Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (24)

Marketing


  • odmak

    Uživala sam čitati ovaj privatni dio. Upravo onaj mir koji nikako ne mogu postići. I tako lijepo opisan. Kamenčići i vrapci u granju i sve to skupa. Samo su me uznemirile magle, pao mi je na pamet istoimeni film - fantastika, a ja se trenutno osjećam vrlo loše. Pristala sam,svojevoljno, na zajednički rad oko neke knjige- međutim detalji koji isplovljavaju iz načina života suradnika toliko me uznemiruju da nisam sigurna da ću izdržati...

    avatar

    11.01.2015. (05:09)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    na kraju sve ispadne kao san. Maglica se poljem povijala, (znaš li tu pjesmu?). Sve tako snovito i duhovito. Lovio bi vrapce snene i odmah izazoveš asocijaciju na moje društvo sa balkona. Pojavljuju se u rana jutra i pretražuju ima li išta što mogu kljucnuti. Pripremam im jutarnji obrok i promatram ih.

    Zanimljiv si i iscrpan. Možda su premala slova za čitanje. Milarepu nisi trebao spomnjati. Nema veze s gore napisanim. Razvodnio si mi ukupan dojam.

    Hvala ti za lijepi tekst.

    avatar

    11.01.2015. (07:23)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Poetski opis kako fizičkim dodješ do psihičkog. Mira , mislim.

    A onda, i svijet izgleda drukčiji , unatoč maglama i sivilu seoskog pejsaža

    avatar

    11.01.2015. (08:08)    -   -   -   -  

  • geomir

    Ne znam koliko bi meni bilo potriba fotografija da ovo tvoje prepričam!??
    A kažu jedna fotografija iljadu riči!!

    Đabe mi to, ako ih ne znam izvadit iz fotografije!! :-)))

    Hoću reć.... zavidim tebi (i svima) na sposobnosti lipog opisivanja!!

    avatar

    11.01.2015. (10:29)    -   -   -   -  

  • jelen

    @odmak. ah kratkotrajni je to mir, prolazni, održavaju ga izvanjski uvjeti onak brat bratu 95 %, a drugih 5 je naš neznalački um kom se mile ti uvjeti. Mir koji dolazi od spoznaje je bolji, tako sam čuo ;-)
    Imaju dva filma naslova Magla, jedan stari kojeg se sjećam iz djetinjstva kad iz magle dođu neki duhovi gusara čini mi se, a ima i novi kad dođu nekakva čudovišta ne znam otkud, iz druge dimenzija valjda :-P Onaj stari mi je u boljem sjećanju, kvalitetniji je, novi je sav u specijalnim efektima i dosta je patetičan.

    @Sjedokosi: ma kak nebi znal tu pjesmu! A da, vrapci su mali dinosauri... a tko normalan nije bar jednom htio poći u lov na dinosaure! Kod mene dolaze sjenice u voćnjak, na granama ih čekaju nabodene polovice nekakvih tikvi koje su mi ostale od jeseni. Iskljucaju sve i koštice i narančasto meso tikve :-)
    Milarepu uvijek treba spominjati. To ti je kao kad dijete ide doktoru pa dobije "pikicu", bolji bi mu bio doživljaj da je samo sirup dobilo, ali pikica je jača, djeluje bez obzira što momentalni doživljaj djetetov to malo "pokvari" hehe ;-)

    @Annaboni: da... vidiš, fakat! Al treba skužiti da je to. Ja sam mislio da me um opet trola ko i obično :-S

    @geomir: meni se čini često da trebam uz tekst staviti nekakvu fotku ili ilustraciju da nešto fali ako je samo tekst. Tako sam i sad zamalo stavio sliku Patka i Patke uz komentar da su oni odobrili ovaj dokumentarni program. Na kraju nisam mogao naći dobru fotku njih dvoje, a već su otišli spavati i eto!

    avatar

    11.01.2015. (10:56)    -   -   -   -  

  • jelen

    Slova su bila premala, dobro je primjetio @Sjedokosi. Promijenio sam ih sad na veličinu teksta normalan :-)

    avatar

    11.01.2015. (11:41)    -   -   -   -  

  • modrinaneba

    baš se veselim Tvom nastavku...

    avatar

    11.01.2015. (12:01)    -   -   -   -  

  • NF

    na zanimljiv način sam opet došao do tebe djelomičnom kontrolom svog misaonog kaosa. često mi padne na pamet nosorog iz berlinskog zooa koji je nakon smrti svoje suputnice svaki dan slijedio istu dnevnu putanju. guglajući o nosorozima naletio sam na veljačića koji me kao mladca oduševio odlaskom na cejlon da bi me onda razočarao podcjenjivanjem tadašnjih subkultura u intervjuu koji sam pročitao (dojam tadašnji površni).ponovo sam ga potražio u biblioteci, odlučio idem guglati što ima na njemačkim i našim stranicama o njemu i imam što vidjeti, kod hrvata jedini relevantan izvor tvoj blog, zanimljivo :D
    inače post zanimljiv kao uvijek, moj otac bolestan je pred kraj života sve ispoklanjao (ono kao prodao) lešinarima, posebno detalji s vatrom su me asocirale na boravke gore po zimi, u kući vlagom ispunjenoj...

    avatar

    11.01.2015. (12:41)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Tako si lijepo sve opisao, može se osjetiti rekla bih čak i svečana atmosfera ,definitivno povišene energije, te večeri...zlatno nebo uokvireno krovovima..samoća i mir, jako, jako, jako lijepo. (Blago tebi !)

    A onda magla, pravo zboriš i dobro je da si ju pobožno promatrao, preobražaj svijeta, naočigled, u povišeno stanje svijesti , iz običnog svakodnevnog pogleda zastrtog (onim što se neopravdano naziva) jasnoćom, u zamagljen pogled koji jasnije vidi unutarnje. (Ajme, kako sam zakomplicirala hihi) I vatra te je čak zvala. Zašto je bila jeziva? Da, može se prekrasno meditirati gledajući plamen. Tamo su tako neki fantastični uvjeti za boravak, u toj tvojoj zabiti...... :))

    Da, možeš naručiti san, ne dobije ga se možda odmah, a moraš i biti u prijemčivom stanju da ga primiš, što si ti očito bio. Po meni , san kazuje da se iz starog može roditi novo, tamo gdje misliš da je život stavio točku, može nastati novi početak....
    ali, svatko je pozvan sam istumačiti svoj san, bez sanjarica bapskih i manje bapskih ;-P točno što ti misliš da je poruka, to je poruka :))

    Vrapčiće na ražnjiće....sad si zamišljam tebe kako se pod okriljem mraka šuljaš s košarom i hvataš ptiče....kao zli vještac...ma neeee. Hahaha :)))

    avatar

    11.01.2015. (13:18)    -   -   -   -  

  • odmak

    onaj stari, naravno.

    avatar

    11.01.2015. (13:20)    -   -   -   -  

  • jelen

    @modrinaneba: drago mi je da se veseliš, samo vjerojatno ne bude taj nastavak izašao prije Nove Godine (mislim one prave ;-)

    @NF: da, znam da ima link sa wikipedije s članka o Veljačiću na moj blog, a tko je to stavio ne znam. Članak koji sam ja objavio na blogu je sastavio jedam moj prijatelj iz Karlovca koji dosta zna o teravadskom buddhizmu. Nisam puno čitao o Ćedomilu, nisam podrobno upoznat s njegovim likom i djelom, osim onog najosnovnijeg. Mogu samo spomenuti da je naš učitelj iz naše tradicije u ono vrijeme kad je posjetio Sri Lanku susreo Veljačića i o njemu uvijek govori s velikim poštovanjem.

    Da, u kućama gdje vlaže zidovi vatru najbolje niti ne gasiti do ljeta!

    @Lilianke: ne znam zašto je bila jeziva, mene svega strah kad sam tako plah :-S Lijepo je u selu kad je vrijeme loše, a kad je lijepo onda izmile susjedi i počnu glavinjati okolo :-P Sjećam se što mi je rekla jedna Ukrajinka u Mongoliji 2009 godine, inače dosta produhovljena i ekscentrična gospođa, ali ok... da vidi da imam potrebu izdvojiti se i osamiti ali da tamo to neću uspjeti, o kontekstu cijele priče nema smisla sad razvlačiti ali da je bila u pravu, bila je. A ovom zabačenom seoskom ambijentu sam privržen, opet sve mi je jasnije da niti to nije rješenje.

    ali, svatko je pozvan sam istumačiti svoj san, bez sanjarica bapskih i manje bapskih ;-P točno što ti misliš da je poruka, to je poruka :))
    -eto baš zato sam htio kao dodatak staviti odlomak koji spominjem na kraju! O tome je baš tamo riječ, ali previše teksta bi bilo.

    Rekli bi Rusi, koldun (kaldun se čita s naglaskom na u) a to ti je takav nekakv vještac koji između ostaloga sigurno u grmlju vrapce bere u košaru ;-)

    @odmak: e taj je pravi! Možda bi trebalo opet pogledati davno je bilo

    avatar

    11.01.2015. (16:05)    -   -   -   -  

  • Neverin

    ma ti si gušt za čitanje. Lijepo mi je vidjeti da netko primjećuje tako puno oko sebe. Zavidim ti na životu u prirodi.

    nego baš čitam od Marcela Pacauta Monasi i religiozni ljudi u srednjem vijeku (na talijanskom) i strašno me podsjeća ta potreba da se bude eremit u nekoj šumi ili groti na priče koje nam postaš ovdje o raznim budističkim pustinjacima.

    avatar

    11.01.2015. (18:01)    -   -   -   -  

  • SarahB.

    Ne znam ama baš niš o budizmu, al obožavam prirodu. Ni samoća u prirodi za kojom nekad imam potrebu, nije mi strana. Ni vrapci, ni "domaći" koji se tako veselo znaju poigrati na ognjištu !:-)
    Jedino još betonske stupove nisam razbijala, i ne znam kako je to gađati se šljunkom :-)
    Sviđa mi se jako onaj opis pravilnog grmića imele.
    I zraka sunca kroz krošnje jabuke.

    avatar

    11.01.2015. (18:10)    -   -   -   -  

  • jelen

    @neverin: u grote, u grote! Tamo je prava akcija, sama žiža zbivanja, s tim će se složiti svi kontemplativci iz svih duhovnih tradicija. A osobito će se složiti jedan moj prijatelj koji je ne samo kontemplativac nego uz to i speleolog :-D Neke duhovne tradicije nažalost su riješile otarasiti se svojih kontemplativaca i odgajati samo kojekakve "klerike"
    Zašto se to dogodilo o tome bi se moglo i kakvu knjigu napisati :-P

    @SarahBernhardth: gađati se šljunkom nije loše, to ti dođe kao peeling za kožu, ali treba paziti ipak da se ne uzme baš krupna granulacija :-)
    Taj lijepi grmić imele ide na proljeće isto na onu hrpu granja... ako ne padnem s lojtre pri tome :-)

    avatar

    11.01.2015. (20:20)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Ples vatre na zidu, aurora borealis... "kupio" si me.

    avatar

    12.01.2015. (08:08)    -   -   -   -  

  • j.

    raj seoskog pribježišta... već godinama pokušavam mojoj boljoj polovici objasniti da takvu stvar moramo napraviti od svoje svakodnevne arhitekture... vikendicu!... ona će naravno na to da se tako baš i ponašam prema kući, kao da je bajta u vinogradu u koju se bacaju lopate i bicikli :)... mogu nakon svega (a osobito svih regala, kauča, opločnika i fasada koje sam probavio) reći da i mene u sumrak (kada uspijem pogasiti ne samo sve suvišne izvore distrakcije nego i svjetla) jako zabavlja stropna aurora borealis automobila što se kreću trećom ulicom koja nije slijepa... čak se čuju i susjedove dvije zabranjene kokice kako se veselo spremaju na počinak... u takvom si času mislim da je čovjekov smisao života najbolje opisao Krleža kada nekakvog Štefa Loborca ili koga već smješta na trijem ispod izvučenog slamnatog krova: kiša sipi a on pućka brezovu lulu i misli - dobar je to izum, taj slamnati krov, ostavio mi ga je moj japa kao i njemu njegov; krumpir se vrti u loncu a blago zavija u štali; pak što više čovjeku treba... :) nekako mi je sve jasnije da je ambicija ta koja ubija svijet i da je najzdravija ambicija sjesti na biciklina i otići do Save u ljetni sumrak kada uz jedva čujni šum vode cvrčci svode svijet na mjeru tišine i sklada... izgleda da se s time može još jedino mjeriti zvuk kišnih kapi na listovima otežalim od jeseni... vidiš do kuda si me doveo; svaka čast i hvala! :) pozdrav!

    avatar

    12.01.2015. (08:48)    -   -   -   -  

  • 20 do asa

    ...jbt, zbilja opisuješ to da čovjek osjeti to skroz....kao da sam bio tamo.....hahaah, majstorski sve, hvala ti na tome.......još mi zvoni sve kaj sam pročital....sad si zamišljam kak zapravo gledaš usnule vrapčiće i pokrivaš ih s nekom starom dekom da bolje spavaju !...pozdrav ti ljudino !!

    avatar

    12.01.2015. (10:48)    -   -   -   -  

  • deeksha

    "Privatno svjetovne nebuloze..."
    Skoro si zbog predrasuda cijenjeno citateljstvo lisio lijepe price.
    Zivot je ravnodusan prema nama.... zivotni uspjeh je kada mi nismo prema njemu. :)
    Netko mora stvarati i dozivljaj ljepote pa pobogu zasto to ne bi bio bas moj posao? Ili tvoj ? Vidim i tebi dobro ide:)))
    P.S. Sanjas gluposti jer se danju opterecujes glupostima :). Nemoj! :))) Pozdrav.

    avatar

    12.01.2015. (12:29)    -   -   -   -  

  • Neverin

    moraš doći ove godone do mene pa da ti pokažem koje sam grote ja izabrao za bijeg iz sustava :)

    avatar

    12.01.2015. (14:16)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Lastavica: viđeno- pročitano- kupljeno :-))

    @j.: ambicija i rast u svrhu rasta, larpurlar ekonomizma i financizma zaista ubija svijet, a Europu će ubiti najprije, na što mislim vjerujem da možeš zaključiti, a neću o tome u detalje da ne kvarim temu s politikom i ne riskiram da me neko proglasi za ultradesničara... još bi mi samo to trebalo;-)
    Štef Loborec mi je odnekud poznat, sigurno sam to čitao nekad davno. A ja si radije zamišljam da sam Batorić iz pripovjetke od K.S. Đalskog... iako sam u stvarnosti vjerojatno sličniji Cinteku :-S
    E da, na biciklina, ta ti je prava! Moj je bajk sav u blatu, trebam ga malo skefati i podmazati.

    @20 do asa: a gle ove iz uredništva, fakat stavili neku sliku s Aljaske i gore aurora borealis, hehe :-) imaju ukusa, nek im bude ;-)
    Vrapćeke usnule bi pokrivao dekicom veliš? A kak bi fino tek spavali na protvanu u rohli mojega šporeta :-S hm

    @deeksha: uh da samo znaš kakvih živopisnih dogodovština sam vas već lišio dosad jer su bile isuviše privatno-svjetovne tj. gelipterske :-D :-P
    maaa neee bi ja lišio cijenjene čitalačke umove, šalim se! Mislim ja bi, al nebi mi ego dao hihi ;-)

    @neverin: nadam se. Bili smo na Grobniku početkom prosinca. Iz Podkilavca na Hahliće, drugi dan na Fratar i dolje.

    avatar

    12.01.2015. (17:22)    -   -   -   -  

  • j.

    eto vidiš zdrave ambicije! kefu i šlauf u ruke, a dok se na to odlučimo i sprovedemo u djelo, taman bumo mogli voziti slalom među jaglacima i medvjeđim lukom :)
    p.s. ma kakva politika: upravo ovo sa kefama dokazuje da su potpuno u pravu bili oni koji tvrde da treba mijenjati svijet:)
    i još jedan p.s.: ovo sa ubijanjem Europe, ajmo ljepše i pristojnije - najte kaj zameriti - reći: prilaskom kraju; ajmo upregnuti simboliku: nisu li žene posebno lijepe u drugoj polovici karijere, kao bake:)? trebalo bi i iz toga, poput nekog radoznalog unuka što i ne znajući što traži prekapa po ladicama ormara, izvući što se dade: Mulisch, Berlinski, Haneke, Sorrentino...:))) pozdrav!

    avatar

    13.01.2015. (09:01)    -   -   -   -  

  • jelen

    @j.: baka Europa se treba dok još ima snage okrenuti k istinskim izvorima duhovnosti, a što vrijedi za baku Europu vrijedi identično tako i za tete Afriku, Aziju, S. i J. Ameriku i Australiju... , a Antarktika se treba predati na upravljanje pingvinima i sve će biti u redu. Politike i geopolitičkih rebusa dosta! Bicikl me još čeka u garaži!

    @"tipus":komentar ti je uklonjen jer nema veze s ničim, kao što niti tvoji svjetonazori nemaju veze s ničim. Promišljati i komenetirati hrvatsku politiku možeš na desecima blogova, koji vrag te naveo amo gdje toj politici nema mjesta? Podloga ovog bloga je takve boje kakve jest s razlogom, to nema veze s Kolindom ili Ivom ili bilo kakvim drugim nebitnim glupostima, a čime ima veze to ti od srca želim da spoznaš jer ovaj život neće trajati zauvijek, vrijeme curi iz sekunde u sekundu... Kome je "boginja" Kolinda to je njegova privatna stvar, lako je tako cirkusirati dok si mlad i zdrav, al kad ti se ono neminovno približi, kad počneš sitno brojiti, znaš i sam da ćeš neka druga imena zazivati.

    avatar

    13.01.2015. (15:21)    -   -   -   -  

  • sinisa

    Život

    avatar

    13.01.2015. (18:44)    -   -   -   -  

  • jelen

    @sinisa b: ... je takav čupav i dlakav.

    @"tipus": terapija, ako je propisana, ne smije se preskakati ;-)

    avatar

    13.01.2015. (21:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...