Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Unusual suspect

    Hvala za komentar :)
    Da, Rajko je bio malo nepovjerljiv, ali ubrzo se naviknuo na nas.

    "Ne vjerujem u sudbinu koja može zadesiti ljude bez obzira što učinili ali vjerujem u sudbinu koja ih može zadesiti ako ne učine ništa."

    Možda nije nešto posebno za reći, ali Buddha je bio jako dubok. Ti fini istočnjaci. Uvijek me mogu zadiviti više od zapadnjaka.

    Što kažeš na one teorije da je Isus bio na dalekom istoku i učio od Buddhe ili ga barem znao (tako nešto)?

    Još nešto. Što si ti čuo o tome da je Buddha umro od pokvarene svinjetine?

    avatar

    23.09.2012. (15:41)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Unusual suspect: jako zanimljiva pitanja. Kao uzrok smrti Šakyamunija Buddhe navodi se nešto što jedni prevode kao pokvarena svinjetina, drugi kao otrovne gljive itd. Spis u kojem su dokumentirane okolnosti Buddhine smrti zove se Mahaparinirvana Sutra ili slobodno prevedeno Knjiga o Velikom Utrnuću. Sporna riječ u tome tekstu jest „suukaramaddava“ tj. hrana koja je, prema tekstu, bila neposredni uzrok obolijevanja i smrti. Ta riječ nikada nije prevedena sa sigurnošću jer može značiti više stvari.
    Našao sam jedan copy paste na engleskom koji donosi nekoliko mogućih prijevoda:

    The word suukaramaddava occurs nowhere else(except
    in discussions of this passage) and the -maddava
    part is capable of at least four interpretations.
    Granting that it comes from the root MRD 'soft',
    cognate with Latin mollis, it is still ambiguous,
    for it may either mean 'the soft parts of a pig' or
    'pig's soft-food' i.e. food eaten by pigs.(3) But it
    may again come from the same root as our word 'mill'
    and mean 'pig-pounded', i.e. 'trampled by pigs'.
    There is yet another similar root meaning 'to be
    pleased', and as will be seen below one scholar has
    supposed the existence of a vegetable called
    'pig's-delight'



    U svakom slučaju Buddha Šakyamuni je bio ionako vrlo star kad je umro (80 godina) tako da je eventualno trovanje hranom moglo biti povod općem pogoršanju već narušenog zdravlja, a to je naposljetku dovelo do smrti.

    A po pitanju Isusa kao učenika na Istoku i donositelja dharmičke filozofije u semitsko duhovno okružje, za mene osobno to je prilično jasna stvar, jer jedino to objašnjava bez ostatka njegov lik i djelo i vrtoglave preokrete u duhovnosti i svjetonazoru koje je on uveo u židovsku tradiciju. Stvari tipa: volite neprijatelje, okreni drugi obraz, krotki će naslijediti Zemlju, Ako ti netko uzme kaput, ti mu daj i košulju, tko je bez grijeha neka baci prvi kamen, ja sam u Ocu i Otac je u meni itd.
    Kad danas to razmatramo u povijesnom kontekstu onoga vremena, ne znam tko bi drugi osim jednog budističkog redovnika mogao govoriti takve stvari? Da li je bio redovnik ili samo laički praktičar Buddha Dharme pitanje je… također možda nije morao ići čak u Indiju jer je budizam putem svile stizao sporadično na Zapad. Isus je živio četiristotinjak godina nakon Šakyamunija tako da osobni susret ne dolazi u obzir ali u to vrijeme Buddhina Dharma je bila dobro ustanovljena i živa tradicija i Isus je živio upravo u najbolje vrijeme za studij budizma.
    Osim toga ako malo promislimo, da li je otići kopnenim putem iz Izraela u Indiju u ono vrijeme bilo opasnije ili sigurnije nego danas? Karavanskim putovima cirkulirale su ideje i filozofije, a ne samo roba. Pisao sam pred dosta vremena jedan članak koji se dijelom dotiče pitanja usporedbe kršćanskih gnostika i budističkih yogija, a imaš u članku i odličan kratki film na temu Isusa kao budističkog redovnika pa evo link

    avatar

    23.09.2012. (18:41)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    Odličan ti je onaj post koji si linkao! Mislim da sam video na kraju već negdje vidio, ali dobro da sam se podsjetio :)

    To sa svinjetinom sam inače pročitao u jedno neindološkoj knjizi pa sam i mislio da je to samo tako prevedeno i da postoji više mogućnosti.

    Zapravo, i netko tko nije nešto posebno učen u vezi buddhizma mora vidjeti da su Isusova učenja zapravo jako bliska prije istoku nego zapadu.

    Razumijem se u sanskrt, ali samo kao učenik. Nisam nikakav profesionalac (ako se tako nešto ikad može postati sa sanskrtom :D).
    Ti si studirao indologiju ili si samouk ili kako?

    Ima jedan film u kojem se baš zanimljivo/zabavno spajaju te teorije o Isusu kao buddhistu. Doduše, mislim da se u tom filmu kaže da je to jedna te ista osoba - ako se dobro sjećam.
    Uglavnom, radi se o ovom filmu:

    [a href=http://www.imdb.com/title/tt0756683/ target=_blank]The Man from Earth[/a]

    avatar

    24.09.2012. (09:31)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Odličan i dragocjen post! Morat ću ga sutra još jednom pročitati, a također i komentare.

    avatar

    24.09.2012. (21:47)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Unusual suspect: nisam studirao indologiju ali sa sanskrtskim terminima se upoznajem kroz budizam, volim znati kako se nešto kaže na sanskrtu kao i na tibetanskom, iako je izvorni jezik Buddha Dharme pali, termini na paliju su većinom jako slični sanskrtu no ipak je sanskrtska terminologija dominantna danas u literaturi. Većinom sam samouk uz sporadične kontakte sa relevantnim budističkim učiteljima i piscima u RH i inozemstvu. U budućnosti nadam se da će se ti kontakti još intenzivirati kao i moj studij budizma. Imamo budističko društvo u Zagrebu koje iz godine u godinu organizira sve više edukativnih događanja.

    @Mariano Aureliano: živio! Čitamo se i dalje :-))

    avatar

    24.09.2012. (22:09)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...