Komentari

lionqueen.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


 • annaboni

  Znala sam neke podatke: moj otac je bio pomorac Jugolinije, ali ne i sve što si napisala!

  avatar

  19.01.2016. (22:54)    -   -   -   -  

 • semper_contra

  Znao sam za tragedije tih dvaju brodova ali nisam do sada znao da bi to mogao biti uzrok nesreće. Ako je, trebalo je vlasnike brodova strijeljati.

  avatar

  19.01.2016. (22:55)    -   -   -   -  

 • lion queen

  @ Anny, da, zanimljivo je i tužno istovremeno. sjećam se tih dana.. bilo je gotovo nevjerojatno povjerovati da bi takvi divovi mogli nestati bez traga.. a eto, uzrok je sasvim razumljiv.. danas se takvo što vjerojatno ne bi moglo dogoditi...

  @ Semper, pomrli su ti ljudi, vlasnici, već onda su bili jako stari.. zato je ovaj kapetan i progovorio. čini mi se iz intervjua da je bio dobar s njima i lojalan kompaniji... da su se uhvatili posla i istražili dovoljno prvi nestanak, možda se ne bi bio dogodio drugi, nakon 4 godine... sve u svemu, jako tužno.

  avatar

  19.01.2016. (23:06)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Lijepo si se sjetila ovih događanja koje sam pratio jer sam i ja tada radio u škveru , a iskusni radnici su već govorili kako i to može biti uzrok potonuća, jer je sama željezna rudača opasna, a kamoli u kombinaciji sa naftom. (Kompanija je zaradila na nekoliko prijevoza, a osiguranje je platilo za stradanje "Berge Istre" do tada najveću pomorsku odštetu na svijetu od 18,2 milijuna dolara!)

  avatar

  19.01.2016. (23:22)    -   -   -   -  

 • Euro

  vratila si se malo u nazad i ocrtala tadasnje dogadjaje...

  avatar

  20.01.2016. (07:47)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  podsjetila si ...

  avatar

  20.01.2016. (11:01)    -   -   -   -  

 • odmak

  Odlična priča. Ja se svega dobro sjećam,čak i onog tanušnog glasa iz rasne figure Jovanke Broz.
  Nisu imali sreću ta dva broda. Nisam znala da se sumnjalo na eksplozije zbog ta dva tereta.
  Tužna je to priča s našom brodogradnjom. Imali smo moćna poduzeća, odlične stručnjake. Jedanput bi netko iz te branše trebao napisati uzroke propasti.
  Ono malo što ja znam to je da smo u ono doba uz kvalitetu bili i jako jeftina radna snaga, a postojali su i globalni interesi koji su Jugoslaviji omogućavali izvoz u zemlje trećeg svijeta. U međuvremenu sve se promijenilo. Velika brodogradilišta, ali sva velika jugoslavenska poduzeća izgubila su tržišta. Nešto su zastarjeli i strojevi. Materijale je trebalo nabavljati izvana, a bili su toliko skupi da se to više nije moglo bez smanjivanja plaća kupovati. Plaće su itekako već bile smanjene na minimum. onda i ta nesretna pretvorba. Mučke kod kupovanja za, praktično, jednu kunu. Nitko od kupaca ( čast iznimkama, kako se kaže) računao je samo rasprodati što je dobio, jer nije imao znanja i volje dalje raditi.
  Nemojmo zaboraviti da je više od polovine radnika brodogradilišta koristilo to isto brodogradilište kao rentu, jer su prečesto bili na bolovanjima, zbog radova u svojim kućama i selima. Takva su poduzeća upravo bila za kupovinu socijalnog mira. Vjeruj mi nedostaje jedna dobra studija poslije domovinskoga rata, dok nije kasno, da se objasne razlozi mnogim stvarima. Od onih što je bilo realno za očekivat, a gdje su mnogi današnji bogataši s rukom na hrvatskom srcu upropaštavali ovu jadnu zemlju pljačkom i nesposobnošću.

  avatar

  20.01.2016. (12:11)    -   -   -   -  

 • White Lilith

  za tvoga ponosnog brodograditelja, a tebi pusa:)

  avatar

  20.01.2016. (15:53)    -   -   -   -  

 • Mela

  Čitala sa zanimanjem. Nadam se da će se jednog lijepog dana naša brodogradnja ponovno pokrenuti.

  avatar

  20.01.2016. (16:18)    -   -   -   -  

 • Mekon

  Gda sam ja tu pjesmu prvi put čul.. ju je popeval Špišič.. narafski.. nis pažlivo slušal..pa sam si gruntal da kakšnu to obligatnu žensku taj žgoljavi fakin naganja.. Ha .. Onda još ni bilo nejgove Angeline ....

  avatar

  20.01.2016. (18:36)    -   -   -   -  

 • On je pustinjak

  Sićam se kad je Berge Istra potonula.
  Za njeno potonuće kao i za potonuće drugih brodova u tim vodama postoje različite pretpostavke.Bilo bi dugo kad bi ovdje navodio.

  avatar

  20.01.2016. (21:45)    -   -   -   -  

 • lion queen

  @Gogoo.. uffff bili su to potresni dani za svakoga tko je bio na neki način vezan uz more...

  @ Euro, da, nekako sam osjećala potrebu ovo napisati o okrugloj obljetnici tog ružnog događaja.. da se radilo o receptu za šnenokle, vjerojatno bi izazvalo veću pozornost na blog.hr-u..

  @ Shadow, da.. teški dani za pomorstvo i brodogradnju..

  @ Odmakice, sve je propalo iz političkih razloga.. prepustilo se propasti.. a moglo je izvrsno funkcionirati da nije bilo prodanih duša i slugana..

  @ Lilith, brodograditelj odavno gradi nebesko brodovlje, a evo, ja zahvaljujem i na linku i na pusi.. uzvraćam pusom!

  @ Mela, i ja se nadam..

  @ Mekonček.. može biti Barbara ovakva i onakva :)) heheh ovisi o čemu tog trena maštaš :))

  @ Pustinjače, vjerojatno prava istina nikada i neće ugledati svjetlo dana..

  avatar

  22.01.2016. (20:06)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...