Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (59)

Marketing


 • VladKrvoglad

  Iskreno, ja sam uzasnut. Cime, zapravo?
  Uzasnut sam time da ljudi koriste industrijskim tempom nesto sto u stvari nisu sasvim istrazili. Ksenonske rupe i ostalo sto se tice nivoa iona i njihovih reakcija - ocito je jos na domenu 'zelim da to tako reaguje, i uglavnom tako i reaguje", a mogucnost da cernobilizira ili hokusimizira se ne uzima ozbiljno u razmatranje.
  Slicno je sa genetski manipulisanom hranom. Eto, pojeo sam, jedem vec nekoliko godina - i sve je ok - udri sad sve manipulisi. Cinjenica da na paradajzu promena mozda nema posledice, ne znaci da ce na banani biti ista stvar, ali, nema se vremena, moraju se pare zaraditi, a ako sumnjam u nesto - pa ne moram ja to jesto, nek jedu oni sto morajju kupovati jeftiniju robu...

  avatar

  08.05.2020. (18:01)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  P.S fala bogu da si se vratio! :)

  avatar

  08.05.2020. (18:01)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Nisam gledao puno od te serije pa ne mogu reći, ali znam da sam te godine krajem travnja gazio dobar i mokri snijeg po Samarskim i Bijelim stijenama. Razumijem se ponešto u elektrane, ali radio sam samo u onima na naftu (srednje teško, lako, dizel...) i plin. Zar se grad u Ukrajini ne zove Čornobilj?

  avatar

  08.05.2020. (20:07)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Ja nisam pogledala serijal Černobil.

  Sramota na ljudski rod, kad je biti u pravu, i zadržati nadmoćnu sliku, važnije od ljudskog života.

  A sad, hajde da vidim ostatak posta, poslije prve rečenica.
  :))

  avatar

  08.05.2020. (20:07)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  srednjoškolski predmet "elektroenergetika", to ja nisam imala :D

  avatar

  08.05.2020. (20:12)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Nekoć sam čitala blog neke cure koja je onuda vrludala, ne sjećam se jel njezina obitelj otamo odvezena, ili kakve veze ona ima sa Černobilom, možda je i kakva znanstvenica, ili novinarka, znam da je imala propusnicu nakratko onuda ići (dolaziti) ali je imala jako zanimljiv blog, i brdo fotki. I, da, mene to zanima primarno iz 'ljudske' perspektive, ili kako si to već nazvao, sjećam se fotki onih nekih dječjih papučica ostavljenih u vrtiću, i igračaka, i sve onako kao grad duhova kako je ostao Pripjat......sjećam se da je rekla da je, zanimljivo, divlji život tamo nabujao do neslućenih razmjera, i bilje i životinje, kao da im radijacija ne smeta.

  avatar

  08.05.2020. (20:23)    -   -   -   -  

 • isabel

  nisam gledala, osim pratila čitajući tu i tamo ponešto, a kako si ti ovako iscrpno puno toga objasnio iako mi je elektroenergetika posve nepoznata pažljivo sam ispročitala tvoje viđenje katastrofe i budem svakako pogledala koliko večeras, hvala ti na linku za gledanje,
  tp.

  avatar

  08.05.2020. (20:46)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  E sad bi komentar triba bit ka tvoj post, a ne da mi se pisat, uglavnom trenutne ekološki sigurnosne postavke, koje se propagiraju, su totalna besmislica, obnovljivi izvori energije su laž i prevara, prodaja muda pod bubrege, u cilju stjecanja što je moguće većeg profita.

  avatar

  08.05.2020. (20:47)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Aaaah, evo ga. Po broju komentara, a "tek" objavljenom postu (dok ga ja ugledam), rekao bih jedan od najpopularnijih blogera na blog.hr-u. Svi čekaju tvoje riječi, svi im se nadaju. Petak je, ispričaj me loborski viteže!

  Znam da si bio sarkastičan u komentaru na mom blogu, ono o budućem faraonu, ali reći ću ti: da nisi pio te velike pivice i spavao kad si bio mlad, možda si mogao izgraditi te sve fine reaktore o kojima pišeš! Tamo bi sad u Loboru gore na mjestu one crkvice bila nuklearna elektrana LOBOR II, SIN IVANŠČICE.

  Da postanem ozbiljan, gledao sam seriju i, ako se dobro sjećam, to je zadnja serija koja me uvukla baš onako kako treba. Nije me toliko zanimala tehnička strana, ali svi smo se ponešto laički naučili o tim reaktorima. Mutno mi je sad već, ali ona epizoda koja završava kad hrabri ronioci odu unutra pa nestane svjetla, a geiger hoće poludjeti i ide sve glasnije, i glasnije... e to je taj dobar moment kad me samo uvlačilo. No, ja sam samo čovjek, volim dramu.

  Jesi li čuo da Rusi sad rade svoju verziju serije jer kažu da je ovo američko misreprezentiranje onoga što se stvarno dogodilo? :D
  Nevjerojatno je lijepo na kojoj razini moramo shvaćati i poučavati masu da svatko ima svoju stranu priče - kao na makro, tako i na mikro razini :)

  Dobrodošao natrag, pustinjače! To je sad ona faza kad Zaratustra nosi opet plamen među puk prije nego ga razočaraju i opet pobjegne u brda? :P ;)

  avatar

  08.05.2020. (21:24)    -   -   -   -  

 • jelen

  @VladKrvoglad: poslao sam ti mejl negdje u trećem mjesecu nisi vidio?

  @gogoo: je Čornobilj, a to znači pelin.

  @Lilianke: može biti. Sjećam se jedna blogerica je pričala o stepi oko Hersona gdje je bila kod bake, ali to je negdje na jugu Ukrajine.

  @isabel: videe se isplati pogledati, a tekst sam ja zbrda zdola kak mi je došlo.

  @FreshCaYg: o tim stvarima je napravljen dokumentarac Planet of Humans ima na yutubu za poledati, ja još nisam pogledao ali čujem da je vrlo provokativan! kažu na advance.hr
  Korporativna ekologija je napokon prozvana, ogoljena i gnjevna...

  Novi film Michaela Moorea, "Planet Of The Humans" ("Planet ljudi"), podigao je veliku prašinu nakon što je prije kojih desetak dana objavljen besplatno za gledanje na YouTube-u. Riječ je filmu koji istražuje pozadinu i iskrenost tzv. "zelene energije" i "obnovljivih izvora". I prije no što se osvrnemo na sam sadržaj mora se reći da Moore ima petlje (iako se on sam u filmu ne pokazuje) uopće pristupiti ovakvoj temi koja se u datom trenutku, bar na sceni gdje se Moore pojavljuje, smatra svetinjom.

  U najgrubljoj podjeli unutar moderne diskusije reći će se kako "desničari" favoriziraju fosilna goriva (naftu, plin, ugljen...), dok "ljevičari" zagovaraju izvore kao što su solarni pogon, vjetar itd.


  @Unusual suspect: da svašta je moglo biti... da ne provodimo život u snu mogli bi puno više koristiti sebi i drugima, ali to se ne događa.
  Nisam čuo za rusku verziju serijala. A koja je faza sad to ću ti u mejlu javiti.

  avatar

  09.05.2020. (09:24)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  ma to s ljevičarima i desničarima je umjetno stvorena dilema, radi se naime o dvije skupine koje jednako nemaju pojma o materiji, ali ih to ne smeta da budu podjednako glasne, imaš pravo Moore je hrabar, ali on oduvijek provocira, i to muški, pa u stvari mislim da ga to i štiti, jer bi veću štetu nanijelo to da mu neko naudi, inače glavnina kapitala koji se vrti u tzv zelenoj energiji potiče od organiziranog kriminala, nema šanse da bi negdje drugo, bez naknade oprali lovu i još imali prinos kakav ni u jednoj banci ili nekoj drugoj financijskoj instituciji ne mogu ni sanjat

  ali to je samo jedan aspekt te globalne prevare :))

  avatar

  09.05.2020. (11:40)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Jelenko, tvoj mejl ne dobih - poslao sam ti sad ja jedan - pa da proveris jel to bila ta adresa!?
  Pozdrav! :)

  avatar

  09.05.2020. (14:59)    -   -   -   -  

 • Violenta

  Gledala seriju čim je izašla...s tehničke strane, znam osnove kako funkcionira takva elektrana, učili smo u školi, ali naravno, više me se dojmila B-strana, ona humana.
  Znamo što je bilo s akterima priče, ali što se sve zbilo u "paklenom grotlu" postrojenja ne znaju sa sigurnošću ni stručnjaci.
  Rijetko napeta serija, odgledala sam ju u jednom dahu, u jednom danu.

  avatar

  09.05.2020. (18:46)    -   -   -   -  

 • jelen

  @FreshCaYg: ne čudi me to. Da se ulaže toliko u nuklearne reaktore 4. generacije koliko u kojekakve ekozeko spletkarije onda bi svijet bio na kako-tako dobrom putu. Ali nažalost nije.

  A ima dobrih ideja LFTR (reaktor s tekućim gorivom na bazi torija), PBR (gdje umjesto vode cirkulira zagrijani helij i on vrti turbine), pa do manje egzotičnih modela gdje je više manje sve isto kao kod gen3 ali radi na puno višim temperaturama čime je i učinkovitost veća (umjesto vode kroz reaktor cirkulira rastopljeno olovo) itd itd

  @VladKrvoglad: vidio sam mejl, izgleda da je upravo ta adresa na koju sam ti slao, samo nisam slao s ovog mejla na koji si sada ti meni poslao nego s jednog drugog :-D
  Ajd javim se čim riješim misteriju

  @Violenta: takva je to serija koja uvuče gledatelja. Kažu znalci da se Černobilom HBO iskupio za promašenu posljednju sezonu Game of Trones
  :-D

  avatar

  09.05.2020. (20:41)    -   -   -   -  

 • Violenta

  Ne spominji mi Game of Thrones, kompletnu seriju odgledah u tjedan dana...mladi to zovu binge watching, ja sam stara bingeica ;)))

  avatar

  10.05.2020. (06:51)    -   -   -   -  

 • jelen

  GoT sam čak dosta gledao s obzirom da to i nije moj đir. Ok mi je Bran kao kralj, ali mnogi su bili razočarani što nije Deanerys ili Snow ili što već, recimo meni je bilo nekako logično da ona poludi na kraju sa svojim zmajevima i sve to. Ne znam zašto je to mnoge ljude izbacilo iz takta ;-))

  avatar

  10.05.2020. (10:34)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Nope, opet nije stiglo.

  avatar

  11.05.2020. (02:10)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Čornjobilski pelin je pregorak , idem jedan domaći (od imenjaka) sa limunom. A i film 'K-19: The Widowmaker' mi je bilo teško za gledati.

  avatar

  11.05.2020. (13:49)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  u GOT je bilo dobrih treba, ostalo mi je bilo nja, nja, nja,

  šta bi s vikinzima

  avatar

  11.05.2020. (14:56)    -   -   -   -  

 • 5-13

  Nisam imala predmet elektroenergetika, a nisam ni gledala seriju. :(
  Cijela priča sa Černobilom je zastrašujuća i tužna.

  avatar

  11.05.2020. (17:01)    -   -   -   -  

 • jelen

  @VladKrvoglad: nismo se razumjeli, nije došao jer nisam ni poslao novi mejl, evo sad ću :-P

  @gogoo: ja sam se ostavio alkohola, ali priznajem da pelin s limunom i dalje mi zvuči dobro.

  @FresgCaY: nemam pojma, čini mi se da zadnje je bilo rečeno kako najesen ove godine ide 6B sezona, mislim u 11. mjesecu tek ?

  @5-13: zastrašujuća i tužna naravno, ali i filozofski lijepa i poetična, ono kad ljudi se zajebavaju sa nečim što ne razumiju dovoljno pa ih to odnese...

  avatar

  11.05.2020. (19:26)    -   -   -   -  

 • j.

  Ako je išta dobroga u ovoj koroni, odgledao sam i Černobil i kompletan True Detective. Serija je sjajna, potresna; uvjerljive, briljantne dramatike. Kao što život u sebi implicira umiranje, tako i razvoj /civilizacije, tehnike, pomagala, standarda/ bez iznimke na koncu podrazumijeva propadanje: ljudskih vrijednosti, društva, okoliša. Naći istinsku mjeru u svemu do sada nitko nije uspio, od Sumerana do danas. Tragično, ali ne mora biti obeshrabrujuće. Barem za one kojima će za početak biti dovoljne razvaline staroga.

  avatar

  12.05.2020. (08:19)    -   -   -   -  

 • jelen

  Razvaline staroga općenito i jesu dobar početak, dobar primjer kako ne valja. Rekao je Thoreau "nova pokoljenja napuštaju stremljenja prethodnih kao nasukane brodove"... Zato mi je toliko facinantan sovjetski filmić koji sam tu stavio. Koliko životne energije ulupano u propalo-promašene sheme. To je priroda Samsare.

  avatar

  12.05.2020. (13:33)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Nisam dobio mail i ne znam koja je faza, ali nadam se da je krenulo i da više nisi u domovini :) ali se nadam da ćeš se vratiti na gemišt/rakiju u Istru ili ću ja doći još koji put do Lobora da drmnemo par njih na starom mjestu :D

  avatar

  17.05.2020. (12:29)    -   -   -   -  

 • astrosailor

  Lilianke, tmožda si čitala http://www.kiddofspeed.com/chapter1.html
  žena juru motociklom kroz to područje, s Geigerom na ruci. Nije istina da ne znamo što radimo kad radimo atomske centrale, jako dobro znamo, isto koliko i hidro. Problem je, kao i obično, u ljudskoj gluposti i pohlepi, ne manjku znanosti. Čak i Fukushimu, koja je uzrokovana prirodnom katastrofom, se može na kraju gledati kao ljudsku glupost, jer mnoge su stravri i po protokolu ("standard procedure") morale biti drugačije napravljene...ali ljudi nisu strojevi. Preporučam Paarovu knjigu o Energetici iz 80-tih, i danas je aktualna, a Bednjančevi crteži čine ju veselim štivom , kao da "Modru lastu" čitate. Za nekog ko se sanjkal s Veternice prema Golubovcu u djetinjstvu i nije mu strana zadnja stanica vlaka pred stijenom nakon pto prođe kroz Očuru, drago mi čitati da se ljudi još druže oko i naokolo Lobor Grada. Imao je pravo Pametni Vonko, ludnica je vani, kad otvoriš vrata...

  avatar

  18.05.2020. (05:47)    -   -   -   -  

učitavam...