Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


 • kunsthistoričarka

  Dječje igralište na Krešimirovom trgu bilo je prvo igralište s bazenom (u kojem se kupala moja mama!), a koje je izgrađeno prema arh. urbanističkom planu arh. Josipa Seissla i hortikulturalnog arhitekta Cirila Jegliča (1938.). Ovdje pak prikazano igralište uređeno je unutar naselja Prve hrvatske štedionice, arh. Zdenka Strižića, i bio je primjer prvog dječjeg igrališta unutar radničke četvrti. Otvoreno je 22.VI.1940. Zdenac sa znakovima zodijaka projektirao je opet Josip Seissel, a navedno je uz bazen bila postavljena i skulptura Frane Kršinića "Frulaš" kojeg više nema. Zelenilo je oblikovao i opet Ciril Jeglič, tada največi stručnjak na tom području. Eto to je bio standard gradnje i uređenja prostora namijenjenog radnicim (?!) i to prije socijalizma, a danas...Pohvala blogu i entuzijazmu, posjeća me na Fedora Kritovca, vječno okrenutog gradskom inventaru koji nije dovoljno reprezentativan da bi se našao u bogato ilustriranoj monografiji, a bilježio ga je još u časopisu 15 dana i ČIP-u. Danas je to sve postao raritet jer cijeli urbani mobilijar nestaje brzinom divljeg primitivizma potpuno neosjetljivog na ovaj grad jer ga za njega ne veže ama baš ništa.

  avatar

  11.03.2009. (21:38)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Hej, kunsthistoričarka, puno ti hvala na iscrpnoj nadopuni i preporučam se i za buduće komentare i dopune!

  avatar

  13.03.2009. (15:21)    -   -   -   -  

 • kiki

  nepoznatizagrebe...i ja sam se nekoć igrao u tom parku.kada sam porasao,put me slučajno naneo do tog parkića.oduvjek mi je bio čudan.prošetao sam po njemu i naišao na fontanu sa znakovima zodijaka.ispod tih znakova vidio sam jos jedan znak,nije mi se svidio...šestar.a ti googlaj

  avatar

  21.12.2009. (23:44)    -   -   -   -  

 • nides

  Gotovo identičan park s bazenom postoji i na Sigečici, iza Osnovne škole Rapska, točnije između Vukovarske ulice (preko puta Kemijske škole), Olipske ulice i osnovne škole.

  avatar

  03.03.2010. (16:04)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...