Nigdje Posebno, Zemlja

< studeni, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Nigdje Posebno...
Zagreb at Night
A World Of...
Indie, nego što.
Kava, trava i novine
Dubia ne spava sama
Buđenje

Zbogom i dva zdravo
Zbogom i dva zdravo
Sudionica
Nula

Ostale priče i stilske
Zvijezde i prijatelji
Dokolico, tvoje kraljevstvo mora pasti
Fragmentarno
(battery low)
Ta mačka je nešto što ne mogu objasniti
Kriva boja

Ostatak je tinejždersko pizdakanje po raznim temama.
Tko voli, nek izvoli.

... and then some.
last.fm
Lična knjiga
twitter

Also, other people.
Atlas Sliježe Ramenima

The Truth Is Often Hidden In Plain Sight







30.11.2005., srijeda

Fizika - filozofska znanost

Atom. Ako niste skužili. "Kako rade Heisenbergovi kompenzatori?"
"Hvala na pitanju, dobro."

Danas smo radili Heisenbergovu relaciju neodređenosti i prvi puta se suočili sa stvarima koje ne možemo nikako znati. Lokaciju elektrona ne možemo točno znati nikada, jer svaki puta kad ga gledamo, on se ponaša nepredvidljivo zbog fotona koji utječu na njega preko mikroskopa (ako sam dobro shvatio, ispravite me ako nisam). Kako se onda ponaša kad ga ne gledamo?

Je i nam tako nemoguća spoznaja čitavog mikro svijeta? Postoji li područje koje čovjeku nije namjenjeno? Zvuči kao loš hororac. Pa ipak, fizika nas uči neodređenosti čitavog svijeta što nas okružuje. Filozofskom razmišljanju. Ništa nije sigurno. Umjesto da krivimo druge ljude ili sebe za tu nesigurnost oko nas, okrivimo mikro čestice.

Krivci su fotoni, ti neumorni maratonci koji kreću isporučiti svoju poruku, energiju koju nose, a potom izdišu nakon predaje, nestaju isto onako kao što su i došli. Oni utječu na količinu gibanja (dakle brzinu) elektrona... Ili je posrijedi nešto drugo? Neka viša sila? Sama građa kozmosa se urotila protiv nas, koji smo uvjereni da možemo sve.

Čak nam onemogućavaju teleportaciju u Star Trekovskom konceptu. No, tamo postoje Heisenbergovi kompenzatori, koji na nama misteriozan način rješavaju problem neodređenosti. Možemo li mi možda, nečime kompenzirati to? Nadam se da ne. Volio bih da postoje stvari koje jednostavno ljudima nisu dostupne. Da u naše živote vrati misticizam koji smo izgubili.

Glazba: System of a Down - Science

Kierlan Darkskye,
TechTheologist
- 20:19 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.11.2005., petak

SESSION REPORT 1: Strava u oknu dizala, pt 1

Nighthawk. Više manje. Jedna novotarija, koja bi možda mogla potrajati, a možda i ne, će biti tjedni RPG session report. Trenutno se igra Call of Cthulhu, sa mojom guzicom u glorificiranoj DMovoj stolici. Od blogera, jedino poznajete Nighthawka kao igrača, za ostale vas niti nije briga.

Ova se CoC kampanja zbiva u Americi (New York, the center of the universe... where else could it happen?) pred kraj sedamdesetih godina. Bjesni hladni rat, hipiji zagovaraju mir i ljubav, rock cvate. Igrači rade za organizaciju Delta Green Ops koja se bavi pronalaženjem dokaza postojanja paranormalnog, te lokacijom i uništavanjem istog. Kao paravan im služi Gilchrist Zaklada, koja je poznata svijetu kao istraživači paranormalnog u vidu - "donesi dokaz onosvjetskog i mi tebi damo novce". Predstavljajući se kao istraživači Gilchrist Trusta, naši hrabri junaci skrivaju bolnu istinu do svih vas i omogućavaju vam da mirno spavate.

Likovi:
Sam Jones - ćelavi crnac, vojnik, služio u Vijetnamu, sad radi za Delta Green kao njihova veza s vojskom
Vasilij Kurčkov - prebjeg iz SSSRa, stručnjak za elektroniku, eksplozivne i ine naprave, saboter, regrutiran DG u zamjenu za zelenu kartu
Dr. Grey - doktorat iz arheologije, Indiana Jones wannabee, outdoorsman, inače načitan čovjek sa vrlo malo zdravog razuma, voli blefirati i govoriti na španjolskom, arhitektura mu je hobi, nije član DGa
Jack Irons, aka. "Ira" - profesor antropologije, isti fakultet kao i Grey, govori portugalski i rođeni je diplomat, nije član Delta Greena

Priča počinje jedne blage ljetne noći na Manhattanu u Heard Buildingu. Sama je zgrada skup prostora za iznajmljivanje tako da su niži katovi pretvoreni u šoping centar, a na višim katovima postoji knjižnica, odvjetnički uredi, računovođe, brokeri... tipično leglo pokvarenog kapitalizma. Parkirališta u temeljima se protežu kroz četiri kata ispod zemlje, dok se peti upravo gradi. Već nekoliko dana, radnici koji rade na doljnjem katu nisu se vratili kući, ali ljudi na gornjim katovima su vidjeli da se radovi vrše, pa je DG iz njima poznatih razloga poslao Sama Jonesa i Vasilija da to provjere. Momci su se, nakon što su intervjuirali ljude gore, koji su se tužili na glavobolje otkad su radovi nastavljeni, odlučili spustiti dizalom do petog kata parkirališta. No... dizalo je naglo zapelo zbog, kako se činilo, nedostatka struje.

U dizalu se još nalazio Dr. Grey, koji je u knjižnici proučavao neke knjige o arhitekturi u 16tom stoljeću, pa je ostao zatečen naglim stajanjem dizala. Vasilij je zaključio da nešto nije u redu, jer se nije upalio pomoćni generator, dok je Sam podigao slušalicu da prijavi stoj lifta. S druge se strane nije čulo ništa, samo pucketanje i čudan, težak glas kojeg nije mogao razabrati osim riječi "hungry", nakon čega se više nije ništa čulo. Potom su čuli lupanje na nekom od gornjih katova, kako odjekuje po oknu. Nakon neuspješnog pokušaja otvaranja vratašca za pomoć na vrhu lifta, Sam je izvadio svoj Magnum, šokiravši Greya, i pokušao razvaliti bravu s druge strane. Uspio ih je samo sve zaglušiti.

Došla je struja, ali lift se nije micao. Vasiliju je sinulo, da bi mogli pokušati otvoriti vrata, jer će im sustav automatskog otvaranja pomoći pri tome. Nakon nešto muke svih njih, vrata su otvorena. Lift je zapeo između dva kata, ali bilo je dovoljno prostora da se provuku van. Upravo kad je Sam izvukao Vasilija van, telefon je počeo zvoniti, nakon čega je puknula žica lifta, i on je propao uz glasan tresak do petog kata. Parkiralište je bilo u mraku, pa je Vasilij upalio upaljač, dok je Sam iz opreza ponovo izvadio Magnum. Grey se vukao za njima.

Konačno su vidjeli kako prema njima idu dva radnika, pa je Sam sakrio oružje u nadi da će mu dati nekakve odgovore. Svaki noseći svoj alat (francuski ključ i pajser), radnici su se polako došetali do junaka i potom, skočili na njih. Iz njihovih širom rastvorenih, slinavih čeljusti dopiralo je slično pucketanje i težak glas koji su čuli preko telefona, ali naši junaci nisu razumjeli ništa što su rekli. Grey je dobio pajserom po glavi, zateturao u stranu i ostao čekati jer mu se vrtjelo. Sam je perforirao glavu prvoga, dok je Vasilij ubio drugoga. Nisu niti stigli pasti na pod, kad je iz svakog od njih izašla neka bijela prikaza, koja je isčeznula u tami.

Odlučivši pozvati backup, junaci su se povukli do svog automobila na prvom katu, ali tada ih je neka nepoznata sila oborila na pod i onesvjestila. Kad su se probudili, nalazili su se na petom katu parkirališta, nabacani jedni preko drugih. Udario ih je još jedan val nepoznate sile i počeli su vidjeti tuđa sjećanja. Eksplozije napalma nad vijetnamskim selima, Staljinove ponoćne čistke, hramovi Južne Amerike. Izmjenjivali su sjećanja jedni drugih još par trenutaka, bez mogućnosti zaustavljanja navale, kad je prestala. Počeli su dolaziti k sebi. Kraj njih je stajala čudna piramidolika naprava, kojom su upravljala preostala tri radnika, očito jednako bezumni i slinavi kao i prva dvojica.

Jedan se čovjek, normalan, udaljavao s mjesta događaja, razgovarajući se na walkie-talkie. "Da, uljezi nisu ništa saznali. Imam kazetu. Radnici će ih riješiti." Na njegove riječi, radnici su prekinuli rad i krenuli prema našim onesposobljenim junacima...

Nastavak slijedi.

Glazba: Metallica - Call of Ktulhu
- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.11.2005., četvrtak

Dan D

Hypnotize/Mezmerize. A relapse came suddenly, but not entirely unexpected.

Bullets were flying, Stukas were howling in the air above, raining death upon us, only ocassionaly interrupted by one of our trusty Spitfires. Me and the lads were following the tank in a jeep, crouching every time a shell shrieked, paralysed in terror as the tank burst open in front of us, human debris scattered. The driver makes a quick turn, the sargeant shouts us back into reason. Short, sharp, shock. We drive in, through the gates of some Egyptian town, the Jerry running the show. Giving us a warm welcome.

"Allright, go you pansies, go!", shouts McGregor.

The hail of bullets ricocheting around us misses me, surprisingly. I get behind cover, clutch my Lee-Enfield and start shooting.

The smoke clears.

A sada nešto posve drugačije.

Four of a kind, always beats a pair. Ako imate špil sa 52 karte u 4 boje tako da je 13 karata u svakoj boji različite jakosti, na koliko načina možeš odabrati 3 karte različite jakosti? Četiri povrh tri puta trinaest povrh 3. To je bar jasno.

A grenade clatters to my foot.

Profesorica iz matematike očito ne voli roleplaying. Neprestano nas pokušava uvjeriti da igraća kocka ima 6 stranica. Te da je nemoguće da dobiješ 7 kad baciš igraću kocku. Moja vjerna dvadesetica protestira iz džepa, dvadesetostrana kocka to jest (don't get any funny ideas...). Kako da ju zovem? Dvadesetostrani ikosaedar? Ako filozofi smiju koristiti izraze poput vasiona, bivstvovanje i jestvovanje za potrebe filozofije, onda ja smijem ikosaedar zvati kockom, za potrebe RP igara.

Dare I pick it up?

Speaking of philosophy, danas me smrtno ranio pojam pri završetku sata. Ne kao ocjena, nego kao mind shattering series of thoughts. Beskonačnost. Aperion. U svakoj točki kruga je početak. Pa tako i u smrti, kružno. Živimo da umiremo, umiremo da bismo mogli živjeti. I odlazimo od točke A do točke B, da bi smo s B došli na C ili pak na A i tako repeat to infinity. Aperion. Um ne može misliti ništa, kaže profesorica, u nadi pobijanja smrti i objašnjavanja that death is not the end but merely a transitional period. Mrtvi um može misliti ništa.

Jer on ne misli.

Do I still have time?

Nakon gubljenja u nekoliko jestvovanja i ništavljenja koja jesu, ali nisu nakon neke granice, razred se smije, zafrkava profesoricu, pokazujući svoju glupost, svoju ne-misao, svoju jednostavnost. Sretni su. To im čini zadovoljstvo. Pa zašto im priječiti? "A moralni zakon u nama?", dere se Kant. Čini onako da želiš da tvoje činjenje vrijedi ko opći zakon. Idealisti, svi odreda. Pitam se zašto nisu masovno pozavršavali u ludnicama, kao toliki pisci. Možda su uzimali onaj idiotizam koji graniči s mentalnom bolešću koji ih je okruživao zdravo za gotovo? Tko zna. Ja ne. Čak nemam upitnik na retoričkom pitanju.

My fingers grasp the trapped metal death.

Hoće li eksplodirati. Izjava. (And if your head explodes with dark forebodings too...) Krleža mi maše sa stola, metonimija i ono drugo čime se pripisuju žive osobine neživim stvarima. Ja čitam Mary Shelley, Dicka i Huxleya. Škola ide dobro, ali ja ne učim (tvrde dvije od tucet profesora i profesorica). Kome vjerovati. Kome treba smisao?

I throw it back. Right in their face. The bastards.

AND IF WE FALL, WE ALL FALL
AND WE FALL... alone

Glazba: System of a Down - Attack/Soldier Side (Hypnotize)

Kierlan Darkskye,
oN SuGaR!
- 20:25 - Komentari (12) - Isprintaj - #

15.11.2005., utorak

Ajd da i to javim...

Nisam otišao u Bari.

Ministarstvo Europskih Intergracija nije moglo skupiti 1900 eura za put čitave delegacije, pa nismo mogli ići.

Ali ako ništa drugo, barem će nas po Europi znati kao ljude koji se prijavljuju na stvari koje ne mogu platiti.

I da... ovo morate pogledati.

Link na jedan od smiješnijih sajtova koje sam vidio u zadnje vrijeme.

Osim toga, ništa.

Nedostatak pisanja na blogu nadoknađujem pisanjem priča.

Maybe.

Glazba: Beatallica - Sandman

Kierlan,
Blackened in the EU
- 19:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.11.2005., ponedjeljak

Segregacija u nas 'Rvata

Pink Floydi, ako se ne varam. Zanimljivo je to, zar ne? Tolerancija, bratstvo i jedinstvo, te mnogo precjenjena jednakost. Ne tako davno, svi smo željeli bili jednaki, drugovi i drugarice. Kako, molim vas lijepo pametne, to postići? Da svi imamo identična materijalna bogatstva, opet ne bi bili jednaki jer se razlikujemo kao ljudska bića. Zavist nas drži, i to ne zbog toga što netko ima bolji auto ili veću kuću, nego zato što je dovoljno snalažljiv da si to priskrbi. Negdje je u novinama pisalo da dvije žene u posve jednakoj haljini imaju veliku šansu da zavide jedna drugoj zato jer "onoj drugoj haljina puno bolje stoji". Drugovi i drugarice, sve je to u vašoj glavi.

Da se odmaknemo od prošlosti i vratimo u budućnost. Europa tvrdi, ujedinjeni u raznolikosti, pa ipak jedna od različitih grupa sad pali prigrađa Pariza. Grad svjetala, indeed.

Što me nagnalo na ovaj post? Pa, zapravo, nešto posve beznačajno. Dođem danas u školu, prvi sat tjelesni, podjeljeni smo. Na cure koje imaju svoj set vježbi, te na nas muške koji imamo svoj. Dalje? Na one koje ne rade, na one koje rade danas. Oni koji ne rade na one koji su lijeni, na one koji nemaju opreme, na one koji su bolesni. Još? Kemija. Red najdesniji zidu, tamo sjede svi "pametni", "mirni" i "koji rade". Srednji je kako tako, ali je zato lijevi desno krilo vrata pakla. Najgori neradnici, zločinci i barabe. Tako naime, misli profesorica (moram li reći da sjedim u lijevom dijelu).

Informatika. Pola nas u jednoj učionici pola u drugoj, ali opet nismo jednaki, jer mi u drugoj nismo imali Delphi, pa nismo mogli pisati kontrolni. Ulazim u našu učionicu, čeka nas profesorica iz zemljopisa, koja je ponukana ocjenama i neradom željela preurediti malo razred. Svi brbljavci su dobili svoj red, udaljen od nas "marljivih" (danas je jedinica iz zemljopisa postala službena jednim brzopoteznim upisivanjem kolca). Ja sam preseljen, zajedno s Nighthawkom ravno pred profesoricu. Grizem jezik da se ne smijem njezinim bljezgarijama. "JA SAM OVDJE ŠEFICA!!", reče ona. "Ja ću se buniti razredniku...", učenik kojemu nije drago da ga šalje u magareći red. "NEMA RAZREDNIK MENI NIŠTA GOVORITI JA SAM OVDJE BOG I BATINA..."

Nije možda točno od riječi do riječi, ali... Šta ćeš. U nemogućnosti kontroliranja ne-reda u školi, "drugarice" izoliraju "nepoželjne elemente". (Udahni, odmori prste, prebrzo tipkaš)

I tako, dame i gospodo. Sjetite ste, niste jednaki, ali onda... Zašto bi itko želio biti?

Glazba: King Prawn - Bitter Taste

Kierlan Darkskye,
The United, Divided
- 15:02 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>