Veliki petak i oči tvoje ljubavne

petak, 29.03.2024.

Veliki petak je onaj tren u našem životu, kada nam svi koje volimo i kojima smo beskrajno i bezuvjetno vjerovali, svi u koje smo se ikada ufali, okrenu leđa.
To je ona velika tama, prijezir i osuda, tišina koja bubnja u sljepoočicama. Samoća koja poput čudovišta rastrgava komadiće našeg mira. Kada spoznamo prolazno i izdajno, to je Veronikin rubac na kojem je utisnuto naše lice. I naše srce.
Veliki petak gorka je spoznaja koliko smo jedini sami sebi drug i oslonac i koliko mizerno malo treba od Cvjetnog slavlja do bolne rane na dlanu od čavla.
Veliki petak je izvjesnost smrti svega što volimo i svega što nam je drago, jer što se rodi mora umrijeti.
Patnja ljubljenog bića. Oproštaj.

Oči tvoje ljubavne.

20240329-160950

" Veliki petak je osamljeno koračanje prema vlastitom kraju. U završnoj sceni filma Dead Man Walking, Susan Sarandon govori Seanu Penu, ubojici i monstrumu kojeg provode na izvršenje smrtne kazne, a koji je u svojim zadnjim zemaljskim minutama samo slomljen i uplašen čovjek, neka dobro pogleda njeno lice. I neka to lice za njega bude lice Ljubavi. Taj veličanstveni trenutak je ono za čim ljudi stoljećima tragaju, to je taj veliki odgovor i odrješenje.
Ljubav. Korak u svjetlo, milost koja stavlja znak jednakosti između božanskog i ljudskog, bio čovjek vjernik ili ne. Tajne duše i dubine ljubavi veće su i šire od svih dogmi svijeta.

Bez obzira na opredjeljenje i sve u što čovjek vjeruje ili ne vjeruje, svačije srce jednako drhti, i jednako uplašeno posrće kroz svoje Velike petke, kako god ih tko zvao. U tim trenucima svi smo slični, jer čovjek je uvijek samo čovjek. To je sve što u ovom danu velike tišine mogu reći. Uz malu molitvu da u času posljednjeg udaha, Nebo svakome pošalje nekog tko će ga držati za ruku, i biti za njega lice Ljubavi."

Edit Glavurtić:" O VOĆU, NEBU I GODIŠNJIM DOBIMA"

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.