Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (47)

Marketing


 • odmak

  Dobar si, ali možda sam preskočila, odakle taj veliki interes za Mongole?

  avatar

  28.04.2016. (22:01)    -   -   -   -  

 • lion queen

  i to je vrlo izvjesno... osobni susreti će se uskoro učestalije događati.. već je počelo...

  avatar

  28.04.2016. (22:35)    -   -   -   -  

 • jelen

  @odmak: nisi preskočila, još nigdje nije objašnjeno. Krenulo je koliko se sjećam od mačka Džingiskana (nisam pročitao lektiru samo sam zapamtio to ime, pa sam i jedno vrijeme imao mačka s tim imenom).

  @lion queen: nisam uhvatio poantu što je počelo.

  avatar

  28.04.2016. (22:51)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Zanimljiv nastavak.
  Možda da si žensko bi imao motivacije pogledati film :)) ja ću škicnuti, barem da vidim trudnicu na konju....javim ti dojmove :))

  Pjesma:
  Ajme! Nisam ju čula 100 godina :))
  Bila mi je u starom mp3ju, oh kamo to vrijeme leti?

  Bit će i o Kini riječ.......;-)....valja malo pričekati.
  Računam da ćeš skontati. :)

  avatar

  28.04.2016. (23:18)    -   -   -   -  

 • jelen

  Hej ja sam već napravio dovoljno za kraljicu Mandughai, a vi ostali gledajte film :-PPP
  Pjesma je i meni odlična. I svaki put otvori mi apetit jer počnem razmišljati kakav je doručak bio kod Tiffany's... gdje god to bilo :-S
  Ne kontam ti ja više ništ... ne u ove sitne sate

  avatar

  29.04.2016. (01:18)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  Pitala bih isto što i odmak.

  avatar

  29.04.2016. (07:15)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Kad bude, odmah ćeš znati :)
  Kod Tifanija su jeli mekokuhana jaja :))

  avatar

  29.04.2016. (13:44)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Lastavica: u predzadnjem pasusu je velik dio odgovora, ono o Altan kanu i njegovom gostu (iz Tibeta)... Odatle nadalje povijest Mongola nije više samo puki zbir svjetovnih kurioziteta (kakvima su prirodno krcate povijesti svih naroda) nego se tu priključuje i ona osnova za "osobni susret" o kojoj sam u zadnjem pasusu nešto natuknuo. Osobni susret s čime, pa sa svojom vlastitom prirodom valjda :-)) taj susret je najkontroverziniji.
  Povijesni slijed koji su prošli Mongoli kao narod za mene je jaka paralela s onim što svaki čovjek prolazi u sebi, različite strancputice i trvenja kojih se nikada ne možemo do kraja riješiti, ali onda dođe u jednom trenutku i neočekivan priključak dragocjene niti koja se provlači dalje, ali ne da dođe kao instant rješenje koje bi odagnalo sve probleme nego kao vječni nerazorivi zalog i zavjet.

  Nadam se da to donekle odgovara na pitanje tvoje, a i od @odmak o tome zašto me intrigira baš mongolska povijest. A nije ni samo mongolska, tibetanska povijest je isto puna velikih previranja, ratova, sektaškog nasilja... mnogima nije probabljiva ta komponenta tibetanske povijesti jer im se čini jako proturječna idealima budizma pa se ljudi (Zapadnjaci) obično drže čisto na pozicijama duhovnog učenja tibetanskog budizma bez upoznavanja sa svjetovnom povješču. I to je sasvim ok, ako nekome to paše, ali ja osjećam oduvijek posebnu strast baš prema povijesti i geografiji sjevernog budizma i smatram da je i u tome ima veliko učenje, samo zavisi koliko je čovjek u stanju uhvatiti poantu :-))

  @Coprnjica: meko kuhana, a? Ako ima Tiffany svoj kokošinjac i pazi da su svako jutro svježa jaja onda je to valjda ok...

  avatar

  29.04.2016. (16:04)    -   -   -   -  

 • Mirko

  https://blog.dnevnik.hr/istnochfrisch
  Jako lijep post.
  Ne mogu se javit registrirano.
  Neka zabrana.
  Sve je dobro znat.
  Meni Bleiburg i Domovinski rat devedesetih nikad s uma...
  Dobrodošli kod Mirka!

  avatar

  29.04.2016. (17:20)    -   -   -   -  

 • Anita

  Ej hvala ovo će mi dobro doći sinu za povijest.

  avatar

  29.04.2016. (18:19)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Mirko: proći će i te blokade, valjda još popravljaju blogo-matrix :-))

  @Anita: u dva prethodna članka, koja obrađuju period 13. stoljeća i okolnosti u Europi prije i tijekom mongol-tatarske invazije, ćete sigurno pronaći mnoge poveznice sa školskim gradivom. Ovaj posljednji je ipak više od koristi samo za mongolsku djecu :-))

  avatar

  29.04.2016. (18:38)    -   -   -   -  

 • airsoft pokret Plaćenici

  Ne znam koliko ima smisla pisati im i žaiti se na probleme sa blogom, ako su već odlučili staviti ključ u bravu.
  Kako god čitajući tvoj post, ne mogu ne primjetiti neke obrasce koji se i danas 500 godina kasnije isto tako ponavljaju. Zavadi, pa vladaj je jedan od njih. Uh al' smo evoluirali od onda... ;)))

  avatar

  29.04.2016. (19:42)    -   -   -   -  

 • jelen

  Kineski carevi su uvijek podrivali i huškali međusobno razna mongolska plemena, jer su u svojim gradovima strepili nad mogućnošću da se plemena ujedine protiv njih.
  S Džingisom im se ta noćna mora ostvarila.
  I današnjim carevima je u interesu što više plemena zabavljenih glupostima i zavađenih međusobno... Da si barem ti novodobni carevi prizovu opet nekog Džingisa... I on sam prorekao je da se 800 godina nakon smrti namjerava vratiti, a to dođe 2027.g.možda je predosjećao kad će biti pravoga posla za njega :-))

  avatar

  29.04.2016. (21:31)    -   -   -   -  

 • Sličice iz Nizozemske

  Kublaj-kan kao vođa Mongolskog Carstva, svrgnuo je dinastiju Song u Južnoj Kini i po prvi put u Kini uspostavio stranu vlast. Pod vladavinom Kublaj-kana Kina je napredovala i on je razvio trgovinu sa Europom i ostalim dijelovima Azije. Do svoje smrti 1294. godine, Kublaj-kan je uistinu zaslužio titulu velikog kana, najvećeg mongolskog poglavice.

  avatar

  29.04.2016. (23:09)    -   -   -   -  

 • jelen

  Jednom ću možda o i njemu više pisati ali neće to biti tako skoro. Kublaj je bio pragmatičan čovjek, prvi veliki kan budist (i to u tibetanskoj tradiciji) znao je vrednovati prednosti kineske civilizacije, pratiti kuda ide svijet... ali isto tako nije dopuštao da ga dekadencija gradskog života uništi, balansirao je vješto između dva svijeta.

  Kublaj da bi uopće postao kan morao u ratu prvo pobijediti svoga brata Ariq Bokea. Taj je bio malo manje pragmatičan karakter i brijao je na stare navade Mongola, planirao je Kineze jednostavno poubijati i sve pretvoriti u pašnjake za mongolske konje... Kublaj je i tu bio pametniji, on je poslušao savjetike da će biti više koristi ako su kineski seljaci živi i plaćaju porez.

  avatar

  29.04.2016. (23:29)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Cudno je koliko je danas malo Mongola...? (3 miliona na 1.5 miliona km2)

  avatar

  30.04.2016. (14:50)    -   -   -   -  

 • jelen

  Danas ih je puno više nego ikad prije :-)) 3 milijuna u Mongoliji, 6 milijuna u Kini, cca 600 000 u Rusiji.
  Još da nije dinastija Qing provela genocid nad Ojratima u 18.st. danas bi možda i polovina stanovništva kineske zapadne pokrajne SInkjang bili Mongoli

  avatar

  30.04.2016. (18:07)    -   -   -   -  

 • Sličice iz Nizozemske

  Mongolsko Carstvo osnovao je Džingis-kan 1206. godine i bilo je najveća kopnena država u povijesti i druga uopće po veličini poslije Britanskog Carstva (koje je bilo veće za 3 milijuna km2˛). Pokrivalo je teritorij od preko 33 milijuna km2˛ na vrhuncu svoje moći i imalo je oko 100 milijuna stanovnika.

  avatar

  01.05.2016. (09:29)    -   -   -   -  

 • jelen

  Pitam se da li je baš za vrijeme Kublaj-kana površina teritorija bila na maksimumu, površina pod organiziranom upravom zasigurno da, ali čini mi se da je za Ogotaj-kana vojna ekspanzija doprla najdalje na svim frontovima, naravno radilo se o situaciji kratkotrajnoj u povijesnim okvirima.
  Također je znakovito da nikad jedan tako malobrojan narod nije se nametnuo kao vladajuća kasta toliko nesrazmjerno velikom broju pokorenih naroda. Nije tu u pitanju bila samo brutalna ratnička taktika nego i nešto što je u povijesti nazvano Pax Mongolica.

  avatar

  01.05.2016. (14:33)    -   -   -   -  

 • airsoft pokret Plaćenici

  Poslušao sam tvoj savjet i oglasio se -> https://blog.dnevnik.hr/komentari/post/1632017697/dragi-nasi.html
  No bojim se kako će učinak ovoga biti kao i dopis upravi vodovoda ;)))

  Kratak osvrt na podatak koji si iznio u komentaru - da nikada manji narod nije osvojio više. Tajna je kao što si i sam primjetio bila u brutalno naprednoj vojnoj taktici. Njihovo poimanje manevra zahvaljujući uporabi konja prema onome što su praticirali njihovi protivnici je bila toliko nesrazmjerno, da je to bilo poput uvođenja Kalašnjikova u I.sv.rat. Dok su njihovi protivnici repetirali, oni su mijenjali okvire... ;)))

  avatar

  01.05.2016. (17:20)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Bas o tome i jeste rec: i Mongoli su znali zbrisati mnoga plemena, cak narode...ipak, danas su koncentrisani samo u Mongoliji (i Kini)
  Uzgred, postavio sam neke pejzaze, znam da ti je to slabost ( a i meni!) :)))

  avatar

  02.05.2016. (13:11)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Manga: tehnika kojom su baratali u odnosu na protivnike je bila baš kako veliš ko da uvedeš kalašnjikov u WWI. Od superiornog dizajna luka i strijela i jahačkih vještina kao baze pa preko inženjerije, gradnje pontonskih mostova, do katapulta s zapaljivim katranskim bombama, pa čak i primitivne granate s barutnim punjenjem su koristili. Bitka na rijeci Šajo 1241. u Mađarskoj, se smatra da je prva bitka u Europi u kojoj je "zamirisao" barut.
  Također svi vojnici su nosili kvalitetne svilene potkošulje ispod kakve već vanjske zaštite za tijelo, ako je strijela probila sve drugo povukla je svilu u ranu, dubina rane je bila time još manja i povlačenjem svile izvukli bi lako i čitavu strijelu van. Jer prava svila nije "osjetljiv" materijal kako se to inače percipira nego je jako otporna na proboj.

  Drugo tema je još Pax Mongolica- povoljni stabilizirajući efekt koji je donijelo mongolsko "pacificiranje" Srednje Azije. Karavane su ponovno krenule starim putevima na kojima više nije bilo opasnosti od lokalnih šerifa i bandita, znao se red i onaj tko je dao kanu kanovo taj je mogao bez straha dalje trgovati. Put Svile je zaživio i Istok i Zapad su ekonomski povezani. Tako je nastala uzrečica da "djeva noseći grumen zlata na vrh glave može sigurno putovati Mongolskim Carstvom"

  P.S: želim tehničkoj ekipi sav uspjeh u poslu ali iskreno ću se iznenaditi ako sve greške nastale pri promjeni domene budu ikad ispravljene :-P

  @VladKrvoglad: za to postoji vrlo jednostavno objašnjenje :-)) nisu oni bili kolonizatori stranih zemalja u pravom smisli riječi. Zašto? Zato jer su kako smo već rekli bili nevjerojatno malobrojni u odnosu na narode koje su pokoravali. Nisu svi mongolski vojnici bili Mongoli. Samo zapovjedni kadar i "baaturi" tj. nešto kao tjelesna garda od vojskovođe (recimo zabilježeno je da je Batu kan u prvom dijelu bitke na rijeci Šajo izgubio tridesetak baatura i sam je zamalo zaglavio).

  I još važnije zato jer sa sobom u daleke osvojene krajeve nisu vodili svoje mongolske žene, nego su svugdje uzimali lokalne žene. To je najjači recept za asimilaciju i zato mongolski identitet je relativno brzo izmijenjen u nešto drugo, tako je bilo sa Zlatnom hordom, sa Ilkanatom, Kipčakom, čitavom Srednjom Azijom te Mogulskim carstvom u Indiji. Ideja među plemstvom tih navedenih zemalja glede nasljedstva loze Džingis kana je ostala čak kroz duže razdoblje kao nekakav ezoterični mit, no praktična stvarnost je bila nešto sasvim drugo. Sviđalo se nekome ili ne, ali ne može se pobjeći od činjenice da žene, a ne muškarci, "čuvaju" kulturni i jezični identitet nacije na duge staze. Muževi i djeca postupno prelaze na jezik i običaje žene odnosno majke, a ne obrnuto. Zato su Mongoli i danas samo ondje gjde su kroz povijest uvijek bile i Mongolke, a narodi ostalih zemalja Srednje Azije iako su dobili određenu dozu mongolske krvi, da tako kažemo, ipak na kraju nisu se zato preobrazili u Mongole :-))

  avatar

  02.05.2016. (16:40)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  I ja sam se baš pitao otkud taj veliki interes za Mongole. Mora da si bio jahač iz stepa u jednom od prošlih života :D
  Imaš zavidno znanje o tematici, ali to sam ti već jednom rekao :)

  Da ne spamam tu s ruševinama i planinarenjem (iako uvijek to na kraju napravim), odgovorio sam i postavio pitanje u komentarima na svom blogu - tamo nije ovakva gužva pa se i lakše diše. Popularnost :P

  avatar

  04.05.2016. (11:43)    -   -   -   -  

 • jelen

  Jahač veliš? Ali radije bih vjerovao da sam bio jedan od prvih mongolskih redovnika ;-)
  Sve ovo što smo obradili u zadnja tri nastavka je samo uvertira u razdoblje kad povijest Mongola više nije bila samo jedna od bezbroj nacionalnih povijesti (kakvih ne manjka na ovom svijetu), nego postaje i nešto neusporedivo ekskluzivnije- ovozemaljska povijest (i zemljopis) Buddhadharme. A to razdoblje je počelo kad je Altan kan u goste pozvao trećeg tibetanskog Kunduna- Sonama Gyatsa- i osmislio za njega novu titulu- za koju i danas skoro svaki čovjek na svijetu je barem jednom čuo.

  avatar

  04.05.2016. (16:30)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Ajde onda si bio redovnik ako tako želiš. Manje karme se pokuplja, a više spaljuje kao redovnik nego kao jahač pa neka ti bude :P

  Onaj članak o Židovini i utvrdama - našao sam to :)
  Hvala za uputu za Pusti Lobor. To će jednom također pasti, a nadam se da će već ovaj vikend biti izvještaj sa Židovine ;)

  avatar

  04.05.2016. (20:15)    -   -   -   -  

učitavam...