USER'S PROFILE

Filip Fuchs has 0 friends

30.06.2007....13:03 :: komentari (5) :: print :: permalink

ŠUPLJI OKLOPI GLAVATIH ŽELVI

Oni rijetki koji razumiju ovaj blog, i vraćaju mu se da ga dočitaju – takve rijetke karakterizira svojevrsno prokletstvo duše. U njima, u njihovoj dokolici, u njihovim kostima, krije se žarište blage i neizrecive tuge. Plemenite tuge. Oni nose u glavi debele oči koje blistaju skrivene bijelim kapcima. U drugim okolnostima bavili bi se lovom na sabljarke i tune. Tada bi im mišice bile tvrde i žilave. Dakako, okolnosti su drugačije. Uglavnom sjede pred ekranima i upijaju stihove senilnih sirena. Pretvaraju se u šuplje oklope glavatih želvi.

23.06.2007....17:29 :: komentari (9) :: print :: permalink

BULIMIJA

Moji su stihovi na umoru. Istina je postala nevažna, a od burleske i humora povraća mi se u školjku – neprožvakanu večeru, kiselu salatu, kolač od limuna.

14.06.2007....23:40 :: komentari (4) :: print :: permalink

BLIŽI SE KRAJ PREDSTAVE

Nitko nikad nije posjedovao istinu. Svejedno, bezočni su se ratovi vodili zbog iste. Istina – to je paradoks. I kad je ratovanje između demokracija prezreno, i kad je neslužbeno zabranjeno, inercija ljudskog duha nastavila je tjerati dalje, probivši plastičnu opnu, u virtualni svijet. U tom cyber-moru rastiru se digitalna jedra, i vode se povijesno beznačajne bitke – razni warcraftovi – nema poraženog, nema pobjednika, nema napretka. Takva digitalna kuga je smrt za toplokrvnog čovjeka. Tek bezmirisna i bezukusna krv razlijeva se pikselima.

Dekadencija je sterilna, ona ima digitalne ruke, ona je pedantna, ne prlja, ne maže, samo potajice gasi svjetla pozornice – svjetla historije.

11.06.2007....19:30 :: komentari (9) :: print :: permalink

SIGNALI

Svakodnevno na kušnji; moj svjetonazor je cijeloživotna hipoteza. Rastezljivo sirovo tijesto; sve moje kategorije su od plastelina. Ja sam pacifist spreman na oružje, stoga, ja sam ratnik spreman prepustiti svoje dvorište opijenom silovatelju. Ne pristajem na kompromise sa samim sobom; prema svijetu koji me opkoljuje ja sam blagonaklon. U samoćama, pak, sviram harmoniku. Po krovovima noću, trčim, skačem i hvatam radio-valove – signale iz drugih (ali bliskih) svjetova!

09.06.2007....18:57 :: komentari (7) :: print :: permalink

NEOEVANGELION

Čini mi se – teološka faktografija kao: gdje se rodio Lazar, koji je brat ubio vlastitog brata, kad je pogubljena i zašto ta-i-ta svetica i tsl. – ne može biti infrastruktura za plodonosni uzgoj odnosa s Bogom. Još gore od suhoparne faktografije je podgrijavanje međureligijskih animoziteta. Okoštalost religija koje su srasle s općom politikom (teritorijalna pitanja, fiskalni sustav, formativni sustav...) je pogubna za izvornu duhovnost. Analizirajući anatomiju povijesnih odnosa pravosljavlja i katoličanstva (Jugoslavija), ili islamizma i hinduizma (Indija), dolazi se jednostavnom dedukcijom do poražavajućih zaključaka.

Konstrukti koji se grade oko izvorne duhovnosti (posljedica ljudske poduzetnosti) zagušuju iskonsku vatru, izobličuju prvobitnu poruku (početnu viziju), čine je nakazom i alibijem za ispoljavanje zla. Posljedica je modernitet u kojem zarezujemo čireve, inhaliramo smrad trulog hedonizma i naslađujemo se dekadencijom u oceanima očaja.

Izvorna duhovnost je snažno subverzivna. Njena aktualizacija urušila bi ovaj svijet, koji je, izgleda, sazdan više od vraga nego od nečeg dobrog.

Crkva mora biti umjetničko djelo, ona se mora moći emancipirati od plemenskih struktura i kvantitativnih modela organizacije. Crkva mora postati elitna, beskompromisna i neustrašiva. Jednom oslobođena od svog Ega, rasterećena od naslaga suvišnog identiteta (balasta koji je guši), jednom nanovo ujedinjena – opet Kršćanska! – biti će (opet) novi (jasan) putokaz.

Koliko je izgubljenih (pokojnih) generacija – suze mi naviru.

01.06.2007....20:16 :: komentari (20) :: print :: permalink

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.