Komentari

groficinestijene.blog.hr

Dodaj komentar (32)

Marketing


 • isabel

  zahvaljujući blogeru MOre, upravo išćeprkala o crvendaću s prethodnog posta ovo pa da ostane sačuvano prenosim u ovaj po mene osobno izniman post ,dakle;

  Mala braun ptica sa crvenim prsima, crvendać je omiljena u narodu. Tradicionalno crvendać simbolizira radost, razvoj i obnovu i vezuje se za dolazak proljeća.
  Svojom pjesmom on zove ljude da izađu iz svojih domova i ponovo uživaju u prirodi, bez obzira koliko je bijedan ili siv naš svijet.
  Često se koristi i kao simbol zime i prikazuje na božićnim čestitkama i dekoraciji, i uz njega se vezuju brojna narodna vjerovanja.
  Crvendaći imaju snažan značaj u antičkom mitu i predanju. Jedna priča ima svoje korijene u evropskoj mitologiji, u kojoj je crvendać povezan sa Novom godinom i Božićem i simbolizira božansku žrtvu i ponovno rađanje duha.

  U srednjovjekovnoj Evropi crvendać se često prikazuje povezan sa Isusom Kristom. Mali crvendać je odletjeo na Isusov vijenac od trnja, hrabro nastojeći da skloni trnje sa svojim kljunom.
  Ali, ptica je samo razderala svoja prsa na trnje.
  Od tada se smatralo da crvendać nosi crveno perje na svojim prsima kao znak časti.
  Mnoga indijanska vjerovanja pripisuju crvendaću solarno simbolično značenje. Tako se on smatra simbolom Zore, jer su njegova prsa ružičasto-crvene boje, a simbolom sunčevih zraka koji osvetljavaju zemlju sa nadom, jer je njegov kljun jarkožute boje. Vjerovalo se i da je sunce postavljeno na njegovim krilima.
  Ravničarska plemena Indijanaca povezuju povratak sunca i početak proljeća sa crvendaćem. Također, crvendać je bio simbol proročke vizije, jasnoće i velike mudrosti, zbog bijelog prstena oko oka.

  Postoji narodno vjerovanje da crvendać štiti od udarca munja i gromova kuću ispod čijeg krova napravi gnijezdo, a ukućanima donosi obiteljsku slogu i sreću.
  Također, vjerovalo se i da nije dobro otjerati crvendaća ili srušiti njegovo gnijezdo, jer će onaj ko to učini oboljeti i doživjeti neizvjesnu sudbinu.

  avatar

  02.12.2019. (01:27)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  nepobjediva je moć tvog nebeskog čuvara... :)

  avatar

  02.12.2019. (06:25)    -   -   -   -  

 • morska iz dubina

  Predivno!!!! I ja, draga Isabel, stalno u oblacima tražim slike, zapise, lica.....puno ti pozdrava šaljem!!!

  avatar

  02.12.2019. (06:45)    -   -   -   -  

 • modrinaneba

  Prekrasne Si slike napravila a to lišče je bajka ..da ima i postoji netko tko Te prati i čuva sa neba, Hvala Tebi!!!

  avatar

  02.12.2019. (08:21)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Zanimljivo o crvendacu... evo i ja da dodam: crvendac je prilicno plasljiva ptica i ne dozvoljava da jpj se covek previse priblizi. Tako je svuda, osim...u Britanij!? Tamo je crvendac ('robin', sto bi znacilo 'rubin', to jest crven kao rubin) - pitoma ptica! Slece na dlan na kojem su mrve i slicno!

  avatar

  02.12.2019. (09:30)    -   -   -   -  

 • Anabonni

  ma daj mi reci, u kojem si dijelu svijeta kad je ovako, kako jest.......prelijepo

  avatar

  02.12.2019. (11:33)    -   -   -   -  

 • jeka

  Divna priroda. Osjetim miris . Pozdrav:)

  avatar

  02.12.2019. (11:38)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Kako će početi dan ako ne jutrom, a ono ti se ukazao pravi sunčani excalibur. Crvendaća sam ti najavio u postu gdje si ga nacrtala, Gizma nemoj kupati u vodi, a sa onim čupavim bijelim ne brisati pod. (Ono nije lovor višnja, koja ima crne bobe, nego pitospora ili tobirovac.)

  avatar

  02.12.2019. (11:40)    -   -   -   -  

 • teuta

  Opet jedna divna priča. Lijepo si napisala o eskaliburu i kako vas netko voli i čuva...vjerujem da je baš tako.
  Da nisam vidjela šareno lišće pomislila bih da je proljeće. Imali ste predivno vrijeme a vidi danas kako je ružno, kad bar ne bi kiša padala.
  Sva sam se raznježila vidjevši ona dva cakana čupavca hehehehe. Da ti napišem da sam ti zavidna, ponovila bih se bar 100 puta ali eto, to je istina draga i mila Isabel.
  Samo vi uživajte ja vam to od srca želim i radujem se zajedno s vama.

  LP šaljem i grlim vas sve.

  avatar

  02.12.2019. (12:16)    -   -   -   -  

 • isabel

  gogoo
  ebat ga dragi gogoo,otkud ću znati kad naš šumar rekao tako, e sad, uvrtu imam osrednje veliki lovor -višnju i stvarno nisu listovi isti kao kod ovog jako, jako visokog drveta, sad mi samo reci, molim te, dali mogu odrezati mu reznice ,ono kao kad se rasađuju ruže, jer kako raste uz jednu jako zapostavljenu vikendicu koja je usput na prodaju, kad ovako visoko raste rado bih ga imala negdje u kutku svog vrta,molim te kaži mi i hvala ti puno i da znaš, jako bih se radovala kada bi nam došao kada ti se već otvori mogućnost, uz tebe se tako puno nauči,rekoh ti to već i zahvalna sam ti jako

  Tay
  ovo je naša svakodnevnica, ono što vidim fotkam ,samoj sebi objasnim što to vidim,rekoh već,ono u što vjerujem branim svojim životom,doslovno, a da smo se izvaljali po gusto nabacanom lišču, jesmo, a zavidna, nemoj, nije sve baš tako bajni i krasno,još uvijek bauštelim, puno je posla, nebitno, jesmo ,jučer je zaista bilo prelijepo,a danas, danas potop,ne prestaje od rana jutra i već postajem fobična, jer ne volim baš dugo biti u zatvorenom

  Vlad
  hvala na dopunjavanju, reći ću ti samo da imam prijatelja, bliskog prijatelja koji mi je upravo sinoć poslao svojih nekoliko fotki kako ga drži na svom dlanu, kljucka mu sa dlana i eto, jako lijepo mi je bilo gledati tih njegovih par slikica, na moru je sa svojom obitelji i ako mi dozvoli ,čekam dopuštenje, obajviti ću ovdje te njegove fotkice

  Anaboni
  ma gdje da se čovjek nalazi, ako promatra okolinu oko sebe, ali zaista promatra, uvijek će vidjeti ljepotu, kao i ,kao danas, mdrugo lice Prirode ; olovno, kišno, hladno....

  avatar

  02.12.2019. (15:07)    -   -   -   -  

 • isabel

  Din
  znam, osijećam, hvala ti

  Dnevnik jedne otočke
  hvala ti draga, drago mi je što i ti promatraš to čudo oko sebe
  koje Prirodom zovemo, jel da da ostaneš bez daha kada se pojavi neš ovakvo?srce zatreperi, duša zaigra, zapjeva bez obzira na svo sivilo koje kad okruži, okruži, ne trebaš tražiti draga, samo promatraj i imaj fotić ,samo će doći, vjeruj mi

  modrina neba
  da, znam, vjerujem, hvala ti

  avatar

  02.12.2019. (15:14)    -   -   -   -  

 • teuta

  Mila moja Isabel, znam, shvaćam te. Nije sve tako kako se čini...treba tu puno truda uložiti.
  Ali ipak, budi ponosna na sebe, u tebe nema trunke negstivnosti sve što radiš , radiš s ljubavlju i sa zadovoljstvom već to saznanje dokazuje koje si osoba.

  Znam da takvih malo ima pa sam još sretnija što te barem virtualno poznajem i zaista se nadam da će doći do toga da se nađemo i u stvarnosti tj. u realnom svijetu. Pusaaaaaaaaaaaaaaa.

  avatar

  02.12.2019. (15:48)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Pitospor (Pittosporum tobira) je iz porodice ljepljivaca, uvezen iz dalekog istoka početkom 19. st., ima bijelo žute mirisne cvjetove nekad i do kraja ljeta (čest je u parkovima na Kvarneru), plod je, kao što se vidi, jajoliki tobolac sa puno sjemenki ljepljivog crvenog ovoja. Razmnožava se sjemenom i reznicama koje treba uzeti ljeti, dobar i kao živica.
  Lovor višnja (Prunus laurocerasus) spada u ružovke i razlika je u listu, a pogotovo u plodu i cvijetu. Šumari znaju sve o hrastu, bukvi, javoru, jeli, smreki i drugom, ovo je prenisko za njih, he.

  avatar

  02.12.2019. (16:03)    -   -   -   -  

 • More ljubavi

  Najprije me oduševila tvoja asocijacija poznatim mačem. A onda još više ova priča o crvendaću. Kako si ju samo iščeprkala svojim kljunom ...

  avatar

  02.12.2019. (17:24)    -   -   -   -  

 • TEATRALNI

  Što bi to moglo biti na nebesima,vjerovatno refleksija od sunca.

  avatar

  02.12.2019. (17:42)    -   -   -   -  

 • tiara

  Magične slike, magični oblaci, magična TI draga Isabel...

  avatar

  02.12.2019. (20:26)    -   -   -   -  

 • isabel

  gogoo
  hvala ti puno, svakako ću probati,a ovo za šumare uopće ne
  sumnjam u tvoj sud, ubuduće prvo tebe pitam da ne skitam,najozbiljnije ti kažem

  MOre
  kad od tebe dolazi pohvala znaj da mi puno znači, kao i što dobro znaš da kada me neš jako ,jako zanima,ili mi se ukaže na propuste u stanju sam iskopati sve živo i neživo i jako sam ti zahvalna kako na pohvalama, još više kada mi ukažeš na propuste, raduješ isto koliko i tvoja Draga svojim temama,nisam "letački "tip Blogera,ono;poz, jutro, dan , večer etc.čitam ono što me zanima kao i komenatre na temu i pružim svoje viđenje teme i zato mi je ovaj blogerski svijet zanimljiv, svašta lijepoga se nauči, na upozorenje ispravi, a rijetki slični tebi natjeraju i potražiti dodatne informacije
  hvala ti još jednom puno

  Theatr
  meni svetinja, a tebi nemam pojma

  tiara

  Priroda jeste , ja pak nisam, biće s manama i vrlinama ,kao i svatko
  od nas

  avatar

  02.12.2019. (21:11)    -   -   -   -  

 • teuta

  Tiara je napisala pravu istinu, znam to. Da, svatko ima mane ali mao tko ima toliko vrlina kao i ti draga Isabel. :))))))))))))))

  avatar

  02.12.2019. (21:41)    -   -   -   -  

 • mecabg

  Kod tebe jesen pokazuje svoje najlepše boje,
  a meni kiša pljusti celi dan oblačeći ga u sivilo...

  avatar

  02.12.2019. (21:45)    -   -   -   -  

 • Viatrix

  Zanimljiva pojava na nebu.

  avatar

  02.12.2019. (22:56)    -   -   -   -  

 • More ljubavi

  Ljepota oblaka je u tome što u njima svatko može prepoznavati čudne ili drage mu oblike. Svojedobno sam snimio seriju od nekoliko fotki koju nazvah Sky dance. Jednu od tih fotki mogla si vidjeti kao anđele na kraju mog videa Stube do neba.

  avatar

  02.12.2019. (23:35)    -   -   -   -  

 • sophi

  Nema ugodnijeg nego kada priroda dobro umori.

  avatar

  03.12.2019. (00:37)    -   -   -   -  

 • EuM

  Fascinantna nebeska ljepota sunca na zalasku
  stvara posebnu radost i veselje srca,
  na što si odgovorila prekrasnom
  riječima pjesme:

  "Nebeski Excalibur
  blagoslov nam dao,
  zabljesnuo snažno ,
  zatreperi srce ,
  pod njim se pomoli,
  zna i ono da nas budno čuva netko
  tko nas puno voli"

  Tp prijateljice!

  avatar

  03.12.2019. (01:09)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Ja kad citam ove tvoje 'setnjopostove', nekako odmah pomislim na poeticnost naslova Hemingvejovog romana: "Preko reke i u sumu", mada, naravno, sadrzaj romana nema veze sa sadrzajem tvojih postova.

  avatar

  03.12.2019. (11:35)    -   -   -   -  

 • isabel

  EuM
  dragi,prijatelju, ovo je moja realnost, sada, ne danas, ovo je bilo nedjeljno jutro i dan i ono što
  izreknem ovdje i bilo gdje drugo u to duboko i vjerujem i nitko i ništa me ne može
  uvjeriti u suprotno

  avatar

  03.12.2019. (16:05)    -   -   -   -  

učitavam...