Komentari

hasu.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • lucija9

    Tek sam stigla i već krećemo? U krug! Dosta je bilo rastezanja! Lijep pozdrav!

    avatar

    26.09.2007. (01:05)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Dobro se vratila, Lucija! Viviana i ja već smo te spominjali. Dugo, dugo toplo ljeto u najljepšoj destinaciji u Hrvatskoj. Kako ti izgleda Zagreb iz te perspektive?

    avatar

    26.09.2007. (08:34)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Na moju e-mail adresu stigla su neka pitanja u svezi ovoga posta. S dozvolom pošiljalaca (S.A; R; Q;) objavljujem ovdje svoje odgovore jer će možda biti interesantni za diskusiju.
    1. Zašto su na prikazu Stabla razumijevanja događanja kruga elementi na pozicijama C,D,E,F, označeni brojem 2?
    Stablo razumijevanja događanja kruga ima četiri sloja. Ovdje je prikazan njegov drugi sloj. Elementi u pozicijama C,D,E,F se mijenjaju iz sloja u sloj. Broj 2 ovdje znači da se radi o elementima drugog sloja. Elementi u pozicijama A,G,I i K (puni kružni luk na dnu prikaza) su u svim slojevima isti, pa uz njih nije potrebno stavljati broj sloja.
    2. Ne vode li iz C2 pet ,a ne četiri strelice (kako to stoji u tekstu posta)?
    Dvije strelice koje vode iz C2 u G i A predstavljaju jedan te isti izlaz. Naime, ne može se iz C2 u A direktno, već tome mora prethoditi izlaz u G.Time se iz drugog sloja uspostavlja treći sloj. Iz njega se može dogoditi i četvrti sloj. Tek u njemu dolazi do veze C2 - A, odnosno A -C2.
    3. Naznačena je strelica iz C2 dolje prema K, ali isto tako iz K gore prema C2. Da li je to isti put?
    Ne, nije. Pozicija K predstavlja skrivenu skrivenost kruga. Ta skrivenost se otkriva skokom iz K u C2. u tom skoku su zaskočene sve pozicije događanje kruga - i one sa promjenljivim i one sa nepromjenljivim elementima. U njima se otkriva ono što je u K skriveno (čak skriveno da je skriveno). Izlazak, pak, iz C2 u K bilo bi izbjegavanje onog što momenti događanja kruga (pravo i kružno) iz C2 moraju napraviti. Oni moraju u desno, a ne prema dolje. Ne bi to bio nikakav povratak u početak, povratak u skrivenu skrivenost , već nešto o čemu sada još ne možemo govoriti.
    4. Da li Stablo razumijevanja događanja kruga ima neke veze sa Kabalističkim stablom života?
    Autor Otkrivenog lica kruga nije poznavalac kabale. Stablo razumijevanja događanja kruga, kao prikaz cjelokupnog događanja kruga nastalo je puno ranije no što je on bio upoznat sa kabalom. Bio je zatečen sličnostima, 10 krugova, struktura njihovog poretka (ona je ista, samo treba stablo okrenuti naopačke), staze među njima... Što se staza tiče, e tu je razlika ogromna. U stablu razumijevanja događanja kruga ona je stroga, geometrijska. Predlažem, Q-u (ali i ostalima koji zaista žele kretati se događanjem kruga) da sam njegovo stablo izvede. Treba uzeti ravnalo i šestar. Iz C2 izvesti D2 tako da se dijagonala C2 izvede u stranicu D2 itd... I tako čitavo stablo. Po nekoliko puta. Ono govori, na njemu se čuje kako kružno i pravo razgovaraju, kako se bore da jedno drugo i sebe same (ne)razumiju i da k sebi, odnosno jedno drugom (ne)dođu.
    Na ostala pitanja odgovoriti ću drugom prilikom.

    avatar

    28.09.2007. (18:21)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Smišljam, i pozdrav ti ostavljam!

    avatar

    05.10.2007. (01:55)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Dugo mi je trebalo. Bilo bi krače da sam mogla naći zagovornika u Aristoksenu. Promišljati o svemu što nas se tiče, ja naprosto nemam tu zrelost ni znanje da kroz geometriju vidim impuls koji će mene izbaciti u trenutak da „shvatim da je krug odnošenje međusobno suprostavljenih ali jedan drugom pripadajućih momenata – kružnog i pravog.“ I to prepoznati u iskoraku iz postojećeg pravog u kružno - slika 2. Iscrpila sam se, a da se dalje od likova nisam makla. Ostaje mi dojam kao da geometrijom želimo potvrditi odgovore, dok pitanja čekaju kojima pomičemo svijet.
    Socijalisti utopisti su složili skalu znanosti po vrijednosti. Tako da otkrićem neke istine u nekoj znanosti podiže se nivo svih koje idu u slijedu iza. Matematika je na prvom mjestu. Nitko nas ne mora uvjeravati da joj ne vjerujemo da za sve vrijedi da je (1) ili da nije (0). Zatim, vjerujem da je geometrija u svemu. Od iskona!
    Npr., već dugo razmišljam kako da se uključim na tvoj blog. Na isprintana dva tvoja bloga istakla sam ideje (po Platonu) ili fenomene (po Davoru) i te informacije krenule su u desnu, uslijedila je obrada, i informacije su se prebacile u lijevu moždanu polutku. Sad moji prsti preko tastature šalju osmišljeno vama na pregled. Eto kruga!
    Možda je to taj krug zadan od iskona da se ne zanesemo ravninom koja bi se pretvorila u pravac, i eto nas u beskonačnost, tj. nigdje.
    (kažu da je to ženski način, da muškarca obrađena informacija u lijevoj polutci pokrene u akciju? Desnu ne treba? Eto odgovora E.P.-u kod Viviane o muškom i ženskom prijateljstvu. Kako je sve u svemu?!)
    Ili pišem priču i funkcionalna je ako se zaokruži. Eto opet kruga!
    Kod jednog i drugog primjera ako se zakorači dublje, tu nas čeka zlatni rez?
    Volim apstraktnu umjetnost. Slažem se kako si definirao srednjovjekovnu umjetnost. Majstorski radovi, nema sumnje! S impresionistima otvorilo se sve. Uzvitlale su se emocije, a s kubizmom šok! Tu ne stane sve na divljenju! Simboli ističu bit, poruku. Etička poruka! Tu prolazi rečenica: umjetnost služi da nas učini boljima!
    Picasso! Mogu vidjeti jačinu Guernice. Gospođice su mi lijepe. Tri lijevo, nude očekivano i znaju da mi znamo, a one dvije s maskama, možda su ih umorile svakodnevne maske bez maski pa su se sakrile iza afričkih koje ulijevaju poštovanje kao zadnji ostatak praumjetnosti, izvor arhaičnog i primitivnog nagona. (Straha?) Svakako smo osupnuti! Suprotnost Picassog kubizma su njegove balerine. Meni vrlo lijepe, u mekom pokretu!
    Kao spoznajni put u umjetnosti mene fascinira skok između dviju točaka. Boch koji je podastro sve moguće u čovjeku, a Dali kako se s time može nositi da bi se spoznao svijet.
    Bože pomozi, da mi Milje ne da popravni!

    avatar

    18.10.2007. (23:06)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Lucija, razveselio me Tvoj iskričavi komentar 22. i 23. posta. Upravo je čudesno kako možeš tako nadahnuto pisati o nečemu što te, kako kažeš, ne može pokrenuti na promišljanje. Ne možeš vidjeti događanje kruga u geometriji, ali ga vidiš u umjetnosti i životu. Nadahnuto govoriš o umjetnosti i životu, prepoznajući u njima krug, upravo okrećući pogled od njega.Suncem obasjane stvari se bolje vide ako gledajući ih odvratimo pogled od sunca. No, Platon ipak inzistira na gledanju sunca samog da bi se bolje vidjele stvari. Ovo nije poziv da se opet okreneš krugu. Mnogi su gledali sunce pa su oslijepili. Možda te jednoga dana, ili jutra, krug sam pozove da ga gledaš direktno i to tako da njegova svjetlost tvojim očima poveća a ne smanji ili oduzme snagu.

    Iscrpila si se promatrajući te tekstove i prikaze o krugu, i nisi se pomakla. Ko Alica u zemlji čudesa kad trći sa svojom družbom u krugu, pa nikud ne stiže. Lakše ti je govoriti o krugu u metaforičkom smislu, o zaokruženosti nekog djela, svojih priča, na primjer. U krugu vidiš, opet metaforički, mogućnost spasa od pravolinijskog koje nas odvodi u beskonačnost, odnosno, kako kažeš - nigdje. Prihvaćam da je tok u beskonačnost tok u nigdje, ali kako gore spomenuh - kretanje u krugu nas također vodi - nikamo. Pravi hod, u kojem se događa napredak, pravo zaokruživanje, dolaženje na cilj tako da je u svakom koraku taj cilj već prisutam - je moguć kao izlaženje kružnog u pravolinijsko. No, ne bih sad o tome opet, jer sam već pretjerao.

    Imam samo dvije opaske. Filozofija kruga nije geometrija kruga, iako ona geometriju uvažava. Gledajući događanje kruga uzdignuti smo iznad geometrije. U samoj geometriji možemo vidjeti samo to da je krug neizmjerljiv. (O, kad bi bili svjesni tog uvida, mnoge bi se stvari u našim životima promijenile.) Matematika i geometrija mjere, a u filozofiji kruga ukida se mjerenje i uspostavlja odnošenje. Ne neko apstrakno, već ono koje mi ljudi između sebe doživljavamo ili za tim žudimo, koje je nesvedivo na bilo koju mjeru, osim na pravu, lijepu, istinitu. (O pravoj mjeri je puno pisao Davor na svome blogu.) I još nešto - u događanju kruga se pokazuje i mogućnost gubljenja te mjere ili pak uspostava njenog privida. Geometrija poznaje krug samo kao savršenstvo. Ali događanje kruga je i događanje krajnjeg zla - onog, npr. kojeg je Picasso pokazao na Guerniki.
    Možda Ti ove dvije opaske mogu pomoći da se u gledanju događanja kruga osjećaš manje bespomoćno. One ti možda, ne mogu pomoći skočiti iz gledanja geometrijskog kruga u gledanje filozofskog, ali ti mogu pomoći predočiti, što je jedno a što je drugo.
    Ako ti pomognu - ne moraš na popravni.

    avatar

    19.10.2007. (18:52)    -   -   -   -  

  • lucija9

    „No, ne bih sad o tome opet, jer sam već pretjerao.“, kažeš, ali moramo još o tome. Meni je kao baš to još trebalo da mi se upali lampica.
    Naime, četvrtinu kruga nisam gledala kao cjelinu, iako ju time imenuješ više puta. Ja sam nju gledala kao četvrtinu geometrijskog lika. Znači četvrtinu cijelog. Vizualno mi je blokiralo misao. To je ta geometrija koja mi nije dala naprijed. Naprosto mi nije išlo u glavu! Da nije tako, mi bi prelazili u novi krug s četiri četvrtine, pa bi bile kružnice, a mi otkrivamo lice kruga. Život je taj jedan krug i sve se odvija u njemu.
    Znači, četvrtina kruga je cjelina. Ima ravninu i kružno. Svojstveno nam je da nas život vodi dalje i izlazimo iz kružnog jer širimo svoj tok i tijek ravninom. Imamo i vertikalu, to je rast. Ako nije spuštanje već se potvrdi naše očekivanje i zadovoljstvo, (da je dobro, lijepo i istinito) to se zaokruži i možemo uzeti zasluženi predah do nekih novih izlaženja iz kružnog u pravolinijsko. Točku koju smo dostigli i koja je nas obilježila, postala dio nas, opredmetila nas, ispod nje se više ne ide.
    Prolazim?
    Laku noć ti želim, i lijepe snove!

    avatar

    21.10.2007. (23:56)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Lucija, bio sam spriječen odmah odgovoriti na Tvoj komentar. Raduje me što to danas mogu učiniti. Da, u četvrtini kružnog luka je svo događanje kruga. Veliki dio svog komentara si posvetila tome. Dugo, iz rečenice u rečenicu si držala ovu misao koja je za razumijevanje događanja kruga jedna od nosećih. Ohrabrila si me da je ojačam sa još nekoliko rečenica.
    Uspon točke do vrha određenog vertikalom dosizanje je svega što je u krugu moguće. Možemo to odrediti kao nastajanje. Daljnji tok točke je nestajanje ovog što je usponom nastalo. Kad se točka spusti do horizontale (do razine promjera s koje je njeno kretanje počelo), vertikala nestaje. Sada, kad vertikale više nema kruženje se promatra kao udaljavanje. S jedne strane promjera do druge strane promjera, na putanji polukružnice ne događa se nastajanje-nestajanje već udaljavanje od kruženja kao nastajanja-nestajanja, udaljavanje od kruženja kao kruženja, promašaj kruženja. Vertikala je bila ta koja je u kruženju omogućavala distinkciju između nastajanja i nestajanja. Sad kad nje nema, nema ni te distinkcije. U mitu o Edipu ukidanje vertikale je prispodobljeno kao ubojstvo oca, a povratak na razinu promjera kao ženidba sa majkom. Povežimo to sa jednom etičkom odredbom: Čovjek bez moralne vertikale ne živi već preživljava. U njegovom "životu" nema razvoja života do njegove visine jer se ta visina ne slijedi. U njegovom životu postoji samo udaljavanje od takvog života koji se razvija u visinu.

    Kretanje točke možemo pratiti i u donjoj polukružnici. Nakon udaljavanja slijedi vraćanje, odnosno zatvaranje kruga. Krug se zatvorio, a u njemu se ništa osim udaljavanja i vraćanja nije dogodilo. To je izopačeni ili prokleti krug - circulus vitiosus.

    Ovo što sada slijedi može zbuniti, pa moram to napomenuti. Gledati događanje kruga ne znači gledati tok točke do visine, do horizontale, njen povratak.To je prvi sloj događanja kruga koji prethodi pravom događanju. Pravo događanje počinje u drugom sloju. Tu promatramo cjelinu kružnog zatvorenu u kvadratu, ono što vidimo na Stablu događanja kruga. Cjelinu kružnog ne gledamo više kao tok točke do visine. Gledamo je kao cjelinu i u toj cjelini možemo vidjeti dva momenta događanja kruga - kružno i pravo. Još jedanput: u cjelini kružnog su kružno i pravo. Pravo u njoj je pravo unutrašnje. Postoji i pravo vanjsko u stranici kvadrata. Cjelina kružnog sa ta dva momenta u sebi hoće van, a taj se izlazak ne može dogoditi ako se pravo vanjsko i pravo unutrašnje ne ujedine. Iz pocije C preko D,E u F cjelina kružnog i pravo vanjsko se bore jedno protiv drugog. Ne znaju uspostaviti jedinstvo koje se događa izlaskom iz C2 u A.
    Sve je to jako pojednostavljeno. Jedan mali tračak svijetla u dubokoj špilji. Lice kruga se počinje gledati kad se uhvati odnošenje spomenutih momenata. Iz drugoj sloja se prelazi u treći pa četvrti. Sve ide samo od sebe, samo ga treba uhvatiti i prepustinti mu se da te zavitla.

    avatar

    26.10.2007. (16:52)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Milje, sad sam ja zauzeta nekoliko dana. Zbog žurbe za ovaj tvoj drugi dio nemam koncentracije. Svakako stoji kroz otkrivanje lica kruga da ono što smo spoznali ispod toga neidemo. Četvrtinu kruga, s oba elementa držim.
    Da nisi spomenuo Edipa, sada bih ga ja. Ali, ja sam mislila da onog trenutka kada je spoznao istinu, tada je pao, i zbog "nedogodilo se nikada" osljijepio se i krenuo u beskonaćnost...
    Jedina krivnja je što je bio ohol i nije pustio Laja da prođe jer morao je pomisliti da je i on nečiji otac, da je stariji, možda i neki kralj...Otalo nije mu bilo dato da zna. Upitno je da li je išta mogao promijeniti ipak se sve "skuhalo" negdje drugdje. Pa i Sfinga! Možda je odglumila pad da ga usmjeri na put... A proročica?
    Svakako dosegao je istinu, dobrotu i ljepotu. (ljepota bi tu bila u istini i dobroti jer nije lijepo vidjeti slijepca koji ide bez povratka...)
    Dobar ti dan, i više!

    avatar

    29.10.2007. (13:31)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Mogu reći: krenuli smo! Padamo i uzdižemo se.Velika je stvar moći podići se. Lucija, tvoj zadnji komentar me potaknuo da o tome nešto više kažem.
    Kada bismo gledali samo prvi sloj događanja kruga vidjeli bismo da je Edip pao sa visine vertikalom određene i da povratka više nema. Kad se kruženje promatra samo kao kretanje točke onda povratka natrag više nema. Ono što je jednom palo ne može se više podići. U drugom sloju događanja kruga kruženje više nije samo kretanje točke već kretanje momenata kružnog i pravog. Iz C2 u lijevo preko D,E pa u F događa se također pad. Onaj isti koji se dogodio u padu točke sa visinu vertikale na horizontalu. U F vidimo polukružnicu. Ali ono što nas interesira nije kretanje točke na toj polukružnici nego što se događa ovdje sa cjelinom kružnog, što sa pravim unutrašnjim, što sa pravim vanjskim. Cjelina kružnog je pala jer je izgubila pravo unutrašnje, a time i odnos sa pravim vanjskim. Postoji opasnost da propadne prelaskom u nediferencirano jedinstvo pozicije I. Ali može se dogoditi i obrat. Cjelina kružnog se ponovo može vratiti na visinu, odnosno u dubinu koju je izgubila, pa onda iz nje započeti novi hod prema punini, (u desno). Da, u drugom sloju događanja kruga moguć je obrat, povratak natrag. Ništa nije izgubljeno. Samo smo stekli jedno novo iskustvo. Koštalo je ali vrijedi više. Edip je sebi iskopao oči da bi bio slijep za gledanje prvog sloja događanja kruga i da bi progledao za gledanje drugog sloja. Jedan takav "slijepac" je i prorok Tiresija. On ne vidi ono vanjsko, ali gleda istinu iznutra, tamo gdje ona jest. On je pomogao Edipu da dođe k sebi, i da vrati iščašenu Tebu u zdravi odnos. Spašen je on, ali i njegov grad. Vertikala kruga koju je svojim slijepim postupcima (premda onaj koji "vidi") ugasio, ponovo se zapalila. Njegov svijet, i svijet njegovog grada ponovo je osvijetljen. U njemu se uistinu gleda u uistinu hoda. Sve dok neki slijepac zbog svojih očiju koje ga varaju, vertikalu kruga ponovo ne ugasi.

    avatar

    01.11.2007. (10:45)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Prvi sloj događanja kruga, kažeš, kad se padne, povratka nema. Što je palo, više se ne može podići! Ne može se ni poništiti što se događalo, a završilo je. Ostaje iskustvo?
    U drugom sloju događanja kruga, pokretanje momenta kružnog proizlazi iz pravog, jer se penjemo. (pomićemo se u desno jer je to novo) Najprije se pokrenemo, pa se podižemo, da bi rasli u visinu ili dubinu (nazivaš ju punina, tako je mi osjećamo).
    Ako sam ovo shvatila, onda si ti moj Tiresija. Veći od njega samog! Ne vidiš moju istinu, ali mi osvjetljavaš, od mnogih putova kojima bih krenula, onaj pravi.
    Srećom, moj krug nema padove. Nije mi dana tolika odgovornost. Imam silaženja, i onaj odmor koji spominješ, da bi se iz njega podigla i nastavila uspinjati. Silaženje je jer i pored očiju budem slijepa, pa i na ponovljeno iskustvo opet budem slijepa. Ta igra života neprekidno nas stavlja na kušnju. Pa kalkuliramo! Nije pravolinijski, jer nemam proročicu. Srećom ili nesrećom, ovisi o završenom, životnom krugu.
    Kad pišem ovako kasno, uvijek napisano ima neku sjetnu težinu, više nego što bih htjela. Sutra je novi dan!

    avatar

    03.11.2007. (01:19)    -   -   -   -  

  • Uranova Pikula

    Unaprijed se ispričavam što nisam pročitala post, ali ovdje se radim o problemu svih nas blogera, i treba djelovati odmah!
    Ovo se tiče i tebe!
    Već par blogera je zaskočio hakeri blogovi su samo nestali, a help desk nije želio pomoći!
    Molim te!
    To se sutra može i tebi dogoditi
    dođi na ovaj link i samo daj svoj potpis
    treba minuta vremena a doći će do odjeka
    Hvala

    Prava na očuvanje bloga

    avatar

    27.11.2007. (19:21)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...