Komentari

hasu.blog.hr

Dodaj komentar (25)

Marketing


  • davor

    Moram pohvaliti ovaj tvoj tekst, nekako je ljekovito djelovao na mene. :)

    Ali, naknadno imam pitanje: kad kažeš da pretpostavljaš da bi se u nastavi logike moglo događati jedno poučavanje koje bi bilo u skladu s ovim tekstom, ne ideš li time protiv faktičke tendencije u suvremenoj logici, pa onda i u nastavi logike, koja preferira simboličku logiku? A ona, čini mi se, sasvim počiva na pretpostavci da su imena posve proizvoljno pridana stvarima, pa se bavi svojstvima jednog formalnog (idealiziranog) jezika koji je posve lišen pjesničkog imenovanja.

    avatar

    12.09.2008. (11:29)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Slažem se: simbolička logika se bavi svojsvima jednog formalnog jezika koji je posve lišen pjesničkog imenovanja. Isto tako je točno da se ona preferira u suvremeoj nastavi logike. No, paradoksalno, barem u mom iskustvu, ona ne uklanja niti zaklanja pjesnički i metafizički horizont. Naprotiv, nužna je priprema za njegovo otvoranje. Nužna, ali ne i dovoljna, i tu nastaje problem na koji upozoravaš: slijepilo i gluhoća za pjesničko i metafizičko, za vrednote (istina, dobro, ljepota, sveto) .
    Mogao bi potvrditi ono što je na jednom mjestu u svom blogu o logici rekao Problemofil:

    Predmet logike je valjano mišljenje. Valjano poimanje, prosuđivanje i zaključivanje. Pojmovi kojim se služimo u valjanom mišljenju trebaju biti jasni (da bude jasan skup predmeta koji se mogu uvrstiti u taj pojam) i razgovjetni (da pojam bude jasnog sadržaja (jasno određen)). Svaki sud (iskaz) treba biti sastavljen od dobro razlučenih, valjanih pojmova koji su postavljeni u jasan i nedvosmislen odnos. Valjano zaključivanje traži dobru pootkrijepljenost (čvrstu i jasnu obrazloženost) slijeda jednog suda iz drugog.
    Bez dobre logike nema znanosti. Nema filozofije. Mnoga umjetnička djela svoju veličinu duguju logički čvrstoj ustrojenosti. Čak se i teologija trsi biti uzorne logičnosti, kako bi opravdala vjerski osjećaj i razvila ga kroz razumska područja čovjeka. Bez dobre logike nema dobrog razgovora među ljudima. Logička zapuštenost međuljudskog izražavanja i razumijevanja vodi u nesporazume, nepotrebne svađe, sukobe i nasilje.
    Život, samo ako je podložan logici, život je jasnoće, reda i mira. To je život međuljudskog razumijevanja i samokontrole. Logički manjkavo mišljenje dodatno iscrpljuje savjest tražeći od vrlina ljubavi, miroljubivosti i strpljenja poseban napor za izbjegavanje ili ublažavanje nesporazuma do kojih je dovela loša logika.

    avatar

    13.09.2008. (10:10)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Milje, samo pozdrav! Vratila sam se i hvatam dah!

    avatar

    02.10.2008. (00:43)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Pozdrav i Tebi Lucija! Dobro se vratila u ove razgovore.

    avatar

    02.10.2008. (07:14)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Milje, dobra ti večer!
    Ovaj tvoj post je višeznačan za mene. Ima više nivoa i više tema koje bi se mogle odvojiti od osnovnog toka koji si zadao. Mene je dostigao na raskršću dilema i pokazao mi put kojim da krenem (o pisanju jedne priče je riječ!). Naravno, znala sam od prije da je to pravi put, ali bio mi je potreban poticaj. Podsjetilo me na oca Marcela Prousta, i na njegov životni kredo s kojim nas je upoznao Alain de Botton u „Kako vam Proust može promijeniti život“. Ticalo bi se onog dijela u postu gdje nam nudiš recept Nietzshea: kako iskoračiti u puninu življenja. Prekrasna tema! I taj pravac ćemo započeti i vjerujem da će nam prva osoba koja nam se pridruži biti Viviana.
    (Vivi to je i poziv!) Prije nekoliko dana privukao mi je pažnju blog , http://priceizbeckesume.blog.hr , kojeg je istakao Portal blog.hr. (s naslovom od prilike“Vratimo osmjeh Hrvatskoj“ili slično).
    Ostavila sam komentar koji je nadahnut tvojim postom. Tri komentara s imenovanog bloga pridružujem na ovaj komentar. Lijepo te molim, skrati nepotrebno, ili stavi link, svakako budi urednik ovog komentara. Ja sam nemaran učenik dobrog Učitelja i još nisam savladala stavljanje linkova, a kamoli isticanje dijelova tekstova drugačijom, vidljivijom tehnikom…
    • Dobar dan svima!
    Hajde pomaknite se malo da se i ja pridružim.
    Pohvala domaćici, za temu i osmjehe koje prepoznajem u njenom dnevnom boravku!!

    @hebatga, nemoj zamjeriti, ali gdje ti živiš? Kao da si bio odsutan iz Hrvatske i napisano ti glatko ne teče. Naravno da smo izašli iz vremena „zdravog razuma“, ali struci koju nabrajaš ne daje se prilika i ovlasti da rade svoj posao.
    - nismo huliganske rabote činili jer nismo bili motivirani na to
    - ja glasam da filozofija bude učiteljica života (sa svim humanim znanostima koje je pustila iz svog krila da prohodaju same)
    - a povijest vratiti povjesničarima da rade svoj posao i ispočetka slože istinu, za kaj su išli u školu?
    - nek svatko radi svoj posao i eto rezultata

    Filozofija, moja učiteljica života!

    Ima nekoliko filozofskih blogova koje posjećujem i izlazim iz njih pametnija, bolja i motivirana. Npr. blogovi: „Uvod u filosofiju“(link Davor) i „Razgovarajmo o krugu“(link Milje). Konkretno naša tema je u naznakama (ali bolno „u sridu“) kod Miljea u zadnjem postu. Ukratko:

    Ja vjerujem stričeku Sokratu da ljudi čine zlo u neznanju, i Milje sve dobro i lijepo vidi u tome da prije prethodi znanje, spoznaja i iskustvo (i ljubav o kojoj se ne uči u školi, a zašto ne, Cesaričev „Povratak“ je puno više). Iz njegova posta:

    „U školama ima mnogo nastavnika, ali malo učitelja, puno polaznika nastave, a malo učenika, puno podučavanja, a malo izvornog učenja. Imamo mnoštvo škola, ali u njima malo onog po čemu je škola dobila ime.“

    „Upali smo u krug vraćanju jednakog. Apatični smo. Nihilizam smo prigrlili i medijske krimi priče se nižu u nastavcima, ….Spas od nihilizma je u stvaralaštvu, izlaz je u autentičnom odgoju i obrazovanju. Budućnost ne dolazi sam od sebe, ona se rađa, a rađa se samo ondje gdje postoji težnja za vrednotom i ona se ispunja smislom samo u nazočnosti vrednote. Ljubav je bitna dimenzija. U njoj se vrhune sve istinske vrijednosti. Ona u bespuću vremena otkriva budućnost, obnavlja prošlost ( i pazite sad ovo:) i stvara SADAŠNJOST.“

    (sad samo fali da se jave sveznajuće javne osobe i počnu pljuvati po blogovima, pa ovu „ljubav“ uprljaju onim što nose u sebi. Slatki su kad pljuju po blogovima, a nalaze na blogove upravo one koje traže…ili blogovi nađu njih.
    Blogovi mogu mnogo i moraju se prilagoditi onome kome su namijenjeni i
    NE SMIJU BITI DOSADNI, ni u tekstu, ni u dizajnu. Ja to ne znam učiniti, ali iskoristimo vrijeme što nam nudi, kak TV iskoristi s reklamama, ??)

    Pa..pa! Moram na plac! Ako sam prepilila, ispili dio! Radujem se i pridružujem se društvu i temi, pozdrav, Lucija
    -- lucija9 -- 31.10.2008. u 10:12

    • Evo i mene! Vrlo rado. Ma kao da sam čekala da me pozoveš!

    Prosvjećivanje, i prosvjećivanje i pritisnuti vlast da im politika bude dobra tehnologija RAZVOJA (a ne nazadovanja čemu smo svjedoci) društva.

    Što se jamilo, jamilo, i bilo bi tog već dost!

    Kad se bu javno trubilo i trubilo sve dobro kaj su pametni rekli od "velikog praska" na ovamo i kad bi za sadašnje stanje postojao razrađeni korektor, pa korak po korak bilo bi rezultata.

    Kap po kap, s vremena na vrijeme, doprinosim takovim promjenama. Idem na demonstracije, bubnjam, reagiram na agresiju u javnim prostorima, (pisala sam o slučaju kad smo se potukli muž moje prijateljice i ja, prijateljica je sakupljala i štitila djecu, malu,u jednom postu, prestrašno, policije nigdi, a gledatelji apatični)

    Ja sam da se svim institucijama odgoja i naobrazbe daje sloboda djelovanja (uz kontrolu). Da država štiti rad prosvjetara, a ne da huligani prosvjećuju po školama i imamo što imamo!

    Striček Platon je pripovedal , 400 godina prije nove ere da su djeca briga države, ideja vrtića je izletila iz njegove glave…i…gdi smo?

    avatar

    02.11.2008. (21:45)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Striček Platon je pripovedal , 400 godina prije nove ere da su djeca briga države, ideja vrtića je izletila iz njegove glave…i…gdi smo?

    Itd., itd.,….

    Bistri je mnogo toga bistro i ne žali što je njoj bilo bolje, nego žali što su uvjeti sad bolji, a gore je! ……SRAMOTA!.....(njihova, a sad i naša!), ispričala Bistra vaša!
    -- Redakcija Jučerašnjih novina -- 31.10.2008. u 10:16

    avatar

    02.11.2008. (21:47)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Lucija, žao mi je što ne mogu intervenirati u tvoj komentar. Komentare mogu korigirati samo njihovi autori i to u ograničenom vremenu. Rado ću staviti link na blog gdje si pisala o ovom postu. Evo ga! Zaista, nasilju se može suprostaviti samo izvornim življenjem. Tamo gdje se izvoro živi vredote otvaraju budućnost, stvari se dešavaju. Njihov spontani, čudesni nadolazak nas mirom i blagostanjem.
    Danas sam dobio stihove jednog samozatajnog pjesnika. On ne želi da mu otkrijemo ime. Ne bez razloga:

    DIL PO DIL

    ISPADO IZ MENE

    OVO ČA SE VIDI

    STOJI

    STROH ME SOMO

    DA MI NE ISPODE IME

    DI SON ONDA

    NI ME.

    On je naučio ono odricanje o kojem govori George u pjesmi Riječ.

    avatar

    04.11.2008. (09:17)    -   -   -   -  

  • viviana

    Vidjela poziv! :) I prvom prilikom, eto me. :) ( ali ja moram uroniti u tekst, i za to trebam miran otok i jedno predvečerje, suton, što je kao i prisutnost jer je i prisutnost uvijek pri-sutonu; pri nekom razmeđu između dana i noći a da sama nije ni dan ni noć. Pri-sutnost je ono što je neprestano prije i u noći i u danu, jer bez nje nema ni granice kao razlike noći i dana, te je stoga, jer se prije ne može vidjeti ni kao noć a ni kao dan, prisutnost u svom značenju isto što i naslućivanje... ) Tako da, evo, naslućujem kako ću uskoro opet biti ovdje.
    :) a ova mala jezička gravura napisana italicom, :) koju sam ukomponirala u svoj komentar, potječe od M. Kulića i knjige Jezik prije jezika.

    avatar

    09.12.2008. (21:04)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Viviana, tvoje uranjanje u tekst, ovo upućivanje na suton i prisutnost što dozivaju jedno drugo, dotiče mi jedan stih Maka Dizdar vezan za neodsanjanu duljinu tisuć ljeta duboke Modre rijeke koji o istoj kaže:

    tma i tmuša neprebolna

    Suton, tama doziva sunce, svjetlost kao što tišina doziva Riječ, a uprisutnjivanje ono će biti uprisutnjeno.

    Da sam tekst ovog spota pisao u zemlji što se Bo(sna) zove vjerojatno bih umjesto Povratka Dobriše Cesarića odabrao Modru rijeku Maka Dizdara.

    Niko ne zna gdje je ona
    Malo znamo al je znano
    Iza gore iza dola
    Iza sedam iza osam
    I jos dalje i jos gore
    Preko gorkih preko mornih
    Preko gloga preko drace
    Preko zege preko stege
    Preko slutnje preko sumnje
    Iza devet iza deset
    I jos dublje i jos jace
    Iza slutnje iza tmace
    Gdje pjetlovi ne pjevaju
    Gdje se ne zna za glas roga
    I jos hude i jos lude
    Iza uma iza boga
    Ima jedna modra rijeka
    Siroka je duboka je
    Sto godina siroka je
    Tisuc ljeta duboka jest
    O duljini i ne sanjaj
    Tma i tmusa neprebolna
    Sto godina siroka je
    Ima jedna modra rijeka
    Ima jedna modra rijeka
    Valja nama preko rijeke

    avatar

    10.12.2008. (15:53)    -   -   -   -  

  • lutanje

    Milje,
    što bi s vama, s tobom i tvojom družinom. Evo, ja pročitah u jednom dahu sve postove na tvom blogu, a zadnji mi je ovaj iz osmog mjeseca. Tu su i komentari, gdje je zadnji tvoj, star već više od mjesec dana. Gdje su Božićne i Novogodišnje čestitke. Da se niste preselili, možda, drugdje. U svakom slučaju, nek vam je svima, sretna jošuvijek nova, godina ova.
    Moji komentari na sve postove tvoje: 1. o razlozima za raznovrsnost religija treba uputiti ljude na Dostojevskog u Karamazovima (Buna, Veliki inkvizitor). O vožnji,pak, i filozofskom osjećaju koji pri tom nastaje, u poglavlju Ja se vozim. Čitajmo to još jednom. 2. O labirintima, ne spominješ knjigu Adriana Kezele. Čitao sam i crtao po priloženim uputama. Prekrasan osjećaj, samo (zar samo) crtati i prolaziti OlOvkOm. Još nisam nikada hodao ni jednim kamenim, iako ih ima već dosta izgrađenih, čak i u tvoj blizini, mislim negdje u Čakovcu. Ima o tome puno na internetu, Kako to, da ti to ne spominješ. Usput, sviđa mi se što je Kezele, u jednoj svoj knizi pisao u ženskom rodu, iz nekih pobuda sličnih ravnopravnosti spolova. Baš, fora. 3. Noli turbare circulos meos, (Ne dirajte moje krugove - Arhimed; Usporedi sa Ne dirajte mi ravnicu. zakrivljeno-ravno) Draga mi je ta tema i podržavam ju, kao težnju prema Dobrom. Tako i dođoh do tvog bloga.Pitala me kćerka o savršenstvu kruga, pa ja malo zagooglao (Vidiš, govori se u, a unutra 2 puta o, tj o,o. Odzvanja li ti u uhu još UVIJEK veseli HO, hO.Ho! našeg pOlarnOg djeda) i kamo, neg u sridu okrugle nam alke, tj, tamo gdje se krije, ili ne krije, svud prisutni gospodin Milje. jer, ako tamo ikoga ima, onda je to samo ono Jedno, Unum, bonum et verum.
    4. Moje simpatije za ovanjkasto. Sve mi se čini da vidim milog dječaka kako stoji pred svim "grozotama" svijeta, sa odgovorom koji samo on, jedan jedini, ON jedinstveni on, ima u džepu svOM(kao Hobit Bilbo, dok je igrao igre zagonetki držeći u džepu ...Što?), ili u šaki maloj čiji se dlan spremno OtvOriO svijetu, evo, uzmite i jedite svi, ovo je moje tijelo... (A desilo se što nijevrijedno spomena - vidi Tadijanović, pjesmu naziva P.S.)
    Tebi i tvojoj družini, umjesto poklona, šaljem priliku da si na youtube poslušate nebrojeno puta Malinkoniju od Olivera Dragojevića, uz moje pozdrave i još javljanja ako ne smetam ovom blogu.
    P.S.Uskoro planiram svoj blog, tj započela sam, i vidim da to nije sam tak
    (i da ostanem u stilu Dragojevićeve pjeme) Vagabundo

    avatar

    19.01.2009. (04:20)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Lutanje, Hvala na tvom javljanju, na bogatom i interesantnom komentaru.

    Moja družina se nije preselila, nemam novi blog. Na ovom nema novih priloga i komentara vjerojatno zato jer sve ima svoj uspon nakon kojeg slijedi pad, pa tako i ova diskusija. No novogodišnju čestitku sam ipak poslao i to na jednom forumu gdje se našao dio društva (pod drugim imenima).

    Volim Dostojevskog, a najviše spomenuto poglavlje Karamazovih. Zagolicale me posebno one tri teške zagonetke vezane uz Kristovo iskušenje. Tri kratka pitanja, a sadrže sve što je za čovjeka relevantno. Novi Edip pred novom zagonetkom svijeta. Ističem ovu temu jer me se dojmio tvoj komentar posta Ovanjkasto. Kako si izražajno rekao:
    vidim milog dječaka kako stoji pred svim "grozotama" svijeta, sa odgovorom koji samo on, jedan jedini ON jedinstveni on, ima u džepu svOM.

    Nisam to povezivao. Sada vidim da se to može i te kako povezati. Mili je zaista stajao pred svojevrsnom zagonetkom svijeta. Ali ne bih se složio da je taj mili dječak sebi umislio da on jedini nešto zna i da je htio biti pod svaku cijenu jedinstven.
    Labirint! Kezele! Čitao sam o tome. Namjeravam pogledati ono u Čakovcu.
    Gospodar prstenova! Hobiti! Tadijanović! Simbolika kruga! Mogla bi teći diskusija o krugu i u ovom pravcu. No, ja je pokušavao usmjeriti u jednom drugom, puno zahtjevnijem. Želio sam sa sudionicima podijeliti ono što ja zovem događanje kruga. No, to je tvrdi orah. Durerovu Melencolia I uveo sam u dsikusiju jer mislim da je to dagađanje na njoj izrečeno. Bilo je divnih diskusija ali su uglavnom krenuli u simbolizma. Bilo je nekoliko pokušaja da se dohvati i samo događanje kruga, no još uvijek prevladava lutanje.
    Zato možda nije slučajno što si se ti pojavio, pojavila ( ne mogu prosuditi jer na jednom mjestu govoriš o sebi u ženskom rodu). U svakom slučaju DOOObrOOO DOOOšao, DOOObrOOO dOOOšla!

    avatar

    19.01.2009. (18:25)    -   -   -   -  

  • lutanje

    Milje,
    1. poštovati ću smjer pravca koji zacrtavaš, uzeti šestar u ruke, pa metodom hermeneutičkog kruga, (ma šta to značilo) okušati se. Možda progovori. Strpljenja! Strpljenja! Čini mi se da ni svetom Pavlu nije ostalo mnogo, da je spominjao troje, ufanje , vjeru i ljubav. Meni je lutanje još uvijek IN. Tu je, pojavilo se i kao ime.
    2. Ne pripada mili dječak samo tebi , i ja mislim da ne umišlja, čak i zna, Bez obzira na mnoštvo ruža, Malom Princu, jedinstvena je bila njegova ruža, (Vjerujem da je mirisala).
    2a. A što treba da nam znači izraz koji svi često rabimo: "pod svaku cijenu"?
    Postoji ruska bajka kojoj je ime "Idi tamo, ne znam kamo, i donesi to, ne znam što",i u toj bajci, prelijepa žena Andreja strijelca (kći čarobnjaka, zapravo) na tkalačkom stanu izradi ćilim (tepih), sa oslikanim ljepotama cijelog svijeta pa naloži mužu da sa njim izađe na trg ne bi li ga prodao, jer bijahu siromašni...
    A cijena? Što misliš da je mudra Vasilisa savjetovala mužu, kako da se izjasni glede cijene. Kako procijeniti? Kako odREDti cijenu? Kako ju razREZati? I kamo ih je to dovelo? I pri tom ne zaboravi da je ona bila žena iznimne ljepote. Zašto? Je si li razmišljao kako je pokucati na vrata žudeći za tepihom svih svjetskih ljepota, a ta vrata ti otvori žena u svoj svojoj ljepoti, a i više od toga. Pred tobom stoji žena. Što se tada dešava? Kako se otvaraju usta? Govori li se? Što je govor tada?
    (Napomena:Ljepote cijelog svijeta samo su povod da netko sa trga vidjevši tepih dođe i pokuca na vrata)
    Može li konkretan odgovor?
    3. Još uvijek ne znamo što je bilo u džepu kada je Bilbo zaigrao igru zagonetki. Ili znamo?
    4. I, da, desila mi se omaška u rodu, kada sam spominjala blog koji je u fazi otvaranja. Trenutno tragam za prikladnim imenom
    -pozdrav šalje vaš(e)Lutanje

    avatar

    20.01.2009. (07:41)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    1.) Lutanje spram vjere, ufanja i ljubavi! Dobro postavljena opreka. Labirint u Chartresu
    (ako taj sklop možemo tako nazvati jer u njemu se zapravo na luta već hodočasti) vođen je trolistom koji se nalazi u njegovom središtu. Kad se središte raspadne nastaje labirint u pravom smislu,
    upravo lutanje. Ali, kako nazvati proces uspostave središta, kad se ono sluti, a još ga nema, kad se uspostavi pa opet raspadne jer se ne može dobro uzglobiti? To je lutanje jedne druge vrste. Iz tvojih nadahnutih komentara vidim da si ti lutanje jedne takve vrste. Ne sumnjam da će ti šestar i ravnalo pomoći da ti krug, (čitaj: hod kroz labirint) progovori, jer te već vodi. Tvoje me riječi u to uvjeravaju.

    2. Da svatko od nas je pozvan da bude mali princ i da ima svoju jedinstvenu ružu. Dolazi mi u sjećanje tekst Oscara Wildea Ex profundis. Tamo kaže da je svatko od nas pozvan da bude Šaul (prvi židovski kralj) kojeg je otac poslao u gmajnu da mu čuva magarice a on pronašao kraljevstvo.

    2a. Kakva bajka! Samo Rusi mogu tako nešto složiti. Zanijemio sam kao pred ljepotom jedne žene. (Namjerno kažem ljepotom žene, a ne pred lijepom ženom). Ima mnogo „lijepih“ žena koje svoju ljepotu ne znaju i ne mogu nositi, pa nisu lijepe. Nadalje, ljepotu i treba odvajati od onog što je nosi. Kaže Platon u Gozbi da nije tijelo lijepo po sebi već je lijepo zato jer sudjeluje u ljepoti. Takva, od tijela odREZana ljepota pomaže da ne zalutamo u tijelu žene (takvo lutanje se zove blud), već da se usmjerimo prema ljepoti samoj. Ona je strašna i ne može je svatko podnijeti. U vezi toga vidi prvi komentar u postu Moći okrenuti se.

    Ljepota nema cijene, kao ni ljubav, kao ni događanje kruga. Ono što je u njoj mjerljivo odnosi se samo na ono što omogućuje da se ona pojavi. Mramor ima svoju cijenu ali ono što umjetnik može u njemu ostvariti može nadići svaku cijenu. Kružnicu možemo mjeriti i trebamo mjeriti ali ne smijemo biti slijepi i gluhi na fenomen da se ona tome suprotstavlja, da se ona ne da mjeriti samo da bi nas uputila na ono što se kroz nju kao jedno događanje može pojaviti.

    3. Nisam pozorno gledao Gospodara prstenova. Već se dugo spremam. Kad pogledam odgovorit ću ti.

    4. Želim Ti da što prije nađeš svoje ime i da se pojaviš u prostorima blogosfere.

    avatar

    20.01.2009. (08:56)    -   -   -   -  

  • lutanje

    1. prihvatit ću razliku prema nedostatku središta u ovim labirintima, i neću to tebi komentirati dok ne prođem kroz knjigu "Otkriveno lice kruga". Čovječe, 190 stranica smislenog teksta, a ja tek nešto malo iza uvoda. Da li si bio u toj znamenitoj katedrali i prolazio labirint. Kakav je osjećaj? Ja u nj središtu vidim 6 latica cvijeta, a nikako ne 2 trolista. Hrabro priznajem, pa makar to bilo kao u pjesmi Arsena Dedića napisanoj kao glazbena pratnja priči "Carevo novo ruho": "Tko ne vidi ovog tkanja, taj je nesposoban, ili glup!"
    2a. Hvala! Baš sam se pitao, što je to blud ( i Ne sagriješi bludno!). Nije ovo, nije ono. Sada znam. Da, da, za te stvari sa ljepotom si , i prema ovoj ruskoj bajci u pravu. I glavni carev dvoranin, i car dolazeći na vrata lijepe Vasilise zanijeme uslijed njezine ljepote, i ne mogu izgovoriti ni riječ, Samo zinu, a usta poprime oblik slova O. Odlaze ludo zaljubljeni. Pate, i onda nastaju problemi. Kako se domoći ljepote? Mučeni bolesnim stanjima (strašnim koje ne mogu podnijeti) pokušavaju razrješiti situaciju i priča ide dalje.
    Na postu, "Moći se okrenuti", piše: Tim prenošenjem ovaj segment prestaje biti slika slike i postaje slika u kojem se sam slika ukida. Ne bi li trebalo pisati: Tim prenošenjem ovaj segment prestaje biti slika slike i postaje slika u kojOJ se samA slika ukida.
    Ovo pišem jer mi se čini da kužim kako se približavaju čista ideja i slika slike. Učim.
    3. Tako i ja svaki puta govorim kako ću pogledati pozorno Matrix 2 i Matrix 3. Pozorno ti gledanje Gospodara prstenova neće pomoći, jer toga nema tamo, a nema ni u tim knjigama, nego u knjizi koja se baš zove Hobit. Ali ti to znaš i bez knjige. Što imaš u džepu?
    xxxx U odgovoru na komentar prije ovog pišeš: "Bilo je divnih diskusija ali su uglavnom krenuli u simbolizam". Ne treba se žaliti. U knjizi Čoh Ćirila OLK piše: "Simbolizam spašava od geometrije ugroženo dostojanstvo i značaj kruga jer ona nije u stanju sebe nadići."Budi zadovoljan da naslućujemo, a drugo, kad dođe. To ti je kao koani u zenu.Kad dođe, dođe.Što zapravo želiš? Nismo još spremni. Evo, ti od 17 godine o tome, i puno si učinio. Kao nastavnik učinio si puno i na pripremi ljudi da budu otvoreni za nadolazeće, za vrijeme kada će se svi prosvijetliti, kada će svi biti sveti, jer smo pozvani da budemo sveti, kao naš Božanski otac.
    A do tada činimo sve za dobro. Budimo Sluge riječi, kao što i Gandalf reče za sebe u jednom trenutku.
    xxxx Poslovna ideja: Predlažem da radimo na izradi i produkciji školske lektire, tj da obrađujemo na filozofski način tekstove koji se rabe u školama, i prezentiramo kao pristup šk gradivu, a zapravo sve u svrhu promicanja ideja u službi riječi. Ti mi se činiš super za takvu suradnju: Učen si i obrazovan. Puno znaš: Vjerujem da se kužiš i u pjesničke figure i sve druzgo.( Osim što znaš, tko je, gdje, i što pisao). Ja već imam nekih materijala, pa reci ako te zanima. ti, tzv, priručnici za lektiru mogli bi se zvati npr; Duhovni put lektire, ili već kako. Kao npr, imam i Povratak od DC.
    Pozdrav, Vaš Vagabundo
    p.S. Neću spominjati svoj blog u nastojanju, budući da mu želim pristupiti kao treće lice ženskog roda, pa pobrkam rodove. Nije slučajno. Vježbam

    avatar

    21.01.2009. (21:48)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    1 Nisam bio u Chartresu, no neki doživljaj labirinta imam. To je jaka slika onoga što nam se u životu događa. Osjetim kad gubim središte ili kad ga opet uspostavljam. To da se u labirintu nalazi trolist moja je interpretacija a vezan je za jednu igru odnošenja koja se može pokazati preko slika brojeva (cifri) a može se naći negdje u sredini posta Središte

    2a Dobro si uočio grešku u mom tekstu. To je znak da ga razumiješ. Uhvatio si nit i ona te vodi prema središtu koje se oblikuje jer ispravno hodaš. Taj najniži segment stvarnosti prikazan na Platonovoj crti, vjerujem da si to uočio ali imam potrebu reći, prostor je tame, lutanja, fantazije, a prestaje to biti kad se u njega spusti onaj najviši segment. To spuštanje možemo opet misliti kao formiranje središta.

    3. Ne mogu Ti odgovoriti na pitanje. U traganju sam za odgovorom. Imam problema sa kontekstom u kojem je postavljeno. Ne mogu ga odrediti. Sve vuče na prsten…

    Diskusije su bile divne i još uvijek jesu. Više se događaju U KRUGU i PO KRUGU nego O KRUGU. Ovo prvo i drugo je vrjednije od ovog trećeg. No, mene posebno golica rasprava O KRUGU. Uostalom ovo U i PO će se ugasiti ako se ne rasplamta ovo O. Ova usporedba sa koanom stoji. Slično govori Platon u Sedmom pismo o svom učenju o Jednom.

    "Ta o tome (čime se ja bavim) ne postoji nikakav moj spis niti će ga ikada biti: jer to nikako nije izrecivo kao ostala znanja, već se nakon dugog bavljenja samom stvari i duga suživljavanja iznenada, kao od iskre, u duši upali svjetlo i samo sobom se dalje hrani."
    Zen dijalozi su kratki, ali i ono bitno u Platonovoj filozofiji se «može sažeti u vrlo malo riječi», a može se shvatiti dugim bavljenjem samom stvari i dugim suživljavanjem. To bitno u zenu je koan - iracionalna zagonetka s kojom se čovjek mora u toj mjeri baviti da se s njome potpuno poistovjeti. I Platon, u jednom tekstu kojeg mnogi smatraju najbližim strukturi Platonovog nepisanog učenja (Krämer, Szlezak), svakog filozofa postavlja pred (i)racionalni zahtjev da kroz usporedbu usporedivog sa neusporedivim koja je osuđena na to da se ne može uspostaviti, učini upravo ono što je (ne)moguće. Tada se baš kao i zenu «iznenada, kao od iskre, u duši upali svjetlo i samo sobom se dalje hrani."

    Ideja o školskoj lektiri je veoma privlačna, no trenutno se ne bih mogao uključiti. Dobio sam nekoliko sličnih ponuda, ali sam ih morao odbiti. Život me trenutno usmjeruje u jednom drugom pravcu.

    avatar

    23.01.2009. (09:17)    -   -   -   -  

  • lutanje

    Da, da. Prsten.... "Ali ja vatru samo slušat umijem,
    I čudnovata spopada me sjeta
    Što njezin jezik ne razumijem." (D.C. SAM SA vatr oM)
    * Tri srca, dva trolista. Četvrtog srca nema, prostor je to za dolazak (ulazak, pristup). Svaki od 2 trolista je srce i još pola. Dvije polovice, povezuju se u jedno cijelo, jedno koje ih vezuje udružuje, i svi su opet samo jedno. Odlično. Čak prekrasno. Divim se. Sigurno znaš da je ulaz na slici u tvom labirintu sa lijeve strane, a na koricama udžbenika iz filozofije sa desne. Promisliti ću i o tome, i taj pristup sa lijeve strane i uspostavu srca samo sa desne držati u sebi dok ne nađu svoj odgovor u riječima, nekoj slici, romanu, ili pjesmi. Trojke, dvojke, osmice, a i Jedan. Ulaz je jedan.
    Već dugo sam opčinjen ciframa na kalkulatoru, Sve se odvija na potencijalnom broju osam, ali o tome šutim, ne izjašnjavam se, a svaki dan sa onima koji uče rabim kalkulator. E, sad će me čuti. Pitati ću ih što je to, i zašto je to? ... a oni će samo gledati, bez odgovora. Neka im to ostane kao koan kad god se prihvate tog instrumenta, Često ću , kao zabunom, donositi na sate obuke kalkulator koji se "zblesirao", jer je pokvaren, na način da na određenim pozicijama uvijek pokazuje osmicu. To je kao briljantnost u ludnici... Šala, mala.
    Gle, u vezi sa OKL od ČĆ, meni je trebalo odmah reći, o čemu se radi. Bez okolišanja. Polumjer je r, i uzimamo ga kao da iznosi Jedan, kružni luk kao četvrtina kružnice je polovica od rPI, što iznosi 1,570796327, a kao duljina dobivena odnosom zlatnog reza 1,618034. Za ova dva iznosa uočava se razlika od 0,0472 (1,68034 - 1,570796327), a razlike ne bi trebalo biti, ako mjerimo (proračunavamo) isto.
    Ta, činjenica, (jer mi odrasli volimo činjenice, i brojeve, kao kod Malog Princa), to da nešto ne štima ( a ja želim biti uštiman, u skladu, u harmoniji, z. r.), to je meni onda dovoljan razlog da se upustim u dalnje čitanje OLK.
    Dakle, nastavljam.
    I sad, kako bi rekao Milje, i njemu srodne filozofske duše, to me navodi na misao da bi o OLK trebalo govoriti djeci. U jednoj bajci I.B. Mažuranić, (a ja ti neću reći u kojoj) piše: Tražiš čudo i čudesan xxxxx i tvoje sluge velike yyyyyy i domove gavana prebacile. I svakog pitaju, a djecu u predgrađima ne pitaju. A da upitaš djecu po predgrađima, lasno ćeš za svako čudo doznati".
    Možda si već pokušao, jer ne znam tvoj život. ili to činiš. U jednoj slikovnici progovoriti o jednom segmentu, u drugoj, o drugom, a sve upotpuniti bajkovitim riječima. Puštati krug da se sam otvara pred našom djecom, jer osim okoliša i nastojanja bioetike moramo im pružiti i duhovnu budućnost.

    avatar

    23.01.2009. (13:48)    -   -   -   -  

  • lucija9

    @Milje, puno pozdrava! U odgovoru Lutanju, pomaknuo si me. Zakoračila sam na stepenicu više, ali još sam u krugu. Iščitavanje prošlih postova i komentara, učvrstilo mi je mjesto.
    @Lutanje,
    nekako se osjećam dijelom družine koju spominješ, pa novogodišnju čestitku prepoznajem upućenu i meni. Zahvaljujem i naravno uzvraćam.
    Prekrasne smo dijaloge vodili. Malo smo stali. Vrijeme nas je odvuklo, a i nadjačalo temu. Na forumu se osjetilo "ono"?!, tema jača od vremena, ako je tako onda smo trenutačno u "nevremenu". Ha!

    p.s. o ljepoti i lijepom, lijepom ste me naučili! (poklapa se s temom ne Forumu, ali vrijeme...vremena mi dajte....)
    Pozdrav obojici, ma svima koliko vas ima!

    avatar

    24.01.2009. (14:40)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Ta, činjenica, (jer mi odrasli volimo činjenice, i brojeve, kao kod Malog Princa), to da nešto ne štima ( a ja želim biti uštiman, u skladu, u harmoniji, z. r.), to je meni onda dovoljan razlog da se upustim u daljnje čitanje OLK.

    Za razlog o kojem govoriš malo tko ima uho da ga čuje, oko da ga vidi. Odsutnost jednog takvog sluha i uvida prepreka je da se krene u događanje kruga. Ono što je nekome skandal Tebi su vrata.
    Neki imaju problem da uopće uvide paradoks o kojem ti tako jasno govoriš, ne znaju o čemu se radi, ne razumiju što bi tu moglo ne štimati, a drugi pak predobro razumiju (ili barem tako misle) pa im je razlog koji im se nudi posve besmislen.
    Nisam prepoznao bajku I.M. Znam Šumu Striborovu jako dobro, a u magli se sjećam onog malog (ne znam kako se zove) koji je tražio istinu. Nekad sam to duboko iščitavao i proživljavao ali već dugo nisam obnavljao. Ćiril Čoh ga spominje u svojoj Etici za prvi razred srednjih škola. Znam da je istina koju je mali našao slaganje jedne više vrste, a ne ono puko činjenično.
    U pravu si, djeca razumiju te duboke i za nas ljude bitne stvari, a mi bi im trebali pomoći da se smisao za njih u njima ne ugasi. Spomenuta knjiga iz etike pisana je u tom duhu. Trenutno radim na jednoj knjizi koja se bave sa nizom prvih 72 znamenke broja Ď€ gdje otkrivam ono isto događanje koje se pokazuje u 72 poglavlja OLKa. Tko zna, možda će ova posve različita knjiga od OLKa ali knjiga o jednom te istom pokrenuti još nekoga da prekorači prag. Kad bih poznavao barem sedmero ljudi s kojima bih mogao lomiti kruh događanja kruga postigao bih ono što toliko želim i što me trenutno najviše okupira. Nakon toga bih si mogao priuštiti da opet pišem za djecu.

    avatar

    24.01.2009. (14:42)    -   -   -   -  

  • usputni znatiženik

    Pozdrav Milje !

    @ Lucija, prepoznao sam se u onom pozdravu, "pozdrav obojici, ma svima koliko vas ima".
    Zahvaljujem na pozdravu, i uzvraćam istom mjerom! :-)

    MIlje, nije mi, valjda zbog tehničkih problema, jasno o kojem novom broju govoriš?

    Ja sam, do sad, bio samo čitatelj ovog bloga, kojeg je blog prilično zainteresirao na
    interesantan način. Naime, čitavši ovaj blog, prisjetio sam se da se u matematičkoj
    analizi, konkretno integralnom računu, sve zasniva na pretpostavci, da ako se
    bavimo beskonačno malenim udaljenostima, pravo i kružno se mogu positovjetiti.
    Pa me sad jako zanima koji je to novi broj! Gdje se on u matematici pojavljuje, i kako
    se koristi.

    avatar

    24.01.2009. (18:40)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Usputni znatiželjniče, dobro došao, hvala što si se javio.

    Tehnički problem je u pitanju. Nisam na vrijeme uočio u što se izrodilo grčko slovo u prenošenju teksta . Radi se o broju pi:
    3,14159265358979323846264338327950288419716939937510582097494459230781640. ..

    U vezi poistovječivanja kružnog sa pravim: U OLKu se pod kružnim ne podrazumijeva kružni luk a pod pravim promjer ili pak neka druga dužina koja na kružnom luku spaja dvije točke (stranica upisanog mnogokuta). Događanje kruga počinjemo pratiti kad prepoznamo kružno i pravo kao dva momenta u međusobnom odnešenju koje nije duljinsko već samo izraženo pomoću duljina ( puno je na ovom blogu o tome pisano pa ne bih više o tome zbog opasnosti od zasićenja).
    Ovo što ti navodiš kao kružno i pravo, nije to. Pravo i kružno onako shvaćeni kako su shvačeni u OLKu se nikad ne poistovjećuju.

    E, sad - da li se to što ti nazivaš kružnim i pravim poistovječuje, veliko je pitanje. Evo što kaže Kuzanski u Docta ignorantia:

    Ne može stoga konačni um pomoću sličnosti točno dokučiti istinu stvari. Istina, naime, nije ni više ni manje, ona se sastoji u nečem nedjeljivom i ne može je točno izmjeriti ništa što nije i samo istinito, kao što i ne-krug ne može izmjeriti krug, čije se biti sastoji u nečem nedjeljivom. Um, dakle, koji nije istina, nikad ne shvaća istinu tako točno da ona ne bi mogla biti shvaćena beskonačno točnije. On se prema istini odnosi onako kako se višekutnici odnose prema krugu: što više kutova bude upisano u krugu to je on sličniji krugu, no nikad mu ne postaje jednak, pa i ako bi umnažao kutove u beskonačnost.

    avatar

    24.01.2009. (22:45)    -   -   -   -  

  • usputni znatiženik

    Pa da, vjerujem da sam naslutio na što se ovdje misli pod kružno i pravo,
    ono "kružno" i "pravo" u matematici sam istaknuo samo kako bih napomenuo da me,
    znanje matematike nije potaklo, kao neke na forumskoj raspravi, da razgovor o krugu ismijem, već me potaklo da se potrudim razumjeti o čemu se zapravo radi. Sad uviđam,
    da sadržaj ovog bloga, nikako nisu besmislice, i da je razumijevanje integralnog računa,
    i planimetrije, korisno za pravo razumijevanje pravog kružnog i pravog pravog. :-)
    Čini mi se čak i da je razumijevanje spomenutih matemtičkih grana, lakše....

    Stoga ću se, još neko vrijeme suzdržati od konstruktivnih komentara, dok ne uložim trud
    koji je nužan da bih o kružnom i pravom mogao promucati. A do tad, možete očekivati
    neka pitanja i nedoumice, koje ću sigurno imati, zbog nedostatka filosofskog obrazovanja.

    Hvala na citatu Kuzanskog, moja tvrdnja da se ono kružno i pravo u integralnom računu
    poistovjećuju, izraz je mog tada pojednostavljenog, inženjerskog shvaćanja matematike.

    Pozdrav! Once more into the breach, tj, a sada na učenje! :-)

    avatar

    25.01.2009. (00:19)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Razumijevanje integralnog računa i planimetrije je zaista velika pomoć za razumijevanje događanja kruga. Čak bih rekao da je to nužni uvjet. Ukoliko ga ne uvažavamo možemo se izgubiti u simbolizmu i numerologiji. No, to poznavanje nije i dovoljni uvjet. Potrebno je još nešto, a vidim da ti to imaš. Možda se nećemo složiti oko događanja kruga, ali to da ga uvažavaš i da si na tragu njegovog razumijevanja, da ćemo moći o tome pričati, jako me veseli. Sva tvoja pitanja su dobrodošla, pa i ona za koja ti se čini da su možda banalna. Odgovori na njih mogu maknuti kamenčiće koje sprečavaju cirkulaciju misli (odnosno, što je kod nas slučaj - misao o cirkulaciji).
    Slažem se da je lakše savladati integralni i diferencijalni račun, nego događanje kruga. Lakše je dobro kalkulirati nego zavladati interpersonalnim odnosima, bilo u teoriji, bilo u praksi.

    Mnogi misle da krug i broj nemaju ništa sa interpersonalnim odnosima (odnos čovjeka prema sebi samom, prema drugome, prema Bogu, Boga prema njemu), da krug ima samo površinu, da nema lice, a brojem se samo računa. To je polaganje monopala na krug i broj od strane matematičara koji ne žele prihavatiti činjenicu da svoju baštinu dijele sa filozofijom.

    Vrhunac Platonovog filozofiranja je ono o Jednom i dvojstvu, najviši misterij kršćanstva je Trojstvo. Carl Gustav Jung obnavlja svijest o nimbusu broja i vidi Jedno, Dvojstvo, Trojstvo unutar Četvorstva, odnosno dekade. Iza ovog simboličkog govora stoji jedna stroga logika. Treba namje savladati.

    Filozofija koja stavlja težište na interpersonalno ne želi i ne može ugroziti kalkulaciju - uvažava je, trudi se oko njenog razumijevanja. Vjerujem da mnogi matematičari priznaju autonomiju interpersonalnog , da ga ne svode na kalkulaciju, no mnogi teško mogu prihvatiti da se i to interpersonalno može, treba i mora misliti kroz krug i broj. Ti nemaš takvih poteškoča. Zato su ti noge lagane i daleko možeš u krugu stići. Oni kojima su noge teške od predrasuda i taštine brzo se u krugu kreću, ali nikud ne stižu. Uvijek su jedanko udaljeni od podudaranja za koje su pretposatavili da postoji tamo gdje bi oni htjeli. Krug je fini gospodin i ne da se manipulirati.

    avatar

    25.01.2009. (10:56)    -   -   -   -  

  • lutanje

    Piši nam novi post. Bilo bi mi drago čuti o onoj sedmorici koji bi mogli lomiti kruh događanja KRUga. Piši, ili nam ustupi nešto od materijala koje imaš. Primjetio sam i u jednom od prošlih komentara i jeadan TAO. Ta o tome, i o onome što toliko želiš želimo čuti.

    avatar

    25.01.2009. (18:41)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Novi post je već u pripremi za objavljivanje. Izlazi sutra ili prekosutra. Vezan jeuz diskusiju koju vodimo uz ovaj post.

    Ne moraju biti baš sedmorica, može ih biti i više. To bi bio minimum da ideja zaživi i da se može održati. Pisani zapis OLK-a nije dostatan. Otkrivajući lice kruga on ga i skriva. Osim toga teško može tekst sam sebe tumačiti pa ma kako dobro bio napisan. Potreban je živi razgovor i to zovem lomljenjem kruha.
    Nije teško procjeniti da li netko razumije krug, i koliko ga razumije. Zato neće biti teško odrediti kad je ovaj cilj ostvaren. Zadatak nije lagan niti za onog tko ovakvu ideju prenosi niti za one koji ulaze u njen posjed.

    Ovog o TAO se ne mogu prisjetiti. Navedi mjesto na koje misliš.

    Uskoro će biti dostupan tekst rasprave koja o događanju kruga progaovara kroz 72 znamenke broja pi. Imat će 38 poglavavlja na 34 stranice. Bit će preko linka dostupan u PDF formatu.

    Čini mi se da je ova rasprava razumljivija od OLK-a. Radim već na njoj 11 godina. Nakon zadnje redakcije osjećam da dobiva zadovoljavajuću formu za objavljivanje.

    avatar

    26.01.2009. (20:58)    -   -   -   -  

  • lutanje

    Ah, imam sklonost spoticanja o sitnice, i kad su u skladu sa pisanim i kad nisu. Sorry. U komentaru od 23.01. ove godine, rečenicu započinješ sa "Ta o tome.." . Sad mi je malo neugodno zbog tog sitničarenja. No, nije samo to. Ti koristiš neobične izraze, i rečenice počinješ neuobičajeno, a sve to dovodi do sazvučja, pa je onako kako sam već u jednom komentaru na spominjanje Jokaste govorio o harmoniji sfera iz koje dolaziš. Zaista čudnovato, čak divotno. Otkuda taj dar? Sreća je to neka. I opet ima jedna bajka od IBM. o tome kako je Bog jednom čovjeku dao dar da ...(?), a ja ti naravno neću reći o čemu se radi. I bez toga imaš puno posla.
    Spremao sam se da pošaljem neke svoje komentare na tvoje postove, a osobito na OLK, na tvoj mail, ali mi se sve zbloksalo, pa sam shvatio da još nije vrijeme. Komentirati ću samo ono bitno, kada sve prođem.
    Drago mi je da si odlučio još jednom pristupiti istom, i iznijeti ga na novi način. Pogledati ću, premda je to još 11 godina zakašnjenja za mene.
    lutanje
    P.S. Sve mi se više čini da ovo ime nije MOJ izbor, ali mi se svidja. Koristiću ga sigurno najmanje toliko dugo kolko traje moja prilagodba na bloganje.

    avatar

    26.01.2009. (23:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...