65%

Perine kompjuterske mudrolije

16.01.2009., petak

Cisco QoS ispit

Cisco je vodeci svjetski proizvodjac mrezne opreme. Mozda ste primjetili (iako vjerojatno niste) da nije par dana bilo novih postova. Ucio sam naime za ispit, koji sam danas i polozio. party

Sada sam samo korak (jedan ispit) do Ciscovog CCIP certifikata, a to planiram kompletirati u veljaci.


Nadam se da cu preko vikenda uhvatiti opet malo vremena za nove mudrolije...


p.s. vidim da trenutno nema slikice prikazane uz post, a mozda je to do mog kompuktora, koji bi ga znao?!

- 18:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

---==###==---

13.01.2009., utorak

config mania

Pisao sam vec o razno raznim rucnim podesavanjima FireFoxa putem about:config panela, no dobio sam i nekoliko feedback emailova u kojima neki korisnici izrazavaju bojazan od cackanja jer neke stavke dijele vrlo slicna imena te postoji mogucnost pogreske.
Imajuci upravo te probleme korisnika na umu, napravljen je dodatak Firefoxu, pod nazivom Config Mania.

Prvo iz izbornika Tools odaberite stavku Add-ons (kod mene treca od vrha). Kako bi pronasli trazeni plug-in, u search polje jednostavno upisite mania.



Necete dobiti vise od 2-3 rezultata, a zeljeni plug-in ce biti na vrhu. Kliknite na gumb install, potvrdno odgovorite na mozebitno dosadno pitanje i to je to.



Nakon zavrsene instalacije, bit ce potrebno restartati Firefox, kako bi se instalirani plug-in ucitao i nasao svoje mjesto u meniu.



Da biste poceli koristiti doticni plug-in, otidjite ponovo na izbornik Tools, te na listi pronadjite Config Mania plug-in.



Wouw, eto gomile "sitnica" cijim podesavanjima mozete promjeniti ponasanje i izgled svog omiljenog web preglednika.



Netreba posebno objasnjavati kako su sve stavke dobro objasnjene, a vecina se podesava jednostavnim check boxovima, cime je eliminirana svaka mogucnost destruktivnog djelovanja na rad Firefoxa.

Uzivajte



- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

---==###==---

12.01.2009., ponedjeljak

1 monitor, 4 ekrana

U zadnje su vrijeme pravi hit netbookovi tj. mali notebook kompjuteri sa ekranima od 9", 10", 12" a pojavluju se i oni od 13" koji pokusavaju nekako ispuniti medjuprostor do oni pravih notebookova sa ekranima od 14", 15" ili cak 17".
Netbookovi su slatki (dobila moja supruga jednog za novu godinu), mali, lagani, dovoljno brzi, ... no velicina ekrana im je na granici upotrebljivosti.
Je, znam da se moze pokrenuti vise programa pa se izmedju njih saltati sa Alt+Tab tipkama, ali i to moze postati neprakticno ako pokrenete vise od nekoliko programa, a Taskbar brzo postane prepunjen shortcutima na pokrenute programe, a struganje prstom po trackpadu, hm... samo u krajnjoj nuzdi, kad nemam izbora, a izbor postoji, zato i pisem ovaj text...
Tvrtka Sysinternals, poznata je po sosatnim programcicima kojima je godinama olaksavala zivot svim kategorijama windows korisnika, od pocetnika do system administratora. Tako jedan od njihovih programa omogucava pokretanje do 4 virtualna prozora, pokretanje programa u njima bas kao da ostalih i nema, te lagano i flexibilno prebacivanje medju tim virtualnim prozorima.
Kako je tvrtka Sysinternals relativno nedavno kupljena od strane Microsofta, ukucavanjem adrese www.sysinternals.com otici cete na microsoftove TechNet stranice, gdje mozete izabrati besplatne dodatke za svoj sistem, potraziti odgovore na pitanja koja vas muce i sl.

Tu na centralnom dijelu ekrana kliknite na Miscellaneous Utilities, te sa popisa raznih sistemskih dodataka odaberite Desktops.



Ako ste od volje mozete procitati kratki opis i nacin koristenja, te skinuti doticni program na svoje racunalo te ga instalirati. Prilikom instalacije mozete odabrati kratice koje zelite koristiti za prebacivanje izmedju ekrana, te zelite li da se desktops pokrece automatski svaki puta kada pokrenete racunalo.



Medju ekranima se mozete prebacivati putem odabranih kratica (direktan nacin) ili putem misa klikom na programsku ikonu u system trayu te odabirom zeljenog ekrana.



Desktops program mozete koristiti na klijentskim sistemima Windows XP ili noviji, te na serverskim sistemima Windows Server 2003 ili noviji.


- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

---==###==---

10.01.2009., subota

potrazi me u ...

Spominjao sam neki dan keyword polje u bookmarkcima i shvatio sam da zapravo neznam cemu sluzi, no znatizeljan kakav jesam nisam odolio da se ne bacim u malo istrazivanje i rezultat je zapravo bolji no sto sam ocekivao.

Uvodnu pricu znamo: Otvorimo bookmarks izbornik, pa desnim gumbom misa na zeljeni site, pa preferences (lijevim gumbom, naravno) i eto, dosli smo do tog famoznog keyword polja.

Upisite bilo sto, naravno nesto sto ima smisla i sto vas asocira na tu stranicu, recimo blog, ako to radite na bookmark zapisu bloga svoga.

U adresni redak odsada mozete upisati samo blog i hop evo vase blog stranice.

Naravno isti pojam mozete upisati u vise bookmarka, kao sto mozete i vise pojmova upisati u jedno keyword polje. Igrajte se malo i stvorite svoj vlastiti nacin organiziranja bookmarka.

Mislim da sam vec napomenuo prije koji dan, kako doticna majstorija pali samo na Firefoxu. thumbup

p.s.
Ovaj put nema slika, jer bile bi iste kao i zadnji puta, tako da... citajte malo i starije postove...

- 10:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

---==###==---

09.01.2009., petak

SMS - Short Messages

Je, ima veze i sa mobitelima, ali nije to onaj SMS na koji svi prvo pomisle.
Stos je u tome da su nam se dvije stvari uvukle pod kozu. Email i mobiteli. Sta i kako sa SMSovima putem mobitela, to zna i moja stara (da budem slikovit). No kako se tu sad uklapa email?

Vjerojatno ste preko nekoliko puta poslali nekome email koji je sadrzvao samo jednu ili tek nekoliko rijeci. Ako koristite mobitel izmedju ostaloga i za citanje emailova (iPhone i gomila ostalih), vjerojatno ste vise puta otvorili email, kad unutra nista, prazan... Naravno da je prazan kad sve sto je bitno stoji i subjectu. Je, ali kako to znati ako se email ne otvori? OK, ajmo redom...

Neznam tocno za ostale email klijente, ali kod gMaila to ide ovako.

1. Prvo upises kratku poruku u subject polje...



... ako kliknes odmah na Send, gmail ce ti izbaciti poruku kojom te upozorava da nemas nikakav sadrzaj upisan.



2. Zato na kraj kratke poruke u subject polju upisi EOM (End Of Message)...



... i kad kliknes na send, poruka je otisla bez ikakvih pitanja. Big deal, pomislit ce netko, nije problem kliknut na OK kad gmail trazi potvrdu...

3. Kad primalac baci pogled na pristiglu poruku, odmah mu je jasno da netreba otvarati email, jer sve sto ima za procitati, vec je procitao. Vidi poruku na vrhu popisa.


- 15:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

---==###==---

08.01.2009., četvrtak

pusti ga da spava

Vecina nas ne gasi notebook bas svaki put kada odlucimo napraviti pauzu u radu. Jednostavno poklopimo ekran i notebook ode u standby mod. Programi ostanu otvoreni, sve ostane bas kako smo i ostavili osim cinjenie da kompjuter ne trosi skoro nista elektricne energije. No postoji i problem koji se moze dogodite ako slucajno pomaknete misa koji je prikopcan na notebook. Oni touch padovi su ionako samo za slucaj nuzde, zar ne? yes

No rjesenja ima i za tu nevolju. (u 3 laka koraka, naravno)

1), kliknemo na Start, odaberemo Settings, zatim otvorimo Control Panel:



2), pronadjemo misa negdje u gomili controlnih ikona i dvokliknemo na njega (lijevom tipkom naravno)



3), pronadjemo Power Management postavke, te iskljucimo mogucnost budjenja kompjutera is standby moda putem misa.



Ako se kompjuter automatski ne probudi nakon otvaranja poklopca, pritisnut cemo razmaknicu, jednom.


- 13:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

---==###==---

07.01.2009., srijeda

username i password

Kako obicno na raznoraznim forumima, blogovima i inim web stranicama koristimo raznorazne aliase, nadimke ili lazna imena umjesto svog pravog imena (iz razumljivih razloga), javlja se ponekad problem, kako to sve popamtiti ili gdje i kako zapisati.

Postoje za to specijalizirani programi, a meni se pokazao prakticnim RoboForm. Ako iz nekog razloga nemozete, ne zelite ili nesmijete instaliravati dodatne programe na svoje racunalo (poslovna pravila recimo), rjesenje ipak postoji.

Kada zeljenu web stranicu spremite u Bookmarkse, kliknite na taj bookmark desnim gumbom misa i odaberite Properties.



Dobit cete prozorcic u kojem mozete mijenjati naziv web stranice koji vam se pojavljuje na listi bookmarka (ja to obicno skratim da bude urednije), te u polje Description mozete upisati sto god vas je volja. Ako koristite sidebar, mozete automatski bookmark dodati i tamo, te naravno na kraju stisnuti Save Changes.



Naravno, osnovna predpostavka je da koristite FireFox, a ne Microsoftov InternetExplorer. cry rofl

- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

---==###==---

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Srpanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Rujan 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (22)
Veljača 2009 (20)
Siječanj 2009 (7)
Studeni 2008 (1)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (5)
Travanj 2008 (3)
Ožujak 2008 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

e-mail kontakt
Prijedloge te zelje i pozdrave mozete slati i na e-mail:
Pošalji mi mail!