Klik - Po Europama

srijeda, 14.04.2021.

Sveprisutna...

Politika.

Nju rijetko gdje, pa ni u Slovačkoj, ne može čovjek izbjeći ni kad bi bio običan, apolitičan putnik namjernik. Njen odraz, povijesni ili aktualan, može se iščitati skoro na svakom koraku.

Bratstvo kao nadahnuće upravo izvire iz konciznog teksta ove spomen-ploče. Počelo je kao "Zemlja dvaju bratskih naroda", a prestalo je, srećom, "Baršunastim razvodom", bez prolivenih krvi 74 godine kasnije.
O onom između može se možda pitati... i slušati one koji su to proživjeli na svojoj koži.


U međuvremenu se "dogodila" i Rusija, ali se ni poslije 1993. nije na tome stalo, barem prema porukama nekih stencil-grafita poput ovoga.
Grafita općenito ima po bratislavskim fasadama i betonskim plohama sva sila. Po mnogim "vanjskim" promatračima - i previše. Pogotovo bezveznih črčkarija...


Netko bi lakomisleno, dočekan na ulasku u grad ovakvom parolom na nathodniku pomislio: "Što fali 'krutosti'...?".
No ako to znači, a vjerojatno na slovačkom znači "okrutnost", onda je za zapitati se koju to i kakvu okrutnost žitelji Bratislave osjećaju? Ili doživljavaju?


Na jednom od mjesta, kojem ću za koji dan posvetiti cijeli post, nađoh i tipičan primjer revolta "proteklim politikama", ma kakve one u ovom primjeru bile.
Rušenja spomenika, "preklesavanja" nepoćudnih uklesanih doktrina ili imena... Ništa novo pod suncem.


Iako su "de iure" granice Slovačke prema Zapadu prestale biti itekako-"željezne" pa i "de facto" tamo nema bodljikave žice, ipak je ovim nježnim upozorenjem (komu, čemu?) obilježeno njeno postojanje.
Ali o tome za koji dan u cjelovitom postu.


Mi bismo se mogli, možda, ovdje poigravati sa sličnostima i različitostima naših jezikâ pa se pitati "Tko je tu lud...?". Ali po dvije "primijenjene reakcije" na propagandu ove političke figure, po pokušaju trganja plakata na dva mjesta odnosno po ucrtavanju suza pod okom dotične..., očito je nekima nepodnošljiva, a nekima "za plakat'!".


Kod nas već dugo ne vidjeh ovakvu "zamolbu" romantičarskog "kolektivizma". U smislu: "Ajd'mo...!", "Nemojmo...!"...
Srećom, ova bratislavska nije politička.

[Bratislava - travanj 2010.]
Prvi put objavljeno u prosincu 2017.
Nastavit će se...

© • 14.04.2021. u 17:01 • Komentari (7) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com