03

ponedjeljak

listopad

2011

opasnost, opasnost......

Grad Kaštela


Branko Radačić, vijećnik HSLS, izražava čuđenje i zabrinutost zbog izmjena Zakona o otpadu
Vlada Republike Hrvatske prijedlogom Nacrta izmjena Zakona o otpadu Republiku Hrvatsku pretvara u Regionalnu spalionicu opasnog otpada


Branko Radačić, vijećnik HSLS, izražava čuđenje i zabrinutost zbog izmjena Zakona o otpadu kojim se između ostalog omogućuje i uvoz otpada za spaljivanje, i traži dodatno objašnjenje nadležnog ministra g. Bačića o razlozima izmjene Zakona o otpadu.
U tijeku je uvid i javna rasprava u Nacrtu prijedloga Zakona o otpadu, objavljenom na internet stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Prijedlog izmjena navedenog zakona se događa u izborno vrijeme kad je pažnja javnosti usmjerena na započetu predizbornu kampanju za Sabor RH, daleko od očiju javnosti, i bez učešća ekoloških udruga, i ekološki osvještenih pojedinaca i stručnjaka.


Sada je posve jasno i vidljivo da vlada vodi dvoličnu, i licemjernu politiku kad je u pitanju ekologija.
Deklarativno dva mjeseca prije izbora vlada je donijela Strategiju "Zelenog razvoja" države, dokument u kojem se navodi što je sve potrebno učiniti kako bi Hrvatska postala ekološka oaza na Zemlji, a sa druge strane u praksi mijenja Zakon o otpadu i omogućuje uvoz opasnog otpada za spaljivanje.


Vezano za spomenuto spaljivanje, dosadasnji zakon je izričito zabranjivao uvoz otpadnog otpada i odlaganja i korištenja u energetske svrhe, glasio je:


Članak 47.
(1) Zabranjuje se uvoz opasnog otpada.
(2) Zabranjuje se uvoz otpada radi odlaganja i korištenja u energetske svrhe.


Prijedlogom Nacrta izmjenjenog zakona u članku 84. izričito se predlaže:


Članak 84.
(2) Dopušta se uvoz otpada čijom se materijalnom oporabom dobiva novi proizvod ili sirovina ili u svrhu energetske oporabe ako za to postoje osobe koje imaju Dozvolu ili ovlašteni obrađivači za oporabu te vrste otpada u Republici Hrvatskoj.Nedopustivo je i izvan svake pameti da vlada i nadležno ministarstvo bez ikakvog obrazloženja radikalno mjenjaju sporni zakon, i na štetu okoliša. To pitanje dodatno aktualizira i rasvjetljava stvarne razloge izgradnje po izvore pitke vode opasnog Regionalnog centra za gospodarenje komunalnim otpadom u Lećevici, te sa time povezane namjere Cemexa da u svojim pećima spaljuje opasni komunalni i industrijski otpad, željezničke pragove i drvni namještaj.


Pozivam sve političke stranke, liste i pojedince koji će sudjelovati u izborima i biti na listama da se izjasne o spornim izmjenama zakona kao i pretvaranju cementara u Hrvatskoj u spalionice opasnog komunalnog otpada i industrijskog otpada, te stav oko Regionalnog centra u Lećevici. Ovo je važno zbog zbog toga kako bi birači imali uvida u stavove stranaka i lista koje sudjeluju na izborima, i kako bi se temeljem toga mogli odrediti kad se suoče sa izbornim listićem, smatra Branko Radačić, vijećnik HSLS.

*

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.