subota, 27.02.2016.

20 najdražih K-POP pjesama

Moj interes za k-pop nikad nije bio prevelik, no negdje od 2013.-e počeo sam redovitije pratiti i slušati korejsku zabavnu glazbu. U ovom videu predstavljam 20 korejskih pjesama koje sam najviše puta preslušao.

Oznake: koreja, k-pop, Big Bang, 2ne1, glazba, Outsider, youtube, ali, MBLAQ, B.A.P., Bohemian, Dia, Epik High, FT Island, G.O.D., Hong Jin Young, Lee Hyori, Lucky J, MC Mong, NU'EST, SPEED, T-ARA, Urban Zakapa, Yangpa, Davichi, HANNA

Objavljeno u 21:25 • Komentari (0) • Isprintaj#

nedjelja, 11.10.2015.

Korea Film Week 2015

Već tradicionalni tjedan korejskog filma, ove se godine održava od 13. do 17. listopada 2015. u Art kinu Croatia u Rijeci pod nazivom: "Korea Film Week 2015" s projekcijama filmova u 20 sati. U Zagrebu će se tjedan korejskog filma održati tjedan dana kasnije, od 20. do 25. listopada 2015. u kinu Tuškanac pod nazivom: "Revija novog korejskog filma" s po dvije projekcije dnevno na način da se filmovi repriziraju dan kasnije u ranijem terminu. Program ovih festivala provodi se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Koreje u Republici Hrvatskoj.

A sad ono bitno: filmovi. Na festivalu će se prikazati 5 novijih filmova od kojih sam pogledao samo jedan, hvaljeni film koji se prikazuje prvi na programu, a to je film "Oda mom ocu". To je drugi najgledaniji film svih vremena u Koreji. Film stvarno preporučam, posebno starijima koji će se prisjetiti svojih životnih priča, a mladi će nakon ovog filma sigurno više poštovati svoje pretke i njihovu životnu borbu za naše bolje sutra. ostala 4 filma nisam gledao pa donosim kratak sažetak sa službene stranice festivala: Drugi film, "Socialphobia je drama koja problematizira anonimno komentiranje putem društvenih mreža, a Noć proroka je o ženi koja radi u pozivnom centru i pokušava ljudima pomoći oko različitih problema. Na programu su također i komedija Gospođica bakica, koju je u korejskim kinima pogledalo više od 8 milijuna gledatelja te romantična drama Ljubavni pozdrav, o postarijem paru koji neočekivano pronalazi ljubav u kasnijoj životnoj dobi." Ti su filmovi dostupni na internetu za one koji se služe korejskim jezikom, a na festivalu će biti prikazani s hrvatskim titlovima. Osobno, od svih me najviše privlači "Noć poroka" zbog prisutnih religijskih i triler elemenata i zato što o tom filmu nigdje nisam pronašao ni trailer, a kamo li mogućnost pogledati ga on-line. Ako i ne uspijem doći svaki dan na projekcije, ovaj film sigurno, osim zbog više sile, neću propustiti.


Više o svemu na linkovima ovdje:
Korea Film Week 2015
Revija novog korejskog filma

Oznake: film, koreja, festival, 2015, event

Objavljeno u 20:26 • Komentari (0) • Isprintaj#

četvrtak, 16.07.2015.

Donghaeng

Ove sam nedjelje propovijedao o našim životnim putovanjima i sjetio sam se Donghaenga, internet stranice na kojoj pratimo dječaka imenom Kiro i njegovo iskustvo vjere, odnosno putovanja s Isusom. Donghaeng na hrvatskom jeziku znači ići zajedno. Tim se želi reći da je Isus uvijek s nama. Kiro u seriji flash animacija luta svijetom, skriva se, bježi, traži, a na kraju otkriva Isusovu blizinu i pomoć drugih vjernika. Te animacije u obliku videa ili stripova i dan danas se objavljuju po facebooku i sličnim stranicama kao simpatične motivacijske poruke koje nas potiču da ne živimo sami, da se okrenemo oko sebe i shvatimo kako je Isus Krist uvijek s nama.

Donghaeng već više godina ne objavljuje novi sadržaj, ali je internet stranica aktivna i može se otvoriti na engleskom, korejskom i kineskom jeziku. Izbornik je jednostavan i odmah na vrhu se odabiru animacije, a sa strane je moguće dati svoj doprinos stranici s molitvom ili svjedočanstvom.
Link na stranicu je: www.donghaeng.net

A evo i jednog kratkog videa sa stranice:

Oznake: donghaeng, vjera, koreja, animacija, isus krist, web

Objavljeno u 00:16 • Komentari (0) • Isprintaj#

ponedjeljak, 15.06.2015.

Tjedan korejskog filma na Dubovcu

Evo jednog eventa koji sam pripremio za mlade iz župe: Tjedan korejskog filma na Dubovcu.

U Velikoj pastoralnoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa i Župe Majke Božje Snježne na Dubovcu u Karlovcu, od ponedjeljka 15. 6. do subote 20. 6. 2015., svaki dan u 20.30 sati prikazat će se po jedan korejski film. Ulaz je slobodan, svi filmovi imaju hrvatske titlove, a kod svake projekcije može se degustirati neka korejska sitnica.

Odabrao sam 6 filmova ravnajući se kriterijem da budu noviji filmovi, prikladni mlađima, da film posjedujem u kvalitetnoj rezoluciji i naravno da se meni film svidio, te u različitim žanrovima.

Raspored filmova koji će se prikazati:
1. ponedjeljak: akcija: Gospodin, godina: 2010, trajanje: 119 min
2. utorak: horor: Ivica i Marica, godina: 2007, trajanje: 116 min
3. srijeda: komedija: Čovjek na rubu, godina: 2013, trajanje: 127 min
4. četvrtak: ratni: Taegukgi, godina: 2004, trajanje: 140 min
5. petak: triler: Simpatija prema gospođi Osveti, godina: 2005, trajanje: 112 min
6. subota: povijesni: Velika krađa, godina: 2012, trajanje: 121 min

Evo malog videa kao reklame.

Oznake: koreja, film, Kultura

Objavljeno u 18:24 • Komentari (1) • Isprintaj#

ponedjeljak, 13.04.2015.

Onsemi korejski restoran

Danas sam bio u novootvorenom i za sada prvom korejskom restoranu u Hrvatskoj "On-se-mi". Restoran se nalazi u samom centru grada Zagreba, nasuprot hotela Sheraton, na adresi: Kneza Mislava 1.


Ulaz u restoran za sad pokazuje tek naslov restorana na korejskom i većini prolaznika neće biti jasno da se radi o korejskom restoranu ako ne uđu unutra i ne raspitaju se o čemu se radi. Izvana zatamljena stakla također ne privlače previše pažnju. Interijer je ugodan, ne prevelik, s tek nekoliko detalja koji odaju da se radi o korejskom restoranu, zastavom Koreje, ukrasima na stropu i izborom serviranog bešteka: metalni štapići i žlica. Vjerujem da će restoran s vremenom dobiti bolji vizualni identitet.

U restoranu sam zatekao dve hrvatska konobara i dvoje Korejaca koji su također posluživali. Tu je bila i jedna poveća grupa uglednih gostiju. Bacivši oko na bogati jelovnik primijetio sam dosta visoke cijene. Koliko sam primijetio, sva jela su iznad 70 kuna, a porcije nisu baš tako obilne. Treba ipak istaknuti, da uz naručeno jelo konobari posluže i dodatne priloge koji su su besplatni i koje oni nadopune po potrebi. Također, uvijek se dobije i zdjelica riže.


I tako sam naručio prvu stvar na meniju: Kimchichige - ljutu juhu od kimchija i mesa. Budući da ju predugo nisam jeo, odlično mi je sjela. Pojeo sam i priloge i zdjelu riže i osjećao se da nisam još do kraja sit. A onda je stiglo iznenađenje. Na stol mi je, kao dar šefa kuhinje, došao još jedan tanjur carskog mesa pripremljen na korejski način. Napunili su mi i zdjelicu s prilogom i donijeli, također gratis, i novu zdjelicu s rižom. Kad sam to počeo jesti, uvidio sam da sam zapravo sit i jedva jedvice, uspio sve meso natrpati u sebe. Hrana je stvarno odlična premda je teško reći kako će odgovarati ljudima nenaviknutima na korejsku kuhinju.


A posebno lijepa stvar dogodila mi se na kraju. S Korejcima u restoranu razmijenio sam pokoju riječ na korejskom jeziku, a prije izlaska pristupio mi je sam kuhar i pozdravio me s dubokim naklonom. Zahvalio sam mu na ukusnom jelu i posebno na daru (besplatno sam jeo tanjur vrijedan oko 80 kuna). Ostali smo možda čak 5 minuta u ugodnom razgovoru, a sve na korejskom. Istina, tu i tamo sam si pomogao s engleskom riječi. Pozdravio sam ga prvo s hrvatskim, a onda s korejskim pozdravom i obećao da ću opet navratiti kad nađem priliku.

Pronašao sam i Facebook stranicu restorana: Onsemi-Korean-restaurant

(P.S. Upust sam pronašao i Facebook stranicu drugog korejskog restorana (Cro.K) koji će se vrlo skoro otvoriti na glavnom zagrebačkom trgu: Cro.K

Oznake: koreja, restoran, hrana, Zagreb

Objavljeno u 23:36 • Komentari (7) • Isprintaj#

petak, 20.02.2015.

Razgovor za Pozitivno

Danas je na Hrt-u u emisiji Pozitivno objavljen prilog u kojem sam podijelio svoje iskustvo i razmišljanja o Koreji. Malo previše ponavljam ja, ja, ali ovo je ipak prilog o tome kako sam osobno upoznao i povezao se s Korejom, pa oprostite.

Oznake: koreja, pozitivno, HRT, Očenaš, vjera, youtube

Objavljeno u 15:56 • Komentari (3) • Isprintaj#

petak, 13.02.2015.

14.-ti u mjesecu


Valentinovo je globalni praznik i dan zaljubljenih. A veliki utjecaj ima i na korejsku kulturu kojoj nije bio dovoljan 14. veljače već su svaki 14.-ti u mjesecu posvetili ljubavi, na ovaj ili onaj način. Dakle:

14. siječanj: Dan dnevnika, dan svijeća: Ovo je dan kad si parovi i prijatelji poklanjanju prazne dnevnike u koje će bilježiti važne datume i događaje sa svojom partnerom/-icom ili prijateljima. Neki također ovaj dan poklanjaju dekorativne svijeće.

14. veljača: Valentinovo: Dan je zaljubljenih, ali muškarci nemaju brige, jer na Valentinovo u Koreji žene su te koje kupuju poklone svojim dečkima, muževima, najčešće čokolade.

14. ožujak: Bijeli dan: Dan zaljubljenih poput Valentinova, a sada muški spol daruje ženski. Običaj je da muškarac treba pripremiti poklon koji vrijedi tri puta onoliko koliko je veliki poklon sam dobio prije mjesec dana. Pokloni se za ovaj dan omataju u bijelo i stoga naziv: Bijeli dan.

14. travanj: Crni dan: Ovo je dan za samce kada koji žale za svojim stanjem i sanjaju partnera, jedu ljepljive crne rezance kao tjesteninu. Ovo se jelo zove: jajangmyun. U ovoj zemlji je sramota biti samac, pa se oni koji obilježavaju ovaj dan, oni koji nisu od nikoga dobili poklon na valentinovo ili bijeli dan, zapravo bore protiv takvog stava i slave svoju neovisnost. Samci se nađu zajedno i zajedno jedu ove fine rezance.

14. svibanj: Žuti dan, dan ruža: Svakog 14.-og svibnja parovi se oblače u žuto i poklanjaju si cvijeće. I to je to.

14. lipanj: Dan poljupca: Jasno je što se radi na ovaj dan. Parovi se ljube:) Ovo je dobar dan da se nekome prizna ljubav i započne s njim vezu. A tvrtke za ovu prigodu nude posebne ruževe za usne, osvježivače daha, i slično kako bi poljupci bili finiji.

14. srpanj: Srebrni dan: Parovi razmjenjuju srebrno prstenje i razgovaraju o svojim planovima za vjenčanje. Na ovaj dan česti su i posjeti roditeljima mladića i djevojke i traženje njihova dopuštenja za brak.

14. kolovoz: Zelen dan: Ovo je dan za piće. Korejski soju puni se u prepoznatljive zelene flaše i zbog toga ime dana. Nakon što malo popiju, parovi kreću u romantične šetnje parkom, po šumi? i drugim tihim mjestima gdje se lako izgubiti.

14. rujan: Dan fotografiranja, dan glazbe: Svaki se dan sluša glazba, a fotke se okidaju u svakoj zgodnoj prilici, ali sve to ima posebni doživljaj na ovaj dan kada parovi odlaze u foto salone ili se glupiraju zajedno na fotografijama, a nitko ne smije propustiti otići u karaoke sobu i pjevati. Sve, naravno, radi učvršćenja ljubavi.

14. listopad: Dan vina: Ovaj dan podjednako slave i parovi i samci. Parovi odlaze na romantične večere i dopuštaju si čašicu skupocjenog vina, a samci vinom tjeraju od sebe svoju samoću.

14. studeni: Dan filma, dan naranče: Ovog dana nema slobodnog mjesta u kino dvoranama jer parovi odlaze u kino. Također, velike su potražnje za dvd sobama, onda gledanje zajednički filma kod kuće ili jednostavno poklanjanje filma svom partneru. A zašto dan naranče? Jer se za vrijeme gledanja filma pije sok od naranče.

14. prosinac: Dan zagrljaja: Na kraju godine parovi si pružaju zagrljaje, nekad to potraje po cijele dane.

P.S. Još da spomenem Pepero dan. Pepero su štapići obloženi čokoladom. Ovaj dan se slavi 11.11. jer sami štapići jedan pokraj drugoga izgledaju kao 4 jedinice. Obilježavajući taj dan, ljudi jedu peperu, izražavaju nadu da budu viši i mršaviji (poput pepero štapića) i izražavaju ljubav prema svojima voljenima.

Oznake: praznici, koreja, valentinovo, ljubav, tradicija, Kultura

Objavljeno u 13:40 • Komentari (0) • Isprintaj#

utorak, 10.02.2015.

All about Korea (2011)


All About Korea: Stories, Songs, Crafts and More (2011)
Engleski / 69 stranica / 197MB

Preuzmite knjigu o Koreji "All about Korea" koja na zanimljiv i djeci (ali ne samo djeci) pristupačan način dotiče mnoga područja korejske kulture. Knjiga je savršena za učitelje i roditelje koji žele djecu upoznati s Korejom. Knjiga uključuje pjesmice, igre, kreativne radionice i aktivnosti. Knjiga je vrlo lijepo ilustrirana. Tu su neke priče, poslovice, te mnogo sadržaja koji je edukativan i uzbudljiv. Tu su čak i recepti za korejski obrok. Svima koji se zanimaju za Koreju, preporučam ovu knjigu.

All about Korea - cbr.format
All about Korea - pdf.format

Oznake: koreja, download, knjige, djeca, Kultura

Objavljeno u 21:10 • Komentari (0) • Isprintaj#

srijeda, 04.02.2015.

Kayden i Yebin

Nedavno sam naišao na dva preslatka videa u kojima su dvije korejske djevojčice i koje jednostavno treba pogledati. Jedan prikazuje djevojčicu Kayden koja se zaljubila u kišu, a drugi djevojčicu Yebin koja ne može odoljeti kolačima i kupanju, makar joj to nudi nepoznati čovjek.Oznake: youtube, video, djeca, koreja

Objavljeno u 11:01 • Komentari (0) • Isprintaj#

ponedjeljak, 12.01.2015.

Božićna priča iz Koreje

Božić je prošao, ali što to uopće znači Božić? U Kani – kršćanskoj obiteljskoj reviji, naišao sam na vrlo lijep tekst/iskustvo/priču o jednom profesoru u Koreji i Božiću kako ga je tamo doživio, pa ovdje prepisujem isječke iz priče. Cijelu priču potražite u Kani 12/493 – prosinac 2014. Autor priče je: Darko Gašparović

Davno ili nedavno – jer, sve je, pa i vrijeme, relativno – profesor iz Europe, pozvan bi u Koreju kao gost predavač na sveučilištu za strane studije. (...) Nije mnogo znao o Koreji. U njemu je bila tek neka mutna predodžba egzotične zemlje na Dalekome istoku, između Kine i Japana, razdijeljene željeznom granicom na sjevernu i južnu državu u stanju latentnoga neprijateljstva, još od rata dviju svjetskih velesila preko leđa Korejaca kojih je na kraju krvavoga pira bilo četiri milijuna manje.
Prije odlaska, u kasno toplo ljeto, pročita nešto o korejskoj povijesti i kulturi, te se malo začudi podatku o pet tisuća godina dugoj povijesti, i potrudi se naučiti osnovni pozdrav i riječ zahvale koji će mu zacijelo dobro doći za početak. Anniongi hassejo! Kamsahamnida!
(...)

Kiša, kiša, kiša... Postoji li ovdje išta, osim kiše, pita se gacajuci kaljužama krajnjim rubom velegrada, pokraj neuglednih jednokatnica s crvenim križem na vrhu, u mraku. Poslije će doznati da su to dućani i nastambe pripadnika Prezbiterijanske Crkve. Ide prema japanskom restoranu, dok ga s neba unatoč kišobranu oblijevaju mlazovi dažda. Napokon se dočepa ulaza sa šarenim lampionima, gotovo uleti i reče: Anniongi hassejo! Na to se ljudi oko njega nasmiješe i poklone. Osjeti da je osvojio svoj prvi prostor u neznanoj zemlji pa ponovi: Anniongi hassejo! Mali nasmiješeni ljudi poklone se još dublje. Sjedne na pod za niski stol pokušavši prekrižiti noge. I umalo mu uspije. Već nose zdjelice s raznim đakonijama. Što je to? Kimči, kimči, govori mu nasmiješena maska, i tad se sjeti da je pročitao da je to korejski kulinarski brand. Kineski kupus fermentiran u glinenim ćupovima, uglavnom jako pikantan. Hvata ga nespretno drvenim štapićima, i začudo godi mu.
(...)

Bijaše vrijeme najvećega korejskog blagdana, kad se tri dana uzastopce časti Majka Zemlja kao roditeljica i hraniteljica, istodobno i 'sahraniteljica', čovjeka i ljudske zajednice. Pomičan je to blagdan jer se ravna prema lunarnome kalendaru i pada od početka rujna do sredine listopada. Privukla ga i zvučnost naziva: Chusok. Milijuni Korejaca putuju tad u mjesta svojih predaka da se poklone na njihovim grobovima i da se počaste posebnim jelima, među kojima se ističu raznovrsni kolači od riže.
(...)

Uputi se u središte grada. Kričavo šarenilo natpisa, reklama i inoga nametljiva vriska globalne današnjice napadne ga sa svih strana. I mimo volje utopi se u buku ulice i vrevu prolaznika koji su sveudilj hrlili amo tamo. Popije korejsku rakiju soju i pojede neki obrok u obližnjem restorančiću. Izašavši, uputi se prema hotelu. Poče sipiti kišica, blaga, jesenja, posve drukčija od one monsunske koja ga dočeka pri prvome dolasku. I tada...
...vidi kako mu ususret hrli djevojče u laganoj otrcanoj haljinici, s vjenčićem od vlati poljskoga cvijeća na glavi i nekoliko vrećica u rukama. Krhka je, opazi, lomna, gotovo bi rekao djevojčica. Pomisli da će ga mimoići, ali ona se usmjeri ravno na njega. Stade, a ona mu ugura vrećice u ruke i na lošem engleskom reče: Uzmite, gospodine, to je za vas. Naši kolači od riže. Božić je!
Tek tad opazi da oko vrata nosi križ, jednostavan, drveni. Protrne i sa zbunjenim smiješkom odvrati: Ne, drago dijete, nije Božić, vaš je drevni blagdan, Chusok.
Djevojka se naljuti i frkne nosom: Božić je, Božić, Božić! Moj je otac umro i sad je na nebu. Ja ga jako volim i ove sa kolače ispekla za njega, ali on ih ne može jesti jer je na nebu. Uzmite ih vi, molim. Bilo vam sretno! Sretan Božić!
I nestane niz ulicu kao da je nikad ni bilo nije. Načas pomisli da je bila prikaza, no onda tvarno osjeti vrećice u rukama. Bože! Odakle uđe ta korejska Ofelija u njegov život, pojavi se načas i iščeznu kao posljednji leptir što doleprša i nestane zanavijek na kraju ljeta? Kojim se to čudom spojio drevni blagdan Majke Zemlje i Božić, ovdje, u ovu ranu jesen? Što radi on u toj stranoj zemlji, kojim je slučajem ili providnošću dospio ovamo?
(...)

Dvije godine prohujaše kao dva dana i dođe čas konačna povratka. Badnje je jutro, zrak prohladan, prosinački. Profesor sjedi na balkonu svoga stana između neba i mora. Podiže se lagani vjetrić i polako se od obližnje planine skupe oblaci i prekriju zaljev. Iz jednoga se osunčana oblačića izvije lik krhke djevojke s vjenčićem poljskoga cvijeća na glavi, i on jasno čuje kako mu dovikuje: Božić je! Božić! Sretan Božić!

Oznake: koreja, priče, kana, Božić

Objavljeno u 23:42 • Komentari (0) • Isprintaj#

četvrtak, 04.12.2014.

FANTAS(tična)KO(reja)

Fantasko: Fantastična Koreja na Adventu u Zagrebu

Išao sam pojest kobas pod šatorom na trgu i vidio ovaj oglas: U okviru manifestacije Advent u Zagrebu na zagrebačkom glavnom trgu, u petak 5. prosinca 2014. u 19 sati te u subotu, 6. prosinca u 12 sati. bit će predstavljen program "Fantasko. Fantastična Koreja". Riječ je plesnom programu u kojem sudjeluju vrhunske svjetske B-boy skupine iz Koreje: Gamblerz Crew i Animation Crew kao i korejska ženska tradcionalna/fusion glazbena skupina udaraljkašica DoDo.

GAMBLERZ CREW je vrhunska svjetska B-boy plesna skupina koja je osvojila prvo mjesto u „Borbi godine", najvećem svjetskom B-boy natjecanju 2004., te je ponovila uspjeh 2009.

ANIMATION CREW neosporno je jedna od najboljih i najpoznatijih popping dance skupina. Od svog osnutka 2004. imali su brojne nastupe te čak otišli i dalje, šireći svoj fokus na reklame i TV showove.

DoDo, korejsku skupinu tradicionalnih udaraljkašica, čine vrsne glazbenice koje su nastupale na mnogim međunarodnim i domaćim festivalima bubnjeva te osvojile brojne ugledne nagrade. Svojim jedinstvenim izričajem, koji se ne da oponašati i u kojem stvaraju izražajne, snažne, karizmatične i katkad šaljive kombinacije korejske tradicionalne glazbe i živopisnih ritmova, okupljaju publiku svih dobi.


Oznake: koreja, ples, breakdance, Vijesti

Objavljeno u 14:18 • Komentari (0) • Isprintaj#

srijeda, 03.12.2014.

10 činjenica o Sjevernoj Koreji

Danas sam naišao na zanimljiv video o Sjevernoj Koreji pa ga dijelim ovdje:

Oznake: koreja, sjeverna koreja, youtube

Objavljeno u 07:43 • Komentari (0) • Isprintaj#

utorak, 12.08.2014.

Papa Franjo u Koreji

Papa Franjo ovih dana putuje u Koreju. Njegov pastoralni pohod započinje 14. i završava 18. kolovoza. Pohod je organiziran oko 6. Azijskog dana mladih. Priključit će s toj proslavi koja započinje već 13. kolovoza, ali će njegov pohod biti ispunjen i brojnim drugim događajima. 16. kolovoza beatificirat će Pauly Yun Ji-schunga, prvog nacionalnog mučenika za katoličku vjeru i njegova 123 druga. Papin posjet događa se 25 godina nakon što je jedan papa posjetio Koreju i 30 godina nakon što je papa u drugom posjetu Koreji također proglasio svetima 103 korejska mučenika. Na posljednji dan, papa će slaviti misu za jedinstvo i mir u Koreji.

Papa će između ostalog posjetiti i Plavu kuću, tj. korejsku predsjednicu Park Geun-hye, zatim Daejon nogometni stadion (tu će se slaviti misa Azijskog dana mladih), sjemenište, svetište Solmoe, Gwanghwamun vrata u Seulu, rehabilitacijski centar Kkottongnae (tu će se pomoliti i na groblju abrotirane djece), Haemi dvorac gdje će se susresti s biskupima, Myeongdong katedralu, ...

Cijeli program putovanja može se pronaći na vatikanskim stranicama: OVDJE

Logo papinog pohoda prikazuje lađu i plamen i nadovezuje se na biblijski redak koji je moto putovanja: "Ustani, zasjaj" (Iz 69,1). Valovi se uzdižu, a plamen sjaji. Crvena i plava boja plamena simboliziraju podijeljenu Koreju. Lađa simbolizira i mučenike na kojima je osnovana Crkva u Koreji.

Oznake: koreja, papa franjo, Katolička crkva

Objavljeno u 15:34 • Komentari (0) • Isprintaj#

srijeda, 25.06.2014.

Korejske društvene igre za djecu

U knjizi "Igre svih boja" koju je uredio Elio Giacone, a objavila Salesiana donose se igre iz 90 zemalja svijeta, a tu su i 4 igre iz Koreje:


1. Pisok Ch'igi - gađamo okomito postavljen kamen
Pisok je pravokutni plosnati kamen veličine ruke odrasla čovjeka. U igri uvijek sudjeluje 5 igrača. Svaki igrač ima 6 pisoka. Na podu se podvuče crta i svaki igrač stavi jedan od svojih kamenova 3 koraka od te crte, prislanjajući na pod njegovu kraću stranu, tako da pisok stoji uspravno. Prvi igrač baca, stojeći iza crte, pet preostalih kamenova, nastojeći oboriti pisoke koji su ispred njega. Obori li barem 3, osvaja jedan bod. Oboreni pisoki se opet usprave, drugi igrač baca svojih 5 kamenova i tako dalje. Igra se nastavlja dok na kraju jednog niza bacanja (tj. kada s svi igrači bacali jednak broj puta) neki igrač ne osvoji više bodova od ostalih: pobjeda je njegova.

2. Jeigichagi - samo ne šakama!
Igrači se rasporede ukrug i u letu predaju jedan drugomu plutenu pločicu u koju su zabodena 2 ili 3 pera u boji. Pri tome igrač može koristiti bilo koji dio tijela osim ruku (glavu, donji dio noge, gornji dio ruke, itd.). Svi zajedno nastoje pločicu udariti što je moguće više puta, tako da što dulje ostane u zraku

3. Ko-no - sa sedam figura osvoji sedam protivnikovih mjesta na ploči!
Igraju 2 igrača. Nacrta se polje s 4 kučice po stranici. Igra se uzduž crta te ploče, a ne unutar kućica. Svaki igrač raspolaže sa 7 figurica ili kamenčića različite boje od protivnikovih. 5 od tih kamenčića stavi uzduž prve vodoravne crte ispred sebe, na sjecišta s 5 okomitih crta. 2 druga kamenčića stavi pak na drugu crtu, na sjecišta s 2 vanjske okomite crte. 2 igrača redom premještaju jednu od svojih figura dijagonalno do najbližeg sjecišta (koje, naravno, treba biti slobodno). Radeći tako, trebaju nastojati da ih malo-pomalo, dovedu da zauzmu 7 sjecišta s kojih su krenule protivničke figure. Nije moguće pojesti protivničke figure, niti ih preskočiti kao što nije moguće preskočiti ni vlastite. Ako jedan igrač ne može napraviti nikakav potez (sve su mu figure blokirane), izgubio je. Ako se to ne dogodi, pobjeđuje igrač koji prvi dovede do cilja svojih 7 figura.

4. Nei pat ko no - igra s 8 kamenčića na ploči
Igraju 2 igrača, svaki s 8 figura raspoređenih na ploči kao na slici ispod. Počevši od onoga koji ima crne figure, igrači redom mogu premještati jednu od svojih figura na neko susjedno slobodno sjecište (kada ga ima) ili skočiti s jednom figurom na neku drugu (uvijek na jednu od vlastitih) i ukloniti protivničku figuru koja stoji neposredno na sljedećem sjecištu. Tijekom skoka se ne može mijenjati smjer. Pobjeđuje onaj koji prvi uspije ukloniti posljednju, treću od protivničkig figura jer se sa samo dvije figure ne može nastaviti igra.

Oznake: igre, koreja, djeca

Objavljeno u 17:36 • Komentari (0) • Isprintaj#

ponedjeljak, 09.06.2014.

Koreja u dječjem atlasu

U knjizi: Ilustrirani atlas svijeta u izdanju Mozaik knjige, jedna je stranica posvećena Sjevernoj i Južnoj Koreji. Tu piše: Korejski poluotok dio je azijskoga kopna koji izbija u Tihi ocean. Podijeljen je u dvije države - Sjevernu i Južnu Koreju. Obje imaju visoke planine i guste šume. Zimi je izrazito hladno, a ljeti pak strahovito vruće i sparno. Dok sjevernokorejska vlada strogo ograničava kontakt stanovništva s vanjskim svijetom, Južna Koreja mnogo je otvorenija država i trguje s mnogim drugim zemljama, među kojima su Japan i SAD, prodajući proizvode poput računala, automobila i elektronike.

Na karti su označeni glavni gradovi: Pyongyang za Sj. Koreju i Seul za Južnu. Za Sjevarnu Koreu je istaknut tradicionalni kostim hanbok, mitski krilati konj Chollima, cvijet magnolija, most kineskoga i sjevernokorejskoga prijateljstva, kip dragom vođi, poljoprivrednik sa žitom, teretnjak, taljenje željeza te gimnastika koja je dodatno opisana kao popularan sport i ledene skulpture koje se izrađuju svake zime. Za južnu Koreju su označeni palača Gyeongbokgung, cvijet hibiskus, kamene skulpture, Hyundai, KTX - brzi vlak, tae kwon do, morska stvorenja sabljan, lignja i hobotnica, grad Busan te ples s lepezom koji je dodatno opisan.

Oznake: koreja, atlas, države, geografija

Objavljeno u 20:49 • Komentari (0) • Isprintaj#

utorak, 23.07.2013.

Koreja u Guinness knjizi rekorda 2012

Pročitao sam knjigu Guinness Wolrd Rcords 2012 (hrvatsko izdanje) i zabilježio si rekorde iz Koreje. Njih ovdje predstavljam. Iskreno, mislio sam da će ih biti više. Naime, u knjizi ima više rekorda iz Hrvatske nego iz Južne Koreja, a puni su češći rekordi iz Japana, Kine, Kanade, Vel. Britanije i, naravno, SAD-a. Nisam pisao sve rekorde u kojima se spominje Koreja ako rekord nije Korejski, npr. Najbrži gol FIFA SP-a koji je za Tursku dao Hakan Sukur protiv Republike Koreje u Daeguu 29. 6. 2002. (J. Koreja) ili neki drugi rekordi koje su strani sportaši postigli na turnirima u Koreji.Evo i tih korejskih rekorda naznačenih u spomenutoj knjizi rekorda iz 2012.
*Najveći orao – Orao veliki štekavac (Haliaeetus pelagicus) dominira nebom iznad obalnog područja Rusije i djelovima Japana i Koreje. Taj ptičji ubojica težak je od 5 do 9 kg, a raspon krila mu je od 2,2 do 2,45 m. Njegov glavni plijen su losos, bakalar i pastrva, iako će rado prigristi i druge ptice poput guski i patki, a čak je i poneki tuljan postao plijen toga prekrasnog, ali smrtonosnog stvorenja.
*Najvredniji sunčani sat – Zlatni sunčani sat u Yangguu u Južnoj Koreji napravljen je od 2 kg zlata, 2,3 kg pozlate i 8,5 tona bronce. Vrijednost mu je 811,7 milijuna wona (667.225 dolara).
*Najveće carstvo (cjelovito) – Mongolskim carstvom (1206.-1367.) vladala je dinastija Kan. Na vrhuncu moći, 1279. Godine, pod Kublaj-kanom, obuhvaćalo je 100 milijuna ljudi i 35,7 km2, uključujući i današnja područja Kine, Rusije, Mongolije, središnje Azije, Bliskog Istoka i Korejskog poluotoka.
*Prvi grand slam istraživača - Prvi Grand slam istraživača – Young-Seok Park (Južna Koreja) stigao je pješice do Sjevernog pola 30. travnja 2005. te postao prva osoba koja je ostvarila grand slam istraživača. Taj pothvat zahtijeva da se osoba popne do sedam najviših točki na svih sedam kontinenata (Sedam vrhova), na 14 vrhova viših od 8.000 m te pješice stigne do Sjevernog i Južnog pola. Njegov pothvat je počeo kada se 16. svibnja 1993. popeo na Mount Everest.
*Najveća otkupnina plaćena za brod – U studenome 2010. otkupnina od 9,5 milijuna dolara plaćena je za oslobođenje 'Samho Dreama', tankera iz Južne Koreje otetog kod zaljeva Aden, 4. travnja 2010. kada je prenosio 170 milijuna dolara sirove nafte.
*Najveća robna kuća je Shingsegae Centumcity Južnoj Koreji. Zauzima površinu od 293.905 m2, a ondje se nalazi i impresivni golf-teren s 60 početnih područja tee.
*Najdulji prekid vatre bez mirovnog sporazuma – Korejski rat komunističkog Sjevera i demokratskog Juga zemlje počeo je invazijom Juga 25. 6. 1950. Nakon tri godine borbi, primirje je dogovoreno 27. 7. 1953. Međutim, odnosi se pogoršavaju i nema nade za mirovni sporazum pa su dvije strane tehnički još uvijek u ratu.
*U najvećem grudanju je 22. siječnja 2010. sudjelovalo 5.387 sudionika na 17. festivalu snijega Mount Taebek u provinsiji Gangwon-do u Južnoj Koreji.
*Najveća grafenska folija – Grafen, koji su otkrili dobitnici Nobelove nagrade Andre Geim i Konstantin Novoselov (obojica iz Rusija) – najtanji je umjetni materijal i folija je ugljikovih atoma poredanih u uzorku debljine samo jednog atoma. Čvrst, fleksibilan i učinkoviti vodič struje, grafen ima veliki potencijal kao industrijski materijal, no dosada ga nije bilo moguće proizvesti u znatnim količinama. Međutim, u lipnju 2010. znanstvenici sa Sveučilišta Sungkyunkwan iz Samsunga (oba iz Južne Koreje) otkrili su da su smislili novu, izvedivu metodu povećanja količine grafena te su proizveli neprekinute folije širine 76 cm.
*Najveći tanker za naftu – Četiri ultra velika nosača sirove nafte klase T1, T1 Africa, T1 Asia, T1 Europe i T1 Oceania, izgrađena su u brodogradilištu Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering u Južnoj Koreji 2002./2003. Dugački su 379 m, široki 68 m i teški 517.659 tona kada su puni.
*Posljednji ratni brod u borbi – Zbog sve veće dominacije zračnih snaga i navođenih raketa u pomorskim bitkama, vojni brodovi su zastarjeli. Američka četiri vojna broda klase Iowa, Missouri, Wisconsin i New Jersey, sagrađena su 1943. i iako većinu vremena nisu bili u upotrebi, posljednji put su korišteni u bitkama u Koreji (1950.-1953.), Vijetnamu (1955.-1975.) i Perzijskom zaljevu (1990.-1991.).
*Najveća pomorska vježba – Vježba Rim of the Pacific godišnja je međunarodna pomorska vježba, a prvi put je održana 1971. Glavni sudionici su SAD, Kanada i Australija, a V. Britanija, Čile, Peru, Japan i Južna Koreja redovito sudjeluju. Iako opseg vježbe varira od godine do godine, SAD može sudjelovati s do 20.000 osoblja i cijelom borbenom skupinom nosača zrakoplova s pomoćnim brodovima.
*Najduža fontana na mostu – Most Banpo Grand Bridge na rijeci Han u Seoulu u Južnoj Koreji dugačak je 1.140 m. Cijelom dužinom je postavljeno 380 mlaznica iz kojih svake minute izlazi 54 tone vode koja pada u slapovima 43 m vodoravno i 20 m u dubinu prema rijeci. Noću LED svjetla osvjetljavaju fontanu, a voda "pleše" u ritmu više od sto glazbenih djela.
*Najbrža utrka 'Firs' na stazi od 300m u brzom rolanju (žene) – Na SP-u u brzom rolanju 2009. u Hainingu u Kini, 18. 9. 2009., So Yeong Shin (Južna Koreja) postigla je vlastiti rekord na stazi od 300m za juniorke. Završivši za munjevitih 26,426 sekundi, čak je pretekla i pobjednicu utrke seniorki te je njezin rezultat tako postao ukupni svjetski rekord.
*Najviše naslova Azijskog kupa u hokeju na travi (muškarci) – Dvije su države rekordna tri puta osvojile Azijski kup: Pakistan i Južna Koreja. Južna Koreja je pobijedila 1993., 1999. i nedavno, 2009.
*Brzo klizanje – kratke staze – muškarci: 500 m – 40s/651 bodova – Sung Si-Bak (Južna Koreja) – Marquette, SAD – 14. 11. 2009.
*Brzo klizanje – kratke staze – muškarci: 1.500 m – 2:20min/639 bodova – Ahn Hyun-Soo (Južna Koreja) – Marquette, SAD – 24. 10. 2003.
*Brzo klizanje – kratke staze – muškarci: 3.000 m – 4:32min/646 bodova – Ahn Hyun-Soo (Južna Koreja) – Peking, Kina – 7. 12. 2003.
*Brzo klizanje – kratke staze – muškarci: 5.000 m štafeta – 6:38min/486 bodova – Južna Koreja (Kwak Yoon-Gy, Lee Ho-Suk, Lee Jung-Su, Sung Si-Bak) – Salt Lake City, SAD – 19. 10. 2008.
*Brzo klizanje – kratke staze – žene: 3.000 m – 4:46min/983 bodova – Jung Eun-Ju (Južna Koreja) – Harbin, Kina – 15. 3. 2008.
*Dizanje utega – žene: 75+ kg – izbačaj – 187kg – Jang Mi-Ran (Južna Koreja) – Goyang, Južna Koreja – 28. 11. 2009: također u istoj kategoriji 75+ kg – ukupno – 326 kg – Jang Mi-Ran (Južna Koreja) – Peking, Kina – 16. 8. 2008.
*Najveći 3D filmski ekran – LG Electronics (Južna Koreja) predstavila je superveliki 3D filmski ekran od 297m2 21. travnja 2011. u Grand Palaisu u Parizu u Francuskoj. Ekran su izradili kako bi prikazali svoju najnoviju 3D tehnologiju; bio je dug 27m i širok 11 m. Na istoj manifestaciji tvrtka je također ostvarila najveću posjećenost na prikazivanju 3D filma. Publika od 1.148 osoba gledala je crtani film Rio (SAD, 2011.) u stereoskopskom 3D-u.

--
Sjeverna Koreja:
*Najnoviji nuklearni pokus zbio se 25. svibnja 2009. Pod zemljom u Sjevernoj Koreji. Prema US geological Surveyu, eksplozija je imala magnitudu od 4,7 po Richterovoj ljestvici.
*Iako je dosegao punu visinu od 330 m, hotel Ryugyong u Pyongyangu u Sjevernoj Koreji nije bio završen kad je gradnja zaustavljena 1992. Dvadeset godina poslije i dalje je najviša nenastanjena zgrada.

Oznake: koreja, guinness, rekordi

Objavljeno u 13:14 • Komentari (0) • Isprintaj#

subota, 09.03.2013.

Anomaly Korea


Jučer i danas igrao sam igru za andorid sustave (ima i za iPhone) pod nazivom 'Anomaly Korea'. To je nastavak igre 'Anomaly Warzone Earth', a sprema se i 'Anomaly 2'. Radi se o akcijskoj ratnoj igri u kojoj igrač upravlja ratnim oklopnim vozilima protiv neprijatelja iz svemira koji su okupirali Koreju i postavili tu svoje topove i bojne tornjeve. Cilj igre je uništiti sve neprijatelje. Vozila na raspolaganju su raznovrsna, kao i mogućnosti napada, ali su resursi oganičeni i nije tako lako proći igru, čak niti na najlakšoj razini na kojoj sam ja igrao. Posljednja borba mi je bila najteža.

Igra ima 12 misija, a svaka misija je drugačija i traži novu taktiku. Volio bih više jednoličnijih misija jer ovako se sve prebrzo mijenja i ne stignem uživati u igranju, ali srećom uvijek na bolje i dodajući novu dozu napetosti i neizvjesnosti. Igra sadrži iteške 'art of war' misije od kojih sam nakon dva bezuspješna pokušaja odustao. Također, kad mi je baterija na mobitelu došla do kraja i uključio sam punjač, igra je brže trošila bateriju nego što se mobitel mogao puniti pa se ugasila usred teške misije. Ipak, i to je dobro, mogao sam nastaviti od posljednjeg snimljenog checkpointa.


Igra je preporučljiva utoliko što tjera na igranje do kraja i jedva sam je uspio pustiti iz ruku, a igrivost se odražava na više načina: postavljajem rute kretanja, biranjem oklopnih vozila, kupnjom i nadogradnjom istih te korištenjem posebnih napada - a sve to samo obogaćuje ono osnovno, doći do neprijateljskog tornja i sravniti ga sa zemljom i spasivši Koreju spasiti i cijeli svijet. Grafika igre je također odlična: tu je čak i kratka kvalitetna animacija. Područje gledanja se gleda iz ptičje perspetive, ali je moguće i zumirati akciju, no tada je teže igrati. Sve u svemu, uzbudljiva, zarazna i atraktivna igra. Premda mi je drago što sam ju dovršio i neće mi više uzimati slobodno vrijeme, volio bih da je imala i više od svojih 12 misija.

Oznake: koreja, igre, android, aliens, rat

Objavljeno u 20:02 • Komentari (0) • Isprintaj#

petak, 14.09.2012.

Tigrov brk

Mlada žena imenom Yun Ok svratila je u pećinu nekog pustinjaka da od njega zatraži čarobni napitak.
– Moj mi je muž – objasni Yun Ok – jako drag. Posljednje tri godine bio je daleko na bojišnici, a sad kad se vratio, ne razgovara sa mnom. Kad mu nešto kažem, kao da me ne čuje. Kad progovori, pun je gorčine. Kad ponudim jelo koje mu se ne sviđa, odgurne ga ljutito i izađe. Željela bih čarobni napitak koji bi ga učinio ljubaznim kakav je nekad bio.
– Napitak postoji, ali sirovina za nj je brk živoga tigra! – reče pustinjak. – Donesi mi ga pa ćeš dobiti što tražiš.
– Brk živoga tigra?! – poviče Yun Ok. – Kako da ga pribavim?
– Ako ti je napitak važan, uspjet ćeš – zaključi pustinjak. Yun Ok se vratila kući smišljajući kako da pribavi tako važan sastojak. Jedne noći iziđe srdita iz kuće. U ruci je nosila zdjelu riže s mesom i požurila prema tigrovoj pećini podno planine. Stala je pred pećinu i dozivala, ali tigar se nije pojavio. Druge se noći Yun Ok sa svojim mamcem još više približila pećini. Dolazila je tako svake noći i svaki se put primicala sve bliže ulazu. Tigar se s vremenom navikao na njezinu prisutnost.


Jedne su noći divlja zvijer i žena stajali oči u oči na mjesečini. Druge je noći žena počela umilnim glasom razgovarati s tigrom. Sljedeće je večeri tigar pojeo hranu koju je donijela. Šest mjeseci kasnije žena se usudila pogladiti tigra po glavi. Sljedeće noći, dan nakon što je pomilovala tigra, Yun Ok mu je rekla – O tigre, plemeniti stvore, ne ljuti se, trebam jedan tvoj brk.
Rekavši to, odrezala mu je brk. Tigar s nije ljutio. Yun Ok trkom siđe s planine i, čvrsto držeći u ruci tigrov brk, dođe pustinjaku – Učitelju, imam tigrov brk! Sad mi možeš pripraviti čarobni napitak koji si obećao i koji će moga muža učiniti ljubaznim kakav je nekad bio.
Pustinjak uzme brk, dobro ga prouči i baci u vatru što je gorjela u peći.
Ah, gospodine – poviče žena tjeskobno – Što si mi to učinio.
Ispričaj mi kako si došla do brka – odgovori joj pustinjak.
– Svake sam noći odlazila u planinu sa zdjelom hrane. U početku sam se držala podalje, a onda sam se sve više približavala da pridobijem tigrovo povjerenje. Razgovarala sam s njim ljubazno i uvjerljivo da shvati moje dobre nakane. Bila sam jako strpljiva. Svake sam mu noći donosila hranu, znajući da neće jesti. Ipak nisam odustajala, uporno sam mu dolazila. Nikad nisam povisila ton, nikada rekla ništa ružno.
– Naravno, pripitomila si tigra, pridobila njegovo povjerenje i ljubav.
– Ali ti si njegov brk bacio u vatru! – poviče Yun Ok – Sad je sve propalo!
– Ne, brk nam više nije potreban. Yun Ok, dopusti da ti kažem nešto: zar je čovjek okrutniji od tigra? Zar je manje osjetljiv na ljubaznost i dobrotu? Ako si svojom umilnošću uspjela pridobiti ljubav i povjerenje divlje zvijeri, zacijelo ćeš to postići i sa svojim mužem, zar ne?
(korejska narodna priča)

- Ako želiš biti ljubljen, poštovan, prihvaćen, ako želiš oproštenje...
ljubi, poštuj, prihvati, oprosti...

Oznake: priče, Životinje, Tigar, koreja

Objavljeno u 11:42 • Komentari (0) • Isprintaj#

srijeda, 05.09.2012.

Ciklus suvremenog korejskog filma - novi!

Nakon ciklusa suvremenog korejskog filma prošle godine u kinu Tuškanac, isti kreće ponovno -24. rujna, ali s novim programom i novim, još boljim filmovima. Priređivači sami otkrivaju da su prošle godine prikazali mainstream filmove, koji su slični našem zapadnjačkom ukusu, a ove su godine potražili malo posebnije filmove.

U ovome ciklusu bit će prikazano 6 korejskih filmova:

Grubi rez - akcijski film u kojem se snima film, a glavni glumci umjesto da glume borb, tuku se za pravo.
Do posljednjeg daha - POSEBNA PREPORUKA; film s puno psovki, ali vrlo dojmljiv i dirljiv film o čudnom prijateljstvu jedne loše djevojke i jednog propalice.
Stari partner - ovako Korejci snimaju dokumentarce, priča o jednom volu i njegovom gospodaru,
Moj dragi neprijatelj - film koji sam gledao, ali mi nije ostao u sjećanu po ničem posebnom. Govori o susretu dvoje ljubavnika i njihovom dugu.
Moja majka sirena - vrlo lijepo ispričana ljubavna priča, specijalnost glumice Do-yeon Jeon.
Samaritanka - POSEBNA PREPORUKA; maloletnice se prostituiraju kako bi otišle u bolji svijet, no jedna tragedija će im sve promijeniti. Dojmljiva i neobična priča o grubom odrastanju.

Više o svemu na: filmski-programi.hr

Oznake: koreja, festival filmova, filmovi

Objavljeno u 14:31 • Komentari (0) • Isprintaj#

utorak, 07.02.2006.

Južna Koreja

Blog mi se zove korejski, ali ću se u njemu baviti samo Južnom Korejom, a Sjevernom možda ako.

Za početak samo nekoliko statističkih podataka. Južna Koreja je jedva duplo veća od Hrvatske ali zato u njoj živi deset puta više stanovnika, oko 49 milijuna. Mi smo međutim pismeniji za jedan posto budući da je njihova pismenost stanovništva 97,9%. 50 posto Korejanaca su kršćani a mi hrvati brojimo više od 90 posto kršćana, no za njih je i to veliki broj budući da su jedna od Azijskih zemalja, a u Aziji vlada budizam. Korejanci žive malo duže od Hrvata. Hrvatski muškarac živi 70 godina, a korejski 71. Hrvatska žena živi 77 godina, a korejska 78. Nama je nezaposlenost na 20%, a njima na 4%.

Južna Koreja nalazi se na južnom dijelu Korejskog poluotoka. Danas je to predsjednička republika s jednodomnom narodnom skupštinom. Zbog svog se brzog razvoja svrstala u skupinu azijskih tigrova, a razlog uspješnog gospodarstva Južne Koreje leži u visoko kvalificiranoj i discipliniranoj radnoj snazi, snažnoj industriji te u izrazito izvoznoj orijentaciji.

Ovaj statistički dio sam skratio i vjerujem da ga neću više ponavljati. Koga zanima više nek se vrati u skoro vrijeme.

Oznake: blog, koreja

Objavljeno u 11:24 • Komentari (2) • Isprintaj#

<< Arhiva >>

< veljača, 2016  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga -

Vijesti o Koreji, osobna iskustva s Korejom, Korejski filmovi, Korejska kultura, zanimljivosti i svašta drugo.

O autoru bloga

- 29 godina, Hrvat katolik, svećenik
- u školi učio engleski, u Njemačkoj njemački, studirao u Italiji.
- slučajno počeo učiti Korejski i zanimati se za Koreju, posebno korejske filmove, prije - pa 2005. godine, te odlučio pisati i blog o Koreji.

Kontakt

Anđelko Katanec
akatanec@gmail.com

Image Hosted by ImageShack.us

Sadržaj bloga -

Prvi post
Južna Koreja
Intermezzo
Posjeti na Koreja.blog.hr
Go stop rekord
Sretan Božić!
Sretna nova godina
Paket iz Koreje

Film TV
Kolekcija korejskih filmova
You are my Sunshine
Kronologija korejskog filma
Shadowless Sword
Najbolje od korejskog filma
Povećana kolekcija
Seopyeonje
The Host
Gdje pronaći Korejske filmove?
Complete Movie Catalog
Najgledaniji filmovi u Koreji 2001-2006
My name is Kim Sam-soon
Bacckom
111 najboljih korejskih filmova (1)
111 najboljih korejskih filmova (2)
111 najboljih korejskih filmova (3)
111 najboljih korejskih filmova (4)
111 najboljih korejskih filmova (5)
D-war je stigao
Animafest 2007
Pogledao D-WAR
M
updated: Katalog 550+ korejskih filmova

Glazba
Breakdance V1.0
Arirang
Hahn dae Soo
G.O.D.
You're born to be loved
Korejska duhovna meditativna glazba 1
Korejska duhovna meditativna glazba 2
Korejska duhovna meditativna glazba 3
YB
MayBee - If Memory Ran Out

Religija
Očenaš na korejskom
Na misi s korejskom obitelji
Papa Ivan Pavao II. i Koreja
Biblija na Korejskom
Kod korejskih bogoslova
Cvjetnica kod Korejanaca
Molitve na korejskom
First Korean Priest
20. rujan, sv. Andrija Kim
Year of Prayer for North Korea

Jezik
Kratka lekcija iz korejskog
Kava na korejskom
Kako se životinje glasaju na korejskom
Korejski jezik
Mala lekcija korejskog
My name in korean -
Small Korean Croatian Dictionary
Tvoje ime na korejskom
Talk now – učite korejski
Let's Speak Korean vol.3
Korean Multimedia Dictionary

Internet
Južna Koreja više nije najpovezanija zemlja na svijetu
Galbijim
Lista korejskih blogova
Informacije

Politika
Hrvatska ambasada u Koreji
Dokdo je simbol Korejske obnovljene neovisnosti
Dvije Koreje potpisale sporazum o miru

Povijest i Zemljopis
Seoul
Korejski rat
Gdje je Koreja?
Autumn in Korea

Industrija
Industrijska Koreja
Malo o korejskoj autoindustriji
Hyundai i30 1.6 DOHC iThink
Korejci lete na Mjesec
Cort Guitar

Sport
2007 Hansol Korea Open
Pro Taekwondo - Croatia Round Zero
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010
Hong-man Choi

Vijesti
14.04.2006.
19.04.2006.
24.04.2006.
28.04.2006.
04.05.2006.
11.05.2006.
08.03.2007.
30.03.2007.
Učinio je to Južnokorejanac
04.05.2007.
Željeznička Pruga: s. - J. Koreja
Novi predsjednik Koreje

Tradicija, kultura
Taekwando
Korejske poslovice
Aegukga – himna Južne Koreje
Aegukka – himna Sjeverne Koreje
Posluživanje čaja u Koreji
Korejski Christmas Seals
Korejski simboli
Valentinovo u Koreji
Zastava Sjeverne Koreje
Zastava Južne Koreje
Children Day in Korea
Majčin dan
Iza zatvorenih vrata
Chuseok
Kako Korejanci broje na prste?
Go-stop
Koreana
Sretna nova godina

Hrana
Kimchi
Korejanci jedu pse?
Shin Ramyun
Kimchi fried Rice

Ljudi
Nisu svi Kinezi Kinezi
Korejska imena
Korean Miss Universe 2007
Korejski učenici viši 3 cm
Svi (ni)su isti

Zabava
Ima svakakvih poslova
Jedan vic
Korea Phantom Menace
Why not N. Korea?
Dva videa
Who stole the Cookie from the Cookie Jar
Free Hugs
South Korea VS North Korea
North Korea's new Weapon
Učenje

Korejski likovi
Korejski likovi (1): Young-Soon Choi
Korejski likovi (2): Yun-seong