Komentari

berix.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • neazess

    da se i ja itekako zaboravim i počnem biti strašno zabrinut jer je neka od mojih silnih kutija izgubila djelomično na atraktivnosti, ili se je smanjila ili nešto treće...

    Ne mogu se oteti dojmu da nam se gledišta ovdje ipak donekle razlikuju :-) :-O. Naime, nije li i ta tvoja zabrinutost i preozbiljno shvaćanje nečega što možda "ne bi trebalo" tako ozbiljno shvaćati također dio sadašnjeg trenutka? Nije li prihvaćanje sadašnjeg trenutka također i prihvaćanje sebe koji reagira na taj način, eventualnih neugodnih emocija koje se javljaju, pogrešnog načina razmišljanja, "kutija" itd.
    Ja nisam "učenik Sadašnjeg trenutka" (kao što već i sam znaš), već sam dosta samouka po tom pitanju, ali po onome što sam do sad shvatila jedino logično iz tog učenja mi se čini: sadašnji trenutak je sve oko nas i u nama, pa i ono što se čini da nije ili ono što djeluje kao da nas od njega udaljava (kao vlastite neugodne emocije, želje, ciljevi, kritičnost, spremnost na akciju, kutije...). Tako da ja vjerojatno ne bih rekla - Sadašnji trenutak je u kutijama, nego i kutije su isto Sadašnji trenutak. Zato ja i dalje, samo za sebe, naravno, ostajem pri odgovoru iz prošlog posta (uz malu napomenu: ne težim tome da imam puno novaca nego da se novac u svijetu - potpuno ukine ;D :D).

    avatar

    11.04.2008. (09:48)    -   -   -   -  

  • blog Sadašnjeg trenutka

    "Ne mogu se oteti dojmu da nam se gledišta ovdje ipak donekle razlikuju :-) :-O"
    Sad sam u totalnom šoku - ne mogu vjerovati da se ne slažemo. :-) :-) :-)

    "mi se čini: sadašnji trenutak je sve oko nas i u nama"
    i meni se čini :-)

    "Sadašnji trenutak je u kutijama, nego i kutije su isto Sadašnji trenutak"
    da, svakako - i ja bih to rekao. Radi se o tome da u ovom postu pričam o tome koje su želje sistema Berix (tijelo/um) - a to je da prihvati sadašnji trenutak kakav god on bio i da bude iskreno sretan. Ako je to zadovoljeno, druge želje i nemaju neku preveliku važnost. Nije važno (iz perspektive sistema Berix) kakva je situacija na poslu, koliko se ima novaca, kakvi su odnosi s drugim ljudima itd. ako je zadovoljena samo ta jedna želja - koja je po meni zapravo i jedina prava želja.
    Znači, zaključak - nije u kutijama Sadašnji trenutak, već sposobnost prihvaćanja Sadašnjeg trenutka pa kakav god on bio i prepoznavanja Boga u tome.

    avatar

    11.04.2008. (11:58)    -   -   -   -  

  • neazess

    Hm da, no kako Berix može prihvatiti sadašnji trenutak i biti iskreno sretan kad ima želju da prihvati sadašnji trenutak i bude iskreno sretan čak i onda kad to nije? Ide li to doista u tom smjeru? Znam - kompliciram :D :D :D.

    avatar

    11.04.2008. (12:14)    -   -   -   -  

  • blog Sadašnjeg trenutka

    "Ide li to doista u tom smjeru?"
    Pa zar ni može ići nekim drugim smjerom? :-)

    avatar

    11.04.2008. (12:53)    -   -   -   -  

  • K@te

    Radi se o tome da u ovom postu pričam o tome koje su želje sistema Berix (tijelo/um) - a to je da prihvati sadašnji trenutak kakav god on bio i da bude iskreno sretan. Ako je to zadovoljeno, druge želje i nemaju neku preveliku važnost. Nije važno (iz perspektive sistema Berix) kakva je situacija na poslu, koliko se ima novaca, kakvi su odnosi s drugim ljudima itd. ako je zadovoljena samo ta jedna želja - koja je po meni zapravo i jedina prava želja.
    Drugim riječima, želiš biti iskreno sretan kad uspiješ duboko rastužiti vlastitu suprugu?! Cool.

    avatar

    11.04.2008. (16:22)    -   -   -   -  

  • neazess

    Pa zar ni može ići nekim drugim smjerom? :-)

    Iz moje perspektive, ne da može, nego mi je drugi smjer i logičniji. Kako? Za početak polazište od ideje da uopće možemo u svakom trenutku biti iskreno sretni mi je nelogičan - mi na ovoj razini stvarnosti jednostavno nemamo te predispozicije (počevši od fizičkih - mozak se "umori" od previše neurotransmitera "podizača"). Također, razina sreće se na našoj razini postojanja mjeri isključivo kroz usporedbu s "nesrećom" - u protivnom dolazi do ravnodušnosti (a ravnodušnost nije ono što zovemo srećom). Usponi i padovi, sreća i tuga, strah, zadovoljstvo, ljutnja... - sve je to prirodni dio života i samim time i sadašnjeg trenutka. Osobno sam zagovornik toga (barem za sebe) da osjećamo da stanja, živimo ih (to ionako ne možemo izbjeći, ma što radili) i budemo ih svjesni (to je jedino što možemo izbjeći...).

    Težnja za iskrenom srećom u svakom trenutku nas samo čini "neurotičnima" i nesretnima - jer mislim da je to nemoguće postići - maksimum koji možemo postići je imati što je moguće manje amplitude u raspoloženju i što duže periode nekog postojanog raspoloženja. Očekivanje takve iskrene sreće, u trenucima kada je nema čini te trenutke samo još težima i umjesto da nas podiže - gura nas prema dnu (popularne Berixove krivulje ;D), prema onoj poznatoj: "Koliko bismo bili nesretni da nismo nesretni zato što smo nesretni" ;D :D. Ako s druge strane prihvatimo da su i loša stanja dio sadašnjeg trenutka i ne očekujemo da ćemo zbog toga što smo to prihvatili biti iskreno sretni - paradoksalno ipak ćemo biti sretniji - barem na jednoj višoj razini vlastitog postojanja (ili što bismo uobičajeno rekli - "generalno sretni" :-)). I opet, samo po meni, najbolji način tog prihvaćanja je da slijedimo svoje misli, osjećaje, raspoloženja u danom trenutku umjesto da ih pokušamo pretvoriti u nešto drugo (ako smo prije toga ta svoja, ali i tuđa, stanja osvijestili, dobro razumjeli i prihvatili kao prirodna i normalna - praćenje tih stanja i osjećaja neće imati nikakve, po sadašnjem shvaćanju negativne, posljedice za nas i našu okolinu). Zato sam rekla: da, mislim da bi svatko trebao raditi točno ono što u danom trenutku želi (naravno, u skladu s onim koliko u tom trenutku zbog vlastitog stupnja razvoja - može, što implicira da mnogi zapravo točno tako i žive, pa čak i oni koji teže iskrenoj sreći u svakom trenutku ;-)))).

    To je pak po principu one poznate, Berixove: "Život (ja bih dodala, kakav god bio) je najveća duhovna praksa". ;D :D :D.
    U konačnici ipak se na kraju i slažemo i ne slažemo - nisu li lijepi ti paradoksi? :D :D :D.

    avatar

    11.04.2008. (19:49)    -   -   -   -  

  • blog Sadašnjeg trenutka

    @Kate: s obzirom na složenost odgovora na tvoj komentar, moj odgovor će biti post kojeg ću objaviti sljedeći utorak.

    avatar

    11.04.2008. (20:13)    -   -   -   -  

  • blog Sadašnjeg trenutka

    @Nea: E sad, trenutno sam u poziciji da znam da sam u pravu (barem kada sam ja u pitanju, ne znaci da je to ispravno i za druge) i da si ti u pravu i da naizgled govorimo suprotne stvari... Ne mogu trenutno to objasniti rječima - ali znam da se sigurno slažem s tobom, kao što se slažem i sa mnom. :-)

    avatar

    12.04.2008. (00:28)    -   -   -   -  

  • jure

    @ Berix, da ne ispadnem budala, a na osnovu odgovora Kate: obzirom na složenost odgovora na tvoj komentar, moj odgovor će biti post kojeg ću objaviti sljedeći utorak, zaključujem da je Kate bezobrazan zajebant ili ako je ono (tvoja žena) za što se predstavlja, čini budalom tebe skupa samnom a i ostale posjetioce tvog bloga. Naime, takvo predstavljanje, a da se ne zamjerim tebi, ne odgovaram onako kako zaslužuje.
    Nemam namjeru s istom komunicirati, pa niti elektronski, pa bi te molio odgovor. Zahvaljujem!

    avatar

    13.04.2008. (11:55)    -   -   -   -  

  • blog Sadašnjeg trenutka

    @Jure: svatko ima pravo na svoje mišljenje - pa tako i Kate i ti.
    Osobno, nisam njezin zadnji komentar doživio kao neki napad - to je realno pitanje na koje postoji odgovor i kojeg ću objaviti u utorak.
    Na temelju dosadašnjih informacija, slažem se da je najbolje da vi međusobno ne komuncirate i da se međusobno ignorirate jer ste međusobno prilično nekompatibilni.

    avatar

    13.04.2008. (12:36)    -   -   -   -  

  • viola

    :-) to je tako " kad je nesto u zraku". Misaone forme privlace druge iste ili slicne misaone forme, onda se desi da netko, u ovom slucaju TI, slavi to "crno-bijelo na papir" i podijeli sa ostalima :-) lijepa je ova telapatija SADASNJEG TRENUTKA :-) o kutijama ....

    avatar

    14.04.2008. (15:04)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...