Komentari

livijaless.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • Livija Less

    Disciplina

    avatar

    14.11.2023. (18:44)    -   -   -   -  

  • eum

    Disciplina je nužna kako bi filozofija prepustila mjesto istinskoj vjeri...

    avatar

    15.11.2023. (01:43)    -   -   -   -  

  • Euro

    Disciplina je snaga uma..

    avatar

    15.11.2023. (10:02)    -   -   -   -  

  • stara teta

    sjajne opservacije.
    stanje zrelosti, odraslosti, u nekim slučajevima i tjelesnih (mozgovnih) sposobnosti, urođenih talenata, genetskih predispozicija da se ponašamo svjesno, savjesno i odgovorno. to ne znači samo redovno prati zube, odlaziti na vrijeme na posao, baviti se tjelovježbom, nego sudjelovati misaono i osjećajno u svemu što čini život. neki ne sazriju do tog stupnja nikad, ostajući u tom segmentu u svojim pretpubertetskim, adolescentskim i kojekakvim drugim "fazama", ne razvijajući ni vježbajući tu vještinu, bitnu za normalno funkcioniranje. u krajnosti: i preživljavanje. kojekakva izgoovaranja "traumama iz djetinjstva" pribjegavaju samo oni koji su svjesni da su mogli, a nisu učinili ništa. onima koji ne mogu, valja pomoći i podržati ih.

    avatar

    15.11.2023. (14:24)    -   -   -   -  

  • NetkoOdVas

    Hej N..... jako mi se sviđa ovaj tvoj low frequency, dječje transparentni izričaj. Odlično je to i jako mi je drago za tebe!

    avatar

    15.11.2023. (16:37)    -   -   -   -  

  • Livija Less

    Hvala vam na komentarima.

    avatar

    15.11.2023. (20:34)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Disciplina je neophodna za bilo kakav napredak...

    avatar

    15.11.2023. (20:35)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Na onoj osnovnoj razini poimanja, ne poznajem puno ljudi kojima bih dodala discipliniranost.
    Kod mene je pak obrnuto. Pretjerana je.

    avatar

    15.11.2023. (21:37)    -   -   -   -  

  • j.

    sjajne misli; vidi se da si ih dugo, dugo promišljala, živjela, nosila u sebi

    taj neki osjećaj sam sebi nazivam otprilike ovako: sada mi se više ništa lošeg ne može desiti

    ili možda još bliže, slojevitije, bolje: sve što mi se dešava, poklonjeno mi je

    ovaj svijet određen je i omeđen interesom; sve što radimo u njemu i što drugi rade nama na neki je način uvjetovano interesom i opravdavanjem nekakve bilance...

    poimanje jednobitnosti svega dokida sreću i puninu isključivo u granicama samosvojnosti i priprema nas za puno vredniji zadatak: davanje, podupiranje i umnožavanje onoga što bismo inače smatrali drugim, manje smislenim, bezvrijednim

    avatar

    15.11.2023. (22:26)    -   -   -   -  

  • Livija Less

    j. Ti si upravo složio post vredniji od mog. Takvi su tvoji komentari. Već sam navikla čitajući na drugim blogovima.

    avatar

    15.11.2023. (23:29)    -   -   -   -  

  • j.

    ne može biti vredniji, draga Livija, nema šanse

    znaš zašto?

    zato što - da nije bilo tvog posta - ne bi bilo ni mog komentara

    jednostavno, bez vas ovdje, ljudi, ja sam prazan list papira :))

    avatar

    16.11.2023. (17:15)    -   -   -   -  

  • tignarius

    disciplina kičme!?

    avatar

    16.11.2023. (22:47)    -   -   -   -  

  • Livija Less

    tignarius, da, da!!

    avatar

    17.11.2023. (11:47)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Disciplina je red ili stega, katkad i poslušnost, koju ili namećemo samima sebi (ako smo, npr., monah u samostanu, ambiciozni sportaš, osoba na duhovnome putu) ili nam je nameće netko drugi izvana a mi je prihvaćamo bilo dobrovoljno bilo zbog straha od kazne. Stoga baš nikako, ma koliko se trudio, ne mogu razumjeti što bi to bila disciplina samodestrukcije. :) Disciplinu ljubavi i budućnosti još nekako i mogu logički objasniti. Ljubav je, npr., dovoljna da se disciplinirano, razumno, odgovorno odnosimo bilo prema drugome bilo prema sebi. Ljubav prema cvijetu neće dopustiti da ga previše zalijevamo, bit ćemo odgovorni prema njemu. Tako doživljavam izraz disciplina ljubavi. Ako vjerujemo u Boga i Spasenje, onda se discipliniramo i sustavno činimo sve napore kako bismo bili Bogu dragi i zaslužili Spasenje - svrhu svojih napora ne vidimo u trenutnom zadovoljenju, nego u nečemu što ćemo ostvariti u budućnosti. Tako doživljavam izraz disciplina budućnosti. Ali ne znam što je to disciplina samodestrukcije. Destrukcija i samodestrukcija proizlaze iz odsustva odgovornosti, iz uvećavanja kvantuma kaosa, iz nereda i preplavljenosti kompulzivnim komandama, bilo da te komande dolaze iz naše podsvijesti koju nismo u stanju kontrolirati ili izvana od strane nekog vladara, despota, kao što su komande kineskog predsjednika prema Ujgurima. Stoga bih rado da pojasniš, ako ti se da, na što si točno mislila prilikom sparivanja pojmova disciplina i samodestrukcija. Naročito jer malo kasnije kažeš: "Disciplina je alat koji svatko u sebi ima, samo ga većina nas ne zna koristiti." Također mi nije jasno na što točno misliš kad kažeš: "Disciplina budućnosti je pak usmjerena na novi sadržaj, novo, nepoznato, znatiželju i izazove." Mlada osoba koja nije istraumatizirana prošlošću prirodno će biti znatiželjna, prirodno će prihvaćati izazove, nove stvari, otkrivati svijet, ali ne vidim u tome nikakvu disciplinu. :)

    avatar

    17.11.2023. (18:01)    -   -   -   -  

  • Livija Less

    Disciplina samodestrukcije znači da si dosljedan u tome da se samokažnjavaš i nanosiš si bol svojom voljom. Sva sreća da to ne razumiješ, jer ne bi valjalo za tebe da razumiješ. Tako da to ni ne trebaš otkrivati ni u teoriji, a bez prakse, to teoretski ne možeš ni shvatiti.
    A disciplinu budućnosti si sam dobro definirao, tu nemam što dodati, jedino što i starija osoba može usmjeriti svoje težnje ka nečem konstruktivnom.

    Manje više, tako ja to vidim, mada je sve igra riječima i nema dublje značenje. Kao ni cijeli post.

    avatar

    18.11.2023. (08:54)    -   -   -   -  

  • Blumi

    Disciplina je ustrajanje u svrsi, neovisno koliko je dobro spoznali. Ima li se razloga bojati sebe ... bojim se da ima, a bojim se i da griješim.
    P.S.
    Sviđa mi se post. Nekako je razložan, ali i poticajan, sa zdravom dozom slobode u razmišljanju svima, i tebi, i nama koji smo ga imali sreću i zadovoljstvo pročitati i shvati sukladno svojim mogućnostima.

    avatar

    18.11.2023. (12:23)    -   -   -   -  

  • Livija Less

    Blumi, hvala ti.

    avatar

    18.11.2023. (15:05)    -   -   -   -  

  • evezmajevska

    Teško je to.

    avatar

    20.11.2023. (20:58)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...