Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (56)

Marketing


 • Lilianke

  Jako dobre slike, smokve bi baš bilo lijepo sad jesti, a na jaglac 'trubiti'. (Znaš trubiti na jaglac?)
  Ovo sa tikvama za ptice, iz kojeg god smjera došle, je jako lijepa ideja, vrlo je izvedivo!

  avatar

  29.10.2017. (18:15)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  Ostala sam kod smokava... nisam ih skoro jela...

  avatar

  29.10.2017. (18:44)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Copernjica: znam trubiti i rado trubim u jaglace, ali ne ovaj put, bio je samo taj sa slike pa mi je bilo žao trgati ga.

  @Lastavica: ako znaš neko mjesto zaklonjeno sa sjeverne strane to je sve što ti treba da posadiš smokvu. Ja sam posadio prije 2 godine. Bilo bi dobro da sam uvrstio i fotku samog stabla i njegovo smještaja, ali... neki drugi put.

  avatar

  29.10.2017. (19:04)    -   -   -   -  

 • geomir

  Činiš mi muku, jer sam zapustio imanje na otoku,
  gdje bi tribalo živit pa imat nešto takvo kao ti! :-)))

  avatar

  29.10.2017. (19:19)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Lijepo na zadnji dan ljeta, za jaglace zbilja čudno, valjda su mislili da dolazi proljeće. Zgodno sa tikvom za ptice, baš ću probati.

  avatar

  29.10.2017. (19:33)    -   -   -   -  

 • Sukiyaki

  Ja jednostavno moram naglasiti da se kod nas u Češkoj daleko više koriste korabice nego ovdje u Hrvatskoj. Mnogi Česi vole korabe i što je najbitnije, vole ih jesti sirove bez ikakve obrade. Mislim da nema čovjeka koji ih ne uzgaja u Češkoj na svojem vrtu. I svakako su daleko jeftinije nego u Hrvatskoj. LP

  avatar

  29.10.2017. (19:51)    -   -   -   -  

 • dnevnikJR

  Primamljivo izgleda taj tvoj komadić života u skladu s prirodom, barem meni, koja ga promatram iz perspektive ove asfaltne dzungle. Biram korabicu...izgleda bogato:-))

  avatar

  29.10.2017. (20:06)    -   -   -   -  

 • luki 2

  Sve mi se sviđa, ali smokve...Oblizujem se, kao Goldie, od uha po uho :))) Pusa, L+B+G

  avatar

  29.10.2017. (20:30)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Ziveo i ti i jele i keleraba i smokve i jagorcevine i tikve i senice!
  Jele posadi na severnu stranu, vole vlagu.
  Za tikve i senice nisam znao. Ovde (Belgija) kupujem kugle od masti i semenki, koje postavljam zimi za senice (ovde dolaze skandinavske senice, a 'nase' idu prema juznoj Francuskoj, Spaniji i Portugaliji, mislim). Usput, i vrapci su se izbezobrazili, pa i oni strpkaju masne kugle - naucili od senica! :))))

  avatar

  29.10.2017. (20:33)    -   -   -   -  

 • jelen

  @geomir: ništa zato ako si zapustio, ako imaš smokve one rastu same, jedino što neće se same pobrati :-))

  @gogoo: ako vješaš tikvu negdje onda kad izrežeš koru ispod toga mjesta zabodi u tikvu neku grančicu ili nešto na što će ptica sletjeti i odatle kljucati meku unutrašnjost tikve. Ili tikvu postaviš jednostavno na stablo tako da je s grana direktno dostupna pticama koje slete tamo.

  @Sukiyaki: sirova korabica je odlična grickalica, to je točno. A i na sve ostale načine je meni draga. Uopće nemam pojma koliko u Hrvatskoj ili bilo gdje košta korabica. Kupim samo sjeme, a to košta jednako kao i vrečica sa sjemenom ostalog povrća.

  @djr & luki2: ja bi sad smokve birao da mogu jer njih više neće biti ove godine, a korabice, što već u zamrzivaču, što još svježe na vrtu, imam ih dovoljno.

  @VladKrvoglad: i mi smo znali nekad na onaj limeni poklopac od staklenke staviti masti i to se onda prikucalo negdje na drvo i sjenice su dolazile jesti. Da barem imam kakvu parcelu zemlje što visi ka sjeveru, al ko za vraga sve nešto više-manje prema jugu, zar ću morati možda posaditi jele na tuđu zemlju? Prokleto je to posjedovanje, što bi mi na to rekao Henry Thoureau! :-P

  avatar

  29.10.2017. (20:51)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  ma, mozes saditi i na jug, ali moras uredno zalivati - to su dvo-trogodisnje, zar ne? Iskopaj sto dublju i vecu rupu, bez obzira sto nije neophodna velicini busena (odnosno saksije). Recimo, 60x60 ,bar 70 u dubinu. Dodaj dosta gnojiva na dnu i vrati zemlju, te busen, te oko busena. Prekopana zemlja ostaje rahlija bar deset godina - jele ce lakse pustiti korenske niti u dubinu, gde ima uvek vode.

  avatar

  29.10.2017. (21:13)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  P.S Posadio sam 120 jela na jednoj parceli, nesto mladjih (2-o godisnje).
  Usled suse i sunca koje przi, posusilo se oko 100 komada u roku od dve godine. Sledecih 5 godina posusilo se jos 10 komada, a od ostalih 10 - 6 su zakrzljale. Samo 2-3 su sada oko 1 metar visine...
  Razlog ovakvog neuspeha: orijentacija prema suncu - pogresna. Leta susna i vrela. Ja ne zalivam (ma, zalijem kad sam tamo, al to je dva dana godisnje....)
  Na istoj parceli sam posadio oko 60 smreka, 30 borova, 50 kedrova i jos kojesta, al po 2-3 do 5-6 primeraka, ne da mi se sve nabrajati.
  U istim uslovima je prezivelo oko 55 smreka (neke su sad 3 metra), oko 25 borova (vecina su sad 3-4 metra) i oko 20 kedrova (vecina su sad 2-3 metra.
  Sredio sam za ovu zimu da se dosadi jos oko 30-40 borova.. Bice to prelepa sumica - arboretum (pre coniferetum!)

  avatar

  29.10.2017. (21:23)    -   -   -   -  

 • jelen

  Pa tako izgleda, prije 2 nego 3 godine, ne vidi se dobro na ovoj slici, ali vrlo su male još uvijek. Ali i lijepo su potjerale otkako sam ih uzeo. Pokupio sam te jele ovog proljeća usput na brdu dok sam išao iskopati neke borovice koje sam si onda odmah presadio na trajno mjesto. A jele sam tom prilikom našao u gustoj šumi sađenih borova i to me iznenadilo otkud među silnim borovima te dvije male jele, skoro sam stao na njih. Kako sam vidio da su u besperspektivnoj situaciji, a lopata mi je ionako bila u rukama, rekoh- idete sa mnom i tako je počelo... sad ih imam na brizi :-)) A i ja sam sadio 50-60 borova prije par godina ali tajming je bio najgori moguć, sve se naopako poklopilo, strašna suša je uslijedila tog proljeća kad sam posadio, a nastavila se i u ljeto, nešto sam pokušavao zalijevati ali ne može se uvijek, nije mi to blizu doma i tako na kraju se primilo samo 3 komada borova na toj parceli! A još prije sam tamo probao posaditi jedan američki borovac tj. Vajmutov bor (pinus strobus) ali niti on nije poživio dugo. Mislim da bi bilo bolje saditi sad na jesen.

  avatar

  29.10.2017. (21:38)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Da, moras posaditi u pravo vreme. To je za cetinare kraj novembra, tad sigurna nemaju vise sokova. I, kako rekoh, napravi "lonac" za vodu:
  Zemlja koju si kopao je rahla i veoma vodoupijajuca i stenke rupe cine 'lonac' u kome ta voda ostaje upijena. Zato ne zali truda da iskopas sto dublju i vecu rupu!
  Ako je kamenito, povadi kamenje i krupniji sljunak i vrati ga na kraju, na povrsinu. zatrpane rupe. I ovo pomaze zadrzavanju vode.
  Ja sam cak i orao na jednoj parceli: na svakih metar sam vukao brazdu, paralelnu izohipsama terena. Voda sa nerahlih delova je morala doci do ovih +-30x30cm rovcica, u koje sam (teren je nagnut, pa ne smeta, nema senke) sadio sadnice.
  Imam i ja vajmutovac, spanske jele, dugoiglicaste jele, nekoliko vrsta smreki, nekoliko vrsta borova, kedrova, vise vrsta tuja (najvaznija mi je 'dzinovska', vise vrsta cempresa, duglazije (ovih sam posadio 50-tak i sve koje sam ja posadio su prezivele i rastu kao lude - dok one posadjene placenom ili prijateljskom radnom snagom - ili su se posusile ili su dugo patile, pa su znatno zaostale...ljudi kopali rupe koliko da stane busen)
  Zakljucak je da svaki teren i podneblje favorizuje svoje vrste.

  avatar

  29.10.2017. (23:47)    -   -   -   -  

 • jelen

  Hvala Vlade na opširnim uputama i svim informacijama koje će mi biti od velike koristi! Ako bude sve povoljno onda ove jeseni ću posaditi nešto borova i te dvije jele, a možda i ponekog vajmutovca opet uvedem u igru :-))

  avatar

  30.10.2017. (22:02)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Preporucujem ti Pinus sylvestris = beli bor :) Raste znatno brze od crnog (Pinus nigra), i ima lepu boju kore....( onu crvenkastu!)
  Crni bor je verovatno najotporniji na susu, ali ne brini, ni beli nije cvecka! :))))

  avatar

  30.10.2017. (22:25)    -   -   -   -  

 • .Carapa Floyd.

  Ja bi smokve i sve :)

  avatar

  31.10.2017. (07:44)    -   -   -   -  

 • airsoft pokret Plaćenici - v.d. komesar Manga

  Smokve među bregima? Dobro kad se onda sade masline? Mislim s obzirom na globalno zatopljenje mogla bi uspjet kultura ;)))
  Drago mi je da smo napokon ugledali i legendarnog IMT-a...
  A ti kad budeš gibao do Svetica obavezno se javi. Donio sam ti ono sjeme superpomidora.

  avatar

  31.10.2017. (20:33)    -   -   -   -  

 • More ljubavi

  Valjda je i priroda prešla na neki novi kukurikulum

  avatar

  01.11.2017. (11:27)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Krasne su ti slike i plodovi :)

  Kad ćeš u planinu?

  avatar

  03.11.2017. (19:59)    -   -   -   -  

 • stara teta

  semti i traktor ferguson i jaglace, korabica i tikvice, mljac.

  avatar

  06.11.2017. (16:00)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Oho sjeme SUPERPOMIDORA!? a kaj je to???
  Ja imam sjemenja raznih superpomidora, pa ako možeš saditi i da ti se , ja ti pošaljem. Naime, ja sam lijena, a nemam baš ni s kim podijeliti oduševljenje. Bilo bi dobro da netko dogodine uzgoji cijelu paletu koju imam i uzme sjeme od svega toga.....postaje upitna klijavost ovog mojeg.........

  avatar

  06.11.2017. (22:21)    -   -   -   -  

 • jelen

  @VladKrvoglad: primam na znanje. Imam dostupne samonikle sadnice koje samo treba skupiti na rubovima velikih sađenih šuma tako da se u to pouzdam, tj. ne kupujem ništa iz rasadnika.

  @Čarapa: i ja bi smokve sad kad ih više nema, (ali zato ima mušmula.)

  @Manga: da, smokve po susjedim bregima već skoro svi imaju, ja kasnim, sadio sam prije dvije godine i tek sad se malo s nima osladio. Ali zato kad se budu podizali maslinici u Zagorju onda ću se potruditi da budem prvi maslinar! ;-)) (IMT je traktorčić ko bombončić i stariji od mene 2 godine, ali zato ljepši i okretniji :-))

  @More ljubavi: priroda se zna fino izbalansirati.

  @Unusual suspect: bio sam u nedjelju, a opet ću čim stane kiša.

  @stara teta: ferguson nije samo traktor, to je način života ;-))

  @Coprnjica: superpomidor je pomidor koji je super, its all in the name really, kako bi rekli Američani. A ja ne znam što če biti u vrijeme sjetve 2018. pa neću se zalijetati s planovima. Toliko za sada o tome.

  avatar

  08.11.2017. (10:45)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Vidim da ipak nisi stavio slike s planine :( o kakvoj novoj špilji se radi? :)

  avatar

  09.11.2017. (19:20)    -   -   -   -  

 • airsoft pokret Plaćenici - v.d. komesar Manga

  @Coprnjice oprosti što kasnim s odgovorom. To ti je jedna stara imotska sorta koja daje jako velike plodove. Rekorderna rajčica koju smo ovo ljeto ubrali u vrtu je težila 1,3 kilograma, a mogu narasti i veće. Poma veličine dječje glave... ;)))

  @Jelenko ako smokva uspjeva koda vas, nadam se da će i kod mene. Valjda je zima neće ubiti. Maslina je sljedeći izazov... ;)

  avatar

  10.11.2017. (18:17)    -   -   -   -  

učitavam...