Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • mushin munen

    čini se interesantno...sad si me motivirao sa svojim komentarom
    kod mene o shingon školi tako da slijedi post o tom učenju...nadam se
    što skorije...a sad idem čitati tvoj post : )

    avatar

    22.09.2011. (20:12)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    sviđa mi se tvoj uvodni dio...a cijeli post mi je posebno interesantan
    jer sam na neki način još uviijek koncilsko-crkveni kršćanin kako se to kaže u tekstu...mislim nisam baš nešto redovit na misi ali nisam
    pokidao sve spone s crkvom...s druge strane uronjen sam u
    budistički nauk već dugi niz godina barem kroz budističke tekstove a i
    posjetim neki hram...barem kad sam u japanu

    mnogo je sličnosti između kršćanskog i budističkog nauka ali tako je i
    s drugim učenjima ako su ona istinska...interesantno je da u japanu ima budističkih škola koje naučavaju da je dovoljno moliti određene molitve i čovjek će se spasiti kao i učenje o zapadnom raju...također
    interesantno je da u budhinom učenju postoji brojanica slična katoličkoj krunici

    avatar

    22.09.2011. (21:31)    -   -   -   -  

  • jelen

    @mushin: eto vidiš, drago mi je da si našao ponešto zanimljivo u tekstu.
    Postoji brojanica (mala) koja se koristi za brojanje mantri, a postoji i u više drugih tradicija ne samo u kršćanstvu. Vjerojatno je korijen čisto praktične primjene. Naravno i u tibetanskoj tradiciji molitve imaju itekakvu veliku važnost u smislu akumuliranja dobrobiti isto kao i svakojaki obredi, hodočašća i prinošenje žrtava itd. Sve je to ok, to je dio bogate kulturne stečevine čovječnstva, samo nikada u svemu tome ne treba smetnuti s uma ono što je rekao Nagarjuna :

    Prinijeti kao žrtvu tri stotine posuda hrane triput dnevno ne može se mjeriti sa duhovnom korišću koja se postigne jednim trenutkom ljubavi.

    avatar

    22.09.2011. (22:05)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    mudro zboriš @ vajrapani : )

    avatar

    22.09.2011. (22:42)    -   -   -   -  

  • taty

    Sigurno je da sve velike religije imaju poveznice. Dobar je tekst, i zaključak također. Samo se potkrala mala greška u prepisivanju, navedene su dvije različite godine, 553. i 533. Jedna od njih je točna... Pozdrav!

    avatar

    23.09.2011. (02:53)    -   -   -   -  

  • jelen

    @taty: hvala na upozorenju, 553. je godina u pitanju, ispravljeno.
    Od poveznica velikih religija želim samo istaknuti povijesnu vezu Dharme Buddhe Gautame Sakyamunija i povijesnog Učitelja Krista i njegovog izvornog nauka. Zadržavam se na tome jer je to dosta dobro istraženo, dokumetirano i elaborirano ali tragično slabo poznato široj javnosti. Izvan toga ne bih išao u širinu jer ne znam dovoljno da bih bilo što tvrdio. Hvala još jedanput.

    avatar

    23.09.2011. (10:23)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    tek sam sad vidio konetar i pitanja o Ickeu,
    ne znam ti ništa o tome,ako što saznam javim : )

    avatar

    23.09.2011. (18:11)    -   -   -   -  

  • taty

    Htjela bih tek malo ubaciti nešto sa strane: Knjiga "Esencijalna duhovnost" Rogera Walsha (izdanje Gorin, Rijeka, 2006.) sa podnaslovom - Zajednička mudrost svjetskih religija - dobra je da se vidi zajedničko u praksama koje se tu identificiraju kao zajedničke svjetskim religijama. Predgovor knjizi je od Dalaj-lame. Knjiga čeka, što se mene tiče, ozbiljnije čitanje, kad dođe na red.
    Još samo da pohvalim blog, trud je očigledan... Pozdrav!

    avatar

    23.09.2011. (21:18)    -   -   -   -  

  • jelen

    @mushin: ok, čujemo se još u vezi toga!

    @taty: odlična preporuka knjige, spremiti ću podatke za budućnost kad bude vremena. Za sad imam dosta knjiga "na lageru" jer nisam tako žestok čitač kako bih volio biti. Hvala ti na lijepim riječima!

    avatar

    24.09.2011. (16:23)    -   -   -   -  

  • sinisa

    Ovo me podsjetilo na neke riječi što mi godinama struje u umu.

    Dakle, prvi put čitam ovako nešto, u biti, čitao sam dosta sličnih zapisa, ali ni jedan ne dokazuje i objašnjava kao ovo što si preveo i poslije napisao.

    Znam kako Krishnamurti dosta govori o Isusu i uspoređuje ga sa budom. Po njemu su oni isti, jedino što se drukčije izražavaju. No nema nikakvih dokaza i informacija kako bi to moglo biti to. Mene zanima više praksa i tehnika, ali ljudi traže dokaze, on ih nigdje nije ni naveo.

    Ovo sam pročitao zbog onog mog posta "Kako na nebu tako i na zemlji". Držimo se toga. Jer iz posta se mogu otvoriti još šezdeset tema. Ali ja ću dvije.

    Sada mi trenutno pada na um pitanje o Kristu, gdje li je on bio od 12 do 30 godine života. Nigdje se ne spominje, ni u bibliji, pa čak ni u onim pitanjima koji su postavljeni, baš o tome, na stranicama u "glas koncile".

    Ovdje se ne govori o tome, ali meni nekako sve miriše na to, da je njegovo prosvjetljenje došlo iz ovih tehnika koje si naveo (nisi naveo detaljnu praksu, ali se sporazumijeva, pod njihovom praksom).

    Da, govore se neka mjesta gdje je bio po aziji, ali crkva govori samo to da je on putovao i upoznavao ljude, točka. To mi sve govori da se povijest jako jako namjerom izbrisala. Kako i piše u postu.

    Esad, "kako na nebu tako i na zemlji". Mislim da je najbolje da svako zaključi na svoj način. Ja sam uvjeren da pod tom rečenicom značenje nije kako ga crkva interpetira.

    Oprosti ako sam skrenuo sa teme, ali dovoljan mi je bio post da ga pročitam i da me mislima odnese u ovo što sam komentirao. Onako na svoj način. No volio bi tu knjigu u cijelosti pročitati da dobijem neki opći dojam.

    avatar

    31.01.2015. (00:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...