web statistics Police Story (1985., Chan) - Kult(ura) Akcije : Od Peckinpaha do Wooa...i nazad - Blog.hr

Kult(ura) Akcije : Od Peckinpaha do Wooa...i nazad

ponedjeljak, 24.04.2006.

Police Story (1985., Chan)

Varljivog leta osamdespetog, mlađani hongkonški superstar Jackie Chan bio je u vrlo lošem raspoloženju. I pored toga što je njegova zvezda u rodnom naselju sijala sve jače i jače, njegov drugi izlet u Hollywood ponovo se završio debaklom. Kada se pre pet godina Chan otisnuo preko velike bare, vratio se jači za dva mizerna filma, Battlecreek Brawl i Cannonball Run (ovaj drugi ne toliko mizeran kao film koliko mizeran za Chana kao glumca i izvođača). Posle naučenih lekcija i par domaćih hitova, Chan je ponovo pokušao da penetrira US tržište filmom The Protector. Protector je, nažalost, ispao još gori nego prethodnici, ali je bio dovoljno "dobar" da inspiriše Chana u pravcu njegovog evergreen akcionog klasika - Police Story.

Vidno nezadovoljan Protectorom, Chan je rešio da već postojeću priču preradi i iskoristi u svom novom filmu, koji će on sam režirati. Police Story je priča o HK panduru po imenu Chan Ka-Kui (Chan, ko drugi), koji se prilikom jedne akcije vidno zameri glavnom mafijašu južno od Pekinga. Dotičnoga brzo puste iz zatvora zbog nedostataka dokaza, a Ka-Kuiu se potrefi dužnost da štiti krunskog svedoka, njegovu sekretaricu (Brigitte Lin), koja nikako da propriča. To vam je to u kratkim crtama, a ostalo je sve rezervisano za akcioni spektakl najvišeg ranga.



Početak filma rezervisan je za jednu od najboljih akcionih sekvenci koje sam ikada video, a video sam dosta toga. Chan i njegovi saborci zajedno naprave sačekušu mafiozama u Hong Kong "karton naselju" (koje je konstruisano specijalno za potrebe filma), a kada ih ovi otkriju, sledi bolesna jurnjava kolima niz brdo (kroz sve karton), pa onda niz vijugavu stazu koja vodi do autoputa. Na kraju puta, Jackie sačekuje autobus oči u oči naoružan samo revolverom, u sceni koju će nekoliko godina kasnije referencirati (da ne kažem pokrasti) trash classic Tango & Cash. Inače, segment u kome se Chan keša o autobus i pokušava da uđe u isti poslala je u urgentni nekoliko kaskadera, a brdo niz koje Chan strčava jureći za mafijom mnogo je gadnije nego što izgleda. Godinama kasnije, Chan je u dokumentarnom filmu My Stunts rekreirao ovaj poduhvat sa košarkaškom loptom - lopta se posle kotrljanja bukvalno stopila sa asfaltom uz glasan prasak, stavivši nam svima do znanja da je jedan pogrešan korak Jackiea mogao koštati glave (i ne samo glave).

Intenzitet ne opada ni u daljoj radnji. Spektakularne tuče su na svakih pet-deset minuta, a veliko finale u tržnom centru na nivou je otvaranja iz prethodnog pasusa. Kung-fu koreografija u ovom delu filma je pravi "poetry in motion", a doživljaj dopunjuje i činjenica da u tržnom centru ima puno stakla, koje je dušu dalo za razbijanje tuđih glava. Jedna od tih glava bila je i, pogađate, Jackieva - kako su pred kraj filma nestala ekstra sredstva sa veštačko staklo, tabačine su bile snimane uz "the Real McCoy". Sa ovime u vidu, pogledajte ponovo tih 15 minuta - biće mnogo bolnije za oči.



Jednu od svojih najvećih egzibicija Chan ostavlja za sam kraj filma, kada zapanjeni gledalac ima tu čast da prisustvuje njegovom skoku na naelektrisanu šipku visoku nekih 15 metara, i spuštanje niz istu do "prizemlja" dok mu varnice peku kožu na dlanovima. Kao što mnogi znaju, Chan je dovoljno veliki kreten da sve svoje stuntove snima lično, pa ni ovo nije bio izuzetak. Srećom, sve je završeno u jednom pokušaju, a jedina posledica bili su oprljeni dlanovi.

Jackie ne bi bio Jackie da je ovaj film ostavljen bez humora, koji je bio glavna karakteristika akcionih komedija iz "zlatnog doba" njegove karijere. Comic relief ovaj put stiže u vidu njegove devojke May (Maggie Cheung), kao i starog "jarana", jednog od najvećih kaskadera u istoriji Hong Konga, Marsa. Mars, sa njegovom tupavom facom, lagano je jedan od najsmešnijih likova u filmu - njegova kvazi-tuča sa Jackiem pravi je pokazatelj ovoga o čemu govorim.



I kritika i publika reagovali su oduševljeno Chanovim novim ostvarenjem. Police Story je ne samo ostvario izuzetan komercijalni uspeh širom Azije, već je i otvorio vrlo profitabilnu franšizu "Police Story" filmova, kojima se Jackie vratio do sada tri puta. Najuspešniji je od nastavaka svakako je Police Story 3 : Supercop - New Police Story iz 2004., Chanov povratnički film u HK-u, takođe je vredan pomena, iako nije direktno vezan za prethodna tri. U ponekim zemljama, filmovi Crime Story i First Strike izdati su pod "Police Story" franšizom, pa samo da raščistimo da im tamo nije mesto.

Police Story je zasigurno jedan od najboljih akcionih filmova ikada snimljenih u Hong Kongu, i uz jednako sjajni Project A predstavlja zenit Chanove karijere. Ukoliko se odlučite pogledati ovaj film, potražite remasterovanu verziju koju je izdala UK kompanija Hong Kong Legends - anamorfisani widescreen transfer i audio komentar Hong Kong eksperta Beya Logana vrede tih desetak eura investicije.

PS. Sutra radim od 08 do 19, pa ne očekujte da stignem da napišem bilo šta. Ak' nečeg bude, bit će vrlo verovatno kratko.
- 22:01 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>