blogetalo

petak, 17.09.2004.

Good

Banke spriječile novi zakon koji ograničava kamate
Idejna začetnica administrativnog ograničenja ugovorne i zatezne kamate na 9,5 posto, ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, već je, pod pritiskom bankara, ali i svojih kolega u Vladi, odustala od tog svog, kako ga je sama nazvala "političkog projekta". Naime, jučer se Škare Ožbolt sastala s predstavnicima Hrvatske udruge banaka te je praktički priznala da eskontnu stopu HNB-a od 4,5 posto baš i nije pametno uzimati kao baznu stopu za utvrđivanje najviše kamate, budući da ona na našem tržištu nema nikakvu funkciju te je praktički "mrtva". S tim priznanjem "u vodu pada" i nesuđena najviša kamata od 9,5 posto koju je ministrica htjela priuštiti prezaduženim hrvatskim građanima.
AMA SUPER

- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 15.09.2004.

Uha

Danas pročitah:
Lijevo i desno uho različito reagiraju na zvukove - desno bolje reagira na govor, a lijevo na pjevanje, tvrde znanstvenici sa sveučilišta UCLA. Istraživanje kalifornijskih znanstvenika koje je obuhvatilo 3.000 novorođene djece pokazuje da razlike u sluhu, koje se dosad pripisivalo staničnim razlikama između desne i lijeve polovice mozga, zapravo nastaju u samom uhu. "Uvijek smo vjerovali da desno i lijevo uho funkcioniraju jednako", rekla je Yvonne Sininger, autorica studije koju je objavio Science.
Zato ja čujem pjevanje a ne čujem kad mi nešto kažu , znao sam zapravo da je u nečem kvaka ;-))).
Dugo nijesan pisao jer baš nemam neke inspiracije a ima i mnogo posla.
Što se tiče ušiju imam oštećen sluh nakon rata i to na desnom uhu pa ću si lijepo iskopirati ovo pa pokažem ljudima da ih ne čujem kad kažu daj a kad kažu evo to čujem jer to je kao pjesma ;-)))))

- 15:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.09.2004.

Evo problema

Ajmo malo opet o novome zakonu , tekst je skinut s njuza ali mislim da je komentar na mjestu .


Testovi koji se koriste u otkrivanju prisutnosti opojnih sredstava (droga) zasnivaju se na EMIT metodi (Enzyme Multy Immunoassay Test). Nazalost, takovi testovi su jako nepouzdani, jer oni otkivaju tek odredjene kemijske strukture karakteristicne ne za samo jednu kemijsku supstanciju (drogu) vec karakteristicne za cijeli niz kemijskih spojeva od kojih su neki sasvim legalni lijekovi s malim ili bez ikakvog učinka na mozak (psihu i moc percepcije i koncentracije).
Primjerice, kodein je lijek koji u malim dozama liječi glavobolju pa se stoga koristi u analgetickim kombiniranim lijekovima kao sto su Plivadon i Caffetin. Ali, taj isti kodein je kemijski jako, jako slican heroinu koja je jaka psihotropna tvar i kao sto znamo - zabranjeno sredstvo zloporabe, opijat, narkotik. EMIT testovi razlucuju kemijsku strukturu karakteristicnu za SVE kemijske tvari koji sadrzavaju morfinsku strukturu, a to su i heroin i kodein. To u praksi znaci da ce EMIT test koje koriste murjaci na cesti kod osobe koja je popila tabletu, dvije, Plivadona ili Caffetina otkriti - heroin! Test zapravo ne moze razluciti jel rijec o heroinu ili kodeinu pa prikazuje pozitivan nalaz na heroin, a zapravo je to pozitivan nalaz na kodein (Plivadon).
To nije samo slučaj s kodeinom nego i s folkodinom koji je vrlo bezazleni lijek, liječi suhi kasalj, a i on u svojoj kemijskoj osnovi sadrzava morfinsku strukturu koju EMIT test - otkriva kao heroin! Jasno je o kakvoj zabuni je rijec.
A da slucaj bude ludji, postoje neke indicije da lazni pozitivan nalaz na opijate moze izazvati cak i kinin, antipiretik i antimalarik koji se nalazi u raznim bezalkoholnim picima "tonicima" kao sto je Schwepps bitter lemon!!!! Iste indicije postoje i za riboflavin, a to je ni manje, ni vise nego obican vitamin B2....
Evo jos primjera:
Ibuprofen (Brufen, Neofen, Bonifen i Ibuprofen), lijek koji se koristi za lijecenje bolova razno-raznih vrsti izaziva lazni nalaz na THC (tetrahidrokanabinol, aktivnu tvar u mariuhuani)! Za razliku od slucaja kodein/heroin slucaj ibuprofen/THC je jos ludji jer ibuprofen strukturno vrlo malo slici THC-u, ali zbog odredjenih kemijsko-strukturnih zajednickih fragmenata ibuprofen daje pozitivni nalaz na THC sto zapravo predstavlja u stvarnosti pozitivan nalaz na ibuprofen. Al sto to murjaku znaci - to njemu samo znaci da si "lansirao raketu", "zasvirao frulu", pripalio "žižu" i da si, eto, prekrsio ne jedan nego cijeli niz zakona i slijedi ti prekrsajna i kaznena prijava. A zasto? Zbog toga sto su te boljela ledja pa si uzeo Ibuprofen da ti bude malo bolje. Mislim da ne treba napominjati da Ibuprofen nema ama bas nikakvo nikakvo djelovanje na mozak i psihu. Osim toga, postoje indicije da se ista prica dogadja u slucaju ketoprofena (Ketonal, Knavon) i naproksena (Nalgesin). A to su sve lijekovi za liječenje boli i reumatskih bolova.
Nadalje:
Amfetamini (speed) imaju karakteristicu feniletilaminsku strukturu zajednicku za cijeli niz lijekova kao sto su efedrin, pseudoefedrin, fenilefrin, fentermin i td. Efedrin se u farmaciji koristi za izradu kapi za nos kod hunjavice. Pseudoefedrin je prisutan u cijelom nizu lijekova za liječenje prehlade i hunjavice (Maxflu, Daleron Cold 3), pa i ambrozijske alergije sto je posebno aktualno ovih dana (Clarinase). Fenilefrin se nalazi u lijeku za lijecenje prehlade Coldrex. Sto to sve znaci? To znaci da ako te ulove i testiraju na speed, a pio si lijekove za liječenje hunjavice ili prehlade ili si trosio kapi za nos ispast ces pozitivan na amfetamine... Postoje indicije da se ista stvar dogadja kod selegilina, lijeka za liječenje Parkinsonove bolesti.
Ima jos...
Redergin, Ditamin, Ergometrin i Bromergon imaju zajednicko da su to lijekovi koji potjecu od ergot alkaloida kojim je zajednicki jedan strukturalni fragment. Taj strukturalni fragment je osnova LSD-a, jakog psihozomimetika i zabranjeno sredstvo zloporabe. LSD je uz kokain vjerojatno najopasnija "droga" za vozaca. Stoga postoji opasnost da se ti lijekovi u testu prikazu kao LSD. Dakako, Ditamin i Bromergon ipak malo utjecu na sposobnost upravljanja vozilom, al dok ih Hebrang ne proglasi zabranjenima tijekom upravljanja motornim vozilima dotle su sasvim legalni.
A sad vrhunac za kraj:
Kokain je, vjerojatno, najopasnija stvar (osim halucinogena) za vozaca. Naime, kokain stvara dojam neunistivosti i besmrtnosti, dize samopouzdanje i hrabrost do neslucenih razmjera pa takve osobe mogu, recimo, hladno proci kroz crveno pri brzini od 200 km na sat vjerujuci da to nije nimalo opasno. Ali, EMIT test ce reagirati i prikazati da je osoba pod utjecajem kokaina kad je osoba zapravo pod utjecajem - amoksicilina!!!! A amoksicilin (Klavocin bid, Augmentin, Amoksicilin, Amoxil) jest najobicniji i notorni antibiotik za lijecenje infekcija razno-raznih vrsta bez apsolutno ikakvog utjecaj na psihu. A koristi se izrazito cesto.
Takodjer postoji indicija da i lidokain koji je lokalni anestetik u stomatologiji moze izazvati (zbog strukturne slicnosti) pozitivan signal na kokain.
Evo tu je i zbirna tablica laznih pozitivnih nalaza:

Generičko ime lijeka
Trgovački nazivi lijekova ili (ili prehramb. proizvoda)
Lažni nalaz na

Ibuprofen
Brufen, Neofen, Ibuprofen, Bonifen
THC (marihuana)



Ketoprofen
Ketonal, Knavon
THC (marihuana)

Naproksen
Nalgesin
THC (marihuana)

Riboflavin
B-Complex, Plibex
THC (marihuana)

Kinin
Schwepps bitter lemon
opijati

Kodein
Plivadon, Caffetin
opijati

Folkodin
Pholcodin
opijati

Dekstrometorfan
Daleron Cold 3
opijati

Tramadol
Lumidol, Tramadol, Tramal, Tramundin
opijati

Amoksicilin
Klavocin, Augmentin, Amoksicilin, Amoxil
kokain

Lidokain
Lokalna anestezija u stomatologiji
kokain

Efedrin
Efedrin kapi za nos
amfetamini (speed)

Pseudoefedrin
Maxflu, Clarinase, Daleron Cold 3
amfetamini (speed)

Fenilefrin
Coldrex
amfetamini (speed)

Selegilin
Jumex
amfetamini (speed)

Dihidroergotoksin
Redergin
LSD

Dihidroergotamin
Ditamin
LSD

Ergometrin
Ergometrin
LSD

Bromokriptin
Bromergon
LSD



A zasto se sve to dogadja? Zato sto murjaci koriste EMIT testove na droge koji su eto, nepouzdani. Jednina pozitivna metoda kojim bi se recimo ibuprofen razlucio od THC-a jest plinska kromatografija i vezani sustav GC/MS. Da bi vozac dokazao da je u pitanju ibuprofen, a ne THC on bi morao zatraziti da ga pandurija vozi na vadjenje krvi i urina u ambulantu. Njegovi uzorci bi morali biti poslani u Zagreb u Centar za kriminalisticka vjestacenja u Kustosiji gdje se nalazi GC/MS i tek tamo bi se nesto suvislo dokazalo. Al i tu ima problem....
Pravilnik o načinu i postupku vađenja krvi i uzimanja mokraće za analizu radi utvrđivanja koncentracije alkohola, opojnih droga i psihoaktivnih tvari (od 8. listopada 1999.) u svojem clanku 12. doslovno kaze:

"Uzorci krvi i mokraće pohranjuju se u hladnjaku na temperaturi od 40 C i čuvaju šest mjeseci od izvršene analize."

Obratite pozornost na onih 40 °C! 40!!!! A ne -40! Zbog slampavosti i aljkavosti zakonodavca otvorena je velika rupa. Zasto? Pa ako se uzorak stavi na -40 krsi se pravilnik, a ako se pohrani na 40 - biokemijski procesi ce uciniti svoje i nikom nista - pojeo vuk magarca!

Uostalom, novi zakon je pun i prepun rupa koje su nastale bas zbog jako, jako nestrucne izrade svega toga.

Sve u svemu veliko sranje.

Stoga murija ne moze ici na nikakva testiranja na droge jer testovi koje oni imaju nisu dovoljno pouzdani da bi davali dokaze koji se mogu koristiti u pravosudne svrhe. Naime, u USA je vec bilo rusenja presuda na Vrhovnom sudu zbog - nepouzdanosti EMIT testova.

Dakle te stavke u zakonu treba izbaciti.

- 11:32 - Komentari (2) - Isprintaj - #