Komentari

b3.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


 • edo

  Osobno, ja sam za EU samo zato da nas ovi naši lopovi, hohštapleri i ljigavci ne gule i idućih dvadeset godina. Bolje trenutna eutanazija nego lagano bolno umiranje :)

  avatar

  03.01.2012. (12:31)    -   -   -   -  

 • pramajka

  sve su to sitnice

  avatar

  03.01.2012. (13:00)    -   -   -   -  

 • barba

  a recimo SLoveniji je kupovna moc dosla na razinu 2004.

  avatar

  03.01.2012. (19:56)    -   -   -   -  

 • markota

  Ekonomija nam nije jača strana, zar ne? Ciljana populacija je zagrizla mamac. Ima tu za svakoga ponešto-od onih sa četiri osnovne do akademski obrazovanih građana. Ako je to tako bitan pokazatelj onda se moramo upitati kako se uopće dogodila kriza u Grčkoj. Uglavnom jedan statistički podatak koji istrgnut iz konteksta lijepo izgleda ali zajedno sa ostalim varijablama malo toga govori.

  avatar

  04.01.2012. (09:22)    -   -   -   -  

 • Pax..

  Mda, proglašavanje suparničkih argumenata bezvrijednim, bez da se ponude ikakvi vlastiti (hrvatski: preseravanje) je uvijek bila validna taktika u svakoj diskusiji. Valjda svatko ima svoju ciljanu skupinu.

  A što se tiče Slovenije, grijeh na moju dušu. Valjda zato jer je u zadnjem redu... Dakle, od deset, osam bilježi značajan rasr, jedna minoran rast, a jedna stagnaciju.

  avatar

  07.01.2012. (13:44)    -   -   -   -  

 • markota

  Hrvatski nastavnik za 100 EUR može kupiti 5% manje proizvoda od npr. Rumunjskog, Bugarskog ili Mađarskog. Jedini je problem što nastavnici iz tih zemalja imaju plaću 300-400 EUR, a hrvatski minimalno 600 EUR. Koliko je to sve varljivo naposlijetku pokazuje Grčka. Toliko o tom argumentu.

  Inače ulaskom u EU i nama će vjerojatno porasti kupovna moć jer će se uvoziti proizvodi iz EU(dobar dio rađeni u Kini od izrabljivane radne snage) bez carine. Ti proizvodi nužno će biti jeftiniji od naših jer su debelo subvencionirani. Posljedica će biti pad cijena(veća kupovna moć) ali i gubitak posla u ionako opustošenoj hrvatskoj privredi. Kad to još potpomognemo raznim nametima koji se spremaju(veći PDV, porez na imovinu) bit će veselo. Ljudi će prodavati ono što su stvarali godinama da prežive, a bit će spremni raditi za siću tako da ćemo konačno postati "konkurentni". Inače industriski radnik u Kini sa plaćom od 250 $ više se ne smatra konkurentnim. Možda nam još malo cijenu rada obore radnici iz Bugarske i Rumunjske.Dakle dogodit će se još veće raslojavanje. Onaj tko ima sreću da zadrži posao ući će u ovakvu "blistavu" statistiku. Oni koji ga izgube ulaze u statistiku koja se ovdje ne prikazuje. Podatke za ovo "pametovanje" crpio sam isključivo iz kontakta sa kolegama iz zemalja koje su u EU ušle prije 8 godina.

  Interesantno da nije spomenut podatak o rekordnom rastu nezaposlenosti u gore apostrofiranim zemljama .
  Dalje, od kolege sa posla(vrlo imućan) djeca su se školovala u Engleskoj. Nije problem ako imaš novaca. Sestrin sin se kao vrlo talentirano dijete školuje u Njemačkoj i dobiva stipendiju. Znači moglo se i prije EU.
  Hrvatska zadnjih 20 godina muči muku sa "odljevom mozgova". Zanima me gdje su se to samo "odljevali" ? Možda u EU?
  Ustvari nema ovo smisla nabrajati .Samo ne treba biti zadojen nekom idejom i sve će biti jasno. Ali ako si indoktriniran nema argumenta za uvjeriti te u suprotno.
  Osobno nisam euroskeptik. Skeptik sumnja, a ja ne. Ja jednostavno znam da ne postoji dobri striček iz EU koji će nam donijeti bonbona i kolača i da za uzvrat neće tražiti ništa. Koliko će tražiti? Koliko god može dobiti. Treba shvatiti da mi jednostavno nismo spremni za EU. Očerupat će nas jer taj sustav tako funkcionira. Dobar je za one koji znaju pravila igre. Na žalost mi smo loši igrači i mjesto nam je na dnu. Možda u neko drugo vrijeme, sa nekim drugim ljudima ali danas sigurno ne.

  Što se tiče tebe osobno EU ti ništa ne znači. Relativno si mlad i obrazovan i lako bi našao posao tamo gdje jezična barijera ne pretstavlja problem. Ali šta će biti sa tvojim susjedom koji nije školovan? Šta će biti sa svim onim silnim inžinjerima koje hrvatsko školstvo pripremalo za sve osim da budu stručnjaci? Jesu oni krivi što su za klasu ispod bilo kog EU inžinjera(čast iznimkama)? Valjda se ne zanosiš idejom da će tebi jednog dana biti bolje ovdje ako sada uđemo u EU? Kako se sada veseliš Europi veselio si se dolasku nove vlasti I što je toj vlasti bio jedan od prvih poteza? Smanjen je broj stipendija!!

  Toliko od mene. Ako sam nekom otvorio barmalo oči bit ću neopisivo sretan. Bojem se da ovdje nema takvih ali i pokušaji se računaju.

  avatar

  08.01.2012. (00:21)    -   -   -   -  

 • Pax..

  Ovo će sada zbučati okrutno, ali iako istina boli, to ne znači da je ne treba izreći.

  Ulaskom u EU će puno toga propasti (a neulaskom također, samo sporije; kad bih znao da bi se to vrijeme korisno potrošilo na bolju pripremu i prečavanje propadanja, bio bih protiv ulaska sada i zagovarao bih ulazak kasnije; međutim, neka dignu ruku svi koji misle da bismo se odgodom za deset godina bolje pripremili za bezbolniji ulazak). Ali, get this: neke stvari i trebaju propasti.

  Hrvatska je zaostala. Zaostala je toliko da je to bolno gledati. I što više bude zostajala, to će se društvene razlike povećavati. Što više bude zaostajala, to će se više morati žrtvovati, više će se morati nadoknađivati i više će biti šokova kad hermetičnost i nezainteresirana smrdljivost dođu na naplatu. A doći će na naplatu kad-tad.

  Da, sadašnjim ulaskom u EU mnogima će postati gore. Kratkorično i srednjeročno. Nekima će postati dugoročno gore. Ali neulaskom osuđeni smo na potpunu propast, izolaciju, apsolutnu prodaju u roblje. Dakle, tko kaže: ulazak u EU je loš, mogu mu reći da se u najboljem slučaju slažem, ali da će neulazak biti još gori. "Dok sami ne sredimo stanje?" Ima li itko tko još smatra da "sami možemo srediti stanje"? Hrvatskoj, na žalost, treba totalni preodgoj. Polovica Hrvata još je zaostala u 19. stoljeću, četvrtina ih je još u 20. Da, oni će patiti, ali što kad dođe 22. stoljeće, a oni su još tu gdje su bili? Pa dobro, dokle čekati? Zašto? Tko se ne prilagodi, Propada. Pitanje je samo koga će i koliko njih povući za sobom.

  avatar

  09.01.2012. (16:45)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...