Koji pogled odozgo, divaaaaaaaan! Gledam te gljive i ja bih voljela brati ali ne prepoznajem ih, samo neke ali pošto nisam ni u te sigurna radije ih ne berem a volim ih jesti...njaaaaam. Morski ti se jako dobro snalazi s time, jednom sam bila s njime tamo oko Delnica ali nisam nijednu našla jer ih nisam ni tražila od straha od medvjeda hehehehe. Samo sam oprezno hodala i stalno lupala štapom o drvo. Vama je sigurno bilo lijepo i zabavno a meni je to tako drago sunčice. Samo se molim te pazi, znaš da je svaka gljiva jestiva ali neke samo jednom!
Laka ti noć i snivajte lijepe snove. Slatki dlakavci nek sanjaju kobasicu a ti neku čarobnu zemlju gdje je sve moguće, što god poželiš.
13.10.2019. (22:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Na 4., 6. i 8. fotki su jestive sunčanice, imao sam ih neki dan, a ove raspucale ne mogu ovako, morao bih vidjeti ispod. Sunčanice su velike, imaju vlaknast šupljikav stručak koji nije jestiv, ispod klobuka bijele listiće i na stručku pomičan prsten, miris ugodan, daje malo na lješnjake.
13.10.2019. (23:11)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
OPREZ Ne padaj na to da su na fotki jestive sunčanice. Objašnjenje: Morfološke karakteristike sunčanice: Klobuk: 10-30cm širok, u mladosti jajolik, ili okrugao, na kraju otvoren i na obodu ćehav, u centru je vidljivo ispupćen,; temeljna boja je sivo-smeđa, pustenasto nitast s velikim ljuskama, ispupćenje je tamnosmeđe i tvrdo. Listići: Gusti bijeli mekani, drže se za ovratnik tako da su odvojeni od stručka otprilike 1,5mm Stručak: 20-40cm visok, vitak, cilindričan, vlaknast, šupalj, tvrd, na dnu gomoljasto odebljan, smeđe išaran; nosi prsten POMIČAN po stručku. ZAPAMTI DA NA DNU STRUČKA SUNČANICA NEMA ČIZMICE, ZA KOJU MI SE ČINI DA VIDIM NA OVIM SLIKAMA.
Prsten na stručku i čizmicu na gomolju sručka ima samo rod Amanita u koje spadaju i najteže otrovnice kao što su pupavke, muhare, i još more gljiva. Čizmica dolazi od općeg ovoja u koji je zarvorena mlada gljiva, kao jaje, a prsten kod mlade gljive zatvara plodište (listiće).
Znam puno gljiva, ali već sam ti spomenuo da po slici nikome ne želim detektirati o kojoj se gljivi radi, makar bio 100% siguran.
13.10.2019. (23:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sunčanice je teško zamjeniti s bilo kojim drugim gljivama. Ali za gljivu ubrati moraš biti sigurna 100% da je to ta. Ako nisi sigurna 100%, bolje je pusti.
13.10.2019. (23:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Evo jedan stariji post sa Marunade koju obilazim i ovih dana sa otrovnim gljivama i sunčanicom. Gljive je najbolje brati sa nekim koji ih pozna i dobro naučiti i ove najotrovnije. I u nedavnom postu 'U Striborovoj šumi' je jedna mlada sunčanica i možeš usporediti.
13.10.2019. (23:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo. MOre, Viatrix e jeste me sad isprepadali i to doslovno, toliko da ne mogu zaspati bojeći se noćne more zvane Gljivarenje i zato pakujte se i dolazite ovamo što prije,jmi ćemo vam pokazati nalazišta, vi berite , a kulinarske sportove prepustite meni.Jel dogovoreno?
14.10.2019. (01:53)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
U zvijezdama piše eh zvijezdo, poslije ovih pojašnjenja trojice mušketira nisam baš sigurna u tu tvoju tvrdnju
modrinaneba zaista smo uživali, ma kako da ih pustim na miru kad su tako mmmmm za klopu, a mogu se spremiti na milijon raznih načina i volim ih draga, a nije bez veze da se gljiva smatra i "Kraljicom jeseni" obzirom na svu silu ljekovitih svojstava koje joj se pripisuju i to provjereno
samo za vranju razumijem te, puno ljudi se boji visine, u redu je, a za ovo drugo ma kako da ih ostavim na miru kad ih volim jesti, razumiješ, duša me boli koliko ih je , a ispada da su samo za gledanje, a niš jutrom na plac pa po šampinjone pa na tavu jbg
Anaboni et draga, vidiš da niš nisi propustila, idemo na plac, ili u najbliži Konzum jutrom
14.10.2019. (02:00)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ako ne svladas gljivarenje u mladosti kasnije je sve teze kao i sa vecinom stvari... Suncanice imaju i odliku da im je prsten oko strucka pomican. Znaci nije srastao sa struckom nego ga mozes pomicati gore dolje.
14.10.2019. (08:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić je imalo izložbu gljiva ovaj vikend u Studentskom centru, jer kad se neka gljiva vidi, dodirne i ponjuši, a važno je znati i stanište, skoro sigurno će se i kasnije prepoznati, dok je sa slika to puno teže. I u početku naučiti dobro samo do pet vrsta jestivih gljiva i one najotrovnije.
14.10.2019. (10:10)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Samo ću ti ponoviiti...opreza nikad dosta, pogotovo kod gljiva. Ja prepoznajem dobro samo vrganje i lisičarke ali zato je Morski pravi stručnjak u tom području, bio je dugo godina član gljivarskog društva, organizirao izlete a toliko ga to zanima da ima i podosta knjiga u vezi toga. Nikad ne bih kupila ni gljive na placu bez obzira koliko ih volim jesti na sve načine. To je vrlo osjetljiva tema i mora se biti jaaaaaaaako oprezan!!!! Što bih ja bez tebe da ti se nešto dogodi, ha?????????? Zato radije gledaj u pogledu na gljive, na prirodu oko sebe, proučavaj oblake na plavom nebum uživaj u divnom mirisnom cvijeću zajedno sa svojim lljubimcima.
Pusaaaaaaaaaaaaaaa...
14.10.2019. (12:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Moja preporuka: Upoznaj Sunčanicu jer je zahvalna gljiva. U ovo ih se vrijeme može puno naći. Ovako ih spremi: Klobuk izreži na par dijelova. Umoči u pohing, pa u mrvice i onda ih raširi u frizeri da se smrznu. Nakon toga ih pakuj u vrećice i spremi u duboko. Kada poželiš dobar obrok samo na kratko ih uvališ u vrelu masnoću, bez odmrzavanja, kao i sve druge pohance.
14.10.2019. (14:54)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ih ,jeste ga sad svi skup dobrano posolili,ok, ne beremo.-(((( delicatus kad već spominješ rujnice, evi ti super jednostavan recept;
50 dag vrganja 50 dag rujnica 1 veći crveni luk 20 dag istarske pancete ½ l kokošjeg temeljca malo peršina sol i papar žlica masti vrhnje za kuhanje
Kako pripremiti; Propirjaj sitno sjeckani luk na svinjskoj masti, dodaj pancetu rezanu na kockice pa kad je ocaklila, dodaj vrganje i rujnice. Pirjaj na srednje jakoj vatri povremeno miješajući dok ne puste višak tekućine pa dolijkokošji temeljac. Nastavi kuhati na lagano, povremeno miješajući dok gljive nisu posve omekšale (ali ih ne raskuhaš, neka budu “na zub”), posoli , popapri pa dodaj vrhnje za kuhanje da se juha malo zgusne i dobije na kremoznosti. njamiiiii.-))
14.10.2019. (19:02)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Tay a što bi? kao i svi, Zemljiica se i dalje kreće, Sunce i dalje svojim putem hodi, predvečer u posteljicu svoju liježe, tko prije, a tko poslije, nebitni godi ( godine) Ljubav , u cijeloj priči najbitnije
14.10.2019. (19:41)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
isabel
da
13.10.2019. (22:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
teuta
Koji pogled odozgo, divaaaaaaaan!
Gledam te gljive i ja bih voljela brati ali ne prepoznajem ih, samo neke ali pošto nisam ni u te sigurna radije ih ne berem a volim ih jesti...njaaaaam.
Morski ti se jako dobro snalazi s time, jednom sam bila s njime tamo oko Delnica ali nisam nijednu našla jer ih nisam ni tražila od straha od medvjeda hehehehe. Samo sam oprezno hodala i stalno lupala štapom o drvo.
Vama je sigurno bilo lijepo i zabavno a meni je to tako drago sunčice. Samo se molim te pazi, znaš da je svaka gljiva jestiva ali neke samo jednom!
Laka ti noć i snivajte lijepe snove. Slatki dlakavci nek sanjaju kobasicu a ti neku čarobnu zemlju gdje je sve moguće, što god poželiš.
13.10.2019. (22:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
U zvijezdama piše
baš lijepe sunčanice
13.10.2019. (22:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
modrinaneba
Uživali ste u krasni sunčani i topli nedelji...a gobe pusti na miru!!!
13.10.2019. (22:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
Na 4., 6. i 8. fotki su jestive sunčanice, imao sam ih neki dan, a ove raspucale ne mogu ovako, morao bih vidjeti ispod. Sunčanice su velike, imaju vlaknast šupljikav stručak koji nije jestiv, ispod klobuka bijele listiće i na stručku pomičan prsten, miris ugodan, daje malo na lješnjake.
13.10.2019. (23:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
More ljubavi
OPREZ
Ne padaj na to da su na fotki jestive sunčanice. Objašnjenje:
Morfološke karakteristike sunčanice:
Klobuk: 10-30cm širok, u mladosti jajolik, ili okrugao, na kraju otvoren i na obodu ćehav, u centru je vidljivo ispupćen,; temeljna boja je sivo-smeđa, pustenasto nitast s velikim ljuskama, ispupćenje je tamnosmeđe i tvrdo.
Listići: Gusti bijeli mekani, drže se za ovratnik tako da su odvojeni od stručka otprilike 1,5mm
Stručak: 20-40cm visok, vitak, cilindričan, vlaknast, šupalj, tvrd, na dnu gomoljasto odebljan, smeđe išaran; nosi prsten POMIČAN po stručku.
ZAPAMTI DA NA DNU STRUČKA SUNČANICA NEMA ČIZMICE, ZA KOJU MI SE ČINI DA VIDIM NA OVIM SLIKAMA.
Prsten na stručku i čizmicu na gomolju sručka ima samo rod Amanita u koje spadaju i najteže otrovnice kao što su pupavke, muhare, i još more gljiva.
Čizmica dolazi od općeg ovoja u koji je zarvorena mlada gljiva, kao jaje, a prsten kod mlade gljive zatvara plodište (listiće).
Znam puno gljiva, ali već sam ti spomenuo da po slici nikome ne želim detektirati o kojoj se gljivi radi, makar bio 100% siguran.
13.10.2019. (23:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Viatrix
Sunčanice je teško zamjeniti s bilo kojim drugim gljivama. Ali za gljivu ubrati moraš biti sigurna 100% da je to ta. Ako nisi sigurna 100%, bolje je pusti.
13.10.2019. (23:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
Evo jedan stariji post sa Marunade koju obilazim i ovih dana sa otrovnim gljivama i sunčanicom. Gljive je najbolje brati sa nekim koji ih pozna i dobro naučiti i ove najotrovnije. I u nedavnom postu 'U Striborovoj šumi' je jedna mlada sunčanica i možeš usporediti.
13.10.2019. (23:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
samo za vranju
Ja bi se poela al puna traja. Bojin se visine. Gljive baš ne znan,al prepoznat sunčanice. No šta je sigurno je sigurno, neka one ostadoše u šumi.
13.10.2019. (23:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
AnaBoni
slike su ti sjajne, a ne gljivarim nikad pa ništa i ne znam
14.10.2019. (00:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
isabel
gogoo. MOre, Viatrix
e jeste me sad isprepadali i to doslovno, toliko da ne mogu zaspati bojeći se noćne more zvane Gljivarenje i zato pakujte se i dolazite ovamo što prije,jmi ćemo vam pokazati nalazišta, vi berite , a kulinarske
sportove prepustite meni.Jel dogovoreno?
14.10.2019. (01:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
isabel
U zvijezdama piše
eh zvijezdo, poslije ovih pojašnjenja trojice mušketira nisam baš sigurna
u tu tvoju tvrdnju
modrinaneba
zaista smo uživali, ma kako da ih pustim na miru kad su tako mmmmm
za klopu, a mogu se spremiti na milijon raznih načina i volim ih draga, a nije bez veze da se gljiva smatra i "Kraljicom jeseni" obzirom na svu silu ljekovitih svojstava koje joj se pripisuju i to provjereno
samo za vranju
razumijem te, puno ljudi se boji visine, u redu je, a za ovo drugo
ma kako da ih ostavim na miru kad ih volim jesti, razumiješ, duša me boli koliko ih je , a ispada da su samo za gledanje, a niš jutrom na plac
pa po šampinjone pa na tavu jbg
Anaboni
et draga, vidiš da niš nisi propustila, idemo na plac, ili u najbliži Konzum
jutrom
14.10.2019. (02:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lastavica
Pošto ti je gogoo već pomogao, mogu na miru gledati.
14.10.2019. (07:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jelen
Ako ne svladas gljivarenje u mladosti kasnije je sve teze kao i sa vecinom stvari... Suncanice imaju i odliku da im je prsten oko strucka pomican. Znaci nije srastao sa struckom nego ga mozes pomicati gore dolje.
14.10.2019. (08:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
TEATRALNI
Kod tebe je uvijek zanimljvo, kakva okolica fascinantno
14.10.2019. (09:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić je imalo izložbu gljiva ovaj vikend u Studentskom centru, jer kad se neka gljiva vidi, dodirne i ponjuši, a važno je znati i stanište, skoro sigurno će se i kasnije prepoznati, dok je sa slika to puno teže. I u početku naučiti dobro samo do pet vrsta jestivih gljiva i one najotrovnije.
14.10.2019. (10:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
teuta
Samo ću ti ponoviiti...opreza nikad dosta, pogotovo kod gljiva. Ja prepoznajem dobro samo vrganje i lisičarke ali zato je Morski pravi stručnjak u tom području, bio je dugo godina član gljivarskog društva, organizirao izlete a toliko ga to zanima da ima i podosta knjiga u vezi toga. Nikad ne bih kupila ni gljive na placu bez obzira koliko ih volim jesti na sve načine.
To je vrlo osjetljiva tema i mora se biti jaaaaaaaako oprezan!!!!
Što bih ja bez tebe da ti se nešto dogodi, ha??????????
Zato radije gledaj u pogledu na gljive, na prirodu oko sebe, proučavaj oblake na plavom nebum uživaj u divnom mirisnom cvijeću zajedno sa svojim lljubimcima.
Pusaaaaaaaaaaaaaaa...
14.10.2019. (12:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
More ljubavi
Moja preporuka:
Upoznaj Sunčanicu jer je zahvalna gljiva. U ovo ih se vrijeme može puno naći.
Ovako ih spremi: Klobuk izreži na par dijelova. Umoči u pohing, pa u mrvice i onda ih raširi u frizeri da se smrznu. Nakon toga ih pakuj u vrećice i spremi u duboko. Kada poželiš dobar obrok samo na kratko ih uvališ u vrelu masnoću, bez odmrzavanja, kao i sve druge pohance.
14.10.2019. (14:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja
fotke su divne... svaka na svoj način... a gljive fotkaj i ne diraj bez znalca... :)
14.10.2019. (17:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
delicatus
neki zelenčice, ove, one......ništa ja to, samo sam za rujnice siguran ....
14.10.2019. (18:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tvoj maslacak
a nebo prica . . .
14.10.2019. (18:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
isabel
ih ,jeste ga sad svi skup dobrano posolili,ok, ne beremo.-((((
delicatus
kad već spominješ rujnice, evi ti super jednostavan recept;
50 dag vrganja
50 dag rujnica
1 veći crveni luk
20 dag istarske pancete
½ l kokošjeg temeljca
malo peršina
sol i papar
žlica masti
vrhnje za kuhanje
Kako pripremiti;
Propirjaj sitno sjeckani luk na svinjskoj masti, dodaj pancetu rezanu na kockice pa kad je ocaklila, dodaj vrganje i rujnice. Pirjaj na srednje jakoj vatri povremeno miješajući dok ne puste višak tekućine pa dolijkokošji temeljac. Nastavi kuhati na lagano, povremeno miješajući dok gljive nisu posve omekšale (ali ih ne raskuhaš, neka budu “na zub”), posoli , popapri pa dodaj vrhnje za kuhanje da se juha malo zgusne i dobije na kremoznosti.
njamiiiii.-))
14.10.2019. (19:02) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
isabel
MOre
hvala puno, prepisala sam u svoju recepy-book, ali ovo je sad crni humor kad ne mogu do njih.-(
ne usuđujem se...za sad
14.10.2019. (19:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
isabel
Tay
a što bi?
kao i svi,
Zemljiica se i dalje kreće,
Sunce i dalje svojim putem hodi,
predvečer u posteljicu svoju liježe,
tko prije, a tko poslije,
nebitni godi ( godine)
Ljubav , u cijeloj priči
najbitnije
14.10.2019. (19:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
isabel
gogoo
a odakle i od koga da naučim kad Učitelja nema?
14.10.2019. (19:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...