Komentari

missjonson.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • čika Velja

    Proba

    avatar

    01.03.2007. (08:16)    -   -   -   -  

  • čika Velja

    Prvo da bi se pričalo o genocidu treba se pozvati na definiciju genocida iz međunarodnog krivičnog prava,a koja glasi "Genocid se sastoji u smišljenom i planskom obavljanju određenih akcija i radnji protiv članova neke nacionalne, rasne ili verske grupe u culju njenog potpunog ili delimičnog uništenja. Radi se, u stvari, o sprovođenju određene zločinačke politike kojom se odriče pravo na fizički opstanak čitavim ljudskim grupama. Izraz genocid potiče od grčke reči genos (rod, pleme) i latinske reči occidere (ubiti).

    Sud je utvrdio da toga nije bilo.....znam da u zavisnosti od strane kojoj se pripada (nacije) svako ima svoj pogled na dešavanja tokokm 90-ih, pa onda hajde da verujemo nekom ko bi trebao da bude neutralan u svemu ovome. Jer sumnjam posle svih dešavanja i bombardovanja 1999 Srbije da je taj isti zapad bio naklonjen Srbiji u ovom sporu Bosne i Srbije.

    Postoje neka pitanja koja nam se nameću kroz istoriju. Da li su krstaški (križarski) pohodi, pogotovo prvi pohod koji je završen masakrom muslimana u Jerusalimu,a sve u slavu Isusa, da li je to bio GENOCID.....?
    Da li je Turska početkom veka napravila genocid nad Jermenima ?(za Jermene jeste za turke nije)
    Da li je bilo genocida od strane Nemačke u drugom svetskom ratu? Da li je osuđena za genocid?
    Da li je bilo genocida od strane NDH?

    Verujem da uvek pitate dve strane koje su učestvovale u sukobu za jedne je uvek bilo genocida, a da druga strana može da nađe valjano opravdanje za to što se desilo.
    Tako i u ovom slučaju Srebrenice za većinu nema sumnje da je to genocid, srbi će naći povod koji je doveo do srebrenice, nabrojaće na desetine sela zapaljenih i pobijenih civila u toj oblasti.....i tako će svaka od ovih strana imati neko takvo opravdanje.
    Pitanje je da li na zločin treba gleda ti sa stanovništa utvrđivanja čiji je zločin teži, gori, krvoločniji(sumnjam da to olakšava žrtvama, jer neko bi trebao da je žrtva samim tim što je nad njim počinjen zločin bez osvrtanja na njegov pol,godine,boju,veru....da li se krsti levom ili desnom rukom) stoga svaki zločin treba osuditi na pravdi Boga.
    Kada bi sve strane priznale da je zločine pravila svaka od strana u sukobu (jer dokazi su svuda oko nas ............to najbolje znaju majke bilo katolkinje, pravoslavke ili muslimanke kojima su krvnici oduzeli najmilije.....)ne bi se podizale tenzije i proširivao jaz i u ovim posleratnim godinama.................................................................. ........................

    avatar

    01.03.2007. (10:06)    -   -   -   -  

  • charlotte

    ja ni ne očekujem pravdu od divnog međunarodnog suda. oni se bave politikom, ne pravdom.
    sviđa mi se usporedba i nekako si mislim da srbi počnu tvrditi da je nebo zeleno, a trava plava da bi ih potapšali po glavi i dali keksić. no nije samo srbija tako tretirana. pogledajmo samo SAD. bush kaže skoči, cijeli svijet skoči, pa bilo to i s empire state buildinga. nekada mi se čini da što veći zločin napraviš, to ćeš dobiti manju kaznu, a još su veće šanse da ćeš umjesto kazne dobiti pat on the back.

    avatar

    02.03.2007. (01:10)    -   -   -   -  

  • čika Velja

    charlotte

    Nemoguće je pravedno presuditi.......

    Ono što je pravda za tebe, nije za mene.....ako razumeš šta želim da kažem.

    A što se tiče "dirkanja" po ramenu velikih sila pa to je oduvek bilo, oni se postavljaju u skladu sa trenutnim aspiracijama....i može ti se desiti da si danas njihov ortak....a sutra si na meti.

    avatar

    02.03.2007. (09:16)    -   -   -   -  

  • jonson

    dragi čika veljo, slazem se sa tobom u mnogocemu...pogotovo jer imamo neku zajednicku proslost...pa emocije cine svoje..nije bas da smo bili u ljubavnoj vezi, ali mislim neka tada , a i sada jaka jaka veza...prijateljska ljubav, bar s moje strane...zato se zbog tebe i tebi slicnih rijetko doticem ovakvih tema...mogu se staviti u tvoju, a i svoju poziciju pa je jebeno...poosa
    charlotte..istina je nazalost, vise najebes ako opljackas banku, nego silujes dijete..pusa

    avatar

    02.03.2007. (11:47)    -   -   -   -  

  • Irida

    ljudsko pravo se rijetko kada susretne s pravdom...

    avatar

    02.03.2007. (15:57)    -   -   -   -  

  • čika Velja

    Što se tiče emocija drago mi je da se podudaraju sa mojima i da su isto toliko jake missjonson;)........Nisam hteo da osporavam ničije stavove.Samo sam hteo da predočim da stvar gledana iz različitih uglova i izgleda drugačije.............a opet je apsurd da pravda koja bi trebala da je jedna i kako god da je gledaš da je ista baš to i nije.
    I još jedna stvar na koju sam hteo da skrenem pažnju je da nigde na svetu ne postoji kolektivna krivica, nikada nisu svi krivi, pa ma koju stranu gledao..................................

    E da, zajebane su ti ovo teme..........

    avatar

    03.03.2007. (10:26)    -   -   -   -  

  • borivoj

    pusaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

    avatar

    03.03.2007. (11:19)    -   -   -   -  

  • Sinke

    A kad će Bush dobiti presudu da nije kriv?

    avatar

    03.03.2007. (13:16)    -   -   -   -  

  • Tinariwen

    Sudstvo me strašno zamara jer veze nema s pravdom, samo s interesima. To mi se gadi. I kakva god presuda bila, ljudima je isto. Samo će moći jednog Srbina u ulici susjedne države maltretirati s pokrićem jer ipak ima veze s divljacima koji rade genocide.
    Zašto etikete?
    Je li spominjana barem odšteta u slučaju da su proglašeni krivima pa da to učini neku razliku?
    Nek više pohapse te koji su radili sranja, sigurna sam da se zna tko je to.
    Ali ne... postoji nešto što se zove protekcija... :/

    Jebeš to.

    avatar

    03.03.2007. (17:26)    -   -   -   -  

  • vulkanac

    odista pronicljivo! ali toliko lijepih stvari za diviti im se... (kranovi npr. :c) ) pusti retardirane i ozbiljne nek se igraju...

    avatar

    03.03.2007. (17:41)    -   -   -   -  

  • stroke

    danas sam slučajno nabasao na TV-u na tu tematiku i nisam bio zgrožen stavom nekog čičice iz beogradskog studija, jer taj stav je, nažalost, odavno poznata retorika većine srpskih političara, intelektualaca i ostalih bora čorba. oni ne samo da nisu spremni isplatiti odštetu za genocid (kojeg navodno nije bilo), već predlažu neki zajednički fond iz kojeg će se isplaćivati novac žrtvama terora, te na taj način izjednačavaju krivnju obje zaraćene strane. još se čika kasnije i probahatio pa rek`o : "mogli smo mi da mobilizujemo i milion vojnika. e, to bi se tek onda moglo terorom zvati!"

    avatar

    05.03.2007. (17:50)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...