petak, 03.02.2006.

Udri, udri, udri Istrijane!

Zašto HDZ voli primitivce u svojim redovima?
Možda bi za neke ovo bilo retoričko pitanje, ali mene zaista zanima. Volio bih vidjeti nekakvu analizu koja bi dokazala da Sanader, primjerice, ima koristi od članova niske kulturne razine.


Najnoviji mrzitelj jedne hrvatske regije je Niko Rebić of HDZ, tip koji bi propisivao mjere protiv "Istrijana". On Istrijane tretira kao skupinu i podrazumijeva da su svi isti. Iz njegovih "planova" za Istrijane da se zaključiti da on smatra da u Istri mrze hrvatsku vojsku, da su izbjegli obrambeni rat i da, ukratko, nisu "dobri Hrvati".
Rebić bi Istrijane na lekcije iz "povijesti, budućnosti i okruženja." Lekcije iz budućnosti?
Ova misao već zahtijeva određeni mentalni napor! Kakve su to lekcije iz budućnosti? Što se može znati o budućnosti? Ako se ne može ništa pouzdano predvidjeti, kakva je svrha bilo kakvih lekcija?
Sumnjam da i Rebić zna. On samo lupa jer nije u stanju suvislo razmišljati.
I tko bi davao lekcije? On sam, pretpostavljam. A ne zna ništa o povijesti ove zemlje i o ranoj istarskoj kulturi koja je hrvatska već dobrano prije kralja Tomislava.

Da ne bismo mislili da je to usamljeno mišljenje jednog čovjeka (hadezeovca, slučajno), javio se i Marino Roce (hadezeovac, slučajno) koji iznosi podatak da je "dobar dio Istrijana izbjegavao Domovinski rat". Da bi to utvrdio, Marino Roce vjerojatno ima uvid u to:
- koliki je postotak Istrijana pozvanih u vojsku izbjegao služenje,
- koliki je postotak stanovnika drugih hrvatskih regija izbjegao služenje,
pa je, običnom usporedbom, obavijestio javnost o tome da su Istrijani "divni" ljudi koji uživaju blagodati neovisne Hrvatske, a nisu se za nju htjeli boriti.
Dakle, Roce, reci nama ne-Istrijanima: koliki su ti postotci u Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj, Slavoniji, Istri, Dalmaciji... ?

Nije ni toliko strašno biti priučen i poluobrazovan u ovoj zemlji, ali jest strašno čitavoj naciji vidjeti kakvi čove nam donose zakone i, doslovno, kroje kapu.
- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>