Komentari

denisavdagic.blog.hr

Dodaj komentar (33)

Marketing


 • sarcastic bitch

  imam pitanjce jedno... što se tiče npr ovog bloga za download filmova. kako je to kršenje autorskih prava? osim ako vlasnik bloga nije osobno uploadao te filmove na rapidshare i podijelio sa ostalima, mislim da to nije kršenje autorskih prava, pošto on samo upućuje na mjesto gdje se to može ilegalno skinuti. ne znam, povukao bih paralelu sa torrent trackerima. oni isto samo pružaju informaciju od kojeg se seedera može skinuti određeni file, nisu oni ti koji pružaju fileove na download... ili recimo, ako bih povukao paralelu sa stvarnim životom, mislim da je to kao kad bih ja nekog uputio kod kojeg "dilera" filmova može nabaviti koji film...
  ukratko, ako vlasnik bloga nije uploadao taj sadržaj, smatram da to nije kršenje autorskih prava. jesam li u pravu, ili ipak ima još neka caka?

  avatar

  30.06.2008. (16:48)    -   -   -   -  

 • marina

  Svi to rade uzmu tuđe i žale se kad njihovo uzmu. A ova šta je sarcastic bitch napisala je ka šta bi ja djelila piratski DVD i onda kažem kako ga nisam ja napravila nega neko drugi jer ja djelim a ne pržim :) pusa

  avatar

  30.06.2008. (18:39)    -   -   -   -  

 • sarcastic bitch

  sarcastic bitch je muško =p
  nisam rekao da ga netko DIJELI, već da nije kršenje prava ako ja npr kažem nekome da piratske dvd-e može kupiti na toj i toj lokaciji, što i rade autori navedenih blogova na neki način (osim ako oni sami nisu uploadali navedeni sadržaj).

  avatar

  30.06.2008. (19:08)    -   -   -   -  

 • marina

  sorry bitch :)
  ali rekla sam ti kako to izgleda jer oni su ka djelitelji u virtualnome. Oni djele to ali ka da neprže :)

  avatar

  30.06.2008. (19:18)    -   -   -   -  

 • lion queen

  sorry što sam posudila tvoj naslov, ali si me potaknuo na pisanje o nečemu što me još od jučer kopka!

  avatar

  30.06.2008. (20:26)    -   -   -   -  

 • fotkam, kuham, putujem...

  bas si to odlicno prenio.
  udruga blogera bi trebala imati i svojeg odvjetnika kao i nekoga tko blogere savjetuje. dakle, to kosta novaca. pitanje je da li ce to funkcionirati. idem sad citat lionicu.

  avatar

  30.06.2008. (20:48)    -   -   -   -  

 • guvernerka

  Ajme Denis krasno izgledate ,te vas lijepo pozdravljam! .....Jeste po struci pravnik izgledate pismeno ,neka baš me raduje daće nas čovjek sa imenom i prezimenom zastupati ,ali jedno pitanjce ..da li će se i nik morati zaštiti ,jer to onda nije samo autorsko pravo nego i logo u cijelom svijetu koji se ne bi smio ponoviti ,zamislite šta se meni dogodilo ,???jedna je otvorila pod istim mojim nickom neku stranicu ..šta mislite ..porno cura ..gola ..nudi usluge na području cijelog bivšeg istoka ,ne samo u području bivše države ,nego i bugarske ,rumunjske ,ankare (to je poseban istok ,ipak) ,,a otvaraju tu stranicu i u americi ,ona tako izgleda ,i šta !?kako da ja dokažem da ona nije pjesnikinja nego ja ,a ona može dokazat da je ona izgledom ,mislim da ne spominjem neugodnosti od okoline koje mi mogu nastati ,,jer njoj netko od mušterija prevodi moje tekstove ,a šta vi znate ,,možda bi im i ja mogla zapast zaoko ,a ovako on(zadovoljnik) misli da je ona porijeklom iz hrvatske ,,ti i takvi najzadovoljniji su kad ne moraju kešom plaćati nego razmjenom ,i ? koliko i dokle ona može pružati te usluge(mlađahna je) ,,ona svoje ,,a bome i ja pišem bez obzira na dob ,,i ko zna koliko ću živit ,a ona će živit duže od mene ,pa molim ,,ako uočavate kraja tom natezanju ,,a nemoš nekome reć ..kurvetino ,,a to ne ,,jer takve ni ne trzaju na to ..a opet intelektualci i duhovnjaci tvrde da nemoš nekog po izgledu sudit ,pa da zato ona ne piše pjesme ,,ajte to i ja mogu uvažit ,,ali opet da me vide prije bi rekli da ja pišen ,,ali boga dragoga ,,sve su to muški ti prevodioci...unaprijed ,srdačno zahvaljujem ,zasad anonimna da barem privremeno spriječim taj kupleraj! Hvala.

  avatar

  30.06.2008. (21:05)    -   -   -   -  

 • -

  Štovani gospodine! Hvala na ovome postu puno ste pomogli svima koji su slbije upoznati. Pišete običnom čovjeku razumljivim jezikom. Zakoni su potpuno nerazumljivi.

  Ja bi vas zamolio da progovorite nešto protiv ove udruge. Vidim da niste u tomu. Popularni ste bloger. Kolko vidim oni žele izjednačit blogere i medije šta nije dobro za nas blogere. Ima nas dosta koji sma protiv toga ali se ne želimo svađati s popularnim i utjecajnim blogerima.

  avatar

  30.06.2008. (22:25)    -   -   -   -  

 • Zvone Radikalni

  Denise, zahvaljujem na IZVRSNOM i doista INFORMATIVNOM postu !!!

  A Udruga samo što nije ;-)

  avatar

  30.06.2008. (23:51)    -   -   -   -  

 • aparatczyk

  Dobar post!
  Baci pogled na moj post od 26. kolovoza 2007. u kojem sam se osvrnuo na napad hakera na 2trefov blog i moguće kaznenopravne impllikacije.
  @Zvone: ideja o udruzi je dobra...

  avatar

  01.07.2008. (00:37)    -   -   -   -  

 • Nema granica, Jonathane?

  Ovako, mene zanima, ako uploadam pjesmu na Internet, da je mogu slušati kada otvorim blog, da li je to kršenje autorskih prava? Molim odgovor.

  avatar

  01.07.2008. (03:02)    -   -   -   -  

 • mad al

  Pišeš o stvarima o kojima malo znaš i još citiraš, a pritom ne navodiš izvor svojih kvazi informacija (http:www.dziv.hr)
  "Živimo u društvu (globalnom) koje ne drži previše do intelektualnog vlasništva...." da živimo u Rvatckoj u kojoj su intelektualna prava vlasništva manje bitan faktor. No to je primjer "Lijepe naše", dok neki drugi vode puno više računa o tome (http://www.copyright.gov)

  avatar

  01.07.2008. (09:34)    -   -   -   -  

 • Sanja

  Hvale vrijedan post. Nego, za sve one koji ozbiljno pristupaju svojim blogovima i koji su spremni stati iza onoga što pišu, i koji zbilja žele ne upasti u zamku neetičnog - moja preporuka jest udžbenik Stjepana Malovića Osnove novinarstva. Ja imam izdanje iz 2005. i mogu reći kako je puno primjera i kako treba i kako ne treba. :)
  Pozdravljam akciju za osnivanje udruge. :)

  avatar

  01.07.2008. (10:15)    -   -   -   -  

 • vapaj golgote

  pozdrav prijatelju nakon što su mi haketri uzeli blog rktkarizma..
  nemogu davati kometar javijo sam se ured blog
  ali ništa pa mi pomozite don branko

  avatar

  01.07.2008. (12:36)    -   -   -   -  

 • Kenguur

  Denise svaka cast za ovaj post :)
  Mislim da je u njemu obradjeno sve ono bitno sto blogeri trebaju znati o tome bez dodatka.
  Kako vec dugo pisem blog, puno puta sadrzaji sa moga bloga su bili objavljivani na raznim stranicama, forumima, blogovima ( sa linkom na moj blog ).
  Podsjetilo me na jedan primjer.
  Jos dosta davno napravio sam jedan mali video isjecak sa TV ( smijesna kamera ) i poslao to kod nekoliko prijatelja u prikladnom formatu.
  Prije nekoliko mjeseci pita me jedna blogerica na mail jesam li ja taj Kenguur ciji je video na jednoj uglednoj Americkoj stranici :)
  Ne smeta mi to toliko koliko objava mojih fotografija i stoga u posljednje vrijeme zastitim svoje slike natpisom.
  Desavalo se da su i kompletni moji postovi objavljivani bez pitanja a posebno kad sam pisao o Vukovaru iz kojeg i jesam.
  Osvrnuo bi se na jos jednu temu koju si spomenuo, a to je razmjena mp3 muzike na netu.
  Kao informaticar mogu ti reci da to jos uvijek nije rijeseno ali mislim da ce se kad-tad rijesiti u korist korisnika interneta a ne u korist muzicara i izdavaca.
  Jos davno pisao sam o tome i po mome misljenju CD je reklama pjevaca kao sto je Konzumu, BILLA ili Getrou njihov katalog.
  Poslusati CD na bilo koji nacin po meni nije kaznjivo djelo i nebi trebalo biti a pjevaci i muzicari ionako vecu korist imaju od nastupa ( od kojih vecinu i ne prijave i ne oporezuju ).
  Pored toga oni jos gledaju da zabrane distribuciju muzike na taj nacin putem interneta.
  Pitam se dali je kaznjivo ako neko cuje na radiu istu pjesmu, to snimi i od toga napravi mp3 ?
  Isti je slucaj sa distribucijom filmova.
  Mozemo li sa TV presnimiti film direktno na DVD ili Divix i ostaviti u svojoj arhivi a da time nije ostecen vlasnik ?
  Pa naravno da mozemo i da to nije kaznjivo.
  Za razliku od filma ostajem pri tvrdnji da je muzicki CD reklamni materijal i kao takvoga ga treba tretirati a reklame bi trebale biti besplatne u tom slucaju :))
  Opet sam se raspisao a inace bolje govorim nego sto pisem :)))

  avatar

  01.07.2008. (18:35)    -   -   -   -  

 • blogomoljac

  "Ipak treba reći da se u takvim slučajevima autorska djela mogu koristiti bez naknade kada nije moguće doći do autora, ali naknada se mora isplatiti kada se do identiteta dođe. Međutim, opravdanje za nemogućnost dolaska do autora ne postoji kada je anonimni autor istaknuo svoj kontakt, a osim toga onaj tko koristi autorsko djelo nepoznatog autora treba prije svega pokušati doći do autora."

  Ovo gore mi nikako nije jasno. Ako sam autor koji iz nekih razloga objavljuje pod pseudonimom, nisam samoposluga. Ja odredjujem kome DOZVOLJAVAM koriscenje i to nema nikakve veze sa tim dali me neko trazi i ne moze naci da mi plati, pa mu je to isprika. Ne radi se samo o lovi, nego o COPYRIGHTS koja hocu ili necu ustupiti - za lovu ili badava, to je moja stvar. Ako ne zelim da me objavi neko fasisticko glasilo to je moje OSNOVNO AUTORSKO PRAVO. Osim toga ne moram akceptirati "uobicajene honorare". Boli me papak sto tamo neki kupusnji list nudi kao honorar, ja imam svoju cijenu. To je isto kao da nekom das na koriscenje Mercedes, a on ti po danu plati bicikl. Autor ili vlasnik prava odredjuje i dozvolu koriscenja i cijenu! Dali je cijena u okviru nekog prosjeka ili nije tu ne igra nikakvu ulogu. Inace ne bi Madonna vise kostala nego neka cajka.

  Vani su copyrights itekako zasticeni i na to se pogotovo u medijima pazi. Ja sam cak dobio veliku sumu samo da odustanem od tuzbe i procesa. Jer kad nesto bez dozvole ukradu, onda nema neke "uobicajene naknade", nego cijenu odredjuje autor plus troskovi procesa i kazna koji nisu mali. Znam na pr. jednog izdavaca koji je zbog toga bankrotirao i sad je u domu na socijalnoj pomoci. Zato drugi i paze pa su takvi slucajevi relativno rijetki.

  avatar

  01.07.2008. (20:32)    -   -   -   -  

 • SabihaGimn.72

  Bravo, Denise, sjajno si objasnio vrste intelektualnog vlasništva, koje naši novski čobani niti smatraju vlasništvom, niti ga poštuju, već kradu li kradu iz radova našeg vrlo poznatog autora-istraživača zavičajne prošlosti Bosanskog Novog, bez ikakvog pitanja, odštete ili barem da navedu ime i prezime tog autora i naziv njegovih djela iz kojih su preuzeli veliki broj faktografije ili čitave tekstove za svoje (komercijalne) zbornike tuđih istraživanja, jer se oni time nikada nisu ni htjeli niti znali baviti ! Bilo bi vrijeme, ako imaju dram poštenja, da prije tužbi i sudskih procesa, pripreme primjerenu naknadu za takvo svoje haračenje po tuđem intelektualnom vlasništvu.

  avatar

  01.07.2008. (23:01)    -   -   -   -  

 • grgacka

  Ey,imam problem a vidim da vi puno znate o blogovima pa mi mozda mozete pomoci....Na frendovom me se blogu vrijeda ,zbog ceg je i blog vec bio brisan i da bi ga se ponovo vratilo i desilo bi se isto :(..... dakle doticna osoba je anonimac i ja i frend na cijem me se blogu vrijeda neznamo o kom je rijec a ni kako da to sprijecimo.Ja bih vas molila ako mi mozete pomoci i reci kako i dali uopce mogu doci do bilo kakvih informacija ko bi to mogao bit poszo je rijec o anonimnoj osobi...hvala

  avatar

  02.07.2008. (00:00)    -   -   -   -  

 • rU

  začudno je kako ponekad, krećući se virtualnim prostorom, lako relativiziramo i tuđa prava i vlasništvo ... i vlastite moralne norme.

  zapitala sam svoje studente: je li krađa mp3 s neta jednaka krađi CD u trgovini?
  većinom su smatrali da nije. oni koji su i u prvom slučaju prepoznali krađu, a i oni koji nisu, pronašli su niz opravdanja i isprika za takav čin: lako ga je izvesti, nije istaknuto upozorenje da se to ne smije, zašto se vlasnik nije bolje zaštitio, oni zarađuju previše, nemam novaca za kupovinu, mala je vjerojatnost da će me uloviti ...

  o copy paste tehnici pri pisanju lektira, seminara, diplomskih radova neću ovdje govoriti. krivi su ioni koji obrazuju a propuštaju senzibilizirati mlade ljude za poštivanje tuđeg intelektualnog vlasništva i poučiti ih da koriste tuđu misao i ideju ne prisvajajući je kao svoju ...
  dakako, ima i onih koji itekako dobro znaju da kradu, pa ipak to čine, no barem se ne mogu izgovarati neznanjem.

  pogledajmo samo blogove. brojni su oni koji sadrže i slike i tekstove kojih bloger nije autor. rjeđi su oni na kojima se blogeri pozivaju na izvor sadržaja koje koriste, a nisu im autori. citirati i parafrazirati čin je čestitosti. no, dio blogerske zajednice nema ni elementarne informacijske pismenosti. iako poneki izvrsno barataju tehnologijom ipak su analfabeti kad je u pitanju etičnost njezina korištenja. drugi navođenje izvora ne smatraju vrijednim truda.

  virtualni prostor ponekad zamagljuje naše etičke prosudbe. tu ponekad imamo osjećaj lakoće postojanja, djelomično i iz mogućnosti ostati anoniman.

  no, krađa je krađa, uhvatio nas netko u krađi ili ne. ukradeno ipak nije naše, ostaje autorovo ...

  avatar

  02.07.2008. (10:02)    -   -   -   -  

 • Tamoya Sanshal

  da, stalno frka sa time. Nikada ne možeš znati gdje će ti tekst završiti

  avatar

  02.07.2008. (14:31)    -   -   -   -  

 • Arachidus

  PITANJE:
  Ako je moj blog s njegovim sadržajem pod CC licencom dijeli-imenovanje-nekomercijalno, nije li portuzakonito što su mi nakeljili neku reklamu kad ga otvorim (trenutno je to reklama za dnevnik.hr, pa pretpostavljam da si je blog.hr servis dao za pravo reklamirati i na mom blogu, a ja ne želim da čitatelji mojih priča i pjesmi moraju trpjeti iritantne salve reklama ko što ih ima na tportalu..)??
  lijep pOzDrAv..

  avatar

  03.07.2008. (18:28)    -   -   -   -  

 • Zoran Oštrić

  Hrvatska blogerska organizacija osnovana je prekjučer. Zvone radikalni, spomenut u tekstu, je predsjednik, a ja sam tajnik. Uskoro ćemo u javnosti ići sa sajtom, preko ljeta riješiti registraciju, najesen idemo u širu javnost. U međuvremenu, svi koji žele biti članovi, dobrodošli su! A ovo je svakako zanimljiva tema kojom se valja pozabaviti.

  avatar

  04.07.2008. (02:19)    -   -   -   -  

 • Nemetz

  @ sarcastic bitch: i kršenje isključivog prava na distribuciju je protivno autorskom pravu. A to je, citiram zakon (jer u Hrvatskoj svi sve vole lupetati napamet i svi su majstori za sve, a tak ne ide) "isključivo pravo stavljanja u promet izvornika ili primjeraka autorskog djela prodajom ili na koji drugi način te njihova nuđenja javnosti u tu svrhu". Stavljanjem linkova na tuđa ukradena i nelegalno izripana autorska djela jest nuđenje javnosti i sudjelovanje u distribuciji.

  Glede od autora bloga spomenutog copyright znaka © , treba naglasiti da on nije više potreban niti u Sjedinjenim Američkim Državama, jer su autorska prava zaštićena automatski od nastanka, a kod nas nikad niti je bio potreban niti predviđen zakonima. Njega ionako dodjeljuje Ured za autorsko pravo Američkog Kongresa, pa iako ga ljudi i izdavači i ovdje iz meni nepoznatog razloga vole koristiti, on je irelevantan.

  @ Arachidus: CC licencom se štiti sadržaj koji si ti stavio na blog - ne cjelokupni vizualni identitet bloga, ako su sam prostor i oruđa na blogu tek ustupljeni na korištenje od davatelja, blog.hr. Obzirom da s blog.hr stupaš u neki, čak i pravni odnos, moguće je da u svojim općim uvjetima poslovanja to čak i ima napismeno, ali i da nema, tumačenje može ići u tom pravcu.

  avatar

  04.07.2008. (09:28)    -   -   -   -  

 • Brunx

  Denise hvala ti puno na ovom tekstu. Nije da imam nešto profesionalno na svom blogu, ali ne bih voljela da se moje fotke eventualno nađu negdje bez mog znanja.
  Sad mi je puno više toga jasnije.
  Lijepi pozdrav

  avatar

  04.07.2008. (14:12)    -   -   -   -  

 • malisa

  denise neodgovori ti meni kako se kaze gay na hrvatski

  avatar

  04.07.2008. (15:41)    -   -   -   -  

učitavam...