petak, 03.02.2006.

Udri, udri, udri Istrijane!

Zašto HDZ voli primitivce u svojim redovima?
Možda bi za neke ovo bilo retoričko pitanje, ali mene zaista zanima. Volio bih vidjeti nekakvu analizu koja bi dokazala da Sanader, primjerice, ima koristi od članova niske kulturne razine.


Najnoviji mrzitelj jedne hrvatske regije je Niko Rebić of HDZ, tip koji bi propisivao mjere protiv "Istrijana". On Istrijane tretira kao skupinu i podrazumijeva da su svi isti. Iz njegovih "planova" za Istrijane da se zaključiti da on smatra da u Istri mrze hrvatsku vojsku, da su izbjegli obrambeni rat i da, ukratko, nisu "dobri Hrvati".
Rebić bi Istrijane na lekcije iz "povijesti, budućnosti i okruženja." Lekcije iz budućnosti?
Ova misao već zahtijeva određeni mentalni napor! Kakve su to lekcije iz budućnosti? Što se može znati o budućnosti? Ako se ne može ništa pouzdano predvidjeti, kakva je svrha bilo kakvih lekcija?
Sumnjam da i Rebić zna. On samo lupa jer nije u stanju suvislo razmišljati.
I tko bi davao lekcije? On sam, pretpostavljam. A ne zna ništa o povijesti ove zemlje i o ranoj istarskoj kulturi koja je hrvatska već dobrano prije kralja Tomislava.

Da ne bismo mislili da je to usamljeno mišljenje jednog čovjeka (hadezeovca, slučajno), javio se i Marino Roce (hadezeovac, slučajno) koji iznosi podatak da je "dobar dio Istrijana izbjegavao Domovinski rat". Da bi to utvrdio, Marino Roce vjerojatno ima uvid u to:
- koliki je postotak Istrijana pozvanih u vojsku izbjegao služenje,
- koliki je postotak stanovnika drugih hrvatskih regija izbjegao služenje,
pa je, običnom usporedbom, obavijestio javnost o tome da su Istrijani "divni" ljudi koji uživaju blagodati neovisne Hrvatske, a nisu se za nju htjeli boriti.
Dakle, Roce, reci nama ne-Istrijanima: koliki su ti postotci u Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj, Slavoniji, Istri, Dalmaciji... ?

Nije ni toliko strašno biti priučen i poluobrazovan u ovoj zemlji, ali jest strašno čitavoj naciji vidjeti kakvi čove nam donose zakone i, doslovno, kroje kapu.
- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.02.2006.

Zakon (jačega)

Što nam vrijede i najuvježbaniji i najopremljeniji specijalci, ako misle da taj trening i oprema služe da bi sebi otimali privilegije. Sutra će, u nekom kafiću, ekipa iz Lučkog doći i izbaciti vas i mene napolje zato što im se sviđa naš stol i što bi oni baš tu sjeli. Pravi problem ovog novog skandala u nekakvom ćumezu i nije u onih nekoliko specijalaca koji su pokušali silom ući, već u svemu nakon toga. U ekipi koja je došla demolirati lokal jer "tko će specijalcu reći da ne može ući"?! U ekipi koja nije nikud ni izlazila, ali također smatra da su njihovi u pravu, da smiju silom ulaziti gdje im se prohtije. To je mentalitet razbijača i kriminalaca i ukazuje na to da mnogi od njih nikad nisu ni trebali završiti u policiji. Valjda je, osim mišića, preduvjet za policajca, pa makar bio i specijalac, i prihvaćanje zakona.
Posljedice eventualnog zataškavanja i posipanja perjem Kirina i drugih koji bi trebali riješiti problem, ali čini se, misle, da je nekoliko nasilnika s oružjem važnije od ove zemlje i njezinih zakona, bit će teške. Ako im se pokaže da su, de facto, u pravu, da trebaju ići okolo maltretirati ljude po stanovima, ulaziti i gdje su nepoželjni, itd., idući puta će posljedice biti još teže i za njima bi mogli ostajati mrtvi. Kirin (i šef mu Sanader) dobro zna što treba učiniti: sudionike ove sramote otpustiti iz policije. A tek tada se može razgovarati s ostalima, pripadnicima specijalne policije koji još vjeruju da služe hrvatskim zakonima i građanima, a ne svom egu, kako bi im se eventualno poboljšali uvjeti rada.

U vremenima kad je zločin u Hrvatskoj u silnom porastu, trebaju nam borci PROTIV kriminala, a ne novi izazivača nereda, još bolji i učinkovitiji u tome od običnih koje je država uvježbala novcem poreznih obveznika.

- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>