Rage, rage against the dying of the light

29.11.2008., subota

Mračni post

Postoje mračna mjesta u životu svakog čovjeka. Neka mračna mjesta ostaju zakopana u podsvijesti, neka su uvijek tu, u svakom trenutku života. Svaki budni trenutak, svaki san, svaka misao potcrtana je tankom, crnom linijom koja predstavlja to mračno mjesto.
O takvom mjestu se ne priča. O njemu se ne piše. O njemu se samo razmišlja kao o tuđem mjestu, dislociranom od životne stvarnosti. O mjestima koja su mračna kao moje mjesto ne može se razmišljati kao o dijelu prošlosti, jer je nemoguće zamisliti da je mogao postojati mrak poput tog. Mrak koji ždere dušu, mrak u kojem čuješ demone i znaš im ime, poznaješ im lice, ali ne vidiš, jer ne želiš. Ne možeš. Tama se ne zaboravlja. Ne zaboravlja se svijest rođena u najcrnjoj od svih noći. Od mraka se ne bježi ni u podnevnim satima vrućeg lipnja.
I svaki božji dan, svaki otkucaj srca postoji istovremeno u mraku i na svjetlu, i suprotnosti se nekako koegzistiraju, odvojene jedna od druge, ali opet dio iste svijesti. U mraku suze nisu mokre, vrisak nije čujan, ali bol se osjeća. Osjeća se izdaja. I ličnost se račva. Život se dijeli u dva smjera koja se nikada više neće moći sresti.
Moj mrak je samo moj. Moji demoni samo su moji, u tišini. I teret je tu, jer u mraku se brišu sve linije normalnog. Život postaje grčevita, biblijska borba između tame i svjetla. A ateist se moli da se jednog dana granice izbrišu, da se dva nepomirljiva života spoje u jedan i da osjećaj otuđenosti od vlastitog života nestane.

I nakon bolnih reminiscencija, autor pali cigaretu, otvara prozor da bolje čuje kišu. I vraća se onom drugom životu za koji se trebalo boriti.

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.