Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


 • Unusual suspect

  Uvijek se iznova začudim kakvom akademskom pažnjom ti objavljuješ ove tekstove :D Ako blog.hr ili blog.dnevnik.hr (kako god) ima svog Ippolita, onda si to ti ;D

  Znam da ću sad biti offtopic (i možda pitam glupost kad ne znam što si davno prije pisao), ali je li ti poznato ime Roman von Ungern - Sternberg?
  Čuo sam priče o antisemitski nastrojenim buddhistima i perverznom Bogd-Khanu... ima li neka ozbiljna knjiga o tome ili je sve to nekakva zabavna, ali užasna izmišljotina - ne znam :O

  avatar

  12.06.2016. (19:45)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Zanimljivo.
  :)
  Daj dalje :D

  avatar

  12.06.2016. (20:21)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Unusual suspect: hvala, samo može biti da sam više ko onaj Freyre, koji je Ippolita doveo u Lhasu i ostavio ga tamo da se gomba kak zna i umije ;-)

  Nije off-topic tvoje pitanje jer je usko vezano uz povijest Mongolije, ako je išta on-topic na ovom blogu onda su to takve teme!
  Znam za Krvavog Baruna Ungerna i dobro mi je poznata njegova biografija. On je sa svojim bjeloarmijcima 1921. godine izbacio kineski garnizon iz Urge (današnji Ulaan Baatar) i to je bio konačni slom kineske vojne prisutnosti u Mongoliji.

  Poslije osvajanja grada naredio je masakr nad svim Židovima koje su tamo našli, jer Židove je patološki mrzio, također poubijao je i mnogo ruskih stanovnika koje je sumnjičio za sklonost boljševičkoj strani, kineske trgovce koji nisu uspijeli pobjeći, ubio je čak i ruskog pravoslavnog svećenika u Urgi itd.

  To da se Barun Ungern von Sternberg smatrao budistom, nazivao svoju vojsku Redom budističkih ratnika, smatrao se reinkarnacijom Džingis kana, emanencijom jednog gnjevnog vajrayanskog deiteta, to sve je točno. Naravno radilo se o teško poremećenom čovjeku, sadistu i psihopatu koji je spletom okolnosti odigrao utjecajnu ulogu, to su bila takva vremena kaosa, građanski rat u Rusiji koji se prelio u Mongoliju, a koja se pak baš u to vrijeme oslobađala konačno kineskog jarma, sa čime paralelno je krenula i komunistička revolucija, jedno interesantno vrijeme, ali i jako krvavo.

  Kad se nađemo nekom prilikom dat ću ti nešto što sam donio iz Mongolije, imam više primjeraka te knjižice, ima odlično poglavlje o Krvavom Barunu i njegovom zauzimanju Urge, a čemu je prethodio strateški manevar "otmica" Bogd Khana Kinezima ispred nosa. Bogd je bio u dosluhu s Barunom, ali Bogda je trebalo izvući iz grada prije napada da ga Kinezi ne zadrže kao taoca, to je bila jedna spektakularna spletka i komandoska operacija koju su izveli pak lokalni Tibetanci... i tako, uglavnom vrlo interesanto.

  Da je Osmi Bogd Khan bio stari razvratnik i alkoholičar, to je također izvjesno, u vrijeme kad ga je Ungern "oteo" i potom instalirao na vlast, već je Bogd bio slijep i smrtno bolestan, ali bio je važan kao figura u koju su Mongoli vjerovali, a stvarnu vlast nad Mongolijom imao je jedno kratko vrijeme zaista Krvavi Barun, nekoliko mjeseci dok ga nisu eliminirali crvenoarmijci.

  @Coprnjica: nema dalje dok nije ovo apsolvirano, bit će prvo kolokvij!

  avatar

  12.06.2016. (21:11)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Zanimljivo o Ippolitu, a u ono doba se moralo zaista biti neustrašiv, ali i imati puno sreće za preživjeti tako daleka putovanja. Mislim da je Ippolito rođen u gradu po kojem je nazvan pištolj.

  avatar

  12.06.2016. (21:59)    -   -   -   -  

 • jelen

  Viš fakat! Pistoia :-)) nisam to uopće povezao.

  avatar

  12.06.2016. (22:39)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  vidis, mene su ove teme (Mongoli, budizam, Azija...) pomalo odbijale - bolje receno, covek snagu mora nekako rasporediti, pa sam ja vise citao o evropskoj istoriji, hriscanstvu, eventualno svetu u kolonojalnom smislu (gde Azija igra ulogu).
  Ali, otkad citam intenzivnije tvoj blog, nalazim tvoje teme sve interesantnijim.

  avatar

  14.06.2016. (10:13)    -   -   -   -  

 • jelen

  Lijep si mi kompliment udijelio! Sad ovih dana kad navršavam devet godina bloganja tvoj komentar je dovoljan dokaz da nije to bilo potraćeno vrijeme, jer to što kažeš najbolji je razlog da se piše o nečem. Također mi je i još više drago što nisam odustao od bloga u onih par situacija kad sam razmišljao o tome :-))

  avatar

  14.06.2016. (16:04)    -   -   -   -  

 • odmak

  Fascinira me da je naučio jezik. Bio je otvorenog uma, očito.
  Usput, razmišljanjam koliko dugo čovjeku pojedincu, čovječanstvu treba vremena shvatiti da nas više stvari približava, nego razdvaja.

  Što je uzrok toj sporosti razvoja uma.
  Možda nekad nemogućnost komunikacija, a danas? Sebičnost? Uvjerenost da smo važniji od drugih? Veliki ego?
  Toliko sam proputovala i vidjela kultura starijih od moje da više ne mogu biti samo zaljubljena u jednu naciju, a da ne poštujem druge i njihova razmišljanja.

  avatar

  15.06.2016. (08:57)    -   -   -   -  

 • jelen

  Da, svaki jezik je netko morao prvi naučiti, to je fascinantno i o tome rijetko razmišljamo jer rijetko znamo tko je točno bio taj prvi :-)) A očito je nekako razgovarao s Lhazang kanom i prije nego je naučio tibetanski jer knjiga na koju se referiram kaže da mu je Lhazang naložio da mora naučiti tibetanski kako bi mogao s njime komuncirati bez prevoditelja (naravno niti Lhazang-kanu tibetanski nije bio materinji jezik)

  Što se tiče "otvorenosti uma" teško da se može tako reći, bio je prije svega vatreni katolički prozelitist i s tom motivacijom je i sve teškoće na putu savladavao, oko toga ne treba se zavaravati, pa i jezik je naposlijetku naučio zato da bi bolje prenosio svoju poruku. Njegove zabilješke o tome što misli o tibetanskom budizmu ne ostavljaju nikakvu sumnju oko toga (odlomci su navedeni u knjizi koji spominjem u zadnjem odlomku možda ih nekom prilikom prevedem). Što se tiče pronalaska "sličnosti" dvaju religija oko morala i etike također ne treba se zavaravati da su za Ippolita Desiderija te sličnosti bile išta drugo doli samo praktična poveznica za koju bi se mogao eventualno "zakačiti" da lakše propovijeda na temelju toga dalje svoju "pravu istinu". Tako je bilo onda, a tako je i danas.
  Ego je car svih rabota samsaričkih, svih umova konvencionalnih, svih motivacija njihovih, svih sklonosti, težnji, nadanja, strahovanja... ako s ičim onda s tim faktom možemo računati.

  avatar

  15.06.2016. (16:44)    -   -   -   -  

 • airsoft pokret Plaćenici

  Spletke, podmetanja, izdaje, savezi i razvrgavanja istih... su zajednički nazivnik svih ljudskih zajednica neovisno o tome gdje se nalaze, te koje boje kože ili vjeri isti pripadali. Problem je u nama, ali i u sustavu tj. društveno-pravnom uređenju. Što je najtužnije današnja kapitalistička demonkracija je samo mrvicu unaprijeđena inačica robovlasništva i feudalizma. Feudalci su kmetovima uzimali 1/9, a pdv je 25%. Svaki daljnji komentar je suvišan ;)))

  avatar

  18.06.2016. (16:20)    -   -   -   -  

 • jelen

  Spletke, spletke posvuda. A tek kmetovi, kakvi su ti kmetovi danas! Već sam rekao jednom, u stara vremena znali su se kmetovi i pobuniti pa su se i glave feudalaca znale zakotrljati, međutim danas kmetovi skidaju si glave samo jedni drugima.

  avatar

  19.06.2016. (08:53)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  Baš me zanima je li Ippolito ikoga obrlatio. :)) Ima ona jedna pričica o tri pravoslavna starca koji su na udaljenu otočiću živjeli jednostavno i molili jednostavno: "Bože, ti si Trojstvo, mi smo trojica: smiluj nam se!" Kad je o tome čuo najbliži pravoslavni pop, zgrozio se nad njihovim bogohuljenjem te odlučio da ih posjeti. Sjeo je u čamac i odveslao do njih. Poučio ih je svim molitvama i litanijama, a onda ponovno sjeo u čamac i krenuo natrag. Na pola puta vidio je kako iz smjera otoka netko ide prema njemu. Na koncu se pokazalo da su to ona tri starca: hodali su po površini vode, žurno mu se približavajući. Skrušeno su mu priznali da su zaboravili njegove molitve i ponizno ga zamolili da im ih ponovno izrecitira. Vidjevši čudo koje su starci izveli pred njim, rekao im je: "Nema potrebe, samo vi i dalje molite svoju molitvu. Ona je i više nego dovoljna!" :)) E tako ja nekako doživljavam posao kršćanskih misionara u Indiji i okolnim zemljama: ako su pametni, shvatit će da orijentalna duhovnost već tisućljećima, još od vremena Rame i Krišne pa i iz još davnijih vremena, lebdi ponad vode, dok njihova nezgrapna kršćanska još uvijek grubo ore po tvrdoj zemlji. :)))

  avatar

  26.06.2016. (15:28)    -   -   -   -  

 • jelen

  Tibetanci su uvijek bili poseban narod na ovom planetu, a tako je i danas. Mnogi su ih mislili obrlatiti pa su ti sami završili obrlaćeni! Posljednji u tom nizu sretnika danas su Kinezi :-)) Previše dobro su razumjeli Tibetanci o čemu naučava Buddhina dharma da bi (za razliku od nekih drugih nominalnih budista) držali da je to samo još jedna u nizu religija ovoga svijeta
  Jedini misionar koji je Tibetance mogao obratiti bio je Onaj iz lotosa rođen- Padmasambhava, kako su ga oni od milja prozvali- Dragocjeni Učitelj- Guru Rimpoče.

  Dobra je pričica, a i poznata mi je odnekud, u nekoj verziji. A ako ništa drugo ti ljudi misionari u takvim krajevima ovog planeta generiraju si karmičku poveznicu koja će ih kad- tad potegnuti u pravom smjeru. Uopće se ne bi iznenadio recimo da je Ippolito Desidri već u sljedećem životu završio jedno od visokih tantričkih učilišta u Lhasi :-)

  avatar

  26.06.2016. (20:27)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  Približavaš nam vrijeme i kulture o kojima ne znamo mnogo
  i to je vrijednost tvog bloga.

  avatar

  27.06.2016. (16:36)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Živ sam, živ sam! Samo sam malo slabije aktivan na blogu u zadnje vrijeme. Aktivniji sam na webu od VAKUUM kluba pa eto link na izvještaj s planine (iako ja nisam pisao, samo sam igrao ulogu urednika):

  [a href=http://vakuum.space/2016/06/27/feldmarsal-kuman-frakcionaska-ekspedic ija-ivanscice/ target=_blank]Feldmaršal Kuman i frakcionaška ekspedicija Ivanščice[/a]

  A i nešto proučavam samoodržive sustave u okolici Vž. Toplica:

  [a href=http://vakuum.space/2016/06/28/posljednji-skarnicanin/ target=_blank]Posljednji Škarničanin[/a]

  Pa ako te slučajno zanima, eto :)

  avatar

  28.06.2016. (23:24)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...