Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • Tina.

    i ja imam u vrtu neke jabuke, iskreno cijele godine ne pojedem ni jednu jabuku, baš ih plairam srušiti...i grožđe... i kruške... niš ne jedem a opet sve popada na tlo...
    a ljepo je vidit kad netko tako ljepo brine o drveću i sabere plodove... ja očito neznam to cijeniti.
    možda s godinama počnem ;))
    al patka mi je zakon!! baš su blesave!

    avatar

    25.09.2012. (21:01)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Tina: vjerojatno dođe to zaista s godinama :-)), prije 3-4 godine nisam niti ja znao baš puno o voću i uzimao sam sve to zdravo za gotovo. A obično je to tako kad imaš nešto doma onda ti nije zanimljivo, istoga trenutka kad nemaš onda to poželiš i moraš ići kupiti, s tim na pameti pokušavam čim više skupljati i koristiti darove prirode.

    avatar

    25.09.2012. (23:24)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    jel to mušmula:)?ili ono neko japansko čudo...ne znam kak se zove.... i ovi ducklinzi su mi prejaki:)))) imaju tu neku blesastu facu, kao šta sad ti hoćeš:)

    avatar

    26.09.2012. (00:15)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Lijepa šetnja voćnjakom na prvi dan jeseni. Ne vidim dobro, ali izgledaju mi oskoruše. Rijetke su, ima ih nekoliko u šumi oko Kastva, a u Grobničkim "Alpama" znam naići na srodnu mukinju.

    avatar

    26.09.2012. (11:03)    -   -   -   -  

  • jelen

    Joanna: žuti plodovi na slikama su upravo oskoruše koje spominjem u tekstu prije,
    Mušmule i oskoruše kod nas često pobrkaju u razgovoru, ali nisu jako slične, mušmule su više plosnate kao sitne jabučice, smećkaste boje. Iako sve manje je onih koji su uopće čuli za i jednu od tih voćki. Mušmule u mojoj blizini danas nema, sjećam se jedne iz djetinjstva, zasad imam zasađenu jednu sadnicu mušmule, sorta plovdivska, ali još ne daje plod.
    Prije par stoljeća baš te voćke su bile na raspolaganju običnom puku, uz divlje kruške i jabuke.

    Patke su arhetipski svadljivci, bile bi dobri blogeri i forumaši.

    Gogoo: Oskoruše su, točno! Dok ne urode ove moje u voćnjaku, posjećujem svake jeseni to jedno stablo uz šumski put. O da, mukinje, zajedno sa jarebikom, brekinjom i oskorušem spadaju u šumske voćkarice iz roda Sorbus.

    avatar

    26.09.2012. (17:49)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    volim život na selu samo zbog svih tih finih plodova...

    avatar

    26.09.2012. (20:06)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    Pitao sam se kad će doći famous patka na red! I evo je, došla je :D
    Ima ime?

    avatar

    26.09.2012. (21:52)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Unusual suspect, patke imaju imena koja glase Patka i Patak, tako sam odlučio imenovati ih kad su odrasli, prije smo ih zvali jednostavno ducklinzi :-)

    avatar

    27.09.2012. (10:09)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    to mi spada sve u neke voćke za koje sam čula pa nagađam kako bi izgledale, majka je u dvorište natrćila jednu mušmulu pa budemo vidili kakva će biti;)

    avatar

    27.09.2012. (13:16)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Nedavno sam bila na proputovanju Hrvatskom i primjetila sam kako su jabuke jako dobro rodile, a i šljive, pa kruške....kod tebe svega u izobilju..I oskoruša čak imaš! (skužila sam ih i prije nego sam pročitala na dnu posta ;-). Stabla gloga na koje sam naišla uz Savu su me zaista iznenadila. Toliko velika kod nas u Dalmaciji nisu. Tu su niža stabalca, pretežno grmovi i sa manje plodova. Gustoća crvenih bobica na granama me oduševila! dal da odvajaš listiće od bobica-neznam, al neće škoditi. Ako ti je prevelika vlaga za sušenje, probaj u pećnici na niskoj temperaturi uz ventilator ako imaš pećnicu s ventilatorom.
    Bogata jesen! :-))

    avatar

    27.09.2012. (18:43)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Ajme,divno ti je to voće!!!
    sjećam se oskoruše i gloga iz djetinjstva! Glog sam tamanila na putu do škole, onako sirovog sa grma (inače, nemam pojma o sušenju lišća i ploda dotične biljke) a oskorušu smo imali na gruntu i isto sam ju voljela! nedavno je moj stari posadio oskorušicu, ali ne sliči mi ovoj tvojoj mladoj, nekako je lišće drugačije... već sam i prije sumnjala da je on nešto fulao, a sad bogme sumnjam još i više... stalno ga zezam da je ustvari posadio kakaovac.. ( ni to nebi bilo loše...kad bi moglo tu rasti) Da ponovim, lijepo je to tamo gdje si slikao, odiše nekim mirom..

    avatar

    29.09.2012. (19:39)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Uistinu slastan prolazak kroz ovaj post pa ću brže-bolje morat pojest jednu nešpricanu. Jabuku. O onim malim kruškicama mogu samo sanjat u lucidnim snovima. :-) Izrazi kao mušmule, dud i sl. spadaju u fantastični imaginarij mog djetinjstva, a @Joanna još pri tom koristi riječi koje su tipične za nas osječane (iako sam ja davno zbrisal u Zabreg) pa mi dodatno muti pamet... :-)

    avatar

    02.10.2012. (17:02)    -   -   -   -  

  • odmak

    Mislim da su kruškice, ali mogu biti i oskoruše.

    avatar

    06.10.2012. (17:09)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    oskoruša ima tamo kod vas u divljini!? to je upravo predivno!
    one glogove stavi na neku mrežu, ne u tepsije koje su zatvorene odozdola, a lišće baci, nema od njega koristi više.
    super ti je voćnjak, baš lijepo je imati svašta u njemu.
    gle tu:
    http://www.garchen.net/
    pozdrav :))

    avatar

    06.10.2012. (20:02)    -   -   -   -  

  • DUH JEDINSTVA

    Nije mi važno biti pobjednik u kviz pitanju, ali uživao sam u ovom blogoputovanju tvojim voćnjakom, zaista lijepo je vidjeti kako priroda buja, a bujaju i moje misli težeći ekvilibriju i vječnom cilju: biti bolji nego jučer. Imam novi post, post željan tvog komentara pa, kada stigneš, dođi i napiši nešto. Što god napišeš sigurno će mi kao i svaki put pomoći, a vjerujem da će i tebi vrijediti pročitati moj post kao što ti je vrijedilo i do sada. Ostajmo blogoprijatelji, a ako Bog da, UPOZNATI ĆEMO SE I UŽIVO VEĆ JEDNOM, vjerujem :)

    avatar

    06.10.2012. (20:23)    -   -   -   -  

  • jelen

    Trinley Choedon: hvala za link.Otvorim stranicu i vidim dugu Tarinu mantru i ostanem paf! Kak si znala? Clearvoyance? Mi smo baš imali važnog gosta u ZG, Alak Rinpočea, dao nam učenja i inicijaciju u Bijelu Taru, super smo se družili ali i naradili kako to već ide :-))
    Tek sam se maloprije vratio iz Zagreba nisam prije vidio komentar – da, oskoruše rastu kod nas u divljini ali su jako rijetke, znam za svega 3 stabla. Ali ima jedan rasadnik kraj Križevaca tih sadnica, bumo sadili pa ih bude, nema druge :-)

    avatar

    08.10.2012. (00:45)    -   -   -   -  

  • jelen

    @odmak: oskoruše su, divlje kruške ne možeš zamjeniti zbog njihova jako aromatičnog mirisa. Također divlje kruške nisu kruškolike nego plosnate kao mini jabučice.

    @DUH JEDINSTVA: pročitam obavezno čim se naspavam!

    avatar

    08.10.2012. (01:21)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Sjajno...:)
    ...U vrtu imam dunju koja je nakon nekoliko godina životarenja jednostavno eksplodirala! Kako nitko u kući nije vrtlarski tip, odlučio sam da se malo educiram i dopeljam dunju u red ( treba ju obrezati ). Meni inače, sve zraste kaj posadim....:)))))

    avatar

    09.10.2012. (20:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...