Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


 • VladKrvoglad

  Eto ti ga, sta ti sve znas!? Popravljati traktor cetvrte generacije unazad? To vise ne moze svako! Ako (ili kad?) dodjes na Zlatibor, upoznaces se sa mojim prijateljem i susedom Draganom, koji vec 35-40 godina odrzava svoju Ladu! Vozio sam je i ja, vozi bas kao da je... traktor! Dakle, tako snazno, sigurno i po svakom terenu! :)))
  On je covek bio automehanicar pre nego sto je otisao u penziju, ali kod kuce u garazi jos uvek ima kanal i naravno, alat...Sve je to bas debelo ostarilo, ali se drzi... :)

  avatar

  09.11.2019. (11:27)    -   -   -   -  

 • jelen

  :-)) hihi, da "četvrte generacije unazad"... a što ti misliš da sam ja baš toliko mlad? Super za Dragana! Ako ide ko traktor po svakom terenu, onda bit će da je riječ o Ladi Nivi. takvu je dvadesetak plus godina imao i moj stari. Ali na kraju nismo išli na održavanje tog CCCP dinosaura nego sam ju ja rastavio i po dijelovima raprodao. Za čitavu kao metalni otpad nije se moglo dobiti niti 100 eura, ali po dijelovima preko oglasa sam utržio preko 1000 eura.
  Al da mi je krivo što je više nema, krivo mi je, no barem znam da živi u dijelovima po čitavoj Hrvatskoj od Konavla do Istre i Podravine :-))

  avatar

  09.11.2019. (11:44)    -   -   -   -  

 • lion queen

  nisam prestala čitati, jer si me podsjetio na mog tatu, koji je sve znao raditi, pak i anlasere popraviti, tako da znam kako se to kaže. naime, on je bio samouk iz njemačkog jezika, u vrijeme juge, kad mnogi nisu govorili njemački (iz poznatih razloga), pa je iz tog razloga puno putovao na službena putovanja u njemačku (radio je u nabavi za brodogradnju). kako je bio svestran, meni su u glavi ostali i šubler i šiber i sto drugih čuda, da ne velim mirisa kolomasti iz radione, svježeg benzina i tko zna čega sve ne... o kamenoj/staklenoj vuni sam sve znala, a i o postavljanju tada modernih azbestnih ploča na krov....pomoću vijaka od 10 cm sa zanimljivim kapicama na vrhovima...eh, što sve djeca upamte gledajući svoje tate :)))

  avatar

  09.11.2019. (11:56)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Nisam jako začuđena oko 'alnaser' pogreške.
  Pa i mi smo se dugio doma sporili jel šaraf il šeraf, te jel rizol il rinzol (rugalo mi se za moje greške :)) a ceker odnosno kecer nisam ni dan danas savladala..ah, da i stabiljka je u igri....tako da nisam jako začuđena nad alnaserom)
  (dovoljno da jedan ima disleksični pomak i da se greška prenese mladom naraštaju koji tak i tak sve uči ponavljanjem grešaka inače ne bi puno naučio...čekaj, ima li ovo ikakavog smisla?)

  jako mi je drago da si napisao post.

  Ovaj tjedan sam ludo okupirana -bila- i još sam, do utorka, onda ću moć podrobnije razmatrati ovaj tvoj post, ali, unaprijed, nemam pojma kaj je dalje bilo, Oni među vama koji imaju jače razvijenu intuiciju i dedukciju već mogu sa zadnje slike pretpostaviti što se dalje događalo, E pa ja nisam ti drugi.:))

  Nego.
  Moj auto opet zafrkava.
  jednostavno nakon promjene kablova i razvodne kape (valjda), nježno je radio jedno 4 dana, onda su prestajali i počinjali raditi brisači/grijači u kabini itd. Jedan dan ne bi, drugi dan bi radili.
  Onda je to samo od sebe prestalo i auto sada ponovo cuka kao lud, gasi se na dodavanje gasa (uobičajeno) i hvata gas samo na jako dodavanje gasa i kasno otpuštanje kvačila (valjda sam jasna) i meni to toliko ide na živce da sem odustala od vožnje ovaj tjedan i išla svukud pješice (beskrajno gubljenje vremena).
  I da, palo mi je na pamet, jel moguće da je rezervoar hrđav i da se trusi u benzin? (to me zezalo u četvorki, prije 30 godina, ili samo malo manje)
  U ponedjeljak je dogovoren srevis, ali ja više nisam ziher da uopće više plaćam promjenu ičega u toj krami .

  jel bi ti to znao popraviti?

  Nego, jesil slavio il si ignorirao.
  ja namjerno nijesam reagirala. Čak i ja učim, iako polako.

  avatar

  09.11.2019. (12:15)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Strane riječi mnogi govore kako im paše a ne izvorno, npr. čuo sam kako netko kaže idem u bîfe umjesto bifé. Znači razumiješ se u stare traktore, IMT je bila nekad dobra firma. Znam nešto na mopedima , čak i očistiti kulpung i popraviti fregazer ,a radio sam i na velikim brodskim motorima od oko 10000 KS, ali na njima se sve vidi, možeš ući u krater. Da li je auspuh ili auspuf?. (A sad zbilja moram nešto popiti.)

  avatar

  09.11.2019. (12:22)    -   -   -   -  

 • geomir

  U nas "traktori" nisu imali ni dinamo ni anlaser;
  bili na pogon sile teže!
  Zvali su se motika!!! :-)

  Tako da nisan ima posla s tim djelovima,
  a za pošteno reć, nisan ni s motikom, ali
  za nevoju, motiki bi zna napravit novo držalo! :-)

  avatar

  09.11.2019. (12:55)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  Dobro i jesi li prominija četkice, ja sam danas iša tražit četkice za svoj viličar, i nema sve neke male, i još mi onaj tamo kaže da ih ne možemo lemit, nego da ih triba punktirat, šta sve neće izmislit :)

  avatar

  09.11.2019. (15:31)    -   -   -   -  

 • stara teta

  ovo mi je jako zakučasto, nisam se bavila popravkom ni traktora ni auta. osim onih dječjih i biciklina, to je lako.
  sad me muči to kaj u željezarijama, ni u bauhausu ni nigdje nema onih malih plastičnih s krilcima, tipli, kak se to već zvalo, i to za drvo. popustili mi šarafi na vratima ormara, kaj buš, iverica, znucalo se, i sad si mislim, nemam borer, ne da mi se ič okolo posuđivat za tih par rupa, pa si mislim, valjda ima u nekom šloseraju, nema, vele da sse to više ne proizvodi, neki vele da ima u pefcu, ima il nema, nemrem najti u katalogu. ko ima osam kratkih plastičnih tipli za drveninu?

  avatar

  09.11.2019. (16:45)    -   -   -   -  

 • jelen

  @lion queen: to je bio interesantan period i u strojarstvu i građevinarstvu. U tom smislu volim '60e, '70e i '80e godine. Sve iz toga doba ima jedan svoj stilski štih. Ali treba biti istinski zaljubljenik u to da bi imalo smisla, naravno vrijeme nezaustavljivo teče i pregazilo je i tehniku i tehnologiju prošlosti.

  @Lilianke: nisam baš shvatio zaključak iz prvog pasusa, ali mislim da nije kecer nego ceker (ako misliš na ono s čim ideš na plac), a također nije niti kecer, nego kečer (ako misliš na američkog "pro wrestlera") hm...

  Tvoj auto je antikni benzinac i nije čudno da nema snage na niskim okretajima... vjerojatno će striček muhaničar sad nakon što je riješio struju tj. kablove i razvodnu kapu obratiti pažnju na sistem dovoda i ubrizgavanja goriva... ali teško da će uspjeti napraviti da vuče ko novi. Ipak ne treba gubiti nadu...
  Što se tiče podivljalih instalacija, rado bih ti rekao nešto utješno, ali kad na starijim vozilima to počne jako ludovati često je jedino rješenje iščupati komplet instalaciju i staviti novu, ali tko normalan će to raditi na autu koji manje vrijedi od cijene toga posla. Prijateljski savjet je da pričekaš rezultat servisa u ponedjeljak, sad će i muhaničar biti pametniji.

  Ja sam slavio imendan neki dan, da, ako si to mislila, rođendan još nije bio.

  @gogoo: IMT (Imaš Masni Traktor) je legenda, IMT nije traktor nego životni stil ;-))
  Ne znam, ja kažem "aufspuh", ali "f" se ne čuje :-D

  @geomir: što jednostavniji stroj manje se kvari i ako se pokvari lakše će se popraviti. Motika, što je najvažnije, a u budućnosti će biti još važnije znači neovisnost (od društva i države), a traktor zahtjeva redovito tankanje goriva, održavanje, registraciju, osiguranje... dakle uobičajena ljudska samsarička priča- za iluziju "lakšega života" prodano je olako ono što nema cijenu- sloboda i neovisnost.

  @FreshCaYg: četkice su u redu, još prošli put sam ih prekontrolirao, a na zadnjoj slici je sve dano na pladnju, što sam nakanio mijenjati ovaj put, pa sam mislio da će netko skužiti.
  Nisam čuo da se četkice punktiraju, valjda neki EU protokol :-)) Kod mene su zalemljene i s malo ozbiljnijom lemilicom se to odradi u kućnoj radinosti.

  @stara teta: prvi glas mi je da nema više plastičnih tipli, valjda i to vrijeme pregazilo. Sretno s time, ja imam tipla plastičnih, ali dosta velikih, tebi trebaju pretpostavljam neke baš najsitnije.

  avatar

  09.11.2019. (18:23)    -   -   -   -  

 • Krotiteljica

  Poštovanje,
  znati dijelove, popraviti i uživati u tome... To je ono što sam iz pošta shvatila. Naravno dio nervoze mora dati motivaciju za ne molat iako bi mnogi posustali.
  Nego, auto koji ne palim po dva tri dana jer idem pješke, kad ga želim upaliti neeeećeee! Mudro je oko mene mi govore kao da sam ja kriva što ne idem svaki dan đir makar ne trebam. Baterija nije stara, moram ga upali s kablovi ma ali onda se opet isto događa.... Savjet?

  avatar

  12.11.2019. (07:33)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Jelenko, Draganova Lada nije Niva vec jos stariji model - onaj 'osnovni' :))) I imao je dve: drugu kupio da krpi onu prvu...
  A sto se tice traktora "cetiri generacije unazad", rad i se o traktoriskim generacijama, ne ljudskim! :)))
  Uzgred, Dragan ima i jedan takav traktor koji takodje odrzava u voznom stanju. Posto ga retko kortisti, nije ga vise ni registrovao, ali ako zatreba po selu, odradi neki sitniji posao...

  avatar

  13.11.2019. (15:46)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Krotiteljica: ako je akumulator dobar i živahno vrti, onda treba gledati filter, svjećice, kablove... a ako je stari dizelaš onda možda niti grijači više ne rade svoj posao. Savjet je da netko to pogleda tko se kuži u to, sad dal će to biti hobitst entuzijast ili profesionalac, zavisi kakva je tvoja karma ;-))

  @VladKrvoglad: aha, znam, to je legenda od auta, model 1200 bit će najvjerojatnije... Da sam još samo zericu više lud sigurno bi kupio nekakvu takvu razvalinu da imam po čemu šarafati od jutra do sljedećeg jutra... :-O

  avatar

  13.11.2019. (16:40)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...