Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • mecabg

    Od svih ovih "divljaka" jedino redovno viđam svrake :))
    Sećam se mog prvog viđenja divlje , strašne zverke u šumi Gorskog kotara.
    Zec je pobegao na jednu stranu, ja na drugu :))

    avatar

    08.06.2022. (18:21)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Sreo sam medvjeda, vuka i divlju svinju, u stvari cijelo krdo svinja mi je svaku noć dolazilo u dvorište, vepar je došao jednom i izgledao je impozantno, vuk je bio nekako šugav s medo nevjerojatno brz.

    avatar

    08.06.2022. (19:01)    -   -   -   -  

  • Y

    "Utvara si da stvara okružje „sigurnosti“ zapravo predvidivosti i lakšega (!!?) života tj. života u kojem smisao je tek zastarjeli i odbačeni religijski koncept koji biva istisnut zbog svoje "nepraktičnosti" i suštinski zamijenjen kultom „kvalitete življenja“.

    Nisam trebala otvoriti blog. :))))

    Taman uživam u detoksikaciji kad iz "šume" izleti (plemenita) životinja "jelen"!
    I to ne bilo koji jelen nego "pravi" @jelen!

    @jelenko, nadam se kako si dobro, nije te bilo dugo na blogu pa se javio neki entuzijazam, tako mi se čini, a?! :P
    Sagledavš li ti to uzročno posljedično? ;))
    Ccc, šala, zaista i to iz srca !

    Sad ozbiljno, pusti ti koncept "kvalitete življenja", on nije tek koncept (bez uporišta).

    Kolegici nestalo plina na nekoliko dana, da viš kak je plakala dok je vodu grijala da si opere nožice .... da.....

    Možda i postoje rijetke biljke nedirnute "kvalitetom življenja", ali gdje su? Čime se bave?

    Kako žive? ;))))

    avatar

    08.06.2022. (19:46)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    :)
    Inače, moja skica je nastala na temelju fotografije odstreljenog srnjaka ( ne mojom rukom, ja još nemam dovoljno bodova da bih smjela odstreliti visoku divljač), riječ je o deformaciji rogovlja, naime od 01.05. se vrši odstrel neperspektivne divljači kako bi se utjecalo na to da se množe samo oni zdravi, i da kvaliteta gena koji se prenosi budu samo onih s najjačim i najljepšim kvalitetama, te je to sastavni dio gospodarenja lovištem.
    Prema tome, nedovoljan u pogledu točnosti odgovora, dovoljan za trud, vrlo dobar za humoristični kraj, a odličan za generalno pozitivan duh i širenje vedre vibre. :))

    avatar

    08.06.2022. (20:30)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Mecabg: divljeg zeca sam imao kad sam bio vrlo mali. S djedom sam šetao po šumama i livadama i pokupili smo maloga zeku. Nismo to naravno trebali napraviti, vjerojatno nije bio napušten, ali othranili smo ga na bočicu i bio je s nama neko vrijeme dok nije utekao.

    @FreshCaYg: super je vidjeti medvjeda u slobodnoj prirodi, to bi volio doživjeti, jednom na Velebitu nešto je „mumljalo u grmlju“ tvrdili su planinari suputnici, ja međutim nisam ništa čuo niti vidio. A jedini napad divlje životinje je bio u skloništu na Šugarskoj dulibi kad mi je puh skakao po nogama tijekom noći. Čuo sam zato nekoliko urnebesnih svjedočanstava o napadu krmače s praščićima na Ivanščici :-)

    @Y: ne, nije to „entuzijazam“ nego je Kockavica naručila ovu studiju izvedivosti lova na rijetku i ekscentričnu divljač. Inače bio je prije toga nedavno blogorođendanski post koji si vjerojatno propustila. A bio je u planu još jedan post do prvog dana ljeta, ali mislim da će to ostati za jesen.
    Znači ako imaš što (pametno) za reći reci mi do dana Antifašističke borbe ili šuti do Ekvinocija.
    Kad ćete na Ivanščicu ti i Safko?

    @Kockavica: "neperspektivna divljač"?? Kako to shvatiti? Zvuči kao uvreda i osnova za diskriminaciju :-((

    avatar

    08.06.2022. (20:35)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Dolazile su mi u goste dvije krmače s cijelom eskadrilom mladih od onih skroz malih, preko onih u piđamama do adolescenata, njih dvije bi dežurale dok bi oni haračili, ludovali su najviše ispod jedne kruške tepke, nismo ih dirali pa su i krmače bile mirne, ali je jednom pitoma krmača, koja je u stvari bila napola divlja, veličine minibusa razoružala desetak nas naoružanih muškaraca, da je bilo snimiti to bježanje do smrti bi se imali čemu smijati.

    avatar

    08.06.2022. (20:55)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Ipsilonka pa gdje si ti, nema te ko zejtina u Nemačkoj

    avatar

    08.06.2022. (20:56)    -   -   -   -  

  • jelen

    haha :-D
    Bio je tu jedan čovjek s psom išao u šetnju i pas zagnjavio krmaču i krmača kad se ozbiljno naljutila počela za njim, a pas bježi k gazdi i njemu pod noge se hoće sakriti, a krmača za psom... Uspio je na neko drvo se skloniti, ne znam što je bilo s psom.

    Gledao sam na yutubu kako u Americi imaju u nekim državama velikih problema s hibridiziranim poludivljim svinjama, jako su agresivne, dogodi se da i nekoga pojedu tu i tamo, a rastu do čudovišnih veličina i množe se strašno.
    Imaju tehniku lova čitavog krda s praščićima tako da postave u polju neku brzomontažnu kaveznu konstrukciju na stupovima i ispod kukuruz. Preko infrakamere prate situaciju noću kad većina krda se smjesti da jede ispod kaveza onda okinu to daljinski i cijela konstrukcija padne na njih, cijelo krdo ostane unutra, ujutro ih samo posmicaju sve unutra male i velike.

    avatar

    08.06.2022. (21:20)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Joj pa nisam na tebe mislila, tebe bi definitivno ostavila za rasplod. :)
    Shvatiti treba otprilike kao Hitlerovu eugeniku, zapravo primjenjivali su ju i prije njega, nije ju on izmislio.

    avatar

    08.06.2022. (21:41)    -   -   -   -  

  • Y

    Neperspektivna divljač?
    Hm...

    Zašto ja sumnjam kako jedan prosječan lovac-veseljak, ima kapacitet raspoznati "neperspektivnu divljač"?

    Meni bi se iza nišana možda mnogi učinili kao neperspektivna divljač, ali meni je jasno kako ne trebam pucati na sve one koje vidim neperspektivnima! :))

    No dobro, idem si otvoriti pivicu da lakše zaspim! :D

    @jelen, ako se zvijezde poklope javim se s Ivanšćicom i nezaobilaznom zvijezdom Safkom (glavom i bradom i mukom po njima!) ;)))

    avatar

    08.06.2022. (22:05)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Kockavica: aha. Onda u redu.
    Hvala na inspiraciji za ovaj esej, da nisi skicirala one rogove ne bi išao sustavno pretresati svoja opažanja o povratku divljači i divljine.
    Bit će posla za vas u vremenima koja dolaze! ;-))

    @Y: Kockavica je nova generacija. Nije njima lako, oni brane domenu ljudi od divljine. Kad budu ti čagljevi zavijali pod prozorom znaš koga zvati.

    avatar

    08.06.2022. (22:08)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Moje selo je okruženo sa svih strana šumom podno Moslavačke gore. Vidjela sam dosta tih životinja, ali najzanimljiviji doživljaji su kuna, čagljevi i divlje svinje. One su nas napale jednom u vinogradu (u sekundi sam se popela na šljivu, a mislila sam da penjanje po stablima nije za mene), drugi put prilikom sječe kukuruza (tad sam završila na krovu traktora). Prošlo ljeto kad sam došla kući, čagljevi su susjedu ubili preko četrdeset zečeva. Jednom smo svi strepili jer su mještaninu uspjeli pobjeći vukovi, ali srećom su pronađeni i sve je bilo ok. Kao djeca smo s mojim ocem, koji je već trideset godina lovac, nosili hranu u hranilice i tu sam prvi put vidjela dvadesetak brloga lisica. Najtužnije scene, kada bi netko prilikom košnje visokih trava traktorom odsjekao nogice srnicama ili ozlijedio zečeve. :((( Mislim da mi je rekao otac da Zapadna Garjevica ima oko 250 muflona, ponešto divljih mačaka i stotinjak jelena lopatara (njih sam vidjela jedan jedini put na slobodi). S pticama sam slabije upoznata. :)

    avatar

    08.06.2022. (22:39)    -   -   -   -  

  • Y

    Ne znam zaista što @Kockavica radi, osvrnula sam se na lovce.

    Možda lovi čopavu divljač iz samilosti? Nemam pojma? Sigurno postoje lovci koji ne ubijaju iz zabave nego altruizma! :))))
    Pod parolom "smanjimo patnju u šumi". ;)))))

    Čagljevi će pod mojim prozorom zavijati u trenutku u kojem ću naći srndaćeve rogove! :)))

    Osoba sam puna predrasuda kojih se nikako ne mogu osloboditi uz sav napor. Do mene je !
    Antivakseri, cajkaši, lovci - meni to sve suštinski isto!

    Budi dobro @jelen.

    avatar

    08.06.2022. (22:48)    -   -   -   -  

  • AnnaBonni

    ti si hodajuća enciklopedija svega onoga, što ja znam sa slika

    Hoću reći,da ne poznam životinjski svijet ni iz blizini, ni s daljine

    A kravu sam uživo prvi put vidjela kad sam se udala u Moslavačko selo.......Eto, nikad od mene prirodnjaka

    avatar

    09.06.2022. (00:09)    -   -   -   -  

  • Blogokviz

    Zoo

    avatar

    09.06.2022. (14:34)    -   -   -   -  

  • jelen

    Mrs. Galaxy: uu to su pravi doživljaji! :-)) dobro ste prošli! To su ta staništa dušu dala za divljanje štetočina. Gdje nikad nisu daleko od ljudi.
    Kod nas još ne silaze s planine i štetu rade na njivama u višim predjelima, jednostavno imaju dosta veliku planinsku domenu na raspolaganju.
    Divljih mačaka ima i Ivanščica, vidio sam jednu odstrijeljenu, ima tome dosta godina, pokazivao jedan lovac imao ju je u prtljažniku auta, a prošle zime čini mi se da sam vidio mačje tragove u snijegu, dosta visoko u planini, nije mogla biti domaća :-)

    Y: lako je sad moralizirati, ali kad se vrate droplje onda ćeš drugu pjesmu pjevati.
    A antivaksere nemoj molim te zazivati, ja kad sam čuo za ove majmunske boginje odmah sam istog trena pomislio na blog.hr iako ga dotad mjesecima nisam bio otvarao... ne znam otkud ni zašto... prosto misterija ;-))

    @Annabonni: nije to bogzna što jer i ne boravim u prirodi puno. Kod zanimljivih susreta poput ovoga s muflonima i divokozama bila je stvar čiste sreće. Pronalazak rogova također, Košute sam viđao par puta, ali jelena ne. Njega na Ivanščici vidjeti nije lako. Lani mi se učinilo da sam vidio čaglja, ali možda je bila lisica. A interesantne ptice dolaze u naselje, samo treba obratiti pažnju, mislim da ću nabaviti jedan mali praktični binokular, (ne kao ovaj glomazni sa slike) i početi ozbiljnije promatrati ptice. ima nešto ljekovito u tome.

    @Blogokviz: da, to je to.

    avatar

    09.06.2022. (18:05)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Nema na čemu. :)

    avatar

    10.06.2022. (06:45)    -   -   -   -  

  • Budući lovac

    Pozdrav vidim da je u ovim putopisima dosta aktivnosti iz prirode a kako uskoro idem na tečaj za lovca ako mi netko može pomoći sa jednom informacijom. Zna li tko kad počne sezona lova na jelene? Unaprijed hvala.

    avatar

    10.06.2022. (16:06)    -   -   -   -  

  • jelen

    Od 30. februara do dana Antifašističke borbe najbolje se može loviti jelene.

    avatar

    10.06.2022. (20:46)    -   -   -   -  

  • j.

    Davno još sreo sam duboko negdje uz potok, u marijagoričkoj i pušćanskoj šumi, mudrog starca - pa malo hodao s njime, i tako mi pričamo o tome kako priroda daje snagu i krijepi dušu, a ja ga pitam jel ga strah divljih životinja. Veli on meni: ne boj se ti životinja, ljudi se boj'. Što sam stariji, sve mi se više na žalost čini da nije bio u krivu. :) Dobro nam došao, veliki duše, užitak te čitati, i dobro ti želim, ma gdje bio!

    avatar

    11.06.2022. (12:53)    -   -   -   -  

  • jelen

    Super je sresti takve ljude "divljine". To se pamti.
    U našim ovim šumama ionako najprije od divljači može čovjeka napasti bijesni stršljen.
    Hvala na lijepim riječima i željama!
    Mislim da još par dana ću svraćati na blog.hr ali mogu već sad početi se pozdravljati i poželjeti svima ugodno ljetovanje! :-))

    avatar

    12.06.2022. (23:21)    -   -   -   -  

  • Y

    @jelenak, puna sam dojmova tako da ovaj komentar neće biti dovoljan da izrazim sve što mislim i osjećam (trebala bih otvoriti blog i napisati barem tri opširna posta) ipak želim podijeliti makar koju riječ.... s tobom. :)

    Prije svega upoznala sam divne, susretljive i tople ljude. Prije nego sam se krenula penjati na vrh Ivanšćice završila sam v kleti na gemištima, a bilo je već podne! :0
    Trebalo je ranije krenuti se penjati! Već nakon desetak minuta sreli se s gljivarom, a on je krenuo dijeliti upute o mjestu na kojem možemo popiti pivu! :0
    Nismo se obazirali, krenuli smo svojim putem.:)

    - Laško na vrhu je bilo odlično! Zdeno!
    - Muž me pri spustu nije htio poslušati (jer on je muškarac, rođen s kompasom u glavi pa smo krivo skrenuli) :)))
    - Dio u kojem smo bili "izgubljeni" je bio fenomenalan meni, on je reagirao mrvicu ljutkasto sipajući prijetnje KAKO NIKADA VIŠE NEĆE IĆI SA MNOM jer mu to stalno radim (a on je zajebao skretanje) :D
    Kao prava žena da zadovoljim ego sam preuzela odgovornost na sebe ;)
    - Tijekom boravka na vrhu su tri leptila sletjela i hodala po meni, četvrti po silasku u trenutku "kad smo bili izgubljeni"
    To je bilo takoo dobro! Samoproglašena sam šaptača leptirima! :)
    - Prešli 20km
    - Muž je u trenutku "krize" rekao nikad više s tobom, sad već planiramo s ekipom povratak!
    - Ispitala sve detelje oko noćenja na Pasarićevom domu i sve drugo
    - Po silasku smo opet bili kod frenda i njegovog lagva. Jedva sam muža odvojila...
    - Otišla s nekoliko brojeva u mobitelu doma, fora ljudi, otvoreni...
    - Puno raznih odvojaka i račvanja, izgubiti se svejedno ne možeš, ali možeš sići podalje od auta.:D
    - Osjećam se odlično....

    Lijepa vam je ta vaša planinica drug @jelen!

    avatar

    20.06.2022. (07:22)    -   -   -   -  

  • jelen

    Super! Baš mi je drago da je tako ispalo! :-)) A drago mi je što nisam par dana ranije prestao otvarati blog kao što sam htio jer onda ne bi niti vidio ovaj komentar... Svakako super iskustvo imadoste na mojoj Matičnoj Planini. I ja moram tim putom što prije opet!
    Javim se večeras još s pozdravom pred ljetnu sekluziju.

    avatar

    20.06.2022. (08:37)    -   -   -   -  

  • Y

    Bilo je jako lijepo na tvojoj Matičnoj planini.
    Belecgrad, Babin zub, osim Pasarićevog doma navratila i u Majer na kratko......
    Neću pisati post u tvoje komentare, ali sjajno je kada se čovjek nakon duže šetnje osjeća napunjen, a ne umoran i prazan!

    Pauza, ha?!!

    Ovdje bi bilo moguće doživjeti ono što sam doživjela od čovjeka s gemištom! Dobru volju, susretljivost, zainteresiranost, gostoljubivost, toplinu, dijeljenje informacija, osobnu ljudsku priču...
    Čovjek je rekao kako će i on za nama u šetnju, nismo se sreli na planini, ali jesmo ponovo v njegovoj kleti nakon silaska :)

    Običan mali čovjek, cijeli život radio po bauštelama, sam odgojio kćer....

    Tamo, v njegovu klet ću se vratiti sigurno, ovdje bi se valjalo zadržati kada bi vladala makar slična atmosfera..... :)
    Većina ovdje ne koristi potencijal koji ima. :D

    @jelen ako se ne sretnemo na planini čujemo se nekada ovdje.
    Uživaj u ljetu.

    avatar

    20.06.2022. (13:53)    -   -   -   -  

  • jelen

    Eto nas na kraju ovoga druženja! Hvala @Y na ovoj reportaži! To mi je veliko zadovoljstvo pročitati i nadahnjuje me vaše iskustvo da i sam pohitam što prije na Ivanščicu.
    Čujemo se i čitamo se jednom opet, možda na jesen :-))
    Svako dobro svima i ljetujte dobro! ;-))

    avatar

    20.06.2022. (21:42)    -   -   -   -  

učitavam...