Komentari

mladenbarbin.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • mladen

    Nikica !
    Najprije ...isprika ! Rijetko gledam svoj blog ta nisam zamijetio interes. Utoliko i odgovor kasni.
    Ponajprije....napustite vulgarne izričaje....oni Vas diskreditiraju.
    Vjerujem kako možemo opčiti bez prostačenja i eksplicitnih uvreda i omalovažavanja.
    Vaša podrška programu "crnih pantera" koji ima istinska proturjrčja s stvarnošću odnosno realitetom je u koliziji s Vašim potonjim zapisima koji mi se čine, u priličnoj mjeri, razložnima ...iako površnima i ishitrenima....bez dubljeg promišljaja.
    Što se tiće tog "programa" ...on ima jednu "malu" manjkavost a koju je najrazvidnije predočiti i oživotvoriti onom kajkavskom rečenicom; a gdo bu to platil??????[/I]
    Najprije o ...katolištvu.....ako si dadnete truda i pročitate moje prijašnje zapise uočit ćete upravo "starčevićanski" odnos spram Katoličke Crkve u Hrvatskoj odnosno težnju za Hrvatskom Katoličkom Crkvom.
    Nemojte biti površni u kategorizaciji mene pa ni drugih subjekata Vaše stvarnosti. Dajte si vremena i truda prije donošenja zaključaka.
    Nećete "čuti" moj pokušaj razrješenja "grbe" ali eto Vam ga napismeno; ako je, u mome svjetonazoru, žena ....kako Vi implicirate ; neka vrst kobile, sluškinje i vjernice onda je muškarac neka vrst ; konja, sluge i vjernika što će reći kako desničar ne dodjeljuje u muško-ženskim odnosima glavnu i sporednu ulogu nego svakog stavlja na od Boga dano mjesto. Vjerujem kako ćete se složiti kako je za opstojnost nacije nuždna reprodukcija a nje , unatoć silnim pregnućima, nema bez rađanja djece u muško-ženskim odnosima. Isto tako...valja uzeti k znanju kako je.... do daljnjeg ....žena izvor života Naravno...sve to vrijedi ukoliko je i Vama na srdcu opstojnost Hrvata. Ukoliko nije ...onda ni ovaj "razgovor" nema nekog smisla.
    Kasno je i pospan sam pa ću završiti.
    Potrudite se više oko Matoševa opusa pa će Vam biti jasnije zašto je prešućivan i zašto je Krleža koji mu nije ni do koljena favoriziran.
    Moje je ime ; Mladen Šepić, Barba je nadimak moje obitelji unazad stotinjak godina. Moj otac je imenom; Josip ili Josa te sam i ja, u Mrkoplju odakle je moja obitelj; Mladen Jose Barbina.

    avatar

    22.08.2013. (00:52)    -   -   -   -  

  • nikica

    Gospodine Šepiću, za početak se ispričavam što će ove rečenice koje upravo kanim napisati biti nezgrapne i stilski nedotjerane. Razlog tomu je moj umor i ukupno stanje bezvoljnosti koje trenutačno ima odsudni utjecaj na moju misaonu, emocionalnu i radnu aktivnost, a ne nepoštovanje prema trudu koji ste si zadali napisavši ovaj odgovor.

    Iskreno govoreći, razlog zašto sam napisao ovih deset točaka iz manifesta Bijelih pantera (White panthers; tako se naime zvala američka radikalnoljevičarska organizacija nastala u to uzbudljivo, ali i tragično šezdesetosmaško vrijeme) i one vulgarno-histerične invektive nije bio pretežito u tome što bih vjerovao u njihovu teorijsku, praktičnu ili estetsku vrijednost i izvedivost (dakako, Bijele pantere pripadaju jednom sada već prohujalom i pomalo naivnom dobe, a Hram Prijapa je kvazivjerska zajednica koja u svojim tekstovima banalizira teologiju, filozofiju i povijest, koristeći je kao dimnu zavjesu za jedan dosta plitak način zabave (to što je on homoseksualan smatram ovdje nebitnim; usto, prije nego ih netko krene osuđivati, trebao bi se sjetiti da oni ako ništa drugo nemaju ničiju krv na rukama, za razliku od nekih drugih institucionalnih religija), pri tome se još ni ne trudeći da izgledaju uvjerljivo), već u činjenici da me iznervirala površnost (koji meni predbacujete, dobrim dijelom vjerojatno s pravom) i uskogrudnost koja se ogleda u nekim Vašim stavovima, zapravo u cjelokupnom Vašem političkom i općeživotnom svjetonazoru (npr. čini mi se da pojavu homoseksualnosti tumačite na jedan prilično banalni način).

    Ideju o Hrvatskoj katoličkoj crkvi (kojoj tragove možemo naći u ilirskim Zahtjevanjima naroda iz revolucionarne 1848., a donekle joj se približuje i Kvaternikovov rakovički ustanički proglas; na nju podsjećaju i Starokatolička crkva, koja je doduše, čini mi se, bila privlačnija ideolozima jugoslavenstva i Titov poslijeratni prijedlog stvaranja njegovu režimu poslušne domaće Kat. crkve) držim neizvedivom. Ona bi, naime, bila više inkarnacija stare ideje državotvorne religije, nešto poput carskoga kulta u Rim. Imperiju ili državnoga šintoizma u predratnome Japanu, možda uz nešto evokacije projekta uklapanja Crkve u aparat modernizirajuće države, što su činili Josip II. i ruski Petar Veliki, negoli nastavak nekakvoga poimanja religije svojstven katoličkoj tradiciji i ideji, koja je, kao što joj i ime kaže, univerzalistička. Religija bi tu, dakle bila "ancilla Natiae". Problem s tom koncepcijom leži u dvije stvari. Kao prvo, kršćanstvo je religija posve drugačije prirode od antičkoga poganstva ili šintoizma (čega ste zasigurno i sami svjesni), a kao drugo, i kada ne bi bilo tako, zar doista mislite da bi obrazovaniji sloj društva, koji je ipak glavni oblikovatelj i podržavatelj identiteta kolektiva, našao imalo privlačnom i uvjerljivom takav izraz duhovnosti (doduše, mogli bi se pozvati na iskustva pravoslavnih zemalja, poglavito Rusije, ali riječ je ipak o drugačijoj povijesti i sadašnjim uslovima)?

    Vaš izraz kako je žena izvor života pomalo mi ovdje bode oči (premda ne mogu reći ni da mi smeta ni da me oduševljava) jer kao da više pripada svijetu "matrijarhalnih" kultova božica staroga Mediterana (koji su doduše jako utjeecali na formiranje marijanske pobožnosti), sada oživljenih u feminističkome New Ageu, negoli patrijarhalnome mentalitetu pustinjskih stočara i ratnika iz Biblije (ili hedžaskih trgovaca kakve nam iz VI. st. kakve nalazimo u Kuranu). Što se tiče odnosa čovjeka prema vjeri, sjećam se kako je moj gimnazijski profesor vjeronauka jednom rekao da kršćanstvo nije vjera za malu djecu, želeći pritom reći da je, da bi se osoba smatrala kršćaninom, mora i znati nešto o svojoj vjeri (istina, on je više inzistirao na etičkome aspektu vjere, negoli na nekim apstraktnijim raspravama, npr. o narvi Božjoj), a ne samo mehanički sudjelovati u obredima (kao što je veći broj kršćana u povijesti, a možda i danas, činio). Za to je, pak, vjerujem, potreban i određen stupanj uvježbanosti intelekta (koji možda i nije bi tako nužan prije zagrljaja kršćanstva s antičkom filozofijom, u rano vrijeme apostola; baš sam danas slučajno, čitajući o Sajidu Kutbu, jednom od ideologa političkoga islama, naišao na Wikipedijin članak o jednome Ratzingerovom predavanju krizu kršćanstva danas tumači pokušajem da se ono "dehelenizira", tj. rastavi od filozofske misli s izvorištem u polisima stare Helade, a tako zapravo liši svoga racionalnoga aspekta, bez kojega bivši pontifik drži da bi kršćanstvo bilo znatno, pa i fatalno, oslabljeno).

    avatar

    22.08.2013. (02:08)    -   -   -   -  

  • nikica

    Što se opstojnosti Hrvata tiče, iako sam ljevičar, kozmopolist i u određenome smisli antinacionalist, nisam ravnodušan prema društvu u kojemu živim, jeziku na kojemu govorim i razmišljam i uopće kulturi koja je imala važnu ulogu u oblikovanju moje ličnosti. Na kraju krajeva, uvijek sam se pomalo ježio čitajući o nekim utopijama ili distopijama koje prikazuju jednoobrazni, monokulturni svijet lišen spona s poviješću (ako volite bizarnosti, proguglajte ime Emanuila Semjonoviča Enchmena, pa ćete vidjeti u kakve (opasne) ekstreme čovjeka može odvesti njegova mašta). Takve ideje zasigurno nisu u skladu s mojim viđenjem humanizma i općečovječanskoga bratstva.

    Međutim, ne slažem se ni s Vašim viđenjem društvene organizacije, odnosno u njemu nalazim istu anakronu, "utopističku" tendenciju ka intelektualnoj i svjetonazarskoj monolitnosti, koju smatram ne samo deficitnom u njezinoj opisnoj funkciji (govorim ovdje konkretno o osiromašenju nacionalnoga identiteta u njezinim narativima), nego i potencijalno opasnom (pogledajte na primjeru tekuće krize u Egiptu do kakvih posljedica može dovesti situacija u kojoj određena skupina ljudi, pozivajući se na Boga, tradiciju i većinu, misli da ima pravo krojiti sudbinu svima, pa i onima koji ne dijele njihova uvjerenja; između ostaloga, zato se i protivim referendumu o braku, ne želim da u mojoj zemlji LGBT-građani ili bilo koja druga skupina budu ono što su u Egiptu Kopti, da se osjećaju nepoželjnim i ugroženim). Ukratko, smatram da je odvojiti slobodu od demokracije izuzetno opasan eksperiment. tome sam smislu poperovac i pristaša otvorenoga društva (iako, za razliku od Poppera ili Sorrosa prema kapitalizmu imam više marsistički stav).

    Ne posjedujem temeljito poznavanje Matoševa opusa i nisam dosada čuo da bi bio prešućivan, ali ako se referirate na sklonost pravaštvu u jednoj fazi njegova života i upozorenja o hegemonističkim idejama prisutnim u tadašnjoj srbijanskoj eliti, moram Vas podsjetiti da je njegovo pravaštvo bilo znatno drugačije od onoga današnjega. Ta koji bi pravaš danas govorio s toliko ljubavi, uvažavanja pa i oduševljenja (kao što je činio Matoš, čini mi se dobrim dijelom i nakon razočaranja usred spoznaje o raširenosti velikodržavlja u beogradskoj čaršiji) o srpskome narodu?! Što se tiče umjetničke vrijednosti Matoševa djela u kontekstu europske ili svjetske književnosti (koji je možda, na kraju krajeva, i važniji od onoga nacionalnog), nisam kompetentan o tome prosuđivati, ali još nisam primijetio da bi se uspoređivao s Krležom na ovakav način (s druge strane, postoje tvrdnje nekih naših, a vjerojatno i stranih, komparatista da je Kamov dao, taj nesuđeni srednjoškolski anarhistički revolucionar, predstavljao važniji doprinos hrvatske europskoj književnosti, negoli Krleža).

    Nickom Nikica

    avatar

    22.08.2013. (02:35)    -   -   -   -  

  • mladen

    Gospodine Nikica !
    Drago mi je što smo se riješili pantera bilo kojih boja. Pa.....eto....slažemo se oko njihova smisla odnosno bezsmisla.
    Što se tiće homoseksualnosti ....tu pojavu tumačim...zastranjenjem kako u estetskom tako i u etičkom tako i u "smislenom" smislu makar sam oduševljeni čitatelj i gledatelj i slušatelj umjetničkih ostvarenja osoba te "orjentacije" ili dezorjentacije. Tumačim kako je njihov pojačani senzibilitet dobrim dijelom proizašao iz činjenice; kako njihove svijesti da nisu normalni i da čine nešto pogrješno tako i činjenice da su poradi toga bili proganjani i stigmatizirani. Mislim da bi se statistički dalo dokazati kako njihova a i općenito umjetnička produktivnost znatno opada s porastom komfora i obujma struka.
    Kad govorim o bezsmislu "smislenosti" pederluka tad mislim kako je svakoj jedinki na ovome svijetu pridržan jedan jedini smisao postojanja podpuno ne ovisan o religiji, svjetonazoru i vrsti( biljkama, mikrobima itd) a to je produljenje vrste odnosno reprodukcija. Držim blesavim i suicidalnim pobijati ovu moju tvrdnju jer sve ovo skupa nema smisla ako se život ne nastavlja(jeste li kad svjedočili kako vlat trave probija debeo sloj asfalta ???Nevjerojatna je snaga "žudnje za životom") Iz toga se vrlo lako dade izvući opće prihvatljiv stav a taj je da je sve što vodi životu - sveto a sve što vodi smrti - prokleto. Opće je poznata pojava da se pederi ne mogu reproducirati. Iako "amerikanci" zdušno rade na tome to će ostati tako sve do Sudnjeg dana koji će nastupiti ako uspiju u tome.
    Što se tiće mog odnosa(kao pravaša) spram Srba....pa eto...ilustrirat ću ga činjenicom kako uz Bibliju imam i knjigu "Smak sveta" koju također držim biblijom(jer je neprekidno izčitavam) a auktor je imenom ; Dragoš Kalajić koji ne samo da je Srbin nego je SRBIN. Doduše....bio.... jer je , nažalost ....pokojni....a jedno je vrijeme bio i u nekoj instituciji tzv. republike srbske. No to mene kao Hrvata ne priječi u žalu što nisam ni ne ću imati prigodu upoznati tog gospodina čije me misli oduševljavaju i poučavaju. Onako....uz put....spomenut ću i filmove Slobodana Šijana .
    Ako Vas zanima....nastavak slijedi !!"!
    Pozdrav.....Barba !

    avatar

    06.09.2013. (23:03)    -   -   -   -  

  • mladen

    P.S.
    Vjerujem kako ćete se složiti da komentari koje sam izbrisao nisu dostojni ni mene ni Vas a i ometaju raspru.....u estetskom smislu, dakako.
    Barba.

    avatar

    06.09.2013. (23:46)    -   -   -   -  

  • nikica

    Gospodine Šepiću, krenut ću odmah "in medias res". Mogu se donekle složiti s Vama da bi uzrok umjetničke produktivnosti pojedinih genija homoseksualnih sklonosti (onih izniklih na tlu naše "kršćanske" civilizacije; odnos prema homoseksualnosti u nekim drugim kulturama i civilizacijama bio je, kao što i sami sigurno znate, bitno drugačiji) mogao jednim dijelom ležati upravo u psihološkim i drugim konzekvencama rečenoga izražaja spolnosti, ali bi se ta teza mogla protegnuti na sve senzibilne i nadarene pojedince koji se iz nekoga razloga osjećaju pomaknutim u odnosu na ono što je općeprihvaćeno kao mjera normalnosti. Kao što bi rekao Huxleyev Divljak, patnja, suze pa i grijeh sam nužan su dio i preduvjet ispunjenja istinske veličine ljudskoga postojanja (premda, vjerovali ili ne, na nekome hrvatskom forumu pojedinci otvoreno priznaju da bi rado živjeli egzistenciju "bonsai-čovjeka" "Vrloga novog svijeta"!). Naravno da je reprodukcija u čovjeka ne samo neophodan uvjet svih ovih lijepih i dragocjenih stvari koje daju istinski smisao inače zastrašujuće hladnome i (kako bi neki kazali) ravnodušnome svemiru, kao i da sebi ima nešto uzvišeno, poetsko što se ne može svesti na puku biološku (ili industrijsku, što bi nas u budućnosti moglo dočekati) funkciju, ali, vjerojatno ćete se složiti, ne možemo smatrati nužno manje vrijednim život ljudi koji su ili bili lišeni mogućnosti da dobiju potomke ili su je se svojom odlukom odrekli: bi li se život primjerice Krleže ili Nikole Tesle smio smatrati ostvarenijim ili vrednijim da ga je obilježila prosječna obiteljska egzistencija, pa i po cijenu da smo ostali lišeni njihovih umjetničkih odnosno znanstveno-tehnoloških postignuća?
    Neću duljiti, ali nadam se da ćete si datethodnome odgovorui truda i osvrnuti se na još poneke opservacije koje sam ponudio u prethodnim komentarima.

    Pozdrav, Nikica

    avatar

    07.09.2013. (16:04)    -   -   -   -  

  • borac

    Jesen će biti burna za Vladu Zorana Milanovića! Kukurikavcima za vratom već 'puše' nekoliko zahtjeva za raspisivanjem referenduma, ali na pomolu je, čini se, još jedan. Uhićenja ljudi koji su izviždali premijera Zorana Milanovića na svečanoj proslavi Oluje u Kninu, kap je koja je prelila čašu hrvatskim braniteljima! 'To je najmanje što su mu mogli u danom trenutku prirediti za veleizdaju hrvatskih nacionalnih interesa. Ni u najgoroj afričkoj diktaturi, ljudi se ne uhićuju zbog zviždanja, ali Milanović zaboravljao da je on samo gost u Kninu, kažu branitelji, nazivajući premijera dezerterom.
    Iz domoljubne organizacije 'Croatorum', za dnevno.hr najavljuje prikupljanje potpisa za referendum o ilustraciji te o tome treba li ukinuti zakon o abolirani ratnih zločinaca. Odluka o početku prikupljanja potpisa, ekskluzivno doznajemo, znati će se 23. kolovoza!
    Ovoj odluci 'kumovao' je niz nedavnih događaja. Branitelji Kukuriku vladi zamjeraju što je zatvorila oči pred izjavama Vojislava Stanimirovića kako djeca u srpskim školama uče iz udžbenika u kojima stoji da je Domovinski rat bio građanski, ali ne obrambeno-oslobodilački. Prije više od mjesec dana od Mladena Bajića zatražili su hitno provođenje istrage zbog opasne izjave prvog čovjeka SDSS-a, no do današnjega dana - ništa! Od Zorana Milanovića, Ive Josipovića, ministra branitelja Freda Matića i Sabora kojim predsjedava Josip Leko, tražili su osudu srpskog čelnika, pozivajući se na Deklaraciju o Domovinskom ratu koju je Hrvatski sabor donio još 2000. godine i u kojoj je jasno definirano kakav se rat vodio u Hrvatskoj. Niti s tih adresa, unatoč tome što je istekao zakonski rok u kojemu su se trebali očitovati, niti retka o tome da Stanimirović krši Ustav RH, kao ni objašnjenje zašto mu se to dopušta. Vladajući su braniteljima stali na žulj i u slučaju Perković. Prozivaju ih da štite bivšeg šefa Udbe i njegove ubojice koji su tamanili Hrvate u svijetu kao mrave.
    Zbog svega toga, smatraju da ljudi Zorana Milanovića, ali i predsjednik Josipović, odobravaju abolirani četnicima da krše i ruše ustavni poredak RH, baš kao i 1991. kada je Ivica Račan izvršio diverziju i potkopavanje obrambene moći hrvatskih branitelja, ustupivši naoružanje Teritorijalne obrane u vlasništvu Hrvatske JNA.
    Armija je, navode, to isto oružje - 250 000 komada, podijelila četnicima. 
    Zbrajajući grijehe ove Vlade, iz 'Croatoruma' navode i kako su  nedavno zatražili poštivanje deklaracija Vijeća Europe po pitanju osuđivanja komunističkoga režima. Kukurikavci su se opet oglušili. Štite Perkovića, smatraju branitelji, ali s druge strane nisu pomakli ni prstom da zaštite i oslobode hrvatskog branitelja Veljka Marića koji nepravedno čami u srbijanskim zatvorima.
    .
    Kao 'šlag na tortu' stigle su izjave Milorada Pupovca, kojega optužuju da su mu oba brata bila u četnicima, ali da bi on kažnjavao heroje iz Oluje. 

    Branitelje i hrvatske građane stoga će se, već u jesen, pitati što misle o provedbi ilustracije, odnosno treba li ukinuti zakon o abolicija i procesuirati abolirati zločince i treba li se oduzimanjem imovine naplatiti ratna šteta koju su prouzročili

    avatar

    10.09.2013. (21:11)    -   -   -   -  

  • mladen

    Gospodine Nikica !
    Borac je očito zalutao na fronti, no nema veze.
    Vibrirao bih dalje tezu o djelotvornosti "pritiska" na količinu istisnutih i uobličenih emocija. Osim na homiće može se ona protegnuti na gotovo sve umjetnike. Eto primjera radi....ruska književnost.....čim su se najeli smanjili su prinos, pa onda američka.....i općenito.....kao korisnik tih isprešanih emocija strahujem kako je došlo a neminovno dolaz do entropije a ona, entropija...u konačnici....znaći smrt. Kad ste već spomenuli Huxley-a, a on je moj guru, "znaci vremena" ukazuju na oživotvorenje njegovih distopija. Upravo je afirmacija homoseksualizma nuždan korak ka "Novom Vrlom Svijetu" ( i ne čudim se brojnosti onih kojima je to priželjkivani svijet bili toga svjesni a najčešće ne) jer, naime, morali ste uočiti kako su u "divljaku" pokidane sve kako generacijske tako i emocionalne veze među jedinkama(svatko pripada svakom). Upravo su stoga "izabrani upravljači" najprije napali i uništili Državu. U tijeku je napad na obitelj a nakon toga slijedi čipiranje kao zadnji čin kontrole. E da bi se to ostvarilo najprije je pornografijom napadnut libido i provaljan kroz blato egoizma odvojen je od ljubavi odnosno braka i prokreacije kao svrhe braka. Jasno kako je to bilo studiozno jer je upravo spolnost slaba točka ljudske vrste. Paradoks je kako je upravo fenomen spolnosti koji nas posve razlikuje od životinja iskorišten kao platforma za konačno rušenje čovjeka. Nije bez veze to što se mistici, askete, redovnici, monasi, derviši svih koliko toliko normalnih religija odriču upravo spolnosti za razliku od sotonista koji upravo spolnost ugrađuju u svoje obrede. Promislite o tome. I nije slučajno što u Bibliji a koja je ishodište i krščanstva i islama u negativnom ozračju spominje kako Onan tako i Sodoma a tako i sva druga zastranjenja. Na žalost ne poznajem "istočnjačke kulture" pa ih ne koristim u argumentaciji ali također ih bezrezervno ne prihvačam jer iskustvo me ući kako je štošta krivo intrepetirano a naročito "egzotika" pa se npr. u apologijama pederluka spominju pingvini i neke druge životinje kao da je to argument ZA što je smiješno jer zašto stati na tome .....argumentima te kvalitete vrlo je lako opravdati kanibalizam....primjerice. Uzmimo primjer Oskara Wilde-a (kojeg je obožavam) a koji je savršeno manipulirao svojim homosexualizmom ostvarujući time veću pozornost javnosti nego svojim genijalnim djelom jer javnost je takva, i onda a još više danas. Ja osobno, a vjerujem kako su rijetki koji to nemaju; imam nagnuća koja držim na uzdi jer znam kako nisu moralna i pametna. Isto tako vjerujem kako bi pucanje te uzde uništilo mene kao osobu. Eto Vam primjer De Sade-a. Andre Breton je zanj rekao kako je to najslobodniji čovjek koji je ikad živio a ja kažem da je bio notorni manijak. A čak i iz De Sadeova djela dade se zaključiti kako unatoč pucanju i naj-elementarnijih uzdi i ispunjenju i najodvratnijih strasti čovjek na taj način ne nalazi zadovoljenje svog iskona pa čak ni tako prostog fenomena kao što je sladostrašće. Čovjek sebe ostvaruje upravo kroz odricanje od sebe i podvrgavanjem sebe "višim" ciljevima. Zato mislim ...... ako netko ima nevolja sa "orjentacijom" ....treba to prigušiti ili još bolje.....utrnuti. Ja u svezi sa tako učestalo zlorabljenim pojmom - slobode - rado navodim tekst Pirelijeve reklama ; snaga bez kontrole....ne znaći ništa ! Kad spominjete Teslu i Krležu ja im pridružujem sve one koji su se odrekli obitelji a naveo sam ih kao primjer spolnog uzdržavanja. Da, mislim kako oni koji iz ovog ili onog razloga ne stvore obitelj nisu u ljudskom smislu manje vrijedni ali se ne usuđujem tvrditi kako njihovo djelo nadilazi značaj obitelji iako tako iz sebičnih razloga mislim. Što je naravno licemjerno ali i ja sam krvav pod kožom.
    Čitamo se (copy right by Krešimir Mišak) !
    Barba.

    avatar

    11.09.2013. (17:50)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...