Komentari

upsid.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


 • samo jedan u nizu

  "takva da se odluke o javnoj eskomunikaciji donose stvarno u ekstremnim situacijama koje ruše baš onu najvažniju crtu Kristovog Zakona"

  ekskomuniciraju se samo oni koji napadaju Crkvu, a kad je koji ratni zločinac, pedofil,silovatelj ili ubojica, pa i taj ginekolog koji vrši pobačaj ekskomuniciran NIKADA
  Crkvi je stalo samo do sebe ne do čovjeka jer Crkva ima mehnizme kako ove navedene gadosti barem pokušati spriječiti, ali to ne čini

  avatar

  15.05.2009. (11:38)    -   -   -   -  

 • m,

  m

  avatar

  15.05.2009. (13:27)    -   -   -   -  

 • UPS!D

  Samo jedan u nizu, zahvaljujem na čitanju i komentaru.

  No moram reći da ne slažem se s tobom. Već od I. vatikanskog sabora (1869.-1870.) Crkva je razriješila sama sa sobom, tj. pozicionirala svoj odnos prema izvanjskim "neprijateljima". Gubitak političke moći oslabio je njezin svjetovni autoritet, pa tako i moć eskomunikacije.
  Izopćenja su postala zaista rijetka, pogotovo nakon II. Vatikanskog. Dogodilo ih se nekoliko doduše, ali uglavnom unutar kleričkog staleža, jer na tom polju još uvijek ima moćne aparate nadzora i kontrole.
  Tvrditi da ona javno eskomunicira svakog tko je napadne, malo je smiješno jer onda u Hrvatskoj ne bi bilo 75 - 80 % katoliko nego 1- 2 % do kraja čvrsto poslušnih . Po mom mišljenu, pravilo "izopćenja unaprijed" je izvrsno jer je sada veći naglasak na savjesti pojedinca a manji na "policijskoj dimenziji" Crkve. (slučaj u Brazilu je vanredan primjer, učinjen je valjda da se ponovo oglasi stav Crkve o tom problemu. [u spor ovog slučaja ne bi htio ulaziti zbog manjka informacija i medijske nepouzdanosti]). Tako se "riješio"" problem različitih ubojica (između ostalog i ginekologa) i ratnih zločinaca: sam si sebe osudio ukoliko si učino to i to. (O njezinom koketiranju s politikom i ovim sranjem na javnoj sceni uopće ne želim pričati: to će vjerujem doći na dnevni red kod nekog od mojih kolega).
  Ono oko čega se, čini mi se slažemo, jest tromost i nedosljednost Crkve na probleme OBITELJSKOG NASILJA zatim pedofilije, socijalne nepravednosti, supernacionalizma i svega ostalog. "Moj župnik mi veli: U Crkvi si nikad ne valja žuriti, daj sam polagano!" stav je jednog bogoslova s mog faksa a pritom sigurno nije mislio na liturgiju... pa eto toliko o njezinoj hitrosti i inicijativi! Ne bih rekao "samo joj je stalo do sebe", nego da je često lijenčina kojoj fali HRABROSTI pa onda udri isprobanom linijom manjeg otpora: pompoznost i pobožnost!

  avatar

  15.05.2009. (15:42)    -   -   -   -  

 • f.

  samo ovo: pravo nezakonje nastaje kada se sve ozakoni.

  avatar

  20.05.2009. (23:56)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...