Komentari

denisavdagic.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


 • Darko

  Usput čitam ovaj post i bez ulaženja u dublju analizu zakljucujem da uistinu nema osnove za povećanjem školarine, ali samo na one studije koji kvalitetom nisu konkurentni. Doista, teško je naplaćivati proizvod ili uslugu koja ne ispunjava svoju funkciju. S druge strane, mislim da fakulteti koji su na dobrom putu da postanu konkurentni, itekako moraju naplaćivati školarine čija je visina u skladu s očekivanim povratom investicije (npr. mislim da FER bez problema može staviti školarinu od oko 1000 eura).
  Pojedini fakulteti moraju sami razmisliti kako povećati kvalitetu, i na njihovom mjestu manje bi se oslanjao na pomoć države ili sveučilišta. Država i sveučilište pak moraju stvoriti uvjete u kojima ti fakulteti mogu sami sebi pomoći. Konkretno, kada govorimo o školarinama, potrebno je stvoriti uvjete u kojima studenti mogu ostvariti kredite za obrazovanje s niskim kamatama. Općenitije, država mora selektivnije financirati sveučilište i programe (zašto bi se financirali studiji koji po mjerljivim kriterijima ne opravdavaju očekivanja kvalitete, tj. izravnije, zašto bi se financirali oni fakulteti koji nisu u stanju unaprijediti svoje programe). Također, financirati se mogu i napori za unaprijeđenje kvalitete (npr, sumnjam da je itko od managementa na bilo kojem fakultetu zaista kvalificiran za taj posao u smislu da je barem završio studij upravljanja visokoškolskim ustanovama?).

  avatar

  28.10.2007. (18:39)    -   -   -   -  

 • davdagic

  @Darko, vidim da vrlo slično razmišljamo. Posebno mi se sviđa tvoja ideja o financiranju po kvaliteti i naporima za unaprjeđenje kvalitete. Dodao bih još neka razmišljanja. Država, odnosno mi građani, moramo znati kakvo obrazovanje općenito i kakvo visoko obrazovanje želimo. Visoka kvaliteta košta, ali s obzirom da mi iz poreza također plaćamo i visoko obrazovanje ne smije se zaboraviti na potrebu da svi građani barem uvjetno (prema sposobnostima) imaju jednak pristup visokom obrazovanju. Dakle, ako negdje i postoji mogućnost da se obrazovanje i naplaćuje (radi visoke kvalitete i skupoće studija radi toga) ne smijemo onemogućiti besplatno studiranje barem u jednom dijelu (primjerice 30% studenata). Također, potrebno je redefinirati status studenta za osobne potrebe, pri čemu se posebno mora gledati ne toliko koja je uloga studenata s osobnim potrebama nego koja je uloga i obveza studenata koji studiraju besplatno. Onima koji studij plaćaju, odnosno studiraju za osobne potrebe potrebno je pak omogućiti pronalaženje jeftinih kredita za studiranje. Jedan takav model razvio se u vrijeme ministra Flege. Osobno sam bio u povjerenstvu koje je izrađivalo taj prijedlog, politička volja je postojala, no onda su došli izbori! Primorac je uzeo taj prijedlog, najavio njegovu implementaciju (jednog dijela) i onda misteriozno odustao. Zašto? Ne znam!

  avatar

  28.10.2007. (20:43)    -   -   -   -  

 • Darko

  Šteta zbog tog modela (ne znam detalje ali ideja je svakako dobra).

  Ovo je samo moje mišljenje, ali ne bih ja ovdje pravio nikakvu razliku kod ulaska na studij: svi bi trebali platiti školarinu - ili gotovinom ili kreditom (jeftinim, možda čak i subvencioniranim od države!). Oslobađanje plaćanja školarine bih uveo za najbolje studente na studiju. Moram napomenuti da vjerujem da bi takav model bez problema funkcionirao na tehničkim fakultetima (i to bez straha da bi studenti po završetku studija imali gomilu duga koji bi godinama otplaćivali), vjerovatno i na ekonomiji i pravu, ali nisam baš razmišljao o društvenim fakultetima.

  Inače, čestitke na otvaranju bloga - keep on the good work.

  avatar

  29.10.2007. (17:41)    -   -   -   -  

 • davdagic

  Slažem se s time kako (jednog dana...) svi trebaju plaćati školarine (profesor Krajcar s FER-a se zalaže za model "flat rate" školarina, gdje svi plaćaju, ali manje nego do sad...), ali nije nužno da sam student plaća školarinu, odnosno, kako i sam kažeš za najbolje bi to mogla činiti država, ali isto tako država za svoje potrebe treba plaćati školarine i stipendije, za one koji će raditi u državnim institucijama ili tvrtkama (pa bili to oni najbolji ili jednostavno oni koji će prihvatiti državnu stipendiju u zamjenu za rad u državnoj institucijama), jednom dijelu će tvrtke plaćati školarine, jednom olimpijski savez, neki će plaćati sami... Što se tiče društveno humanističkih studija, ne može se primjenjivati isti model poglavito kod humanističkih studija, jer bi naplaćivanjem školarine za sve studente humanistički studiji počeli odumirati! Naravno, o svemu tomu se ne može niti pričati prije uvođenja studentskih kredita ali i redefiniranja cijelog sustava visokog obrazovanja, a naravno i planiranoga podizanja kvalitete studija... No neki studiji će se svakako morati poticati, s vremenom će to (dijelom i jest već sad) biti studij matematike, i drugi studiji na kojima se temelji školski sustav poput povijesti, latinskog jezika...

  Hvala na čestitkama...

  avatar

  29.10.2007. (18:56)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...