratkom vremenu. Zato se NATO nije ni miješao u DNK analizu, sve je prepušteno pobunjenicima koji su ionako izgubili svaku vjerodostojnost kod objave informacija.

- 13:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alžirski ISP pod pritiskom

Poznato je da je jučer jedino alžirska ISP agencija tvrdila da je Moamer Gadafi živ. Pri tome ostaje i danas unatoč mnogim zapadnim pritiscima da demantiraju sami sebe. Ponavljaju i danas: Moamer Gadafi je živ, zdrav i na sigurnoj lokaciji odakle nastavlja voditi borbu protiv kolonizatora.

- 13:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Saif al Islam je također živ

Saif al Islam Gaddafi je živ i obratio se radio porukom libijskom narodu, ali i svjetskoj javnosti koja je nasjela na informaciju o lažnoj smrti. Njegovu pogibiju su vezali za isti dan i mjesto kad je, navodno, ubijen Muamer Gadafi. Nema kompletnog prijevoda, ali ukratko: "Ne budite tužni, on je živ! Ne nasjedajte propagandi pasa. Imamo 20.000 vojnika u Sirtu, pripremamo se za novu ofenzivu!"



- 13:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.10.2011., četvrtak

Potvrda iz Alžira: Gadafi je živ

Alžirski ISP je danas prenio:

Moamer Gadafi je savršenog zdravlja. Informacija o njegovom uhićenju je obična laž koju su plasirali NATO savez i NTC pobunjenici. S ovom laži, NATO i NTC, žele demoralizirati libijske branitelje koji se bore protiv Al Qaede i NATO razbojnika. Laž je objavljena dan prije najavljenog iznenađenja u petak, 21.10.2011.

Ne slušajte NTC propalice i njihove sponzore. Libijski vođa je živ i odlučan osloboditi zemlju od plaćenika i domaćih izdajnika.

- 19:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Moamer Gadafi je živ!

Još jedna dezinformacija se proširila danas svijetom. Svi mediji su je objavili, a demanitiji će se, kao i obično, preskočiti. NATO treba još jedno dizanje morala pred najavljeni 25. listopad kad su najavljeni žestoki protuudari libijskih pro-Gadafijevih snaga. NATO očajnički želi slomiti snage otpora koje ne mogu pobijediti ni potpunim rušenjem grada kao što je Sirte. Da se ne spominju tisuće ubijenih civila koje su trebali spasiti. Od koga?

Na snimkama se vidi cipelarenje čovjeka koji je, vjerovatno, iz Gaddafijevog plemena i ima njegov stil friziranja. Kad ga je rulja uhvatila i počela tući na smrt, netko se sjetio savršene dezinformacije. Kad bi to doista bio Moamer Gadafi, zar ne bi iskoristili svaku sekundu ponižavanja dok njegovi simpatizeri ne bi odustali od borbe?

Pratite druge stranice i blogove, linkove imate i na ovim stranicama, dezinformacija se neće tako spektakularno prenijeti, ali vjerujte, Moamer Gadafi je živ! NATO zna da se mora uskoro javiti i zbog toga je povećao praćenje mobilnih, satelitskih i ostalih komunikacija.

- 19:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.10.2011., srijeda

Bani Walid

AFP javlja da su NTC boraci preplavili Bani Walid, oazu koja je doslovno grad duhova.
Saif al-Lasi, zapovjednik Al-Madad brigade iz Zlitena je rekao je kako pretražuju grad kako bi našli Gaddafije borce koji se možda sakrivaju u napuštenim kućama.

Bani Walid je grad - oaza i dom Warfalla plemena i jedini grad u Libiji u kojem je živjelo samo jedno pleme. Bani Walid ima 85,425 stanovnika. Okružen je libijskom pustinjom.

- 19:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NATO u Libiji koristi slabije atomske bombe - FAE

Libija je dokaz savršenog medijskog rata gdje se borbe više vode na medijskom planu, a zatim se na terenu stvara prezentirana situacija. Svjesni da Sirte, Ben Walid i ostali slobodni gradovi neće pasti, NATO je počeo koristiti FAE bombe "Fuel Air Explosive" ili u prevodu osiromašene nuklearne bombe. Prva je bačena na Ben Walid što se može zaključiti iz izvješća pobunjenika da su ušli u prazan grad. Libijska svrgnuta vlast je objavila da su od bombe poginula 1200 stanovnika.

Algeria-ISP

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.10.2011., utorak

Bilološkim oružjem na Sirte

Razlog popuštanja obruča oko grada Sirte i preusmjeravanje pobunjeničkih snaga na Ben Walid i Tripoli, može biti namjera NATO saveznika da na preostale preživjele stanovnike grada uptrijebi biološko oružje. Smrt velikog broja ljudi, kasnije bi se obrazložio lošim higijenskim i zdravstvenim uvjetima u razrušenom gradu.

Pokret za oslobođenje Libije objavio je da se velike količine antraxa trasportiraju preko Egipatskog područja u Libiju, dok su jednu pošiljku od 3 paketa presreli zajedno s laptopom na kojem su pronađene povjerljive informacije. Detalji objavljenih dokumenata i planova bit će uskoro objavljeni.


- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.10.2011., ponedjeljak

Poruka dr. Mousse Ibrahima

"Svatko tko čita moja pisma i prati priopćenja, molim vas, pošaljite ih dalje. Ali ne prenosite informacije o kretanju libijske vojske u pojedinim regijama, jer bi to trebala biti tajna! Zbog dobre namjere, takve informacije prate i NATO članice koje mogu postavljati zamke i pripremati se na iznenađenja. Činjenice treba sakriti do oslobađanja grada i zemlje, dok ne budu potpuno u sigurnosti. Pokušajte razumjeti situaciju u Libiji - zemlji u ratu"
Ovo je očito bilo potrebno nakon mnogih neovisnih izvora koji se javljaju i prate svako kretanje i svake akcije libijskih snaga za oslobođenje zemlje iz sata u sat.

- 10:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

UN i NATO ubijaju civile

Kineska novinska agencija Xinhua donosi najnovije vijesti iz Sirte-a putem svojeg anonimnog izvora koji je član NTC-a: "NTC borci su se u nedjelju povukli s nekoliko ključnih pozicija unutar grada kako bi prepustili NATO avijaciji da odradi posao."

Unatoč svim naporima koje pobunjenici ulažu, Gaddafijeve snage herojski brane grad Sirte danju i noću. I nakon višemjesečnog bombardiranja NTC nije u stanju zauzeti grad.
Za dobar dio libijskih vojnika odanih pukovniku Gaddafiju ovo je zadnje uporište i borba do kraja je jedino što im preostaje.

Pretpostavljajući da je izvor kineske agencije vjerodostojan - u idućim danima, a možda i satima, NATO zrakoplovi će bombardiranjem pokušati potpuno fizički eliminirati Gaddafijeve snage. Sasvim je jasno kako će pri tim operacijama stradati i nevini civili zarobljeni unutar grada.

Imajući u vidu fotografije grada, koji sada već više podsjeća na ruševinu nego grad, moramo se zapitati na koji će način UN svoju rezoluciju o "zaštiti civila" opravdati svijetu? Ako je UN vrhovna svjetska organizacija za osudu zločina - kome će oni biti odgovorni? Ako ne današnja javnost, od koje je sakriven genocid u Sirte-u, onda povijest mora odraditi svoj zadatak - jer sve upućuje na to da stanovnici grada Sirte trpe još nemjerljiv ratni zločin.

advance.hr

- 10:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.10.2011., nedjelja

Vijesti iz Tripolija - cenzura

Iz vijesti koje su pristigle zadnjih nekoliko sati, može se zaključiti da je u Tripoli gotovo potpuno oslobođen. NTC pobunjenici se presvlače u civilnu odjeću kako bi izbjegli zasjede i uhićenja. Zahvaljujući pobuni u Tripoliju, Sirte fronta je probijena, NTC pokušava zadržati prodiranja s juga.
Prema neslužbenim izvješćima, Gaddafijeve snage su zarobili nekoliko diplomata i visokih predstavnika pobunjenika, novinari su se iz hotela preselili na sigurniju lokaciju. Moammer Gaddafi se javio iz Tripolija, njegov sin Khamis je po 20-ti put proglašen mrtvim u trenucima kad je trebalo motivacije NTC borcima.
Al Qaeda je pogubila sve zarobljene civile koje su držali u pustinji. Zapadni mediji ne izvještavaju o zadnjim događanjima, a oni koji su pokušali su ekspresno ugašeni.

- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.10.2011., subota

Stanje u Tripoliju i Libiji 14/15.10

Nakon sukoba danas popodne u Tripoliju, NTC borci u panici voze kroz kvartove i pucaju po kućama i zgradama. Civili se u strahu zatvaraju i ulice su puste.
Viši NTC komandanti pokušavaju smiriti svoje vojnike, ali bez previše uspjeha.
Današnji iznenadni napad Gaddafijevih snaga u samom Tripoliju šokirao je NTC borce i unio val panike među njihove redove.



Russia Today:
Gaddafijevi vojnici tvrde kako su ubili barem 200 pobunjenika danas u Tripoliju.
Prema posljednjim informacijama bobre još uvijek traju. Gaddafijeve snage napreduju prema Rixos Hotelu.
NTC je potvrdio kako su izgubili kontrolu nad gradom Gharyan (100 km južno od Triplija) u kojem se sada ponovno viju zelene zastave.

BBC: kako je noć pala, borbe između Gaddafijevih snaga i NTC-a šire se Tripolijem

Mnogi ljudi širom svijeta sve više se žale na izvještavanje medija.
Primjer izvještaja na CNN -u o posljednjim događanjima u Tripoliju
CNN javlja kako su u petak oko 10 Gadafijevih lojalista mahali zelenim zastavama na ulicama u Abu Salimu, prenoseći izviješće člana Prijelaznog Vijeća (NTC) Abdelrazaq Al Aradia, te dodaje kako su stanovnici rekli da su Gaddafijevi pristaše pljačkali i palili automobile.
NTC borci su brzo reagirali i Gaddafiji lojalisti su uhićeni.
Kasnije u večernjim satima, pucnjava se mogla čuti u nekoliko četvrti u gradu., piše CNN, te odmah u produžetku naširoko nastavlja o ljudskim pravima.
Niti riječi o pucnjavi - tko je pucao? gdje se pucalo? što se događa?

advance.hr

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.10.2011., petak

Libija - iz sata u sat

Na stranici libiyaSOS možete pratiti razvoj događaja u Libiji iz sata u sat. Tako se u zadnjih nekoliko sati dogodilo sljedeće:
21h/ Gheryan: Gheryan zelene zastave se nalaze na svim većim zgradama u gradu [Allibiya TV - Channel Libyan]
Tripoli: Serija snažnih eksplozija odjeknula je iz područja koje vodi prema zračnoj luci
Update vijesti Libya: Tripoli..hitno..
Korporacijski mediji su počeli izvještavati nakon nekoliko tjedana prikrivanja da Tripoli nije potpuno pod nadzorom NATO snaga i pobunjenika. Tripoli se podiže i tjera razbojnike iz grada...istina se polako probija prema svijetu
21h/ BREAKING: Obama je odlučio poslati 100 odreda ubojica u centralnu Afriku kako bi spriječio revoluciju u Africi - > http://www.reuters.com/article/2011/10/14/us-usa-africa-lra-idUSTRE79D4R520111014
21h/ Slike spaljenih voyila razbojnika u Sousse regiji, spaljeno ih je 25 u rano jutro

20h/ NATO raybonici napadaju Sirte pretvarajući grad u ruševine, oni nisu Libijci - > http://www.youtube.com/watch?v=HTiPun88ngU
20h/ U noćnim zasjedama se dočekuju štakori svugdje gdje su proširili svoju bolest.[LibyanLiberal]
20h/ NATO zrakoplovi nadlijeću Tripoli, odjekuju rakete koje ispaljuju... Abu Salim postaje NATO uništavačka zona. NATO plaćenici mole za pomoć u Sirte. NATO snajperi su raspoređeni duž ulice Omar Mukhtar Street u Tripoliju.
20h/ Stanovnici Al Hadba su na ulicama, odayvali su se poyivima svog vo]e[Grak_11]
19:30h/ Hitno: rakete su ispaljene na Misuratu [Grak_11]
20h/ Glasnogovornik pobunjenika na RT Arabic: Te[ke borbe se vode oko Abu Salima i zračne luke u Tripoliju.
20h/ [this morning] Heroj Muammar Gaddafi, govoreći na novom satelitskom TV kanalu Al-MOKAVAMA poyvao je na ustanak protiv NTCa i NATOa. Istorvremeno su počele borbe u svim gradovima pod okupacijom.
19h/ Gdje je vođa NTCa, ne zna se, sumnja se da je na Francuskom ratnom brodu.
19h/ Hitno! Tripoli, Abu Salim - NATO plaćenici ubijaju zatvorenike jer ih Libijci žele osloboditi. Zatvorenici se moraju osloboditi u isto vrijeme jer ih plaćenici u panici i bijegu ubijaju.

- 21:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ustanak u Libiji!!!

Kako javlja Algeria.ISP, libijski vođa pukovnik Gaddafi preko TV Al Mokawama, uputio poruku kako je kucnuo "nulti sat" - petak 14.listopada za Libijski ustanak i oslobođenje zemlje iz ruku izdajnika i okupatora.
Poručio je kako svaki Libijac ima svoju odgovornost za bolju budućnost Libije.

The Associated Press: "Eksplozije odjekuju diljem Tripolija. NTC borci pucaju nasumično po okolnim zgradama u strahu od Gaddafijevih snajperista."
Pripadnik NTC-a rekao je za AP kako su viđene "zelene" zastave.
Za ustanak u gradu NTC direktno okrivljuju Gaddafija koji je u posljednjoj audio poruci pozvao sav narod Libije na otpor.
Iz Gaddafijeve posljednje audio poruke:
"Budite hrabri, ustanite, izađite na ulice, uzdignite našu zelenu zastavu sve do neba"

BBC potvrđuje vijest o žestokim borbama na ulicama Tripolija. Njihov korespondent također javlja: "Pro-Gaddafi snage "pojavljuju" se na granici sa Tunisom"

advance.hr

- 19:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gaddafijevi vojnici uzvraćaju udarac

Reporter Agence France-Presse prenosi: "

NTC borci su stjerali Gaddafijeve lojaliste u prostor od samo dvije gradske četvrti, ali u četvrtak je usljedio snažan artiljerijski kontra-napad. NTC borci su se morali povući najmanje 2 km unazad, sve do policijske postaje koju su zauzeli još u utorak.

U isto vrijeme vođa NTC-a Mustafa Abdel Jalil morao je povući prijašnju objavu kako je uhićen Gaddafijev sin Mutassim."

Iz ovog javljanja je jasno kako NTC nije u stanju preuzeti kontrolu nad gradom Sirte.
Gaddafijeva vojska se nalazi u situaciju u kojoj nema drugog izbora nego se boriti do kraja.

"Uhićenje" Mutassim Gaddafija je još jedna u nizu propagandnih laži koju kolektivno prihvaćaju svi mediji.

Do sada smo imali uhićenje Saifa Gaddafija, Mousse Ibrahima, Mutassim Gaddafija, a nikako ne možemo zaboraviti ni bezbroj izjava o smrti vođe najelitnije brigade zelene vojske - Khamisa Gaddafija.

Sada već možemo zaokružiti propagandni proces i analizirati na koji način funckionira:
1) objavljuje se lažna informacija
2) desetci tisuća medija diljem svijeta prenose vijest
3) milijuni ljudi bez imalo sumnje u kredibilitet vodećih medija tu istu vijest raspaćavaju i "re-tweet"-aju diljem online svijeta
4) vijest se "u tišini" demantira, a demant se ne prenosi.
(Koliko vodećih medija je prenijelo nove informacije koje upućuju da Mutassim Gaddafi nikad nije bio uhićen? Gotovo nijedan.)

Svrha propagandnog stroja je samo jedna - stvoriti iluziju kako je Gaddafijev režim već davno pao i kako je rat zapravo gotov.
Jedan od glavnih termina koji se neprestano koristi kako bi se umanjio značaj Gaddafijeve vojske je "pockets of resistance" (džepovi otpora).
Da se zaista radi samo o "džepovima otpora" - zar ne bi NTC uz pomoć NATO-a pregazio grad Sirte u roku od 24 sata?
Sutra (15.listopad 2011.) obilježava se prvih 30 dana od početka opsade grada.

advance.hr


- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.10.2011., četvrtak

Sloboda izbora u Americi i Libiji

"Ljudi imaju pravo sudjelovati u odlukama koje se tiču njihovih života..." - kaže Clintonica i pošalje zrakoplove na Afganistan, Irak, Libiju, Iran, Siriju, ... A kad tu istu slobodu traže amerikanci, onda im šalje policiju.


- 18:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kako NATO rakete štite civile?

Video iz Sirte bolnice od 25.9.2011. pokazuje što rade NATO rakete i što podržavaju zemlje NATO saveza. Postoji li opravdanje za takvo nešto? Zamislite vašu obitelj u takvoj situaciji. Obama,Cameron, Sarkozy, NTC vođe, .. - tko može zaustaviti zločince?





za-kaddafi.ru

- 07:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Borbe na ulicama Sirte




- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kratki osvrt na aktualno izvještavanje medija

Možda u cijeloj povijesti novinarstva nijedna osoba ili organizacija nije na svojoj strani imala toliku medijsku potporu koliko je u ovom trenutku uživa NTC.
U samo posljednjih sat vremena, preko 2,000 globalnih i lokalnih medija je prenijelo vijest kako je Mutassim Gaddafi uhićen.
Vijest se prezentira kao definitivna i neosporiva - unatoć činjenici kako iza nje stoje samo iskazi NTC-a i nijedan drugi konkretan dokazni materijal.
Striktno poštujemo pravilo da prenosimo isključivo provjerene i vjerodostojne vijesti. No s vremenom postaje sve teže pronaći "vjerodostojan" izvor.
U ovim trenutcima istinu od propagande možemo razdvojiti jedino na temelju višestrukih video/foto dokaza.
To vrijedi i po pitanju "uhićenja" Mutassim Gaddafia i po pitanju "osvajanja" Sirte-a.

advance.hr

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.10.2011., srijeda

Bernard Henri Levy

Večeras će se na francusko-njemačkoj TV kući prikazati prilično pristrani dokumentarni film od nekoliko minuta pod nazivom "licence za ubijanje u Siriji" (Killing licence in Syria).
Zašto će ARTE emitirati dokumenatarac i za koje namjere? Možda će nam odgovor biti jasniji nakon informacije da je predsjednik nadzornog odbora tog kanala nitko drugi nego slavni agent Bernard Henri Levy.

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zašto nas bombardiraju?

Gledajte zapadne TV i pratite zapadne medije i vi ćete zaključiti kako su svi Libijci oduševljeni s NATO-ovim bombardiranjem njihove zemlje.
Oni koji su posjetili Libiju naišli su na drugačije priče.
Ljudi se pitaju: "Zašto nas bombardiraju?", "Njima ništa nije jasno", podsjeća Fred Dahlmann, promatrač međunarodne misije u Libiji.

Evo jedan od razloga zašto je to tako u Francuskoj:
Novinar Simon De Beer ističe, "Vodeći francuski list Le Figaro je u vlasništvu čovjeka koji gradi zrakoplove za Sarkozyjevo bombardiranje Libije. Pripada Serge Dassaultu, tvorcu Dassault Rafale, glavnim francuskim borbenim jet zrakoplovima korištenim za napad na Libiju"
(piše, Russia Today)

Za Al Jazeeru već svi znaju da je u vlasništvu katarskog šeika,jednog od glavnih saveznika NATO-a.

advance.hr

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Strani (ne)plaćenici

Alžirska ISP je prenijela Facebook dokaze o sudjelovanju europskih i američkih državljana u ratu na teritoriju Libije.



- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

US specijalne jedinice snimljene u Libiji na spotu Al Jazeere

Video je stariji, ali pokazuje ono što se od početka skriva. Dokazi od 17. sekunde u snimci...


- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zarobljeni britanski i izraelski vojnici u Libiji

Tijekom borbi u okolici Sirte, jučer su branitelji su zarobili 16 britanskih komadosa iz 22. pukovnije SAS-a. Grupa se sastojala od 60 članova, ostalih 44 se vode kao nestali. Na području Ben Walida ubijeno je 15 plaćenika od kojih je većina imala izraelske dokumente. - Navodi se na stranici http://stalin-ist.livejournal.com/271720.html
Nema video potvrde ovih zarobljavanja, do tada ovo možemo smatrati dijelom medijskog rata.

- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Život u Libiji prije i poslije rata

Pogledajte kratki dokumentarac Rolanda Segura, dopisnika Telesur Cuba, prije i poslije invazije NATO-a i njegovih plaćenika.



- 11:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.10.2011., utorak

Veza između pobunjenika i Izraela

Veza je toliko jaka da su libijske vlasti ucijenile glavu Bernarda Henri Levy na 2.000.000 $.




- 22:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Crni libijci za Gaddafija, pustinjski borci



- 22:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Youtube cenzura

Youtube je izbrisao account VSMRK "Istina o Libija" zbog: This account has been terminated due to repeated or severe violations of our Community Guidelines and/or claims of copyright infringement.

Nasilje zbog kojeg je izbrisan je istina o NATO bombardiranju od 5.10. kad su NATO bombe padale po bolnici i gdje su snimljene snimke o ranjenim civilima, među kojima je bilo dosta djece. Čak je i Crveni križ napisao u izvješću da je nekoliko raketa pogodilo zgradu bolnice. Bolnica ne može svima pomoći jer im nedostaje vode, lijekova, hrane i struje.
Jedan od zadnjih filmova VSMRK korisnika prikazuje zarobljenog pobunjenika od strane libijske vojske kako opisuje otmice i ubijanja učinjena od NATO vojnika. Mediji su postali još jedno NATO oružje.
U međuvremenu se pojavio 1VSMRSK korisnik, vidjet ćemo koliko će on potrajati.

mathaba.com

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stanje na frontama 10.10.2011

Sirte: NTC gubitnici su napredovali samo u južnom dijelu grada. U tom području, NATO je bombardirao Gaddafijevu kuću, centar Ouagadougou gdje je rođena Afrička unija, sveučilište i bolnicu. Pro-gaddafijevi borci su u protunapadu potisnuli pobunjenike s većine objekata.
Ben Walid: Pobunjenici su objavili da se povlače s aerodroma zbog napada libijskih vojnika, ali stvarnost je da nikad nisu zauzeli ovo područje. Rezultat je to medijskog rata.
Tripoli: 200 do 300 teško naoružanih vojnika napali su đžamiju u nedjelju na ponedjeljak i oskrnavili grob 2 imama. Svjedok, učitelj islamske škole, rekao je da su to bili ekstremisti koji su izazivali nevolje.

za-kaddafi.ru

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NTC solidarnost Libije i Sirije

albawaba.com javlja da je NTC Libije priznao NTC (prijelaznu vlast) Sirije. Vijest dolazi nekoliko sati nakon što su čelnici EU-a "naredili" sirijskom predsjedniku Bashar Al Assadu da mora odstupiti.
Telegraph izvještava o uličnim borbama u centru grada Sirte gdje NTC još ne može proglasiti konačnu pobjedu. Barem još 3 kvarta nalaze se pod kontrolom Gaddafijevih snaga koje pružaju maksimalan otpor.

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.10.2011., ponedjeljak

Izrada makete Damaska u Kataru

Slično kao što se izradila maketa Tripolija u Kataru gdje su snimljene snimke pobunjenika-glumaca o njegovom padu, tako se sada radi maketa Damaska. Ovo su izvjestili na Sirijskoj televiziji i dodali da se osim makete Damaska u studiju Al Jazeere, rade još makete trgova 4 grada u provinciji.

- 14:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hrabre žene Sirte - Libijske lavice

NATO plaćenici su priznali da se bore protiv žena u Sirtu. Kažu da su hrabrije od većine muškaraca na bojištu, a jedna je ispalila 20 ručnih granata na sorry-ass brigadu. Tako barem kaže jadni plaćenik na snimci:




libyasos.blogspot.com

- 14:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vodič za putovanje u Libiju

Na ruskom linku se nalaze detaljne upute kako otići u Libiju i priključiti se jednoj ratnoj strani. Počevši od cijepljenja, vojnog treninga, karti, telefona, cijena puta do susjedne zemlje (Alžir 1000 eur), uključivanje i prihvaćanje lokalnih običaja, ... Ne spominju se turistička razgledanja.

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Izvlači se "najveće oružje": sprema li se generalni štrajk u SAD-u?

Mike Locker, predsjednik konzultantske kompanije koja surađuje sa sindikatima danas je rekao za Al Jazeeru: "Generalni štrajk bi bio perfektna eskalacija za pokret "Occupy Wall Street". To bi bila idealna prilika da se u pokret uključe radnici, studenti, profesionalci i penzioneri u cijelom New Yorku, ne samo na Manhattan-u"

U isto vrijeme na samim ulicama New Yorka sve se više šuška o tom terminu, koji je do jučer bio apsolutna hereza u američkom društvu - Generalni štrajk.
Kada bi zaista došlo do organizacije istog, ekonomske posljedice bi bile devastirajuće.

Ali ako uzmemo u obzir brzinu kojom se događaji odvijaju - možda se uskoro u New Yorku, centru globalne ekonomije, dogodi nešto bez presedana u američkoj povijesti.
Ako organizatori imaju stvarne namjere mijenjati/rušiti sustav u kojem živi SAD (i dobar dio svijeta) onda je ovo imperativ. Morati će usmjeriti svu snagu i krenuti prema tom cilju.
A snage im nikako ne nedostaje - svakim novim danom ovaj pokret postaje sve moćniji i "opasniji" po financijske elite.

Generalni štrajk u New Yorku nebi bio izolirani događaj. Nema sumnje kako bi za njim usljedili i Los Angeles, Chicago i drugi veći gradovi.
Prosvjednici su napipali najveći strah financijske elite - obustavu kompletnog sustava.

Gotovo je teško za povjerovati da bi vlastodršci u SAD-u dopustili da se ovako nešto desi. U trenutku kada se SAD nalazi u najlošijoj ekonomskoj i političkoj situaciji u nekoliko desetljeća, sigurno je kako onih "1%" neće dopustiti da prosvjednici zaista dođu u poziciju rušenja sistema. Za očekivati je kako će isti iskoristiti sve legalne načine da zaustave ovakav potez. Ukoliko pak legalne mjere neće biti dovoljne - može se očekivati doslovno sve.

advance.hr

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sirte - ničiji grad

Nakon vijesti s terena i slikanja pobunjenika ispred nove konferencijske zgrade i sveučilišta, uslijedio je kontranapad Gaddafijevih vojnika koji su potjerali pobunjenike na početne položaje. Brzina kojom su to izveli svjedoče reporteri koji su prekidali izvještaje s novoosvojenih objekata i bježali s pobunjenicima. Na radio prijemnicima komandanti NTC pobunjeničke vojske doslovno su vrištali svojim jedinicama: "Povlačenje ! Povlačenje !" Velika brzina kojom su Gaddafijeve snage izvele ovaj kontra-napad pokazuje koliko su pobunjenička napredovanja nestabilna. Ulazak u Sirte i fotografiranje ispred raznih objekata nikako ne znači da će kroz par sati i dalje kontrolirati iste.
arabnews.com: "Pobunjenici su zauzeli nekoliko centralnih točaka u gradu Sirte, ali žestoki protu-napad nanio im je velike žrtve. Ubijeno je na desetke pobunjenika."
Huffington Post: SIRTE - Kaos u djelovima grada u koje su ušli pobunjenici. NTC borci palili su kuće, pljačkali i odnosili sve vrijednosti - zlato, automobile, pa čak i pokućstvo.

advance.hr

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.10.2011., nedjelja

Snimke zarobljenih pobunjenika u Libiji




- 10:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.10.2011., subota

Prosvjedi protiv rata u Libiji

U gradu Zawia, pola sata vožnje od Tripolija, održani su protesti protiv rata kojeg je pokrenuo NATO.


- 22:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NATO helikopteri razaraju Sirte

NATO helikopteri svom snagom udaraju po gradu Sirte, razarajući ulicu po ulicu grada. Telegraph donosi video snimku:


advance.hr

- 09:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.10.2011., petak

Uništeno najveće naftno polje u Libiji

Talijanska naftna kompanija ENI, priopćila je da su Gaddafijeve snage razorile najveće naftno polje u zemlji, poznatije kao elephant, što će znatno utjecati na svjetskom tržištu goriva.
Kompleks je dnevno proizvodio preko 130 tisuća barela nafte. Uništen je zajedno s pristupnom pistom, opremom za vađenje i elektroinstalacijama. Obnova će trajati do kraja godine, ali opet ni tada nitko ne može garantirati dugotrajnost jer Gaddafijeve trupe uništavaju sve zbog čega su napadnuti.

Mukawama

- 15:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Stvari koje niste znali o Gaddafiju

Jedan od mnogih dokumentaraca o Libiji i Gaddafiju koji opisuje njegovo vladanje zemljom u kojoj je praktički sve bilo besplatno jer se novac od nafte ulagao u bolji život libijskih građana. Libija je vjerovatno jedina zemlja na svijetu bez duga. Pogledajte video i razmislite...


- 13:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prosvjedi protiv američkog režima

Ovako bi, otprilike, izgledao naslov da SAD žele srušiti srušiti vladu i kolonizirati još jednu zemlju pod imenom Amerika. Na terenu se ne bi trebalo ništa lažirati jer prosvjedi protiv američkog režima već postoje i proširili su se na 50 gradova. Zadnje informacije govore o povorci koja je krenula prema Freedom Plaza, blizu Bijele kuće, i planiraju tamo kampirati dok im režim ne ispuni njihove zahtjeve.
SAD korporativni režim, također, ne miruje, već je uhićeno na tisuće mirnih prosvjednika diljem SAD-a.
Jedan prosvjednik je rekao: Danas smo ovdje da kažemo da ne želimo da se novac troši na ratove i vojne proračune. Apsurdno je da 3 triliona dolara odlazi na vojsku dok trećina ljudi u zemlji živi u siromaštvu. Želimo vratiti novac kojima se plaćaju trenutne okupacije drugih zemalja koje neće poboljšati naše stanje.

- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Audio poruka pukovnika Gaddafija

Libijski vođa pukovnik Gaddafi poručio je danas, preko sirijske ArRai TV, liderima zemalja u razvoju, tzv.Trećeg svijeta, koje su priznale NTC da budu spremne za istu sudbinu i stvaranje takvih "prijelaznih savjeta" uz podršku NATO-a u svojim zemljama.
Gaddafi je postavio pitanje: Kako je NTC u Libiji dobio legimitet? Da li ih je libijski narod postavio? Da li ih je libijski narod izabrao? Gaddafi je sadašnji život ljudi u Libiji nazvao "nepodnošljivim" i pozvao sve libijske ljude da izađu na ulice u svim gradovima, selima i oazama.

Njegov najnoviji govor došao je nakon izjave Anders Fogh Rasmussena, glavnog tajnika NATO-a , koji je rekao da se borci koji su ostali vjerni Gaddafiju sada bore za izgubljenu stvar., prenosi Telegraph

Bani Walid, Sirte, Warshfana i Nawhi, imaju jaku vojsku i nikad se neće predati.
Ovi hrabri ljudi nisu sami. Svi ljudi u Libiji, svi pravi Libijci neće nikad priznati kolonizatore.
Mi se borimo za slobodu i mi ćemo pobijediti.
Budite hrabri, izađite na ulice svih gradova, sela i oaza i "dignite zelenu zastavu do neba"
I onda kad ne čujete moj glas, nastavite se boriti.
,zvonio je gromki glas pukovnika Gaddafija na audio snimci koju je prenijela sirijska TV ArRai

advance.hr

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sirte je neosvojiv

Grad se polagano pretvara u ruševine od NATO i NTC bombardiranja, ali njegovi stanovnici ne odstupaju sa svojih položaja nanoseći velike gubitke agresorima. Branioci su obični građani koji podržavaju Gaddafija i njegovu vojsku. Znajući da su na braniku iza kojeg su njihovi očevi, majke, žene, djeca, Sirte se nikad neće predati. Zapadna medijska cenzura ne može više čekati, pa je vijesti o osvajanjima prebacila na Bani Walid.
Pobunjenici ne uspijevaju napredovati, ako to načine onda ih uhvate u klopku iz koje se ne vraćaju živi.

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.10.2011., četvrtak

Primjer propagandnog novinarstva na CNN-u

korak 1)Na naslovnici svjetski poznate kuće stoji naslov: "Anti-Gadhafi forces take Bani Walid" (Anti-Gaddafi snage zauzele Bani Walid).
korak 2) Ukoliko otvorimo vijest naslov se mijenja u "Anti-Gadhafi forces capture area in Bani Walid" (Anti-Gaddafi snage zauzele dio u Bani Walid-u)
korak 3) Čitajući vijest dolazimo na "Libyan revolutionary fighters drove out Moammar Gadhafi's forces from strategic posts in the hills of Bani Walid"
(Libijski revolucionari protjerali snage Muammar Gaddafi s obližnjih brda oko Bani Walid-a)

Zanimljivo kako u samo 2 klika dobivamo potpuno drugačiju vijest. Izgleda kako su naslovi na CNN-u najvažniji, jedan takav "pozitivan" naslov je očito u stanju smanjiti nervozu na burzama.

advance.hr

- 18:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ranjen vojni namjesnik Tripolija

Alžirski portal ISP javlja da je vojni upravitelj Tripolija, Abdelhakim Belhadj, ranjen pri pokušaju atentata na njega. Prebačen je u Italiju na liječenje. Isti izvor navodi da su pokušaj atentata izveli pripradnici plemena Zentai unutar plemenskog saveza za oslobođenje Libije.

- 13:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nasilna oporba u Siriji

Kako je počelo u Libiji, tako počinje i u Siriji. Snimci pokazuju kako se među demonstrante ubacuju naoružani militanti koji onda pucaju po policiji i uzrokuju nedužne žrtve.

- 13:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alžirska plemena ulaze u rat

Alžirska plemena sklopila su savez s libijskim plemenima o zajedničkoj borbi za oslobođenje sjeverne Afrike od NATO okupacije. Ova vijest o osnivanju afričkog fronta prešutjela se u zapadnim medijima. Jedna od plemena Tuarezi, poznati pustinjski ratnici koji žive u obje zemlje, pošteđeni su NATO bombardiranja u pograničnom gradu Ghadames jer se plaše njihove reakcije (odmazde).

za-kaddafi.ru

- 13:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gaddafi neće napustiti Libiju

Premijer Gaddafijeve vlade, Al-Bagdadi Ali al-Mahmoudi, koji je u zatvoru u Tunisu, rekao je kako je Gaddafi sigurno u Libiji i da neće napustiti svoju zemlju i svoje ljude.
"Ja čvrsto vjerujem, na temelju mojih saznanja o njemu, da se on bori sa svojim ljudima. On neće odustati do kraja i neće položiti oružje", prenosi Reuters.

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Voda - još jedan razlog NATO napada na Libiju

NATO je na početku napada razorio jedinu tvornicu pitke vode u Libiji koja opskrbljuje 4,5 miliona ljudi.. Da bi se popravila potrebni su mjeseci... Ali NATO ni to nije želio dopustiti - pa je par dana kasnije napao i uništio jedinu tvornicu koja proizvodi dijelove potrebne za popravak... Postavlja se pitanje zašto to rade - odgovor na to pitanje ujedno je i odgovor zašto je rat u Libiji i počeo. Ovim činom NATO se u potpunosti razotkrio...



Velika rijeka koju je napravio čovjek
Libijski vođa Moammar Gadafi Al obavijestio članove Vijeća sigurnosti u svojoj poruci da je NATO savez odlučio provesti masovno ubojstvo libijskog naroda, i kojemu je cilj njihov jedini izvor pitke vode, u kojeg su uložene milijarde i bez kojeg život u Libiji prestaje. Pitao se koji je odnos između ove tvornice i navodne zaštite civila NATO-a?
Jedinstveni Libijski projekt, 'Velika rijeka koju je napravio čovjek' je vodu izvukao ispod Saharske pustinje, i napravio je dostupnom na raznim povijesno pustinjskim područjima na kojima se tada razvila poljoprivreda koja je hranila cijelu regiju. Pod vodstvom SADa -međunarodni bankarski konzorcij je, naravno, spreman iskoristiti ovu najvrijedniju imovinu - i izgleda da je rat za pitku vodu, kojeg su mnogi predviđali - već započeo......





'Velika rijeka koju je napravio čovjek' je mreža cijevi koje opskrbljuju vodom pustinju u Libiji... To je najveći svjetski projekt navodnjavanja... To je najveća podzemne mreža cijevi i akvadukta u svijetu. Sastoji se od više od 1.300 bušotina, većina su na više od 500 m dubine, i proizvodi se 6.500.000 mł slatke vode dnevno, kako bi gradovima Tripoliju, Benghazi, Sirt i drugima osigurao pitku vodu. Muammar al-Gaddafi je to opisao kao "Osmo svjetsko čudo".

TAJNA MOTIVA: zašto je UN proglasio rat Libiji.

Destabilizacija. Nisu to napad na Gadafija, oni napadaju opskrbu svježom vodom u Africi..... Zapad odbija priznati da mala zemlja, s populacijom ne većom od šest milijuna, može izgraditi nešto tako veliko, i to bez ikakvog zaduživanja od međunarodnih banaka - a upravo je to Gadaffi napravio.... Cilj Arapske Lige, koju Gadaffi predvodi je utjelovljenje tog projekta za cijelu Afriku.. Ukratko - to je izlaz iz problema gladi i prestanak ovisnosti o velikim silama...
Ili kako bi Gadaffi rekao... "'Velika rijeka koju je napravio čovjek' je nova lekcija i primjer u borbi kako bi se postigla samodostatnost, sigurnost hrane i prava neovisnost. Nema naroda koji ovisi o stranoj zemlji kako bi nahranio svoje ljude - a da je slobodan. Velika rijeka je trijumf protiv žeđi i gladi. To je poraz neznanja i zaostalosti. To odražava odlučnost da se Libijci odupru kolonijalnom pritisku, kako bi stekli tehnologiju, razvijali se, kako bi poboljšali svoje živote, te kontrolirali svoje vlastite sudbine, u skladu sa svojom slobodnom voljom. "



NATO i dalje razara 'Osmo čudo svijeta', cijeli svijet šuti i mrzi 'socijalističkog diktatora koji ubija sve što hoda' - pišu se storije o norveškom luđaku koji je ubio točno 74 ili 75 ljudi u nastavcima, narod se snebiva, Obama jede hamburgere sa ženom među običnim ljudima.... Afrika mora ostat kolonija.. I onda tko je tu rasist, tko mrzi...

balkan-express.org

- 11:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.10.2011., srijeda

Nova zastava i glavni grad Libije

Kako javlja agencija otpora Libije, Mukawama, lideri regija su se dogovorili o dodatku teksta na službenoj libijskoj zelenoj zastavi "Bog je velik" kao i imenovanje privremenog glavnog grada Beni Walida do oslobođenja Tripolija.





- 15:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Borbe u Tripoliju

Kako izgledaju kaznene ekspedicije terorista Al-Qaede u Tripoliju (Abu Slim) pokazuje sljedeći video. Pale se domovi strojnicama i bacačima granata bez ikakvog suprostavljanja s druge strane. Nakon što završe svoj prljavi posao, odlaze dalje, ostavljajući za sobom ruševine... To je Tripoli, treći tjedan okupacije NATO snaga i militanata.



- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sirija prijeti odmazdom u slučaju NATO napada

Sirijski predsjednik Bashar Assad zaprijetio je raketnim napadima na Izrael ukoliko NATO započne vojnu intervenciju u toj zemlji. "Ako se poduzme vojna akcija protiv Damaska, ne treba nam više od 6 sati da preselimo stotine raketa na Golansku visoravan i počnemo napad na Izrael" - rekao je u intervjuu Assad ministra vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. Sirijski predsjednik je također zaprijetio da će pozvati Hezbollah u Libanonu na napad na Izrael. Sve će se ovo odigrati u 3 sata poslije napada, a u preostala 3 sata će Iran otvoriti vatru na američke brodove u Perzijskom zaljevu -rekao je. Podsjetimo, SAD i EU su ceć uvele niz sankcija protiv Sirije kao odgovor na represiju protiv protuvladinih demonstracija.

za-kaddafi.ru


- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Libija - Zabranjena Istina - VIDEO

Video objavljen u 8. mjesecu u srpskoj produkciji, u vremenu dok se nisu intenzivirali NATO napadi na civilne objekte. Film je posvećen libijskom narodu i njihovoj borbi za očuvanje zemlje i jedinstva, o NATO ubijanju civila, prije svega djece … o zločinima koji su počinjeni od strane pobunjenika i Al Qaide … U filmu govore ljudi koji su morali pobjeći od pobunjenika na teritorij koji kontrolira vojska Libije …



- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.10.2011., utorak

Rušenja u Africi

Sjeverno od grada Sabha srušen je zrakoplov IL-76 koji je prevozio ranjenike NTC snaga u bolnicu u Tripoli. Prema Al-Rai televiziji, zrakoplov je nestao s radra prilikom preleta iznad pustinje, a sumnja se da je srušen prijenosnim raketnim bacačem sustava Igla.

Mathaba javlja o inicijativi ujedinjenja sjevernoafričkih zemalja čija se pojedina plemena već bore na strani Gaddafija. Jedino ujedinjenji se mogu obraniti od napada na suverenost kao i raspolaganje naftom za dobrobit svojih građana.


- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Terry Missan: Al Jazeera -u su osnovali Izraelci

Poznati francuski pisac i novinar Terry Missan u članku objavljenom na svojoj internetskoj stranici, pisao je o povijesti televizijskog kanala "Al Jazeera", koju su osnovala dva brata, David i Jean Friedman, s francuskim i izraelskim državljanstvo.
Prema Terry-ju, od svog početka televizija "Al Jazeera" se razvila uz pomoć Vlade Katra iznosom od 150 milijuna američkih dolara, a da bi je nakon 5 godina u potpunosti otkupili.
Svrha kanala je u početku bila i još uvijek je stvaranje svjetskog i arapskog javnog mišljenja prema stratezima zapadnog svjetskog poretka.

Gledanost je stekla medijskim pokrivanjem rata u Arapskom zaljevu, 1991, i događajima u Iraku, 2003. Al Jazeera je pokrenula i kampanju za priprema tzv "arapskog proljeće" 2011., falsificiranjem činjenica u zemljama pogođenim neredima, a za promjenu postojećih režima u njima. Često je glasnogovornik Zapada, ako treba i kroz produkciju lažnih videa, izjava ili reportaži. Svi ti napori su trenutno usmjereni na rušenje vlasti u Siriji i promjenu snaga u regiji, potvrdio je Terry Missan.

- 14:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Morris Update - trenutna situacija u Libiji



- 14:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Muammar Gaddafi - Che Guevara današnjice


- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pregled stanja u Libiji

Dobar sažetak zadnjih događanja u Libiji na engleskom jeziku: mathaba
Tripoli - 80% grada je pod zelenom zastavom, Gadafijeve snage kontroliraju luku preko koje su se opskrbljivali pobunjenici. Mladi pripadnici otpora su likvidirali suca Murada Alraubija koji je sudio Gadafijevim časnicima.
Bani Walid - snajperskom vatrom pogođen je zapovjednik pobunjenika, Samem Alnata, Muammar Gaddafi se obratio braniteljima kratkim govorom na radiju.
Sebha - pobunjenici kontroliraju jedino regiju Gurtha
Ghadames - potpuno oslobođen, postoje izvještaji da ga je posjetio Gaddafi. NATO je odbio bombardirati grad jer se boji osvete Tuareza koji su u tom gradu i području.
Južna Libija je pod nadzorom legalnih vlasti, život se normalno odvija dok iznad njih prelijeću NATO zrakoplovi.
Zawiya - NATO je evakuirao svoje skladište municije i naoružanja prema Tripoliju gdje drže zračnu luku sa specijalnim jedinicama.
Tarragon - Već je izvješteno o uništenju 35 tenkova pobunjenika od strane Tuareza

- 11:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sirte

Po svemu sudeći i večeras/noćas vode se teške bitke za grad Sirte. Unatoč tome jednostavno je nemoguće dobiti adekvatne informacije vezane uz aktualno stanje u gradu. U nedostatku istih mediji uporno recikliraju vijesti stare i po nekoliko dana. Glavna vijest koju su do sada prenijeli gotovo svi je ona koja govori o masovnom odlasku civila iz samog grada.
Pritom ćemo skrenuti pažnju na posljednji govor Mousse Ibrahima koji je tu informaciju žestoko opovrgnuo navevši kako mediji namjerno javljaju o odlasku tisuća civila kako bi se lakše opravdalo bombardiranje grada.

Američki dobrovoljci dolaze u Libiju kako bi se borili protiv Gaddafija. Jedan je čak dao i komentar za medijsku kuću AFP:



advance.hr


- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.10.2011., ponedjeljak

Tuarezi nanose teške gubitke neprijateljima Gaddafija

Prema uhvaćenim porukama NATO pilota, noć prije alarma podignuta su 4 zrakoplova AV-8B Harrier II i 2 Eurofighera s talijanskog nosača zrakoplova Garibaldi Dzhuzepppe. Razlog je bio uništenje 35 tenkova iz "Brigade Zintana" i časnika Katara u razmaku od 5 minuta, oko 70 km od Tripolija.
Ovaj slijed točnosti ukazivali su na teško naoružanje na terenu kojeg NATO zrakoplovi nisu uspjeli detektirati, radari nisu pokazali ništa kao ni toplinska djelatnost na terenu. Analiza ostatka vozila, pokazala je da su uništeni protutenkovskim minama ADWAT - rekao je za Argumentam.ru izvor u ruskim obavještajnim službama koji se bavi praćenjem stanja u Libiji.
Kasnije su i NATO stručnjaci zaključili da se radi o diverziji Tuareza koji su se uključili u borbu na strani Gaddafija. Tiho kretanje i iskorištavanje pustinjske oluje bili su dovoljni za postavljanje eksploziva i detonacije nakon 30 min. Razmak između eksplozija ukazuje vjerovatno na skupinu od 25 Tuareza koji nisu uspjeli sve minirati prije aktiviranja detonatora. Ovaj način borbe je karaterističan za Gaddafijeve snage koje su se podijelili na manje skupine od 30 ljudi radi lakšeg i bržeg kretanja.

za-kaddafi.ru

- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Srušen zrakoplov u Ras Lanufu

Zrakoplov 82.desantne divizije SADa (North Carolina) srušen je pri slijetanju u Ras Lanufu. Grad se nalazi na strateškoj točki za izvoz libijske nafte. Slika je arhivska.


- 15:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Javljanje Moussa Ibrahima

Moussa Ibrahim je u telefonskom govoru za sirijsku ArRai TV najavio pokretanje strategije NOONA MIME koja uključuje ometanje NATO plana.

Strategija je počela sa spektakularnim operacijama u Tripoliju, eksplozijama NTC i NATO-ove infrastrukture.
Nadalje, Ibrahim potvrđuje "vijesti iz Bani Walida su odlične. Bani Walid je očišćen od pobunjenika ".
Bolnice su pune anti-Gadafi boraca i mrtvi leže u neposrednoj blizini grada i planine."

Što se tiče Sirte, Ibrahim je izvijestio, "nasilnim bombardiranjem su uništene cijele četvrti i kuće prisiljavajući na taj način stotine stanovnika da napuste grad."
On je rekao, "osobno sam kontaktirao medije i međunarodne organizacije pozivajući ih da uđu Sirte vidjeti i snimiti ono što se dogodilo u posljednjih mjesec dana, ali do sada nitko nije došao, zašto? ".

Što se tiče stanja u subotu u Sirte, on je rekao da su "prema najnovijim informacijama u napadu istočno od grada, odbijene snage NTC-a nekoliko kilometara od grada. "

"Na južnoj i sjevernoj fronti također ide dobro. Očekujemo intenziviranje borbe s početkom sutra (ponedjeljka) na zapadnoj i južnoj fronti, ali mi smo spremni. Imamo brojne borce na zapadnom pročelju. Borimo se na pet bojišta u Sirte. Napadi pobunjenika su podržani od strane NATO-zrakoplova i modernih oružja. "

Moussa Ibrahim ukazuje da postoje jaki pro-Gaddafi napadi koje se odvijaju u nekoliko dijelova zapadne Libije, uključujući i Zliten, Tripoli, kao i Aziziyah Tarhouna.
On je pozvao plemena da pošalju više volontera na pročelja Bani Walid i Sirte.

advance.hr

- 10:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Libijske fronte - prošli tjedan

Tijekom proteklih 5 dana (27.rujan - 1. listopad) branitelji Sirte i Beni-Walida, odbili su napade pobunjenika i NATO-a prebacujući se u kontra-napade na pojedinim linijama. Rezultat takvog djelovanja je uništenje nekoliko pobunjeničkih zapovjednih centara. Situacija u Sabhi je nepromijenjeno, ali i dalje vrlo teško. Počinju pristizati izvješća o aktivnom sudjelovanje plemena Tuareza na strani lojalnih snaga i pogoršanje odnosa između Alžira i zemalja NATO koalicije. No, događaji posljednjih dana u glavnom libijskom glavnom gradu mogli bi uskoro radikalno utjecati na tijek rata.
Situacija u Tripoliju se pogoršala 28. rujna u 23 sati po lokalnom vremenu, kada su tisuće izašli na ulice zahtijevajući od NTCa da uklone razbojničke bande iz grada. Militanti su otvorili vatru na prosvjednike kako bi rastjerali nezadovoljne građane. Nakon sat vremena na različitim mjestima u Tripoliju su izbile oružane borbe. U 5 sati ujutro prosvjednici su uz podršku nekoliko diverzantskih jedinica 32. brigade Džamahirije uklonili prepreke i došli do centra grada. Akcije su popraćene s nekoliko velikih eksplozija u gradu.
Cijeli dan, 29. rujna, vodile su se borbe u blizini Mansoura, Ben Gashira, Abu Salima, kao i predgrađima Tadjoura. Napadnut je koalicijski vojni objekt Omar al-Mukhtar, gdje je nekada bila smještena ženska vojna škola. CIA je izvjestila o premještaju sjedišta iz Tripolija.
Od 1. listopada lojalne snage su blokirali zračnu luku s istočne strane, boreći se u zasjedama sa snagama koje prolaze do aerodroma. Uz zračnu luku, kolonijalna koalicija kontrolira područja Souq Al Jum i Zawiya al-Dahmani, područje uz pomorsku bazu u Tripoliju.
U Sirtu su se odvijale velike bitke 25-28 rujna. Ukupni gubici NATO koalicije bili su: više od 2.000 je ubijeno, uključujući 3 visoka zapovjednika, zaplijenjen je veliki broj kamiona i oklopnih vozila i oboren helikopter NATO-a. Branitelji grada su tako došli do nove zalihe oružja. U redovima pobunjenika su učestala dezertiranja zbog čega njihovo vodstvo pokušava dezinformacijama podići moral i disciplinu. NATO nastavlja tepih bombardiranja Sirte ne štedeći stambene prostorije, škole i bolnice u gradu - tako kolonijalna koalicija ispunjava rezolucije UN-a broj 1973 o zaštiti civila od zračnih napada ... U stvari, neki blogeri smatraju da NATO priprema veliki bombaški napad na grad iz zraka i topništva.
Pregrupiranje pobunjenika oko Beni Walid dali su predah stanovnicima grada od tjedan dana, čula su se samo sporadična prepucavanja.Postoje izvješća o sudjelovanju Tuareza iz Sabhe u Sirte i Ghadames. Prema ruskim izvorima, Džamahirija ima potpunu kontrolu nad tuniske libijskom granici.
Regija Ghadames je potpuno oslobođena snagama lojalne vojske, Tuareza i alžirskih dobrovoljaca. Brda oko Ghadamesa i blizina Alžira smeta zračnim NATO snagama. Osim toga, treba znati da gradovi Sabha, Sardalas, Aubari, Murzuk, osobito Ghadames - kontroliraju sjever Afrike, odnosno osiguravaju mir u jugozapadnom Alžir. Na sjeveroistoku zemlje vodi se gerilski rat: NTC nema kontrolu nad Tobrukom i Al-Beidom (između Benghazija i Tobruka), nastavljaju se borbe između islamista i lojalnih snaga.
Mnogima je jasno da NATO koalicija i UN rezolicije nisu korištene za zaštitu civila, stvarnost opovrgava svaku namjeru zaštite građana. Pobunjenici se nisu mogli dogovoriti o preraspodjeli vlasti zbog čega nisu ni mogli formirati prijelaznu vladu. Stanovnici Tripolija ne žele više živjeti s nasilnim pobunjenicima. Među njima vlada strah i želja što prije napustiti područja borbi.

- 10:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.10.2011., nedjelja

Sirte, pa Alžir?

Na svim medijima reporteže vezane uz Sirte gotovo su identične posljednja dva dana. Kanali kao što su FOX, CNN i slični svi javljaju o nastojanju brojnih civila da napuste grad, no zbog tehničkih problema (manjak benzina i namirnica) to nisu u stanju učiniti.

Malo manje vjerodostojni izvori javljaju o potencijalnom angažmanu NATO kopnenih snaga u Libiji, ali i u Alžiru.
Pritom napominjemo kako ove informacije nismo u stanju provjeriti i ukoliko se nagađanja potvrde pravovremeno ćemo vas obavjestiti.

advance.hr

- 23:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.10.2011., subota

Snimci razaranja i ubojstva civila u Libiji











- 23:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Demonstracije u Tripoliju

U Tripoliju su prije 2 dana održane pro-gafaijevske demonstracije o kojima nitko nije izjestio. Izvještaji s terena javljaju o ultimatumu najmlađeg Gadafijevog sina i vođe najelitnije vojne skupine, Khamisa al-Gaddafi, kojeg je dao plaćenicima da napuste grad. Svoju snagu je pokazao zauzimanjem zgrade u kojoj su bili smješteni uredi CIA-e i NATO-a. Zaplijenjeni dokumenti dokazuju direktnu umješanost SAD-a u zločine počinjene u Libiji.
Libijska vojska kontrolira luku u Tripoliju preko koje su se pobunjenici opskrbljivali oružjem.

- 17:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Ožujak 2012 (7)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (11)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (14)
Listopad 2011 (93)
Rujan 2011 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Vijesti iz Libije, pogled na situaciju s jedne druge strane, pomoć u sagledavanju prave istine
Spotovi