Komentari

upsid.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Paradigm667

    Iako je ovaj post sjajan i bez daljnjega pogađa u sridu, ne slažem se s trenutnim studentskim prosvjedom jer je prevelik fokus stavljen na 'rock the boat' metode, studenti koriste utjecaj kojeg imaju jer svojom masovnošću mogu nauditi ministarstvu pa zato znaju da će im ovi bacit kost kad zatreba.

    Sama srž prosvjeda je nešto što nema smisla. Znanje nije roba, kažu vrli studenti filozofije. Zanimljivo, jer baš me zanima hoće li ti isti nadobudnici kojima je puno izdvojiti 5,000 kn školarine GODIŠNJE za nešto što im je oh presveto (njegovo veličanstvo Znanje s velikim Z) prosvjedovati ispred auto-škola, koje će još malo naplaćivati gotovo dvostruko (gotovo 10,000 kn) za obični vozački ispit.

    I to je "samo znanje". I tečajevi kojima se ljudi usavršavaju su isto tako "samo znanje", koje nije roba. U idealnom svijetu edukacija se ne bi naplaćivala, ali isto tako ne bi bilo ni gladnih i nitko ne bi ostao bez kruha, pa nas ta misao ne dovodi daleko.

    Mislim da su studenti umjesto glasnih, nerazumnih prosvjeda o ukidanju 5,000 kn školarine za SVE mogli fokusirati svoje mozgove na to da se socijalno ugroženim studentima povećaju stipendije, da se poveća broj stipendiranih socijalno ugroženih studenata.

    5,000 kn tko hoće može zaraditi radeći ljetni posao i time platiti školarinu za fakultet do kojeg mu je stalo. Ostaje niz drugih problema na koje studenti ne obraćaju pažnju, a to je primjerice kriterij po kojem se dobivaju mjesta u studentskim domovima. Na stranu studentsko licemjerje kad su u pitanju kupoprodaje studentskih soba, jer se na taj način trguje godinama (to ima cijenu, baš zanimljivo), ali zapitajmo se zašto socijalni status studenta nije kriterij pri dobivanju mjesta u domu?

    Također se nameće niz drugih pitanja no današnji student je tašt, bahat i osoran, bitno je da se protiv nečega buni, sadržaj je manje bitan. Hoćemo jogurte od vanilije u kantinama!

    avatar

    23.04.2009. (17:51)    -   -   -   -  

  • UPS!D

    @Paradigm667

    Hvala na vašem komentaru! Jedan od glavnih ciljeva UPS!D-a je potaknuti na razmišljanje, pa me raduje što je vaš komentar dobro promišljen.
    No, mislim da ste zanemarili malu razliku koja postoji između države i privatnih ustanova. I sami uviđate kako je cijena polaganja vozačkog ispita nerealno i bezobrazno visoka. Ali, kao što znate, auto-škole su privatna poduzeća koja se ne financiraju iz poreza i imaju potpunu slobodu u formiranju svojih cijena. Upravo iz straha da se sa školstvom dogodi slučna stvar kao u primjeru koji ste naveli (= nerealna komercijalizacija), ovi prosvjedi su organizirani. Fakulteti nisu privatne institucije i u tom slučaju je posve smisleno javno reagirati.

    Što se tiče studentskog smještaja, također smatram da je to veliki problem na kojem trab raditi. Samo, ne znam zašto bismo smatrali da jedna dobra inicijativa isključuje ili zanemaruje sve druge koje su također dobre. Daj Bože što više dobrih inicijativa! Samo, moram napomenut i da se ne može rješenje svih društvenih problema očekivalo samo od jedne skupine građana nego da i drugi studenti, profesori, građani itd. pozvani ukazivati na društvene probleme i rješavati ih.

    Na kraju, ja ne bih ocijenio da je ovakav zahtjev stvar studentske obijesti ili većih jagoda u jogurtu nego da se radi o jednoj od najvažnijih stvari cjelokupnog gospodarskog, socijalnog i kulturnog sustava. Studenti su oni koje odgajamo za promišljanje, upravo su kroz povijest oni često bili ti koji su pokretali stvari, zar bismo željeli samo šutljive, bezobzirno poslušne i nekritičke studente?

    PP,
    Th.

    avatar

    23.04.2009. (21:54)    -   -   -   -  

  • Paradigm667

    Poštovani,

    hvala na odgovoru. Naravno da postoji jasna distinkcija između privatnih i javnih ustanova, no inzistirati na besplatnom školovanju kad je ionako cijena BEZOBRAZNO niska (da, dobro ste pročitali, jer razmislimo: za godinu školovanja u kojoj se plaćaju profesori, asistenti, kompletna fakultetska oprema, kompjutori, projektori, održavanje prostorija, knjižnica, itd) u svrhu stjecanja VISOKE STRUČNE spreme iznosi 5,000 kn.

    Projicirajmo sada tih 5,000 kn u troškove normalnog života. Ukidanje tih 5,000 kn neće pomoći onima koji već sada grcaju u problemima i jedva se održavaju iznad vode. Znate kako to meni izgleda, bit ću malo slobodan nacrtati sliku:

    Kao da svi mi stojimo na palubi broda i nalaktareni na ogradu gledamo one koji se utapaju, usput zagovarajući interese "sviju nas", u smislu uvođenja dodatnog ručka na dnevni repertoar.

    Badava nam dodatni ručak prijatelji, ako se drugi prijatelji utapaju. I lijepo je što razmišljate na način da bi edukacija trebala biti besplatna, lijepo je što ste napisali da jedna hvalevrijedna inicijativa nužno ne negira drugu, no dopustite repliku: nažalost, sredstva su ograničena, i neće država dopuštati nove prosvjede nakon ovih, jednom kada studenti "ujedinjeni u svom naumu" predstave svoje zahtjeve, to je to za ovaj period dragi moji.

    A što će se postići? Nekakva forsirana egalitarnost samo kako bi tobože spriječili stvaranje elite? Troše se vrijeme i sredstva na studente kojima se ne da studirati nego se smucaju po faksu. Kako znam? Jer sam jedno vrijeme bio jedan od njih, što mi ne služi na čast (danas nisam, daleko od toga). I tada nisam zaslužio isti tretman kao netko tko se trudi iz petnih žila, a pogotovo ne da tamo budem besplatno.

    Prioriteti, prijatelji. Spasimo prvo one koji se utapaju. Da ne bi netko mislio da sam isti kao i oni koje sam danas slušao, ne, ja nisam jedan od socijalno ugroženih studenata, ne zagovaram SVOJE interese, nego govorim što mislim da je primarno, gdje prvo treba gasiti požar.

    Godišnje školarine sigurno nisu niti gorući niti ikakav problem, time se neće ništa riješiti, osim natjerati fakultete da još više vise na državnoj sisi. Je li stvarno to sada nužno, dok požar problema plamti oko nas?

    Lijep pozdrav.

    avatar

    23.04.2009. (22:48)    -   -   -   -  

  • Paradigm667

    pojašnjenje:

    oni koje sam danas slušao, ne, ja nisam jedan od socijalno ugroženih studenata, ne zagovaram SVOJE interese

    ovime nisam mislio da su oni studenti koje sam danas slušao na sastanku socijalno ugroženi (barem ne velika većina) već da zagovaraju svoje interese. Za tuđe im se, vjerujte, ne bi dalo mahati transparentima.

    Rock the boat taktika, razlog nije bitan.

    avatar

    23.04.2009. (22:50)    -   -   -   -  

  • UPS!D

    Dragi paradigma,
    dopuštam vaše mišljenje koje smatra da ovaj problem nije trenutno gorući. Samo bih htio dati na znanje da školarine ne iznose 5000 kn na svim fakultetima, nego se kreću i do puno viših iznosa (mislim da je najviši iznos 12.000 premda ne znam sigurno gdje). Ako već govorite o socijalno ugroženim studentima ne znam zašto bi se ova akcija smatrala besmislenom jer, recimo, 500 kn mjesečno bi nekome tko nema smještaj sigurno dobro došlo. S druge strane, osobno smatram da logika "u jednoj akciji trebamo iznijeti sve probleme i riješiti ih" praktično nije primjenjiva. Ali naravno, ne kažem da akcija koja bi se borila za gradnju studentskog smještaja ne bi bila odlična. Štoviše, to ne bi trebala biti akcija nego stalno apeliranje! Ali ne bih iz tog razloga sadašnju akciju smatrao bezvrijednom jer to doista nije, ni na vrijednosnom niti ekonomskom planu.

    Što se tiče državnom proračuna nisam siguran koliko su nerealni zahtjevi da se od iznosa od 124.241.740.214 izdvoji 300 milijuna, ili 0,241 % i to za obrazovanje, koje je jedina razumna strategija napretka. (P.S. evo pade mi na pamet da bi npr. možda mala štednja na iznosu od 47.533.000 za računalne usluge Carinske uprave dostajala za jedan novi dom slijedeće godine :).

    Što se tiče smucanja po faksu, mislim da je iz našeg pisma bilo jasno da podržavamo isključivo besplatno studiranje onima koji pokažu da poštuju tu vrednotu znanja, tj. savjesno izvršavaju svoje studentske obveze, a ne besplosličare.

    avatar

    24.04.2009. (00:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...