ponedjeljak, 26.06.2006.

petica!!

dakle, moja prva petica...
je, je mozete mi cestitati!
i cetvorku isto...

jos dva ispita...
pa-pa!
- 13:15 - Komentari (14) - Isprintaj - #

srijeda, 21.06.2006.

JEDAN EDUKATIVNI....

Baš me briga jel vam se da čitati ili ne, ja ću nakeljit to tu pa kud puklo....

Dakle, preuzeto sa stranice Hrvatske udruge leukemije i limfoma:

Što su limfomi i mijelom?

Kada stanice iz limfoidne obitelji počnu odrastati, premještaju se u druge organe tijela, uključujući u prsnu žlijezdu, limfne žlijezde i u druga tkiva. Zloćudnom promjenom takvih zrelih stanica i njihovim nekontroliranim umnažanjem nastaje bolest, srodna leukemiji, zloćudni limfom (malignant lymphoma). Limfomi, za razliku od leukemije, pripadaju kategoriji solidnih tumora, tj. ograničeni su na tkivo. Limfom se može razvijati polako ili može biti agresivan. Dijelimo ga u dvije osnovne, i vrlo različite skupine: Hodgkinova bolest (Hodgkin's disease) i ne-Hodgkinov limfom (non-Hodgkin’s lymphoma). Posebna vrsta limfoidne zloćudnosti odnosi se na najzreliji oblik B limfocita, stanice koje proizvode protutijela, a zovu se plazma stanice. Ta bolest se zove multipli mijelom (multiple myeloma).

Hodgkinov limfom

To je bolest koja uglavnom zahvaća limfne žlijezde. U početku se razvija sporo, prvi znak je povećanje limfnih žlijezda, često vrata. Liječenje se može sastojati od operacije, zračenja ili kemoterapije. Hodgkinova bolest uglavnom dobro odgovara na terapiju i mnoge se osobe izliječe od Hodgkinove bolesti, čak i ako je bolest jako raširena u vrijeme postavljanja dijagnoze. Uglavnom se javlja kod mlađih odraslih osoba.

Zloćudni limfom (ne-Hodgkinov limfom)

To je zloćudna promjena limfnih stanica koje su emigrirale izvan koštane srži i nalaze se u limfnom tkivu. Limfom se pronalazi ili u limfnim žlijezdama ili u bilo kojem mekom tkivu tijela. Limfomi se uglavnom javljaju kod mladih odraslih osoba.


i još bi malo o posljedicama liječenja, čisto da sebe "smirim" i još jednom se pokušam uvjeriti da je sve što mi se događa, NORMALNO za situaciju...
Istina, ovo dole je napisano za djecu oboljelu od leukemije, al princip je isti,... a nijanse su... gadne.

Umor

Umor je uobičajena posljedica kemoterapije. Umoru pridonose i čest nagon na povraćanje, i smanjeno kretanje, i smanjeni apetit. Najbolji način borbe s umorom je fizička aktivnost. Pokušaj se svaki dan kretati što je više moguće. U tome će ti pomoći i fizikalni terapeut koji će svaki dan raditi s tobom, no i kad njega nema možeš sam osmisliti vježbe, što više ustajati iz kreveta i biti što više aktivan.

Promjena izgleda

Lijekovi koje ćeš dobivati kako bi se spriječilo djelovanje transplantata protiv tvoga tijela mogu uzrokovati zadržavanje tekućine u tvom tijelu. Moguće je da primjetiš kako ti je lice, osobito obrazi zadebljali, i kako se povećava obim tvoga trbuha. Moraš znati da su ove promjene privremene, nestat će čim prestane upotreba lijeka. Promjena je velika, no i ona je dio puta ka ozdravljenju i kao takvu je trebaš shvatiti.

Promjene ponašanja

Često ti neće biti baš do razgovora, možda ćeš biti ljut, ili povrijeđen. To može biti posljedica više stvari, lijekova koje dobivaš, posljedica umora koju osjećaš zbog kemoterapije, posljedica činjenice da si teško bolestan. Izuzetno je važno da kada se ne osjećaš dobro, to i kažeš. Reci nam sve što te smeta, što ne želiš. Bit će lakše tebi, ali i nama jer ćemo znati kako ti pomoći.




OFFTOPIC:
Već smo zaključili da je ovo dan propalih ispita... ali ni u kom drugom segmentu nije ništa bolji. I definitivno će selektivno pamćenje učiniti svoje u tom pogledu...
- 18:37 - Komentari (10) - Isprintaj - #

:))))))))))))))))))))

pala sam matematiku... 5 bodova mi falilo :)

sljedeći rok je dan prije The Kontrole,
pa molim Gux da mi skupi paketiće koncentracije do tad :))))
- 12:48 - Komentari (4) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.06.2006.

ja to mogu, ja to mogu, ja to mogu.... hm? stvarno? ok.

Pobeći negde, daleko, što dalje,
gde ne trebaju pilule za spavanje.
Pobeći negde, ne umem da plivam,
dajte mi pojas za spasavanje.



Zašto gužva s vremenom i obavezama mora biti proporcionalna sparini i nepodnošljivosti dana? Zašto ja usred sve te gužve odem gledati nogomet?! Onako... Zašto ja znam točno kako će tko odreagirati na neke situacije i još mi to bude mnogo smiješno? Ja to ne trebam znati. Znam puno bespotrebnih stvari... Ne znam puno potrebnih, kao npr. integrale, srednji vijek, gomilu nekih tlocrta, tipologiju, geologiju, geodeziju, geotehniku i zgradarstvo? Još je dobro dok znam šta ne znam... Nadam se da će sljedeća dva tjedna proći brzo i bezbolno... Tek im kraj (petak) može biti dug. Dug onoliko koliko mi treba da nakupim pristojnu količinu pozitivne energije... ako ne upali to s energijom u petak, definitivno će u subotu... Jedva čekam upoznati jedno divno stvorenjce!
Uf kako je divno zamišljati da će sve biti idealno... kako će žuta koverta ovaj put biti ugodna za otvaranje... i da ću nakon toga biti mirna...ne kažem da ne mogu još, da ne mogu više... al tražim samo nekoliko godina mira... da si uobličim život nekako. Nemam još plan kako... plan čeka kovertu, il tako nešto... Heh, sad mi je smiješno, zašto ja uopće ovdje kukam, kao da ako budem dovoljno kukala će se nešto promijeniti? Neće :) Ništa se neće promijeniti, ne trebam kovati planove, Plan negdje već postoji, a ja ga trebam otkrivati kao po labirintu, ne znajući šta me čeka u sljedećem hodniku. Zato neću više kukati, idem tražiti drugi hodnik.

- 21:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 16.06.2006.

vruće jeeeeeeeeeeee...

imam 3 iz crtanja. nj.

kao, trebala bi bit malkice skromna i zadovoljna.
a dobro bit ću. ućutaću ili ću...

ostalo? učim matematiku... tu se ne nadam više od dva.
al dobro, logično je da matematiku imam manje od crtanja hehehe.

i vruće mi je, jako mi je vruće...
nemam još dovoljno kose...a pod maramama je još par stupnjeva
gore nego što bi trebalo biti... i sva sam nekako crknuta,
i idem nastaviti učiti.

pa-pa
- 12:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 13.06.2006.

sve je u redu :)

javilo mi se par ljudi zabrinutih zbog neotvaranja mog bloga...
evo, vidite da nije do mene ;)

što se mog "izbivanja" tiče... ne stižem sve baš.
a bitno mi je da stignem sretno privesti ispitni rok kraju.
jučer sam "riješila" dva predmeta.. još malo.
imam neke planove.. ne želim puno razmišljati o njima,
jer će onda sigurno propasti... mogu samo čekati i nadati
se da usmeni neće biti baš na taj dan...

veliki pozdrav svima...
- 11:21 - Komentari (8) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.06.2006.

baksuz nad baksuzima...

Dodjem ja jučer u bolnicu... Pokvari se aparat. Pretraga odgodjena do daljnjeg... Šta da dodam... Da je prošli put skoro propao izotop? Aha, imam osjećaj da se nešto takvo desi samo kad ja dodjem tamo...
- 10:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 06.06.2006.

on se boji tame...
ja se bojim kiše..
i tada zavuče me pod kaput...
tamo znam da čuva moje tajne...


bez naročitog povoda, razloga...
pozdravi vlasnici ovih riječi.. :*
- 22:26 - Komentari (5) - Isprintaj - #

...

...
...
...
ovo sam ja malo bez teksta.
malo ne znam kako se osjećam.
malo ne znam šta da radim sa sobom...
malo mi se ne ide sutra u bolnicu...
malo mi se ne saznaje rezultate...
malo mi se ne uči...
malo bi prespavala par mjeseci...
...
...
...
- 18:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 03.06.2006.

tražili ste...

pogledajte :)

bune se ljudi.. pa evo da ostavim par slova u znak života. nisam bila dobro zato nisam pisala. ne kažem da sam sad dobro, ali definitivno nemam vremena. za 20ak dana mi ispiti kreću, a nekako sam odlučila srediti sve to.. mislim da stignem... čak i prije nego nalazi stignu, pa kakvi god bili. ne znam. vidićemo... pozitivnu energiju i lijepe misli želim....

- 00:21 - Komentari (11) - Isprintaj - #