subota, 22.04.2006.

OpIjUm

OPIUM - Papaver somniferum (srpski-Mak)


Opium se spominje na glinenim tablicama od Sumeraca vec 3.000 god, p.n.e. kao ,,biljka srece''! U litaraturi prvi put se spominje u Homerovoj ,,"Ilijadi''. Rijec ,,opium'' nastala je od grcke rijeci ,,opion'' sto znaci ,,sok od biljke''! Psihoaktivni uticaj ove biljke, spominje nemacki hronolog Walahfried Strabo (809-849 god) u spisima vec u devetom vijeku.

U Egiptu i staroj Grckoj opium je bio jako poznat, a u Kini vec od 3.god nove ere! Kineski doktor Hua To prvi opisuje opium kao sredstvo prilikom operacija. Arapski naucnik Abu Ali al-Hosein ben Abdallah Ibn Sina (980-1036 god) u njegovim spisima naziva opium ,,Ocem spavanja''! U Kini i Tajlandu je opium smatran i slavljen kao,,afrodizijak'' najbolje sredstvo za seks. Opium gaje i proizvode brdska plemena u granicnom tkz. ,,zlatnom trouglu" izmedju Kine, Burme i Tajlanda, pogotovu sada, odakle skoro sav cisti opium dolazi iz tog dela zemlje.

U 17 vijeku, opium je najvaznije trgovacko sredstvo holandjana u Istocnoj Indiji, danasnjoj Indoneziji. Ustvari Mak se koristio kao ,,medicina" u svim zemljama Istoka, Azije, Evrope, i Egiptu.U farmakologiji opium je 1741 god. opisan kao ,,bozansko sredstvo'', cak ga i Gete spominje u Faustu!

Od opiuma je kasnije izolirin i morfium 1805 god. od nemackog apotekara Serturner-a. Opium je postao jako poznat u Evropi u 19-om vijeku. Opium (Mak, Papaver) raste u skoro svim zemljama Sredozemnog mora i u Srednjoj Evropi, uracunavajuci Makedoniju i juznu Srbiju-Kosovo. Gaji se vecinom za farmakolosku industriju i naravno za ilegalni sverc i produkciju heroina. (Siptari su eksperti za ilegalnu trgovinu opiuma).

Mak se koristi na vise nacina . Moze se lisce osusiti i savijati za pusenje kao ,,Joint'', skuva se caj od ,,caura'', ili se kada Mak zrene za zetvu, 8 do 10 dana kada cvjetovi opadnu, zarezu se caure sa nozicem, i kada istekne mlijecna tecnost, ostavi jedan dan na suncu da se osusi i potamni, onda sakupi i presuje ili rucno naprave kuglice od te smjese.

Za caj od maka , najbolje je da uzmete odprilike dvije sake caura, stavite u posudu, i dodate parce limuna, jer limun izvlaci najbolje alkaloide iz caura. Caj kuvate 10-20 minuta, sacekate da se mjesavina slegne, ohladi, iscijedite tekucinu, i pijuckate!

Opium se puno koristi oralno, stavi se kuglica opiuma ispod jezika, ili se kuglica stavi u anus ili se sa klistirom razblazena tecnost takodje usprica u anus! U Kini i Indokini, vecinom se prekuvani papaver pusi na specijalne lule za opium! Pravi se i vrlo popularno pice od Maka.U staklenu ciniju stave se vise od pola makove caure, koje se naliju sa Rumom, i dolije se jos Ruma da prekrije sve caure. Onda se stavi na prilicno toplo mjesto, gdje stoji sest mjeseci. Onda se tecnost iscijedi u drugu ciniju ili flasu, a caure stave u cjedilo, i isprste se dok se sva tecnost ne isicjedi.

Ta smjesa se stavlja u casice od rakije, odprilike trecina, a ostalo se doda rakija, i pije. To je vrlo jako pice, djeluje na covjecije tijelo i psihu vec poslije 5-10 minuta, i traje intezivno sa istom jacinom oko-5-8 casova!

Za vas dragi (odrasli-punoljetni) citaoci, najbolje je da samo JEDNOM probate opium, jer je jako zarazan! Desava se da ako nekoliko puta probate opium, moze se desiti da ce te postati zarazeni sa opiumom!! Zato pamet u glavu!!

- 19:12 -

Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2006  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

...OpIs BlOgA.. sLiKe...

brojač od 23.4.2006







[IMG]http://img178.imageshack.us/img178/6458/big0oy.jpg[/IMG]
[IMG]http://img178.imageshack.us/img178/1536/big20nl.jpg[/IMG]
[IMG]http://img188.imageshack.us/img188/766/big35mb.jpg[/IMG]
BoB MaRlEy Je ZaKoN!!
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
[IMG]http://img412.imageshack.us/img412/5093/mara42cz.jpg[/IMG]
[IMG]http://img412.imageshack.us/img412/921/marley4nw.jpg[/IMG]
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


borba za legalizaciju marihuane nikada ne prestaje...

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
Korisne stranice na eng. i hrv. jeziku:
vutra
erowig
jointen
Udruga Hrvatskih Ovisnika-UHO