Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


 • FreshCaYg

  Budem i ovo pročitao, Krakauer je meni odličan, i misli pretvara u slike :)

  avatar

  01.03.2018. (23:24)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  nestvarno stvarno!

  avatar

  01.03.2018. (23:35)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Tiha jeza, mahnuo na pogrešan način i to ga je koštalo glave. :-O
  Mene pomalo hvata strah kakve ti to planove kuješ.
  Sam Bog zna u kakve ćeš se divljine upustiti!?

  avatar

  02.03.2018. (00:51)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  Baš me čudi da je htio otići s nekom lijepom ženom :)
  Onda se ne bi ovako završilo...

  avatar

  02.03.2018. (06:39)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Zanimljiva priča o pustolovu i čudaku koji okreće leđa jedinom spasu. Toliko streljiva a ništa za signalni pištolj. Rado bih par dana proveo u nekoj brvnari sa kaminom, recimo kod mjesta Nome, ne dalje od 15 km .

  avatar

  02.03.2018. (12:52)    -   -   -   -  

 • Goga i Mario

  Eto, nekako ispada sa smo si uvijek na kraju krajeva za sve sami krivi. :)

  avatar

  02.03.2018. (19:20)    -   -   -   -  

 • jelen

  @FreshCaYg: Krakauer možda kao da se rodio upravo da napiše "into the Wild" taj junački ep o Chrisu McCandlessu. Nitko drugi nema šanse da bi se mogao dovoljno poistovjetiti s Chrisom da bi ga donekle razumio i da bi imao talenta to pretočiti u praktično čitljivo štivo. To je zato jer je Krakauer imao donekle sličan životni put kao Chris, samo što se on nekako iz toga izvukao živ.

  @VladKrvoglad: u knjizi Into the Wild nema fikcije, najveće pustolovine uvijek nadmašuju bilo što izmišljeno.

  @Lilianke: bio je malo munjen taj Carl, to ga je koštalo života, da, ali ga je i upisalo u povijest. I na njegovom primjeru treba učiti- tko previše razmišlja/kalkulira srozava si šanse za velike stvari. Nije uvijek rješenje ostati živ.
  Ne znam još točno kad i kako ću ja nestati, ali javim ti na vrijeme, no jedan naš kolega i prijatelj @Unusual suspect je zaista nestao, ne odgovara već dugo na mail, već sam na rubu da ga nazovem na mobitel... hm :-S

  @Lastavica: jasno da nebi, da je imao neku žensku sa sobom na šatorovanju od ožujka do kolovoza, upucao bi se u glavu već polovicom travnja najkasnije, a ona bi nakon toga uzela šator i par kila namirnica i ležerno otšetala tih 120km do Fort Yukona. Onda bi tako završilo ;-))

  @gogoo: ne bi me iznenadilo da nije uopće ponio topografsku kartu niti kompas, jer da je to imao i da je krenuo dok još nije bio preslab vjerojatno bi dospio u Fort Yukon. To za "dugonogog 35 godišnjaka" ne bi trebalo biti nemoguće.
  Iako ne planiram da ću u ovom životu posjetiti Aljasku sigurno da bi mi bilo bi jako lijepo vidjeti rijeku Teklanika i sjesti u "Magic Bus" u kojem je živio i skončao Chris McCandless/Alexander Supertramp. Danas je to mjesto hodočašća.

  @goga@mario: jasno, al tako je teško to shvatiti prije nego bude prekasno.

  avatar

  02.03.2018. (19:43)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Nije uvijek rješenje ostati živ!? :-O Ja bum poludila.
  Preferiram neke ljude živima, bez obzira kaj znam da za sto godina nebu niti jednog od nas ovdje (ovakvog). Skrušeno priznajem, draga mi je živost!

  :))

  avatar

  02.03.2018. (23:19)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  I da, javi kad namjeravaš nestati, da ne ostanemo u dubiozi. Ojoooooooj.

  avatar

  02.03.2018. (23:22)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Karta i kompas su uvijek uz mene čak i na Učki i Ivanščici, i znam napraviti sklonište u snijegu i ledu. A zvijezde na zastavi Alaske sugeriraju dobru orijentaciju.

  avatar

  02.03.2018. (23:27)    -   -   -   -  

 • j.

  gledao Pennov film, oduševio me... moram pročitati... hvala na preporuci

  avatar

  05.03.2018. (10:32)    -   -   -   -  

 • y

  Poanta : bolje dugo živjeti kao dosadni metodičar nego kratko kao impulzivni sanjar. :))
  Bome, koji sitni detalj je zaboravio, tak je to s romantičarima!

  avatar

  05.03.2018. (13:40)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Jesi gledao film? :)

  avatar

  12.03.2018. (12:20)    -   -   -   -  

 • jelen

  Gledao sam film nekoliko puta prije nego što sam pročitao knjigu. Dobar je film, svaka mu čast, ali knjiga se jednostavno mora pročitati.

  avatar

  12.03.2018. (19:18)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Trebao bih i to pročitati, da.

  Uf, kakav facebookovski komentar si ostavio. Jesi li ti to otvorio fb account? :P

  Nije ovo primjeren način za komunikaciju, pišem ti elektroničko pismo :)

  avatar

  12.03.2018. (21:37)    -   -   -   -  

 • Diadema

  Vrlo zanimljiva knjiga, tako mi se bar čini ono što sam u postu pročitala. Film nisam vidjela, vjerojatno se događaji razlikuju u filmu od onih iz knjige. Malo me začudio ovaj tvoj post, nekako sam te uvije doživljavaa preko priča iz davnina s istoka pa i o samoj prirodi, biljkama itd.
  Ovaj post se razlikuje ali isto je sve pozitivno i jako zanimljivo. LP

  avatar

  23.03.2018. (22:02)    -   -   -   -  

 • jelen

  Filmovi su uvijek filmovi, a knjige knjige. Ali i film preporučam pogledati ako još nisi. Ako bude mi se dalo ubuduće možda ću još staviti nekoliko odlomaka iz te knjige. Jako inspirativno štivo :-))

  avatar

  23.03.2018. (22:47)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  Konačno sam se natjerao pročitati ovaj odlomak otpočetka dokraja, jer kaj?, ne volim tužne završetke, ja sam zadojen onom socrealističkom filozofijom umjetnosti po kojoj sve uvijek mora voditi tome da se osjećamo sretni i entuzijastični kako bismo mogli bolje potegnuti u izgradnji socijalističkog društva. ;))) Što te je navelo da prevedeš ovaj dio? Neke kontemplacije dok si planinario uokolo? Baš bi me zanimao taj tok misli. :) Kad sam bio dječak, prikazivali su Kapelske kresove, u zadnjoj je epizodi Dimnjačar onako skroz bezveze poginuo, e mislim, valjda se mjesec dana od toga besmisla nisam uspijevao oporaviti, skroz sam bio pao u tešku depru! ;)))

  avatar

  25.03.2018. (14:26)    -   -   -   -  

 • jelen

  Zaista sam stavio ovaj odlomak radi njegovog kraja, bukvalno radi 2 zadnje rečenice koje su me duboko fascinirale:

  A onda je sjeo uz krilo šatora, prislonio .30 kalibarsku cijev uz glavu i palcem povukao okidač. Dva mjeseca kasnije 2. veljače 1982. State Trooperi Aljaske slučajno su otkrili njegov logor, zavirili u šator i pronašli ispijeni leš, tako zaleđen da je bio tvrd kao kamen.

  Ne bi imalo nikakvog smisla da stavim samo te dvije rečenice bez konteksta pa sam stoga riješio staviti isječak iz poglavlja navedene knjige, a to poglavlje bavi se usporedbom Chrisa McCandlssa s nekoliko uvjetno rečeno sličnih likova koji su isto tako zaglavili u divljini. Ovaj McCunn je zapravo najmanje sličan McCandlessu, čak do te mjere da ga možda Krakauer nije ni trebao uvrstiti ali... U svakom slučaju ne bih rekao da su neke "kontemplacije dok sam planinario uokolo" nego više neka "ljubav na prvi pogled" spram one dvije rečenice koje sam spomenuo. Nisam uvjeren da je to bezvezna smrt, (kao ta Dimnjačareva koju daješ kao paralelu), mislim da je prije to bio najsmisleniji i najživotniji trenutak Carlove egzistencije u kojem je dosegnuo besmrtnost.
  Zamisli da se izvukao nekako, da ga je netko spasio, da su ga skrpali, da je izgubio par prstiju zbog ozeblina ali ostao živ. Što bi onda dalje bilo? Možda bi se o njemu pričalo mjesec ili dva u Fairbanksu, možda bi gostovao na nekoj radijskoj emisiji, možda bi oženio tu Veliku Sue ili neku drugu pa bi i nakon njegove smrti djeca i eventualno unuci njegovi još se spomenuli dva-tri puta djedove avanture u divljini, ali nakon njih nitko više ne bi znao njegovo ime i kao da nikada nije ni postojao. Ovako njegovo ime nikada neće biti zaboravljeno, kao niti ime Ahileja niti Chrisa McCandlessa :-).

  avatar

  25.03.2018. (14:53)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Jelen, ne zabušavaj.

  avatar

  31.03.2018. (11:55)    -   -   -   -  

 • jelen

  Baš bum :-PP

  :-P

  avatar

  31.03.2018. (12:09)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  (`*•.¸(`*•.¸ ¸.•*´)¸.•*´)
  «Sretan Uskrs!»
  (,.•*´(¸.•*´ `*•.¸)`*•.,)

  avatar

  01.04.2018. (06:41)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  A ti, pisanice, voćke i to? :))

  avatar

  01.04.2018. (10:55)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Odgovorio sam ti na svom blogu da ti tu ne prljam (iako već to radim :P )

  avatar

  03.04.2018. (12:29)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  Kaće novi post? Kako je to proljetno zabušavanje po poljima i dolima, brdima i prtima? Znam da ima proljetnih poslova i putešestvija, al ipak brate, nemre to tako. ;))

  avatar

  13.04.2018. (15:07)    -   -   -   -  

učitavam...