Komentari

belator.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • durica

    mogu samo reć da je meni to koma, a tip je mamlaz. nisam nikad vidjela šarene babe, ni njihove muževe, pa si samo mogu zamišljati zašto bi mu one svojim šarenilom tjerale goste. je, to je diskriminacija i ja mislim opaka. jedan naš frend je od konobara tak postal vlasnik kafića, pa si zamislil kak bu njemu u tu birtiju dolazili samo hoh gosti, glumci, muzičari i kuleri koje se s njima druže, a nama se to zgadilo, pa smo prestali dolaziti, jer ne podnosimo tu vrstu elitizma i snobizma. ja mislim da je gost gost, i dokle god plaća i pristojno se ponaša ti nemaš kaj tu izvoljevat.

    avatar

    14.10.2014. (19:21)    -   -   -   -  

  • 20 do asa

    Durica@.......to je nekak i moje mišljenje, jer tip mi se nije svidio od prve....pa daj barem popi pivu i pojedi roštilj na miru, al ne , on mora bit onlajn i gledat kaj rade konobari u bircu......birc je ok, lijep i sve, i išao sam par puta tam na kavu, ali nisam znao tko je vlasnik.....sad ne idem tam, rađe idem u birtiju gdje su obični plastični stolci......tip je snob, bar za mene, ali i jedan od onih "novopečenih gazdi kapitalista"......pitam se tko su onda stalni gosti, jer vele da je birc kakav je i gazda.....a šarene babe piju piće i plate ga, isto ko i ovi sa brčićima......i jedino pričaju na nekom svojem jeziku međusobno.....

    avatar

    14.10.2014. (19:28)    -   -   -   -  

  • Zack

    A čuj, ne znam kaj bi ti na to rekao. Treba vidjeti obje strane medalje ako se želi napraviti sud, ovako se ne bi štel mešati. ;)))))

    avatar

    14.10.2014. (19:29)    -   -   -   -  

  • 20 do asa

    pablon@......ne bi se ni ja štel mješati, ali da me muči nešto oko toga, to da....pa sam morao to napisati .....tko zna kako bi se tko ponašao od nas u raznim situacijama....ne vele badava : daj čovjeku moć pa da vidiš kakav je......možda se čovjek bori za svoj kruh, ali meni je ipak tu veliki upitnik iznad glave, jer ne mogu se na toj temi malo ne zapitati.....

    avatar

    14.10.2014. (19:36)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Priča je odlična... i moralno intrigantna...
    No, intervjuiraj nekog od stalnih gostiju koji su zbog šarenih baba bili počeli štrajkati...
    To bi bio pravi nastavak priče!
    Jako mi smrdi na ksenofobiju... pače i mizokseniju - ako se to uopće tako može reći.
    Vlasnik, ma kakav da je, s time primarno nije imao veze, ali je pokleknuo zbog kvartovskih njuški. Grdo je to društvance...

    avatar

    14.10.2014. (19:45)    -   -   -   -  

  • Frederick

    Nekako mi se ovo podudara s Nf-ovim postom od danas o leptirima, i ponovit ću i ovdje volim šareno, volim lunapark, ne volim loše, zle i netolerantne ljude, prezirem svako etiketiranje i isključivost, dragi bože pa svi smo ljudska bića, stvoreni takvi kakvi jesmo, mimo našeg izbora i svaka podjela osim one na dobre ljude i loše ljude jer ima i takvih, me momentalno izbacuje iz takta, a onda sam nezgodan, :)))
    Nitko od nas nije kriv ni zaslužan što je rođen onakav kakav je, i ništa na svijetu nas ne paralizira kao strah od stranca, od nepoznatog i drugačije, taj strah proizvodi agresiju koja nas osiromašuje
    Prema tome vlasnik je konj, ne kao ta plemenita životinja nego kao karakterna osobina da budem blag

    avatar

    14.10.2014. (20:40)    -   -   -   -  

  • Sredovječni udovac

    danas šarene babe, sutra ja, možda ti... Definitivno bih prestao odlaziti u kafić iz kojeg je izbačen bilo tko zato sto je šaren, ima brčiće, prica drukčije...

    avatar

    14.10.2014. (20:45)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Aaaaa, to su šarene babe :)
    No da, mislim da su to rumunji, često sam ih vidjela po šoping centrima (i oni mene,dakle). Ne bih prestala dolaziti negdje jer tamo idu i šarene babe. Mislim da je užasno što ih je potjerao, koje god riječi da je koristio...katastrofalno dapače.
    Nemam pojma kako se na to gleda zakonski, jel to njegov prostor, pa može pripuštati koga hoće...ne znam, isto kao što ne znam mogu li ga oni tužiti za diskriminaciju.
    Pa što ak su ženske u šosevima nalik narodnim nošnjama i nisu fufasto nalarfane kao dobar dio ženskog roda po Zagrebu (naime , takve spominjem jer je takvima moglo smetati što brkati stričeki i šareni fertuni sjede uz njih....)

    Mora da su se osjećali stvarno jadno...grozan i neljudski postupak.

    avatar

    14.10.2014. (21:10)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Šareno, vedro raspjevano ali muškarci su su alfa mužjaci

    avatar

    14.10.2014. (21:26)    -   -   -   -  

  • kum

    ma daj ajde, nije bitno jel on snob il nije.on je vlasnik i može odredit ko će mu dolazit u birc i bok. ko što mi svi možemo sebi doma birat ko će nam dolazit. on gleda na svoj profit i sigurno je odvagnuo kolko će imat prometa s njima i bez njih. ja isto ne bih imo svakog za gosta. svi su sad tu nešto tolerantni i proeuropski ustrojen. imam birc i biram društvo.ko hoće nek dođe,ko neče široko mu polje.

    avatar

    14.10.2014. (21:50)    -   -   -   -  

  • Nisa

    Šarene babe...što je sljedeće,diskriminacija prema ljudima s viškom kilograma,pogrešne boje očiju,kose,povečim nosevima?
    Ponekad me sram

    avatar

    14.10.2014. (22:55)    -   -   -   -  

  • Mayday

    Dakle, babe su ispale još šarenije od očekivanog... ružna sudbina jednog kafića
    postati monokroman ;)
    Šalu na stranu, mislim da je tip zakonski u prekršaju, dsiskriminira na najbezočniji način;
    doduše, ne znam što je s nekad disko, a sad ne znam kakvim zapravo klubovima, koji te ne puste unutra zbog, npr. tenisica (vjerojatno višestruko skupljih od fejk kineskih cipela koje se bezbrižno baškare s prave strane vrata, ali...)
    i sličnim nebulozama tipa kravata obavezna, pa ti obese oko vrata neku izlizanu, masnu štracu iz vlastite arhive;
    ne znam zapravo što s ovim svijetom zabrana
    u kojem su jedino glupost, drskost i bezobrazluk legitimni.

    avatar

    15.10.2014. (00:08)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Dragi moj Belatore,
    ma slažem se ja da ne smije biti diskriminacije, da ne smije biti drugačijeg odnosa prema drugačijima, ali ... ali, kao što Pablon kaže, treba pogledati obadvije strane medalje.
    Probaj ti, ali i ostali komentatori koji se javljaju okrenuti situaciju i zamisliti sebe i svoje dijete u jednoj ne tako različitoj situaciji. A situacija se dogodila u Međimurju. Dosta je klinaca iz, recimo to tako, jedne siromašnije etničke skupine trebalo krenuti u školu. U prvi razred. Odlučili napraviti mješovite razrede, dva prva, pa pola po pola - kao integracija. Njihovo predškolsko obrazovanje je gotovo pa nikakvo, higijenske navike ne postoje i još što šta i roditelji većinskog naroda se pobunili. Ne žele da njihova djeca uče ono što su davno već naučila, da savladavaju higijenske navike koje su odavno savladala, već žele da njihova djeca nastave gdje su završila s vrtićem, predškolom i ogromnim trudom roditelja u pripremi za školu. Pobunili se i zaprijetili da će svoju djecu ispisati iz škole i poslati negdje drugdje gdje neće zaostajati. Odmah su proglašeni ... mrziteljima manjina i različitosti. Ne znam kako je riješeno.
    Razmisli malo, koliko truda ulažeš u Fichu. On kao petogodišnjak već zna što je kompjuter, zna da tata piše blog i objavljuje slike, zna što je fotoaparat, zna za zoološki vrt, zna za gradski život, zna za ljetovanja i telefoniranja mobitelom, zna što je plastika i kako postupati s njom, zna tko su i što rade vatrogasci, zna da jesen donosi plodove, zna što šta. I zamisli da sljedeće godine upadne u razred gdje većina nikada nije čula za ta znanja niti vještine i sve krene iz početka. A u drugoj sredini Ficho bi letio naprijed. Jesi li spreman u ime tolerancije svoje dijete zakočiti?
    Odmah da bude jasno nemam ništa protiv "različitih", i spreman sam pomoći vremenski, znanjem, dobrom voljom, pa i materijalno da se integriraju, ali da ta integracija ne bude na ničiju štetu već samo na korist. I taj čovjek vlasnik kafića, ma koliko u nekim drugim stvarima bio ne baš neki, misli na svoj posao. Bi li ti zalazio u kafić u kojem se stalno skuplja jedna etnička skupina, gdje govore svojim jezikom, gdje se pušta njihova muzika? Ili bi išao u kafić gdje ćeš sresti svoje prijatelje, poslušati svoju muziku.
    Prošao sam skoro pa cijeli svijet i nemoj misliti da je drugdje drugačije. Svi su nekako sa svojima, a oni drugi su isto sa svojima. Ovdje ne pričam o "integriranima", već onima koji su uporno "šareni". Otiđi u Pariz, London, Berlin svi se drže svojih, pa tako i žive u posebnim kvartovima. Što je čudno u kineskim četvrtima?
    Ponoviti ću, ne zanima me tko je tko - crnac, bijelac, Kinez ili Arap, homo ili hetero, radnik ili doktor, zanima me samo živi li i ponaša li se u javnosti u skladu s okolinom u kojoj živi.

    avatar

    15.10.2014. (00:41)    -   -   -   -  

  • zahira

    znači o tome je riječ u - šarenim babama.
    čitajući sve napisano; i post i komentare najprije bi se složila sa @Plastik.
    pozzz

    avatar

    15.10.2014. (00:57)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    svatko odabire gdje će piti kavu, i otići na čašicu razgovora, evo o šarenim babama pričam i ja danas, bez ikakve primisli. O bože da stavimo onaj natpis: PSIMA I ...... ULAZ ZABRANJEN. puno nam treba, mislim nama ljudima... mislim da baš gazda i nije dobro prošao, ali ispao je Đek što swe ono kaže... ja bih takv kafić ist zaobišao.
    O pojavama stranaca i uzimanja posla našim ljudima, to je već druga tema... o njoj neka misle oni koji to dozvoljavaju.
    Suživot prije svega...

    avatar

    15.10.2014. (09:48)    -   -   -   -  

  • Regina

    E svašta.

    avatar

    15.10.2014. (10:24)    -   -   -   -  

  • Simplica

    da ne moraliziram, svi se bunimo samo onda kada se nešto tiče direktno nas samih, a svatko je, ali doslovno svatko u nekom segmentu, ta "šarena baba"...

    avatar

    15.10.2014. (11:26)    -   -   -   -  

  • windfuckersister

    I meni ja odmah pao na pamet NF-ov post :)
    Upsješan ugostitelj, kažeš? Očito ima više sreće nego pameti

    avatar

    15.10.2014. (11:57)    -   -   -   -  

  • Wall

    ja sam ne bih htio u sredinu, ili kafić, gdje se osjećam nelagodno; mene,recimo, nenormalno iritiraju križevi svih vrsta (a nisam vampir) izvan sakralnih objekata ( u crkvama su mi to lijepi i zanimljivi artefakti).. taj pritisak većine, čopora, da ti utjera svoje kanone, ili da te iz svoje okoline istjera ako se ne uklapaš, ili ukalupljenju otimaš, je nemoralan, pogrešan, protuzakonit, etički i moralno upitan... članovi čopora ("smrdi,ali je sigurno u čoporu") trebali bi preispitati svoje strahove od Drugih i Drugačijih...da se probaju otvoriti prema tim nepoznatima, nepoznatome. agresija kod većine iz čopora dolazi od straha, nerazumijevanja i nametnutog pritiska usvojenog obrasca. dakle, biti okružen šarenim babama/brkatim muškarcima, nasuprot militantnim križarima i križevima? odgovor je lak i jednostavan.

    avatar

    15.10.2014. (13:28)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Razmotrimo cijelu stvar po nekoliko različitih kriterija, te zatim pokušajmo donijeti nekakav holističan zaključak. Pitanja koja se moramo zapitati su:

    A) Je li ova pojava štetna za pojedince?
    B) Je li ova pojava štetna za društvo u cjelini?
    C) Je li ova pojava prirodna?
    D) Je li ova pojava licemjerna?
    E) Je li ova pojava u ovom kontekstu (ne)opravdana, ali bi mogla biti (ne)opravdana u nekom drugom?
    F) Je li ova pojava nešto čime se zakon treba baviti, ili treba prepustiti stvar javnom mišljenju?

    Uzimajući u obzir sve ove stvari, reći ću ovo:

    Ovaj slučaj je po meni očito diskriminacija, no nisam siguran zaslužuje li tužbu. Možda bi ipak bilo bolje ostaviti stvar ljudima, osim ako se ne događaju nekakvo nasilje ili opipljive materijalne posljedice.

    No, valja nam napomenuti da negativni stereotipi o tim manjinama nisu nešto što je nastalo bez razloga (mogu potvrditi i osobnim iskustvima, nažalost). Gdje ima dima, ima i vatre.

    avatar

    15.10.2014. (13:40)    -   -   -   -  

  • Lyra Belacqua

    haha zakon.
    ja mislim da bi u svakom kafiću trebalo bi po par šarenih baba.
    Recimo ne diskriminaciji :)

    avatar

    15.10.2014. (14:17)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Zakonski, vlasnik moze izabrati koga ce ugostiti...ali, njegov izbor mora ostati u okvirima zakona.
    A zakonski je zabranjena diskriminacija: "Zabranjeno za Rumune" = sarene babe i brkonje. - jeste doskriminacija.
    Posto tip zabranu izrece usmeno i bez svedoka, nema dokaza i ne moze se sudski goniti.

    Zakljucak: jebes kretena.!

    avatar

    15.10.2014. (14:33)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Vidim da većina sasiplje drvlje i kamenje na ugostitelja, a nikako i nitko da (mi) odgovori tko su ti i kakvi su ti njegovi "stalni gosti" koji su očito pritisnuli frajera da otkaže babama dotada neupitno gostoprimstvo. Budimo realni, nije to on napravio iz čista mira, nego kao rješenje na ultimativnu reakciju "sredine" (od koje živi).
    A da se pitamo: "kakva smo to mi 'sredina'...?".
    Ja bih njegov kafić trajno izbjegavao ne zbog baba ili zbog njegovog istjerivanja baba, nego baš zbog te i takve civilizacijske sredine koja se tamo skuplja i koja je kadra sve to zakuhati snagom "argumenata"...
    Ova haranga na tipa je po meni klasičan slučaj: "Killing the messenger". A poruku koju nam je donio "skrivamo" kao zmija noge.

    avatar

    15.10.2014. (16:32)    -   -   -   -  

  • wall

    društvo u kutu pijano je urlalo neku Thompsonovu šovinističko-pjesničku ljigu, i svako malo tresnuli staklenu čašu u kut lokala, pa je staklena srča opako fijuknula u raznim pravcima; pitao sam konobaricu zašto ne zove policiju, "ne smijem", kaže, "to su dobri gosti, puno potroše, a i gazdini su prijatelji".

    avatar

    15.10.2014. (17:16)    -   -   -   -  

  • 20 do asa

    ....samo da se javim s mob...teze mi pisati ovako....htio sam reći da sam i očekivao da će tema ispasti nerješiva....zašto !??....zato jer u stvari je najlakše ovako iz naslonjača biti jako moralan, ili nekoga osuditi....meni se taj čovjek, gazda, nije svidio jer sam osjetio da je onako malo nabrijano pun sebe......a ovo sa babama mi je posebno ostalo u sjećanju zato što mi nije dalo da ne razmišljam o tome....sva ova pitanja mi ostaju otvorena, zato jer nisam ja u toj poziciji da branim nekome nešto ili ne branim.....opet ne osuđujem njega kao nekog zločinca, ali ipada mi takva zabrana stvarno kao neka vrsta diskriminacije.....mogu samo reći da ne znam da li bi se ja uopće usudio tako nekome reći : nemojte mi više dolaziti u kafić......ne znam točno što je on njima rekao, i kako oni razmišljaju o tome......je li to samo borba za svoj kruh, ili je hrabrost ili glupost, jer nikad ne znaš što se dalje može događati.....što da je tog "poglavicu" to toliko pogodilo i da mu je npr. zapalio birc !??....malo karikiram, ali vodim se onom da se sve nekako u životu vraća i plaća, na neki način i u nekom obliku......ako čovjek navuće mržnju na sebe od neke mase ljudi, pitanje je što "svemir" čini po tom pitanju.....

    Plastik@....razumijem o čemu pričaš. ali i to je primjer nerješivosti problema, ili postojanje diskriminacije, jer ona se događa svakoga dana nekome, hoćeš u školi, na poslu ili bilo gdje.......

    I čini mi se, napominjem, čini mi se da je možda GP-ZG@ na najboljem tragu rješenja "šarenih baba", jer pod tim pojmom ne mislim samo na njih, nego na bilo koju situaciju sličnu ovoj.....i da li netko čini zato jer baš to želi ili ipak u skladu što i kako diše okolina u kojoj se nalazimo !?.....

    ...i ne znam kume@ jer isto puštati doma koga hoćeš, kao i u nekom ajmo reći javnom prostoru koji ima oznaku na vratima kome i čemu je zabranjeno ulaziti.....može bit da ima pravo radit što god hoće sa svojim bircem i birati si ekipu, ali meni više igra taj karakter ne samo njega kao gazde, nego nečega što je spomenuo GP-ZG a tiče se nečega u nama, neke okoline koju i mi sami činimo.....

    ....a ovo što sam spominjao s tužbom, pa kažu neki da nema dokaza....u postu sam spomenuo u kontekstu što ako je taj "poglavica" snimao taj razgovor kad mu je vlasnik lijepo saopćio da više nisu tu poželjni......

    .. eto, hvala vam što sudjelujete u ovoj temi ili raspravi koja mi se čini kao nemoguća misija, ali dobro je vidjeti svačija razmišljanja.....meni je ta tema u glavi od onda kad sam to čuo i i sad sam je konačno izbacio.......pozdrav svima.....

    avatar

    15.10.2014. (17:18)    -   -   -   -  

učitavam...