Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


 • Lastavica

  Sviđa mi se ovo:
  Riječi ispisane crnom tintom
  Uništiti će lako i mala kaplja vode
  Ali ljubav riše sliku na srcu
  Koja je duboka i ostaje zauvijek

  avatar

  25.08.2017. (21:33)    -   -   -   -  

 • Aneta

  I ja sam zapazila stihove, ali ... interesantna su mi ta njihova pravila koja su ostavila širok prostor nedorečenostima, šta ako ljudski faktor zakaže, a evo vidimo događa se. Oni i nisu trebali moći njega natjerati, trebali su imati alternativu...ali vjerovatno će im susjedi naći rješenje. ;)
  I čudno je to da može malo da se zaredi, pa kad poželi da lumpuje malo se "odjavi", pa ponovo ...i tako koliko mu se hoće. Postavlja se pitanje smisla pravila koja u određenom trenutku želje mogu prestati važiti. Za ozbiljne stvari se biraju jake ličnosti.

  avatar

  25.08.2017. (22:50)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Lastavica: bio je pjesnička duša, a to nije neobično, možda je neobična tematika njegovih pjesama, ali pjesništvo kao takvo teče kroz čitavu lozu Kunduna.

  @Aneta: najjača pravila i jedina koja u konačnici imaju smisla su ona pravila koja postavlja čovjekova vlastitia savjest. Izvanjska pravila čovjeka samo lišavaju tereta osobne odgovornosti, a to je na duge pruge pogubno (vidimo primjere nekih drugih vjerskih tradicija u današnjem svijetu) U tekstu je opisan jedan teorijski okvir po kojem se monah može razmonašiti na ispravan način te tako ostvaruje pravo da se u kasnijem životu ponovno zamonaši ako tako želi, naravno to ne znači da se takvi slučajevi događaju kao nešto normalno, recimo ja ne znam niti jedan slučaj ni iz povijesti, ni iz osobnih poznanstava da se netko razmonašio da bi se kasnije opet zamonašio. Jasno ne znači da takvih osoba uopće nema, a osobito ne znači da ih smijemo na bilo koji način osuđivati ili gledati s visoka mi koji se još nismo zamonašili ni prvi put :-)
  Zašto je bitno bilo opisati taj proces u ovom tekstu- zato jer su visoki lame iz triju velikih Gelug samostana Lhase tješili sebe sa takvim potencijalnim ishodom, Šesti je bio vjeran zavjetima dok ih je nosio, radi se samo o njihovim nadama, a sam Šesti je kao što vidimo dosljedan sebi od početka do kraja.

  avatar

  26.08.2017. (08:50)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  ahaaa, a ZATO si odabrao pisati o njemu ;-))))
  Tibetanski Don Juan (i to ne Matus)

  Zanimljivo je to kako nije postojao mehanizam da ga se (prisilno) zaredi, odnosno da je ostao Dalaj lama i slobodno živio kao običan čovjek.
  Možda to naše (moje) čuđenje proizlazi iz našeg svjetonazora, gdje vjerske figure nužno trpamo u određeni kalup ponašanja, a svakako celibat....

  Ovo o farbanju kuća u žuto je pomalo nevjerojatno; nisu se poklale (njegove cure, ljubavnice) (što bi kod nas bio slučaj) nego je valjda cijeli kvart bio ofarban u žuto hahaaaa :))) genijalno :))) za krepati.
  Ne znam, to mi je specijalno uvrnuto. :))

  avatar

  26.08.2017. (09:10)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  I da, dobar je onaj stih o ljubavi koja zapiše sve u srce, dok je ono o bijelim zubima tak tak :D

  avatar

  26.08.2017. (09:11)    -   -   -   -  

 • Aneta

  Moram priznati da su veoma zanimljivi tvoji osvrti na tekst jer kroz tvoj stav daju smisao ovakvom pisanju. Takvi su ti i odgovori u komentarima. :-)
  Slažem se da jedina koja imaju smisla su ona pravila koja postavlja čovjekova vlastitia savjest. Ali isto tako mislim da izvanjska pravila disciplinuju volju i kroz odnos sa njima učvršćuju ili utemeljuju tu našu savjest.

  I sada, kada smo malo detaljnije ušli u tekst, postavila bih pitanje da li je Šesti imao dovoljno svijesti o tome šta on sam predstavlja i šta se od njega očekuje. Da li se zapitao o posljedicama svoje odluke. Zapravo me interesuje tvoje mišljenje o njegovoj savjesti?
  I još mi se čini da on nije dovoljno dobro obrazložio svoju odluku o životu kome se okrenuo (odao) ili ga oni nisu adekvatno pitali.
  Ili, zašto je On prihvatio da bude Lama ako je već odlučio da će biti dosljedan sebi? Od njega se očekivalo da bude dosljedan zajedničkom, višem cilju?
  Samo razmišljam.

  PS
  A ta mogućnost odmaka je u psihološkom smislu važna za njih i naravno da mi je jasno da se za njom ne bi trebalo posezati osim u slučaju krajnje potrebe ... :-)

  avatar

  26.08.2017. (09:58)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Copern(j)ica: gle, stihovi sigurno bolje i smislenije zvuče na tibetanskom jeziku, za ovo na hrvatskom je zaslužan moj diletantski prijevod s engleskoga, još kad uzmeš u obzir moje stavove spram poezije općenito, te ljubavne poezije posebno, onda dolazimo do zaključka da je moglo biti i puno gore, haaa :-PPP

  Niti jedan tulku nije obavezan živjeti kao redovnik (samo zato što je u prethodnoj inkarnaciji to bio), to je uvijek bila stvar osobnog odabira, ali za one najviše inkarnacije kao što su Kundun i Pančen se nekako uobičajilo to nepisano pravilo da bi trebali biti redovnici, no naglasak je na nepisano.

  Da, kvart Shol je bio pretežno ofarban u žuto, a ta tradicija se nastavila, kako kaže autor ove knjige, čak do 20. stoljeća, samo što do onda više nisu bile čitave fasade žute nego samo neki kao obrubi- ali opet dovoljno da se razlikuje od ostalih kvartova.

  @Aneta: umjesto naših privatnih špekulacija o stanju svijesti i savjesti Šestog puno bolje je da vidimo kako je cijelu stvar prokomentirao današnji Četrnaesti, a njegov komentar je također u knjizi iz koje je ovaj odlomak. Ako bude vremena stavit ću i taj pasus ili dva (iako nisam namjeravao) jer moj je fokus više ovdje na povijesnoj, pa i geopolitičkoj priči nego na unutrašnjim proživljavanjima uključenih likova. Moj dojam, nakon pročitane cijele priče je da je Šesti vrlo dobro razumio što predstavlja njegova titula i da treba prije svega biti vladar Tibeta, ponašao se kao i svaki drugi mladi kraljević koji je povezan sa svojim narodom, zato je u narodu i bio omiljen. Privatna očekivanja jednog uskog kruga visokih lama koja su njegovim odbijanjem monaškog života "iznevjerena" po mojem mišljenju nisu neka osobito velika stavka, oni bi se s vremenom pomirili s time da je Dalaj lama sada kao svjetovni kralj, (kao što se i sam Desi Sangye Gyatso brzo pomirio s time) da ima ženu i djecu i da će ga na tronu naslijediti sin, a ne reinkarnacija, te bi se nastavili baviti poslovima svojih samostana. Tako bi bilo da se nisu upleli susjedi. A u jednom od sljedećih nastavaka vidjet ćemo na jednom vrlo dirljivom primjeru kako obični redovnici za razliku od visokih lama su na kraju povratili svoju vjeru u Šestoga i to u trenutku kad je to najopasnije po njihove živote.

  avatar

  26.08.2017. (10:35)    -   -   -   -  

 • Aneta

  Meni to liči na začetak nekakve revolucije koja bi u potpunosti srušila njihovu duhovnu vertikalu i svela vladavinu na profano, baš onakvu kakvu poznajemo u zapadnoj civilizaciji, vijekovima ranije, u kojoj je dominirala aristokratska vladavina po krvi (nasljeđuje ga sin!!).
  Lično mislim da je to najsebičniji princip od svih mogućih jer se odabir ne vrši na osnovu kvaliteta, hm., "kvalitet" tu predstavlja "plava krv".
  Ja ništa tu ne sporim, samo analiziram, a ti se ne moraš nervirati na moja glasna razmišljanja i ne moraš odgovarati jer ćemo, kako si rekao, odgovor dobiti u daljem tekstu, možda.
  Ja dovoljno strpljenja imam za sve. :-)

  I neću te više gnjaviti, posebno ne navođenjem primjera kakvu je revoluciju napravila Carica u Kini u 7v. promjenom aristokratskog sistema omasovljavanjem ...kakve primjere imamo i bliže gledano vremenski i prostorno...
  Pozdravljam!

  avatar

  26.08.2017. (11:15)    -   -   -   -  

 • jelen

  Naravno i ja sam više za reinkarnacijsku sukcesiju nego za ovu profanu- "genetsku", nazovimo ju tako, a također sam i više na strani redovničkog života nego svjetovnog... (sad tu ide ono veliko ALI ;-) u slučaju Šestog ništa od toga što je on izvodio nije bilo konvencionalne prirode nego kako je vrijeme pokazalo, pa i neka proročanstva u vezi njega, on je imao specijalnu misiju koja je trebala iz temelja promijeniti tok znane povijesti. Da, to je bio začetak kako veliš, "revolucije" u neku ruku. Da se poklopilo dovoljno uvjeta to bi bilo ostvareno na korist svim osjetilnim bićima... no o tome možda, kako već rekoh, na kraju ako bude vremena :-)

  avatar

  26.08.2017. (12:05)    -   -   -   -  

 • Sukiyaki

  Zanimljivo, dakle romantike ima oduvijek pa čak i na istoku. Ma što se uopće i čudim, zar ne? No, opet moram ponoviti, nekako mi se čini da reinkarnacija nije moguća. Zbog čega? O tome bih morala punoooo pisati. LP

  avatar

  26.08.2017. (15:12)    -   -   -   -  

 • jelen

  Kako su mnogi termini iz dharmičkih religija popabirčeni i počeli se upotrebljavati neprimjereno na Zapadu u kojekakvim promašenim kontekstima tako i ta famozna reinkarnacija. Nažalost to stvara u ljudima krive predodžbe, vrlo plitka tumačenja koja nemaju veze s pravim definicijama. Nažalost to je tako, ali to je posebna priča, najbolje je da se mi usredotočimo na naša četiri asa, da vidimo tko će odnijeti poker ;-)

  avatar

  26.08.2017. (17:29)    -   -   -   -  

 • Sukiyaki

  Imaš pravo, treba se usredotočiti na ona četiri asa.
  Dopada mi se da svatko se može zarediti više puta, naravno ako to učini na pravi način. Dakle, nema prisile.

  avatar

  26.08.2017. (18:15)    -   -   -   -  

 • y

  Meni je puno privlačnija budistička filozovija i umijeće življenja od konkretnih povijesnih zbivanja iako se to dvoje možda i ne bi trebalo odvojeno promatrati.

  Kao i komentatorima prije mene zapela mi je za oko mogućnost zamrzavanja redovničkog staža.
  Čitala sam nešto o šest specifičnih obaveza i šest općenitih obaveza baš nedugo. U biti objašnjenje budistickog načina života.
  Nekako me uvijek i u svemu privlači praktična strana (moj grijeh), a iz budizma imamo što i učiti.

  avatar

  27.08.2017. (08:03)    -   -   -   -  

 • Alaj treska

  Barem nek se ne radi o monasima koji su poput onih u Bosni i u Hrvatskoj devedesetih blagoslivali četnike za zločin počinjen nad nedužnima.Srebrenica,Vukovar,Škabrnja...

  avatar

  27.08.2017. (09:41)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Sukiyaki: Mogu ti otkriti unaprijed da od četiti asa Pančen je odigrao svoju ulogu i nastavak igre će pratiti samo iz mira svog samostana. Ali ostalu trojicu čeka grbava vožnja.

  @v: može se promatrati odvojeno i može se promatrati zajedno, zavisi za čime sam promatrač traga. Mislim da se ne radi o "zamrzavanju staža" jer aspirant opet mora proći kroz novicijat kao da niti nije bio redovnik do tada. Naravno govorimo o tibetanskoj tradiciji, nije u svim tradicijama tako, nisam siguran ali čini mi se da kod teravadskih budista puno zaređenje je for life, znači nema natrag, barem nije predviđeno :-)

  @Alaj treska: uvijek je bilo "monaha" i monaha, u svako moguće područje ljudske djelatnosti koje postoji redovito dospjevaju i oni ljudi koji s tim veze nemaju.

  avatar

  27.08.2017. (18:13)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Lijepe žene, roje se oko mene...

  Zaljubim se pet šest puta u roku od tri minuta :D

  U pravu si, napunio sam baterije u Julijskim Alpama. Kad završim s nekim obvezama za tjedan dana, odlazim ponovno tamo. U planu je i Velebit. Spavanje u šatoru, itd. Iskreno? Moram napisati brzo neke stvari jer dojmovi blijede kako vrijeme odmiče pa je onda najbolje i najjače baš odmah nakon doživljaja :)

  Quadova i motora, naravno, nema. Do Blejske koče bi se moglo autom ili bolje terencom, ali takve prakse, koliko smo vidjeli, nema. Osim terenskog vozila samih domara i domaćina - ništa.

  avatar

  28.08.2017. (17:25)    -   -   -   -  

 • Sukiyaki

  Ja ću svejedno pratiti svaku tvoju riječ jer mi je to jako zanimljivo. Eto, čovje uči cijeli život a onda kažu da umiremo ipak bedasti hehehe. Naravno, ipak treba učiti. LP

  avatar

  28.08.2017. (21:01)    -   -   -   -  

 • airsoft pokret Plaćenici

  Mislim da odricanje od nečega što je osnovna ljudska potreba ne može završiti dobro. Prije ili kasnije lupi donja glava u gornju i isključi je... ;)))

  avatar

  28.08.2017. (21:07)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Unusual suspect: na Velebitu požari bijesne, a bar ti neće biti zima dok kampiraš. Ja se držim Ivanščice i obilazim tvoje krajeve, recimo jučer sam bio na Žganom vinu, kako sam dospio tamo, bolje ne pitaj :-P
  Znam da slovenske planine nisu motocross staze ko naša Ivanščica, o Slovencima se može svašta reći, ali Balkan nisu nikad bili, za razliku od nas koji ako možda nekad to i nismo bili sada pak itekako jesmo, a bit će i gore.

  @Sukiyaki: možemo se potruditi da umremo manje bedasti nego prošli put ;-)

  @Manga: zaista osnovne ljudske potrebe su zeznuta stvar... pitam se i ja ponekad kako mogu ti redovnici uopće živjeti bez... alkohola... :-S

  avatar

  28.08.2017. (21:44)    -   -   -   -  

 • Mirče

  Lipi pozdravi iz dijaspore !

  avatar

  01.09.2017. (11:23)    -   -   -   -  

 • jelen

  Živo zdravo! ;-)

  avatar

  02.09.2017. (20:09)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...