četvrtak, 22.02.2007.

Rižoto

Nakon deserta pa jednog morskog jela evo i jedan recept za prilog.Kao što znate da se svako glavno jelo sadrži od više djelova(znači neko meso te prilog).Za priloge se najčešće upotrebaljavaju jela od krumpira, krumpirovih smjesa,povrća te riže.Ima puno pravila kada se radi odnosno slaže menu.A ona su uglavnom vezana za sastojke jer je bitno da se nitijedna namirnica ne ponavlja dva puta osim krumpira koji je iznimka.
Ja sam od priloga odabrao rižu.Riža se isto tako priprema na mnogo načina.Kuhana,pirjana,zapečena ili kao rižoto.Najćeša su mesna rižota jer idu uz prilog mesnim jelima.Rižota mogu biti i raznih boja.Imamo crveni rižoto(rajčica),crni(sipa) te obični bijeli.

Kako ga pripremiiti i što je potrebno?

Riža(najbolje dugo zrno) količina ovisi o broju osoba
Meso(bilo koja vrsta-piletina,teletina,govedina ili lignje,plodovi mora itd)
luk
ulje
sol
papar
crvena paprika
vegeta
temeljac (iliti juha a može i obična kipuća voda sa dodatkom vegete)
vino (bijelo,crno ovisno o boji mesa)

Luk lijepo nakosati te ubaciti na vruće ulje.Posoliti,miješati da se nezapali te čekati da poprimi zlatnu boju.
Meso izrezano na kockice ili trakice dodati u luk,politi temeljcem te pustiti da se pirja.Povremeno dolijevati temeljac.Kad meso bude napola gotovo dodati preostale začine te rižu.Do kraja podlijevati temeljcem a na kraju i vinom te miješati cijelo vrijeme da se na zapali jer je riža ljepljiva namirnica(škrob).Kad riža i meso budu gotovi odmaknuti s vatre te poslužiti.Rižoto je najfinij dok je vruć,topao.Posulžuje se znači uglavnom uz određena mesna jela(bečki odrezak) ili samostalno.

Dobar tek!!! njami mah


- 17:55 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 13.02.2007.

Miris Kvarnera i kod vas...

Eto napokon da i ja zakoračim u 2 mjesec s nekim postom.Nakon napokon odrađenih svih ispita (ostaje još jedan završni) imam vremena napisati i novi post.Prošli put recept je bio desertni dok ovaj put bacamo se malo na morske plodove točnije lignje.Evo jedan jednostavan način kako da se taj morski dar pripremi :-) thumbup

Sastojci...

10 lignji srednje veličine
15dag topljiva sira
15 dag pancete (slanine)
peršin
češnjak
papar, sol
maslinovo ulje
brokule
krumpir
maslinovo ulje

Priprema...

U očišćene lignje stavimo sir obložen pancetom. Tako pripremljene lignje stavimo na ražnjić. Pečemo ih na roštilju oko 10 minuta. Od maslinovog ulja,češnjaka i peršina napravimo lagani preljev (tršćanski umak) kojim polijemo lignje kada su pečene.
Posebno skuhamo blitvu i krumpir koje poslužimo toplo, kao prilog. Sve zajedno ukrasimo crnim maslinama i kriškom limuna.
Uz ovo jelo preporučamo vino teran... party

Eto nadam se da će se vrijeme vratiti kakvo je bilo znači toplo cool i da ćete moći baciti pokoji roštilj burninmad...

pozdrav mah

- 20:37 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.