Komentari

euzivot.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


 • Sličice iz Nizozemske

  nije nam lako, živi se polako...

  avatar

  30.03.2016. (20:14)    -   -   -   -  

 • j.

  problem sa "zapadom" je u tome što tamo isti zakon vrijedi pedeset godina i nikome ne pada na pamet mijenjati pravila usred igre...

  avatar

  31.03.2016. (08:03)    -   -   -   -  

 • Sličice iz Nizozemske

  @j., da u pravu si. Ne sjećam se kad su Nizozemci zadnji put mijenjali neki zakon, a pogotovo ne Ustav! Ako se i nešto mijenja, to je u tako malenom obimu da se niti ne primjeti.

  avatar

  31.03.2016. (11:14)    -   -   -   -  

 • semper_contra

  Što se tiče zdravstvenog osiguranja na Zapadu zaista ne teče med i mlijeko. To smo znali oduvijek. Tzv besplatno zdravstvo postojalo je samo u 'mračnim vremenima'. Sad kad nam je zasjalo sunce demokracije otkrili smo da takvo osiguranje ne postoji. Sve se vraća, sve se plaća.

  Nisam detaljno upoznat s situacijom po tom pitanju glede Nizozemske pa može jedno pitanjce: da li na taj način zdravstvo u Nizozemskoj plaćaju SVI ili pak i ima i onih koji ne plaćaju ništa a dobivaju punu skrb jer ne mogu, primjerice, platiti zbog toga što ne rade i nemaju prihoda? Kao, opet primjerice, kod nas Romi.

  Još jedno pitanjce: da li u Nizozemskoj osim tog "osnovnog zdravstvenog osiguranja" postoji još neki opći fond zdravstvenog osiguranja koji se, kao kod nas, puni direktno iz bruto plaće zaposlenih?

  avatar

  31.03.2016. (15:15)    -   -   -   -  

 • Sličice iz Nizozemske

  @semper contra Djelatne vojne osobe ne moraju plaćati obvezno zdravstveno osiguranje.

  Vojnik nizozemske vojske oslobođen je od obveznog osiguranja. Ministarstvo obrane je odgovorno za njegu svih djelatnih vojnih osoba. Vojnici uvijek mogu kontaktirati liječnika u vojarni ili zračnoj bazi. Oni također mogu biti upućeni od strane vojnog liječnika u Centralnu vojnu bolnicu u Utrechtu. Kako vojnik može besplatno koristiti ovu uslugu u vojsci, stoga ne treba poseban zdravstveno osiguranje. Vojska je izvan Zakona o zdravstvenom osiguranju.

  Svi ostali nakon napunjene 18. godine života obvezni su plaćati zdravstveno osiguranje.

  Da, postoji fond u koji se uplaćuje iz brutto plaće!

  avatar

  31.03.2016. (21:24)    -   -   -   -  

 • semper_contra

  Hvala ti na pojašnjenju.
  Da djelatne vojne osobe ne moraju plaćati čini mi se logičnim. To bi i onako bilo prebacivanje love iz jednog državnog džepa u drugi, a pri tome se uvijek putem nešto love izgubi. Kod nas često i nije samo 'nešto'.

  avatar

  31.03.2016. (22:01)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...