,nepoznatizagreb.blog.hr" /> <font color=#CC0000>Peticija: Dajte nam klupe i vratite nam "Razlistalu formu"!</font> - Nepoznati Zagreb - Blog.hr - komentari na post

Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • _________

    inicijativa za ove dvije klupe nece rijesiti problem klupa u gradu, ni problem odnosa prema javnom prostoru, ali hoce problem gajeve ulice.

    treba reci i da inicijativu, osim nepoznatogzagreba!, sluzbeno podrzavaju i kontraakcija/muzej kvarta, goethe guerilla zagreb, BLOK, institut za suvremenu umjetnost i drustvo povjesnicara umjetnosti hrvatske.

    klupa + klupa = grad.

    avatar

    15.02.2012. (12:18)    -   -   -   -  

  • zagrebancija.blog

    Katastrofa je kako se sadašnje vodstvo grada ponaša prema gradu. Gradske službe nisu u službi grada - već bogatih pojedinaca. I to je najveći problem. Evo, imam priliku čut iz prve ruke kakvo je stanje tamo i kaj se dela. Šteta .

    avatar

    15.02.2012. (12:56)    -   -   -   -  

  • aparatčik

    Tužno je da uz privatizaciju javnih prostora ide i uništenje kulturnih dobara ovog grada.
    Što se gradskih skulptura tiče, već neko vrijeme radim u možda jedinoj "naseljenoj" skulpturi u gradu, Vitićevoj "Kockici" na Prisavlju. Predlažem ti studijsku posjetu ovoj fakat zanimljivoj zgradi. Jedino se možda još u MSU mogu na jednom mjestu vidjeti djela Murtića, Džamonje, Zlatka Price i Jagode Buić. A ovdje za to malo tko zna i malo tko mari.

    avatar

    15.02.2012. (16:13)    -   -   -   -  

  • Neverin

    nije to problem samo za zagrepčane , to je problem svih nas koji želimo da javni prostor bude u službi građana a ne različitih seronjama kojima je samo novac na pameti

    avatar

    15.02.2012. (16:21)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Baš sam danas, u centru s čajem to go u ruci poželjela negdje vani sjesti :-)). Sjesti i zapaliti. Nije mi se išlo u kafiće, na terase ili sl.
    Nažalost, ovo mi je prvi glas o skulpturi. Stvarno tragično :-)).

    avatar

    15.02.2012. (16:25)    -   -   -   -  

  • ana

    na stranu privatizacija javnog prostora i sve to, ali nije li se moglo naći pogodnije mjesto za razlistalo sunce? općenito me fascinira logika onih koji određuju mjesta za spomenike i skulpture se često nađu nađu na mjestu koje im nabolje ne odgovara, odnosno oni se ne uklapaju u ambijent. primjerice, onaj predimenzionirani tesla na uglu preradovićeve i tesline, pa razlistalo sunce, i nekoliko metara dalje gajeva bista, pa recimo onaj radić-deda mraz na uglu petrinjske i jurišićeve? da, spomenici-skulpture zavrijeđuju probitačnija mjesta na kojima će biti primjećena ne kao smetnja preko koje se popikava pješak ili koje će zakriti suncobrani privatnih interesa i štandovi kiča.

    avatar

    15.02.2012. (19:10)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Odlično mi je tvoje poigravanje vizurama koje se "otvaraju" kroz "...formu" ili "kitovu peraju".
    Inače, opa' - imamo lektoricu!?

    avatar

    16.02.2012. (02:53)    -   -   -   -  

  • ghost

    Ha, Radić je tam radi Radićeve knjižare, valjda, kao i Gaj radi ulice. Ima nekih spomenika koji nisu baš na idealnim mjestima, ali ima i dobrih rješenja - Šenoa, na primjer.

    avatar

    16.02.2012. (08:46)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Ghost, Da, Gaj je tamo očito radi ulice , a Radić radi knjižare, no oba kipa su fakat k'o prst u oko na tim lokacijama. A Šenoa je, tu se slažem, puno bolje smješten, iako se sjećam da je i oko toga bilo rasprava (sad se ne sjećam detalja). Zaista bi se tu moglo puno bolje raditi ...

    GP, da, imamo lektoricu ;o) , već se bila pojavila u toj ulozi u dva prijašnja poduža posta. Frendica mi je i dobro to radi, a za neke duže tekstove mi zbilja dobro dođe malo kontrole na tom polju (svi ostali i dalje idu direkt iz glave u tastaturu pa na blog) ... a nek bude i njoj malo reklame, obzirom da se kao nova probija na tom "tržištu". ;o)

    avatar

    16.02.2012. (09:31)    -   -   -   -  

  • _________

    spomenik senoi ima urbanisticki problem, plato je los i neprilagodjen, a time i izgubljen za smisleniju upotrebu. treba ga jednostavno iznivelirati u razinu ostatka ulice. uopce mnoge javne plastike imaju probleme koje je moguce rijesiti sitnim intrevencijama koje uvazavaju cjelinu.

    postavljanje spomenika u ulice i trgove koji se zovu po onima kojima se spomenici podizu je najprimitivniji moguci pristup pitanju umjestanja javne plastike. za uspjesno umjesten spomenik bitan je karakter prostora i sklad cjeline.

    u zagrebackom slucaju - u kojem je tranzicija od konteksta postala konceptom - svjetlosnim smo godinama daleko od suvremenih trendova biljezenja sjecanja koji vise nisu u autoreferentnim spomenicima.

    spomenici kakvi se zadnjih godina postavljaju u zagrebu legitimiraju grad kao zaostalu sredinu.

    "umjetnost spomen(ik)a sve vise odbacuje tradicionalne staticne forme i ostavlja prostor publici da dinamicki promislja obiljezeni predmet/praksu/dogadjaj/prostor, a nerijetko da aktivno (su)djeluje u njegovom (re)kreiranju."

    usporedite samo likovni jezik npr. bakiceve skulpture koja je stara vise od pola stoljeca (!) i npr. spomenike radicu ili gaju koji su stari nekoliko godina. to je ujedno odlican pokazatelj stanja drustva.

    avatar

    16.02.2012. (14:18)    -   -   -   -  

  • ghost

    Kad gledam brončanog Gaja, stalno se pitam kam si je to metnul desnu ruku.

    avatar

    16.02.2012. (15:33)    -   -   -   -  

  • _________

    spomenik gaju postavljen je unatoc negativnom misljenju gradskog povjerenstva za spomen-obiljezja.

    avatar

    16.02.2012. (16:11)    -   -   -   -  

  • DenMla

    Ajme koji 'vremenski tajming' - jučer na Nepoznatom, a danas u 1/2 ure kulture:o)
    Bravooo!

    avatar

    17.02.2012. (00:05)    -   -   -   -  

  • _________

    to se nepoznati cita i po redakcijama;)

    avatar

    17.02.2012. (00:52)    -   -   -   -  

  • DenMla

    Ili peticije;o)

    avatar

    17.02.2012. (09:22)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Gledah i ja 0,5 ure kulture, zgodan prilog!

    avatar

    17.02.2012. (11:00)    -   -   -   -  

  • Sanjiva

    Like

    avatar

    18.02.2012. (18:35)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...